Stranden in de stad Lagos

Ontdek de 7 mooiste stranden van Lagos (Algarve)

Ontdek de 7 mooiste stranden van Lagos (Algarve)

Lagos ligt in het hart van de Algarve. Op loopafstand van het centrum van Lagos vind je de meest prachtige stranden. Van uitgestrekte stranden tot intieme strandjes omgeven door hoge kliffen. Benieuwd naar mooiste plekjes? Lees dan snel verder. We geven je daarbij ook direct wat handige informatie. Bijvoorbeeld over hoe je er komt en of het strand zich ook goed leent voor een heerlijke luie stranddag. Je wilt natuurlijk niet wegspoelen als het vloed wordt. We noemen zowel strandjes die direct aan het centrum grenzen, als strandjes die iets verder lopen zijn, maar nog steeds goed te voet bereikbaar zijn. In dit artikel noemen we niet de strandjes die je alleen maar per boot kan bereiken.

Onderaan dit artikel vind je een kaartje, waarop je ziet waar alle strandjes precies liggen. Wel zo handig om te weten.

Soort strand
Alle stranden in en rond Lagos zijn zandstranden. Altijd fijn om te weten. Je hoeft je dus niet druk te maken dat je op een kiezelstrand terecht komt. Het ene strand heeft wel meer schelpjes dan het andere strand, dus daardoor ligt de een net iets minder comfortabel dan de andere. Maar ook dat zullen we hieronder benoemen.

1. Meia Praia

Dit enorme zandstrand is 5 kilometer lang en wordt vooral gebruikt om te surfen. De golven zijn hier regelmatig, waardoor deze plek zich goed leent voor beginnende surfers. Er zijn hier niet áltijd golven, je kunt dus pech hebben. Als het belangrijk voor je is, check dan van tevoren altijd even de berichten hierover.

Hoe kom je bij het strand van Meia Praia?
Het centrum van Lagos en dit strand zijn gescheiden door een waterweg die naar de haven van Lagos leidt. Hierdoor moet je óf wat omlopen (via de voetgangersbrug) om op het strand te komen óf je moet met een bootje de waterweg oversteken (€1, alleen in de zomermaanden beschikbaar).

2. Praia da Batata

Praia da Batata is het meest toegankelijk strand in Lagos. Dit strand grenst direct aan het centrum, waardoor je er eenvoudig naartoe wandelt. Het strand bestaat eigenlijk uit twee delen. Een wat groter deel met zacht wit zand en een wat kleiner stukje, waar je veel kleine schelpjes kan vinden.

Ideaal voor een stranddag
Omdat het strand breed genoeg is, kan je hier de gehele dag liggen. Zelfs met vloed heb je hier nog genoeg ruimte om te liggen.

Op dit strand heb je ook langer zon dan bijvoorbeeld het naastgelegen Praia dos Estudantes. Vanwege de breedte van het strand, heb je minder snel schaduw van de rotsen.

Mocht je dorst hebben of wat te snacken willen, dan kan je terecht bij de Batata Beach Bar. Deze bar bevindt zich direct aan het strand.
Je kan ook met de auto naar het strand. Parkeren is niet gratis en er is een beperkt aantal plekken.
1 juni-30 sept: 09.00-24.00 | €0,75 per uur
1 okt-31 mei: 09.00-19.00 | ongeveer €0,60 per uur

3. Praia dos Estudantes

Direct grenzend aan Praia da Batata vind je Praia dos Estudantes.

Omdat dit strandje niet zo breed is, is er bij vloed wat minder strand over om te liggen dan bij Praia da Batata. Het kan daardoor in het hoogseizoen erg druk zijn. Je hebt in de middag veel schaduw van de omliggende rotsen. Het zand is hier ook wat minder zacht, aangezien er veel schelpjes door het zand heen zitten. Conclusie: een heel mooi strandje, maar niet ideaal om de hele dag te verblijven.

Hoe kom je bij Praia dos Estudantes?
Je kunt dit strandje bereiken via een trapje vanuit het centrum, maar je kunt hier ook via Praia da Batata heen lopen. Je loopt dan door een aangelegd tunneltje onder een rotspartij door. Bij eb is de doorgang droog, maar bij vloed loop je door het water heen.

Je vindt bovenaan dit strandje een mooi gelegen restaurant met terras: Mar Restaurante & Bar. Als je met de auto bent, kan je voor de deur parkeren.
Betaald parkeren bij Batata Beach & Praia dos Estudantes in Lagos
1 juni-30 sept: 09.00-24.00 | 60 min = €0,75 tot 5 uur = €3,75
1 okt-31 mei: 09.00-19.00 | 60 min = €0,60 tot 5 uur = €3,45

4. Strandje bij Ponte Romana de Lagos

Dit strand heeft geen echte naam, maar ligt naast een prachtig bruggetje, Ponte Romana de Lagos. Helaas kan je niet bovenop de brug komen, aangezien dit privéterrein is.

Bijzonder strandje
Het mooie van dit strandje is het uitzicht op Ponte Romana de Lagos. Met eb kan je tot bijna helemaal onder de brug lopen. Deze plek is het mooist op het moment dat het vloed wordt. Het is prachtig om het (wilde) water onder de brug door de zien klotsen. Vooral door het gat in de rots rechts van de brug kan het water flink tekeer gaan.

Ideaal voor foto’s
Dit is geen strandje dat zich goed leent voor een dagje zonnen. Het kan wel, maar bij vloed is er heel weinig strand over. Je kunt dan beter 50 meter verderop op Praia da Batata gaan liggen.

Hoe kom je bij dit strandje?
Je bereikt dit strandje door vanaf Praia dos Estudantes onder een doorgang in een rotspartij door te lopen. Bij vloed is dit wat lastiger, maar niet onmogelijk.

5. Praia do Pinhão

Praia do Pinhão ligt tussen het strandje bij Ponte Romana de Lagos en Praia Dona Ana in.

Hoe kom je bij dit strandje?
Je bereikt bereikt Praia do Pinhão door flink wat stenen trappen naar beneden te zigzaggen. Met vloed is er weinig strand over op het noordelijke deel van dit strand, waardoor je hier niet de hele dag goed kunt zonnen. Je kan echter via een paadje onder de rotsen ook nog een zuidelijk deel van dit strand bereiken. Dit deel is wat groter en breder, zodat er ook met vloed nog wat strand over blijft (maar niet veel). Je kunt dit zuidelijke deel van het strand ook via een eigen ‘ingang’ bereiken. Je loopt dan via een trap naar beneden, zonder dat je onder de rotsen door hoeft te lopen.

6. Praia de Dona Ana

Praia de Dona Ana is een van de stranden in Lagos waar je, net als het eerdergenoemde Praia da Batata, heerlijk de hele dag kunt doorbrengen. Het is breed en lang, waardoor je de gehele dag een flink stuk strand overhoudt. Door de rots die midden op het strand staat, kan je hier (bijna) de hele dag een schaduwplekje vinden (als niet iedereen je al voor is). Het strand heeft heerlijk zacht zand en je vindt hier erg mooie (grote) schelpen.

Hoe kom je bij dit strand?
Je kunt dit strand op twee manieren bereiken:

1. Via de hoofdweg vanaf Lagos, de Estrada da Ponta da Piedade. Je slaat hier linksaf bij de Alameda dr. Armando Soares Ribeiro. Vervolgens loop je via een trap naar het strand.

2. Via de zandweggetjes vanaf de bovenzijde van Praia do Pinhão. Vanuit het centrum van Lagos loop je via de R. José Formosinho richting Praia do Pinhão. Daar loop je niet naar beneden, maar vanaf het uitkijkpunt vervolg je de weg naar rechts (parallel aan het strand). Het eerste stukje is nog geasfalteerd, maar het pad gaat over in een zandweggetje. Je ziet alle strandjes prachtig van bovenaf en loopt uiteindelijk via een trap naar beneden naar Praia de Dona Ana.

Tips voor het vinden van de route
De hiervoor genoemde zandweg staat niet op Google Maps, maar je ziet ‘m wel als je voor de satelliet-optie van de kaart kiest. Het beste kan je de gratis app MAPS.ME installeren op je telefoon. Download de kaart van deze omgeving en je ziet álle prachtige zandweggetjes langs de stranden staan. Helemaal gratis. Je vindt deze app zowel in de App store als de Google Play Store.

7. Praia do Camilo

Praia do Camilo is een strandje dat wat verder weg ligt uit het centrum van Lagos. Het is een prachtig strand dat ligt verscholen tussen de kliffen.

Hoe kom je bij dit strandje?
Je bereikt Praia do Camilo door over de ‘hoofdweg’ Estrada da Ponta Da Piedade’ aan te komen lopen of rijden. Vervolgens ga je linksaf bij het bordje ‘Praia do Camilo’. Je bereikt eerst een restaurant, Restaurante Camilo. Vanaf de parkeerplaats heb je al een mooi uitzicht. Vlak voor de parkeerplaats kan je linksaf een trap afdalen, naar Praia do Camilo. Omdat er zoveel leuke stranden zijn in Lagos, hebben we dit strand alleen van bovenaf bewonderd.

Fotogeniek strand
Met vloed is er niet veel strand over en door de hoge kliffen heb je vrij vroeg in de middag al veel schaduw. Dit maakt het niet echt een goed strandje om te gaan zonnen op je handdoekje. Mooi is die wel.

Op zoek naar een mooie plek om te eten? Dan kan je terecht bij Camilo Restaurante. Dit moderne restaurant bevindt zich bovenop de kliffen.
Parkeren is gratis.

Insider tip

HOOGTEPUNT: Wandeling van Praia do Camilo naar Ponta da Piedade
Als je op weg bent van Lagos naar Ponta da Piedade (het uiterste zuidelijke puntje bij Lagos, vanaf waar je een prachtige zonsondergang kunt zien), dan kan je vanaf de parkeerplaats bij Praia do Camilo een zandpad op. Deze weg staat wederom niet op Google Maps, maar wel in de app MAPS.ME. Je bereikt dit pad, door in het meest zuidoostelijke puntje van de parkeerplaats rechts langs het muurtje te lopen. Het lijkt niet direct een pad, maar het is er wel degelijk een. En wat voor een. Vanaf dit punt loop je bovenlangs de kliffen, van het ene naar het andere uitzichtpunt. En van de ene wauw naar de andere wauw.

Meer informatie?
Meer informatie vind je in ons artikel: ‘Een prachtige wandeling naar Ponta da Piedade in Lagos‘.

Ook leuk: maak een boottocht!

Kaartje met de 7 stranden

Klik hier voor de interactieve versie van de onderstaande kaart. Tip voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

Meer tips en inspiratie voor (het zuiden van) Portugal

Fijne accommodaties in Portugal
De 14 mooiste bezienswaardigheden & stranden in de Algarve (Zuid-Portugal)
6 leuke dingen om te doen in Tavira
7 ideale accommodaties in de Algarve (Portugal)
Tips voor als je een auto gaat huren in Portugal

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *