Trein Nine Arch Bridge Ella

Ella – Treinen spotten bij de Nine Arch Bridge

Ella – Treinen spotten bij de Nine Arch Bridge

Ben je (stiekem) een echte treinspotter? Dan kan je je hart op in Ella. Ben je niet zo’n fan van treinen spotten, dan weten we zeker dat dit verandert bij de Nine Arch Bridge in Ella. Deze brug is een absolute must see in Ella. De brug ligt midden in de jungle en is dus omgeven door alleen maar groen. En door aardig wat toeristen, we moeten natuurlijk wel eerlijk blijven. Maar dat is zeker geen reden om deze plek niet te bezoeken.

Onderaan dit artikel vind je een interactieve kaart, waarop je kunt zien waar de Nine Arch Bridge precies ligt.

Kosten: Gratis
Hoe kom je er: Vanuit Ella kan je naar de Nine Arch Bridge lopen. Je kunt ook (een deel) met de scooter of tuktuk naar de brug.
Reistijd: De heenreis door het bos duurt ongeveer 45 minuten (lopend). De terugweg over het spoor is 1,5 uur lopen.
Wandelroute: Er zijn meerdere routes vanuit Ella die naar de brug lopen. We raden je aan om op de heenweg door het bos te gaan en op de terugweg over het spoor.
Vergeet je camera (of telefoon) niet mee te nemen, met een extra accu of powerbank. Je blijft maar foto’s maken van de brug.
Beste moment om te gaan: Er is geen beste bezoekmoment op de dag om de Nine Arch Bridge te bezoeken. Uiteraard kan het verstandig zijn om van tevoren even te checken hoe laat de trein (althans volgens de dienstregeling) bij de brug langs zou moeten komen. In principe komt er elke anderhalf uur wel een trein langs. Er zijn overigens genoeg mooie plaatjes te schieten als je staat te wachten.
Je kunt natuurlijk ook achteroverleunen (niet op de rand van de brug) om te zien hoe de andere toeristen zich in alle bochten wringen voor het beste plaatje van zichzelf. Wachten is hier dus zeker geen straf.

Wat kan je verwachten bij de Nine Arch Bridge

De Nine Arch Bridge is een spoorbrug met negen prachtige bogen. De naam geeft het al wel een beetje weg natuurlijk. Deze brug is volledig met natuurlijke materialen gebouwd, zonder dat hier metaal of staal aan is toegevoegd. Een bijzondere constructie dus, die na 100 jaar nog steeds onverwoestbaar lijkt. De brug bevindt zich tussen de treinstations van Ella en Demodara.

De brug ligt enorm idyllisch, midden in de jungle. Alleen dát maakt deze brug al speciaal. Wat de ervaring écht afmaakt, is dat je gewoon over het spoor kunt lopen, de trein van enorm dichtbij op de foto kunt zetten en dat je – als je het aandurft – op de rand van de brug kunt zitten, met een gat van 24 meter onder je. Aan de oostkant van de brug (de kant waar de tunnel zich niet bevindt), kan je ook naar beneden lopen, zodat je de brug van onderen kunt bewonderen.

Op veel plekken op internet staat dat de brug zich op 3100 meter boven zeeniveau bevindt. Dit is niet juist. De brug ligt op 3100 feet, wat ongeveer 945 meter hoogte is. Net iets lager dan Ella (op 1041 m.a.s.l.). Je hebt hier dus geen last van de hoogte.

Met een beetje geluk zie je niet alleen een normale trein langskomen, maar ook het Volkswagen “treinbusje” van de engineers. Wat een giller toen deze uit de tunnel kwam rijden en iedereen een grote trein verwachtte.

Hoe vaak komt de trein langs bij de Nine Arch Bridge

Bij de brug staat een dienstregeling van de treinen, maar hier kan je absoluut niet blind op vertrouwen. De ene tijd klopte bij ons wel, de andere niet.

Als richtlijn kan je aanhouden dat er ongeveer iedere 1,5 uur een trein langskomt. Soms heb je geluk en komen er twee vlak achter elkaar. Met een beetje pech moet je meer dan twee uur wachten.

Er staat vaak ook een conducteur langs het spoor, aan de kant van de tunnel, om iedereen te waarschuwen als er een trein aan komt. Je kunt aan hem vragen wanneer de eerstvolgende trein wordt verwacht. Met de nadruk op ‘verwacht’, want niet alles verloopt hier altijd volgens planning.

Looproute Nine Arch Bridge

Je kunt redelijk makkelijk te voet bij de brug komen vanuit het centrum van Ella. Er zijn meerdere wegen die naar de brug leiden. Je kunt bijvoorbeeld door het bos of over het spoor lopen.

Kaartje
Hieronder vind je een globaal getekend kaartje, met daarop de wandelroutes in Ella. De pijltjes op de kaart geven aan of de weg die kant op afloopt of juist oploopt. Doe er je voordeel mee (als je het kunt lezen natuurlijk).

Ons advies over de route
Vanwege het bergachtige landschap, raden we je aan om de heenweg door het bos te lopen en de terugweg over het spoor. Op die manier hoef je het minste omhoog te lopen en loop je ook niet twee keer dezelfde route. De heenweg duurt ongeveer 45 minuten. De terugweg over het spoor duurde langer, ongeveer 1,5 uur.

De heenweg door het bos

Voor de heenweg door het bos, loop je in het centrum van Ella eerst naar het kruispunt waar de bushalte zit aan de doorgaande weg (tegenover het bakkertje ‘The Pastry House’). Deze doorgaande weg is de straat met alle restaurants (Wellawaya-Ella-Kumbalwela Highway). Sla hier linksaf. De weg loopt vanaf hier redelijk steil omhoog. Blijf de weg ongeveer 10 minuten volgen, totdat je bij een bord komt die je richting de Nine Arch Bridge lijdt. Dit bord staat aan de linkerkant van de weg, aan de bosrand.

De terugweg over het spoor

Voor de terugweg over het spoor, loop je de kant op waar het spoor onder een tunnel doorloopt (linksaf, gezien vanaf de plek waar je aankomt vanuit het bos). Deze tunnel is niet te missen.

Vervolgens blijf je het spoor gewoon letterlijk volgen en kom je uit bij het treinstation van Ella. De weg kwijtraken is hier onmogelijk. Alhoewel het officieel verboden is om hier op het spoor te lopen, bestaat er geen twijfel over dat dit volledig wordt gedoogd. Zolang je oplet voor de treinen, loop je hier dus geen enkel risico. Heel vet om eens gedaan te hebben.

Met de tuktuk naar Nine Arch Bridge

Mocht je slecht ter been zijn, dan is er ook een mogelijkheid om met de tuktuk bij de Nine Arch Bridge te komen. Je kunt elke tuktuk in het centrum van Ella aanhouden en vragen om je naar de Nine Arch Bridge te rijden.

Combineren met Little Adam’s Peak

Je kunt een bezoek aan de Nine Arch Bridge goed combineren met een wandeling naar de top van Little Adams Peak. Beide hotspots liggen aan dezelfde kant van Ella. Dit scheelt je weer een stukje lopen de volgende dag. Zie ons kaartje hierboven voor een gecombineerde (globaal weergegeven) wandelroute.

Eten en drinken bij de Nine Arch Bridge

Het is uiteraard verstandig om wat eten en drinken mee te nemen. Vooral op de terugweg over het spoor loop je flink in de zon. Voldoende water is dus een goed idee. Mocht je niet voldoende hebben meegenomen, dan zit er een aantal cafeetjes bij de brug om eten en drinken te kopen. Er zijn ook meerdere stalletjes waar je kokosnoten kunt kopen om uit te drinken.

Wil je een compleet overzicht van de bezienswaardigheden in Ella, bekijk dan ons artikel 8 leuke dingen om te doen in Ella.

Meer inspiratie voor Sri Lanka

Bekijk al onze artikelen over Sri Lanka

De Nine Arch Bridge op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *