Uitzichtpunt in de stad Porto

8 mooie uitzichtpunten in Porto – waarvan er 7 gratis zijn

8 mooie uitzichtpunten in Porto – waarvan er 7 gratis zijn

Er valt zoveel te doen en te beleven in Porto. Verwacht geen vlakke stad, want Porto is gebouwd op heuvels. Juist door dit hoogteverschil heb je heel veel mooie uitzichtpunten. Waar moet je heen? Wij noemen de 8 mooiste uitzichtpunten in Porto en het aan de overkant van de rivier gelegen stadje Villa Nova de Gaia. De meeste plekken (7) zijn gratis toegankelijk, voor de andere moet je betalen. We hebben dit uiteraard voor je opgeschreven in dit artikel. Hieronder zie je eerst een kaartje met daarop de plek van alle 8 de uitzichtpunten. Wel zo handig vonden wij. Daarna volgen de uitzichtpunten met een korte toelichting.

Kaart met de uitzichtpunten

Klik hier voor de interactieve versie van deze kaart. (Tip voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’).

1. Uitzichtpunten vanaf de Sé van Porto

Het plein
Vanaf het plein voor de Sé, de grote kathedraal van Porto, zijn twee plekken met een fantastisch panoramisch uitzicht op de stad. De ene bevindt zich tegenover de bogengalerij met de blauwe tegeltjes, de andere op het plein voor de ingang. Vanaf de laatste plek kijk je uit op de wijk Ribeira, Palacio da Bolsa en de kerk van São Francisco.

Tip
Er zit hier een hele fijne toeristeninformatie. De medewerkers geven goede en complete informatie. Klik hier voor de exacte locatie.

De toren
Je kan ook de toren van de Sé beklimmen voor een nog mooier uitzicht. Dit is echter niet gratis. Maar de toegang kost niet veel.

Tip
Met de Porto Card krijg je korting en kost de entree voor de Sé: €2.

Porto Card
Of de Porto Card te voet (vanaf €6) of de Porto Card met openbaar vervoer (vanaf €13) een goede investering is, is zeer persoonlijk. Het hangt er helemaal vanaf wat je allemaal wilt doen en in welk tijdsbestek. Voor ons was het niet rendabel. Bekijk hier wat het kost en welke voordelen je krijgt.

2. Uitzicht op de Dom Luis I brug

Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, maar vanaf een parkeerplaats ten noordoosten van de Dom Luis 1 brug, heb je een mooi uitzicht op deze brug en de Douro rivier. Achter de brug zie je de stad Vila Nova de Gaia liggen.

3. Uitzicht vanaf de Dom Luis I brug

De Dom Luis I brug verbindt de steden Porto en Vila Nova de Gaia met elkaar. De brug zelf is bijzonder, want hij heeft twee lagen. Op de onderste laag rijden de auto’s en bussen. Ook mag je er fietsen en is er een smal wandelpad. Over het bovenste deel van de brug rijdt de metro en kan je rustig lopen.

Uitzicht vanaf het bovenste gedeelte
Vanaf het bovenste deel heb je een mooi uitzicht op Porto aan de ene kant en Vila Nova de Gaia aan de andere kant. Let wel even op dat je de route pakt die uitkomt bij het bovenste gedeelte. Vanwege het hoogteverschil heb je zo de verkeerde weg te pakken. We hebben hier de plek voor je gepind, vanaf waar de bovenzijde van de brug begint.

4. Uitzicht vanaf het park ‘Jardim do Morro’ in Vila Nova de Gaia

Als je de Dom Luis I brug vanuit Porto bent overgelopen, over het bovenste deel, vind je meteen aan je rechterhand het park ‘Jardim do Morro’. Een heerlijke plek om te genieten van het uitzicht, eventueel onder het genot van een zelf meegebrachte lunch en/of drankje. Er staan hier veel bankjes waar je op kan gaan zitten.

Tip
Jardim do Morro is een leuke plek om te picknicken.

Kabelbaan
Vanaf hier kan je ook de Teleférico naar beneden nemen. De kosten zijn €6 voor een enkeltje en €9 voor een retourtje. Voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar betaal je de helft van de prijs.

5. Uitzichtpunt op Porto vanaf het klooster in Vila Nova de Gaia

Als je vanaf Jardim do Morro iets verder doorloopt (langs de tramrails), kan je vervolgens aan de linkerkant een weg omhoog nemen naar het klooster Serra do Pilar in Vila Nova de Gaia (zie punt 5 op de kaart). Het plateau voor het klooster ligt net wat hoger dan het park, dus vanaf hier kijk je vanaf een hoger punt op de brug, de rivier de Douro en Porto. Een erg mooi uitzichtpunt, waarbij de gele hijskraan de pret niet mag drukken.

Info
Je kan ook een bezoek brengen aan het klooster Serra do Pilar (€1) en de toren beklimmen (€3).

6. Uitzichtpunt vanaf de kade in Vila Nova de Gaia

In tegenstelling tot de andere uitzichtpunten, ligt dit punt niet op hoogte. Vanaf de kade bij de wijn- en portkelders in Vila Nova de Gaia heb je namelijk een super mooi uitzicht op Porto, de wijk Ribeira en de Douro rivier.

Tip: verken Porto en Vila Nova de Gaia op de fiets!
Wil je ook met een elektrische fiets door de stad fietsen? Dan raden we je Baja Bikes aan. Snel geregeld en met een perfecte service. Je kunt zelf fietsen, maar ook samen met een gids.

Korting!
Met de onze code BB0937 krijg je 5% korting op een tour!!

7. Uitzicht vanuit het Centrum voor Fotografie (insider tip)

Het Centrum voor Fotografie (zie punt 7 op kaart) is voor iedereen gratis toegankelijk en je vindt hier een prachtig uitzichtpunt.

Bijzonder gebouw
In dit gebouw, dat vroeger dienst deed als gevangenis, vind je ook een aantal tentoonstellingen. Leuk om te zien, maar niet heel bijzonder. Het gebouw zelf is daarentegen wel heel bijzonder om te zien. Dit komt vooral door zijn vroegere bestemming.

Fantastisch uitzicht
Maar dé reden dat je wat ons betreft zeker een bezoekje moet brengen aan deze plek, is het uitzicht vanuit een van de voormalige cellen. Want vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de oranje daken van Porto en de immense kathedraal, Sé do Porto. Wij vonden het extra indrukwekkend door de geschiedenis en de tralies die nog steeds voor de ramen zitten. Wat ons betreft een van de leukste uitzichtpunten om te bezoeken in Porto.

8. Het hoogste uitzichtpunt van Porto: de Clérigos Toren

Vanuit het Centrum voor Fotografie, sta je zo bij de Clérigos. Beklim de Clérigos toren (zie punt 8 op de kaart). voor het hoogste uitzichtpunt van Porto. Om dit punt te bereiken moet je wel de ruim 225 traptreden van de Torre dos Clérigos oplopen, maar op een mooie heldere dag kan je heel ver kijken. Je zou in ieder geval de zee moeten kunnen zien. Helaas zijn wij zelf niet in de gelegenheid geweest om de toren op het goede moment te beklimmen. Het weer zat niet echt mee op de momenten dat we naar boven konden, het was zwaarbewolkt, dus kozen we ervoor om beneden te blijven.

Tip
50% korting op de entree met de Porto Card. Je betaalt dan €3.

Jouw favoriet

Welke van de uitzichtpunten in Porto vond jij het mooist? Wij zijn heel benieuwd! Laat het ons weten via een reactie hieronder.

Andere interessante artikelen

Reis goedkoper met deze kortingscodes
Douro vallei – een fantastische tour vanuit Porto
Doe een fietstour met Baja Bikes in meer dan 175 steden wereldwijd
Walking of running tour met gids Thiago door Porto
Proef Porto tijdens een proeverij of food tour
Meer inspiratie voor je reis door Portugal
Praktische tips om meer geld te (be)sparen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *