Strand Cabo San Juan in Tayrona Nationaal Park

Tayrona Nationaal Park – Alles wat je moet weten

Tayrona Nationaal Park – Alles wat je moet weten

Tayrona is waarschijnlijk het meeste bekende nationale park van Colombia. Een plek met jungle, strand en aapjes. Omdat je relatief veel betaalt voor de entree en omdat het hier héél erg druk kan zijn, waren wij toch wel een klein beetje teleurgesteld. Maar laat je hierdoor zeker niet tegenhouden om Tayrona Nationaal Park gewoon in je reisroute op te nemen. De omgeving blijft erg mooi. Daarbij moeten we ook opmerken dat we niet in het park zelf hebben geslapen. Achteraf hadden we hierin een andere keuze gemaakt. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor je bezoek aan Tayrona. Vooral handig om te weten vóórdat je naar het park vertrekt.

Waar ligt het nationale park Tayrona?

Tayrona Nationaal Park ligt in het noorden van Colombia, aan de Caribische kust. En dit is wat het park ook bijzonder maakt. Je loopt hier door de jungle, maar óók langs de kust, met een aantal mooie strandjes.

Twee verschillende ingangen

Tayrona heeft meerdere verschillende ingangen, waarvan er 2 gebruikelijk (en goed begaanbaar) zijn. Afhankelijk van de route die je wilt lopen, kies je een van deze twee entrees.

1. El Zaino
El Zaino is de hoofdingang van het park en de meeste mensen starten hier hun hike in het park. Waarom? Je vindt in dit gedeelte de best onderhouden wandelpaden en je bent het minst lang onderweg om de kust en de strandjes te bereiken. De ingang ligt bijna helemaal aan de oostkant van het nationale park.

Verderop in dit artikel lees je welke hike je kunt maken vanaf de ingang El Zaino.

2. Calabazo
Calabazo is niet de hoofdingang van het park en dat maakt het ook zo interessant om hier te beginnen. De meeste mensen kiezen voor de ingang El Zaino, waardoor het bij Calabazo een stuk rustiger is. Natuurlijk heeft dit een reden. De wandelpaden zijn wat minder goed onderhouden en je moet een stuk langer lopen om bij de kust te komen. Ga je graag wat ‘off the beaten track’, dan is dit jouw ingang. Overigens kan je hier nog steeds prima lopen (of het eerste deel met een motortaxi gaan). Je hoeft zeker geen machete mee te nemen om je eigen pad te maken.

Verderop in dit artikel lees je welke hike je kunt maken vanaf de ingang Calabazo.

Wat kost Tayrona Nationaal Park?

De kosten voor Tayrona Nationaal Park bestaan uit verschillende onderdelen:

Entreeticket

De entreeprijs van het park is afhankelijk van het moment van je bezoek. In het hoogseizoen is de entree 68.000 COP (€15,50, prijzen 2022) en in het laagseizoen 57.500 COP (€13). Kinderen onder de 5 jaar zijn gratis. Je betaalt per keer dat je het park ingaat. Blijf je er een nachtje slapen, dan betaal je dit bedrag dus maar één keer. Je krijgt een bandje als bewijs, maar wij hoefden deze niet per se om te doen. Verpest toch een beetje je foto’s anders.

Goed om te weten:

1. Je kan pinnen
In sommige blogs lees je dat je het ticket alleen kan betalen. Dat is niet waar. Je kunt je kaartje gewoon (contactloos) betalen met je telefoon (bijv. met Apple Pay), betaalpas of creditcard, zonder extra kosten. Uiteraard kan je ook cash betalen.

2. Paspoort – foto is ook goed
Je moet je paspoort laten zien bij de ingang, maar dit kan ook gewoon een digitale versie van je paspoort zijn. Het was geen enkel probleem dat we een foto van ons paspoort lieten zien op onze telefoon. Ze willen alleen maar een aantal gegevens noteren. Wel zo fijn, kan je je paspoort lekker in je accommodatie laten.

Hoogseizoen
Het is niet helemáál duidelijk, maar het lijkt erop alsof onder hoogseizoen de volgende periodes worden verstaan:

 • 15 juni-15 juli
 • 15 december-31 januari
 • de week van Pasen – ‘Semana Santa’: vrijdag t/m zondag (10 dagen)
 • en ieder feestweekend (waaronder ook vaak de vrijdagen en maandagen).

De meeste feestdagen in Colombia vallen op maandag. Bekijk hier de Colombiaanse feestdagen in 2022.

Verplichte verzekering

Voordat je je ticket koopt, moet je een verplichte verzekering van 5.000 COP (ruim €1) per dag betalen. Blijf je dus een nachtje in het park slapen, dan betaal je voor 2 dagen, dus 10.000 COP. Je kunt dit alleen cash betalen. Dit bewijs moet je kopen, voordat je naar de balie loopt om je entreeticket te kopen. Als je aan komt lopen bij de ingang, vind je de ‘balie’ aan je linkerhand, vóór de kassa’s. Maar je wordt hier waarschijnlijk vanzelf wel op gewezen door een medewerker. Je krijgt wederom een bandje als bewijs (net als dat je een bandje krijgt bij het kopen van je entreeticket). Ook dít bandje hoefden wij niet per se om te doen.

Busje in het park – ingang El Zaino

Het eerste (saaie) stuk van de hike kan je overslaan, door het pendelbusje te nemen. Wij raden je dit absoluut aan. Dit scheelt je 1 uur lopen over de ‘normale’ weg. De bus kost maar 5.000 COP (ruim €1) p.p. per enkele reis. Je kunt dit alleen cash betalen bij de bus zelf. De busrit duurt maximaal 10 minuten.

Totale kosten dagje Tayrona

 • 68.000 COP entree (hoogseizoen)
 • 5.000 COP verplichte verzekering voor 1 dag
 • 10.000 COP voor het busje in het park (retour)
 • Totaal: 83.000 COP | €18,50, februari 2022

*Deze prijzen zijn zonder vervoer van en naar Tayrona, eten & drinken en overnachting.

De openingstijden van Tayrona

Open om 7.00 uur (of 8.00 uur)
Het nationale park Tayrona opent de deuren officieel om 7.00 uur bij ingang El Zaino en Calabazo. We hebben van andere reizigers gehoord dat bij hen het park pas om 8.00 uur open ging. Wellicht heeft het ermee te maken dat wij hier in het hoogseizoen waren.

Laatste entree 15.00 uur
Het park sluit officieel om 17.00 uur, maar je kunt tot uiterlijk 15.00 uur naar binnen (alhoewel dit tijdstip nog wel eens verandert, in die zin dat je tot minder laat naar binnen kunt).

Laatste bus 17.30 uur
Ondanks dat het park om 17.00 uur officieel sluit, gaat de laatste pendelbus in het park om 17.30 uur terug naar de ingang/uitgang bij El Zaino.

Park periodes gesloten

Ieder jaar sluit Tayrona Nationaal park een aantal periodes in het jaar. Om de natuur de mogelijkheid te geven om zich te herstellen, om op te ruimen en voor spirituele genezing.

In 2022 is het park in de volgende perioden gesloten:

 • 1 t/m 14 februari (normaal is de sluiting in februari voor 1 maand, maar in 2022 kennelijk niet)
 • 1 t/m 14 juni
 • 19 oktober t/m 2 november

Wanneer moet je niet gaan?

Als je de kans hebt, dan raden we je aan om niet in het weekend te gaan, omdat het dan het drukste is. Vermijd ook de Colombiaanse vakantie/feestdagen.

Ga absoluut niet naar het park op de laatste dag vóór de tijdelijke sluiting of de eerste dag(en) ná de tijdelijke sluiting (zie de data hiervoor). Je staat dan, niet overdreven, een paar uur in de rij om naar binnen te komen.

Hoeveel dagen moet je naar Tayrona?

Wij hebben Tayrona zelf 1 dag bezocht en dat vonden we achteraf te kort. We raden je aan om 2 dagen uit te trekken voor je bezoek aan Tayrona. Er zijn voldoende opties om een nachtje in het park te slapen (zie hierna voor alle opties). Je kunt dan rustig aandoen met het park verkennen én je bent in het park als alle dagjesmensen weg zijn. Het is dan een stuk minder druk.

Welke hikes kan je maken in Tayrona?

In het nationale park Tayrona zijn veel wandelpaden. De een wat beter onderhouden dan de ander. Er zijn grofweg twee routes die je in Tayrona kunt lopen, beiden vanuit een andere ingang. De makkelijkere, maar stuk drukkere hike begint bij El Zaino. De minder toeristische, maar wat langere en ruigere route begint bij Calabazo.

Tip: download maps.me
Ondanks dat je in het park onmogelijk kunt verdwalen (vanwege de drukte en alle bordjes als je begint bij El Zaino), is het handig om de gratis app Maps.me (offline) te gebruiken. Hier staan ook wat zijpaden op, die soms leuk zijn om te nemen. Op Google Maps zijn sommige wandelpaden niet zichtbaar. Begin je bij de ingang Calabazo, dan is het nóg handiger om Maps.me te gebruiken.

Kaartje met wandelroutes & tijden

Hieronder vind je eerst een kaartje met de verschillende wandelroutes die je kan lopen, inclusief de tijd dat het duurt tussen bepaalde punten. Vervolgens geven we je informatie over de te lopen routes.

De tijden in de plattegrond zijn inclusief wat fotomomentjes, maar zonder zwemmen en/of echte (lunch)pauzes.

1. Hike vanuit ingang El Zaino

Veruit de meeste mensen beginnen hun hike vanaf de (noordelijke) ingang El Zaino en lopen tot aan Cabo San Juan.

We zullen hieronder kort de route omschrijven. Verderop in het artikel vind je meer informatie over alle stranden waar je onderweg langskomt. Je kunt daarvoor ook op de linkjes hieronder klikken, om direct naar de info over dat specifieke strand te gaan.

De route: vanaf ingang El Zaino naar Cabo San Juan

 • Ingang El Zaino – Museo Chairama: 10 minuten met de bus (check hier meer info over dit busje)
 • Optioneel: vanaf de eindhalte van het pendelbusje kan je eerst de “Sendero 9 Piedras” lopen (een rondje, ook zichtbaar op Maps.me). Ongeveer 25/30 minuten. Alleen aan te raden als je in het park slaapt (lees daarover meer hieronder), omdat je anders in tijdnood kan komen.
 • Eindhalte pendelbusje – Playa Arrecife: 75 minuten lopen (inclusief fotomomentjes).
 • Playa ArrecifePlaya Arenilla: 10 minuten. Neem de route die het dichtst langs de kust loopt, hier vind je ook nog een stukje mangrove (waar de rivier de zee instroomt).
 • Playa ArenillaLa Piscina: 10 minuten. Je kunt ervoor kiezen om hier nu al het water in te gaan, maar misschien is dit beter op de terugweg.
 • La Piscina – Cabo San Juan/Playa Cabo: 20 minuten.

Op zoek naar iets meer rust? Loop dan bij Cabo San Juan nog iets verder door naar Playa Nudista (ongeveer 10 minuten).

Hoeveel tijd waren wij écht kwijt?
De tijden hierboven zijn inclusief wat fotomomentjes maar zonder zwemmen en/of echte (luch)pauzes. Wij hebben het zelf vrij rustig aangedaan en de nodige breaks gehad bij mooie uitzichtpunten:
– Wij namen om 8.00 uur de pendelbus vanaf ingang El Zaino.
– Om 11.00 uur waren bij Cabo San Juan. Daar vertrokken we om 12.15 uur.
– 12.35 uur waren we bij La Piscina om even te zwemmen. Hier vertrokken we om 13.45 uur.
– Om 14.30 uur waren we bij een picknickplaats waar aapjes waren.
– 15.30 uur waren we weer bij de pendelbus.
– Na even wachten bij de bus, waren we iets voor 16.00 uur weer bij ingang/uitgang El Zaino.

In het gedeelte van het park tussen de ingang El Zaino en Cabo San Juan zijn de wandelpaden goed onderhouden. Soms loop je over aangelegde vlonders, maar voor het grootste deel is het pad onverhard of wat rotsachtig. Er zitten ook stukken bij waarbij je moet traplopen (omhoog en naar beneden). We hebben onderweg niet veel wildlife gezien, maar op de terugweg zagen we uiteindelijk toch nog een paar aapjes. Je hebt de grootste kans om ze te zien bij de picknickplekken.

De terugweg is hetzelfde pad als de heenweg. Tenzij je ervoor kiest om bij Cabo San Juan door te lopen en de route te vervolgen naar de ingang/uitgang Calabazo (zie hierna).

2. Hike vanuit ingang Calabazo

Wil je een minder toeristisch deel van het park bezoeken? Begin dan je hike vanaf de ingang Calabazo. Het is hier niet alleen minder toeristisch, maar ook minder goed onderhouden. Wees dus voorbereid op wat ruigere paden, die nog steeds prima te lopen zijn.

Je kunt ervoor kiezen om vanaf de ingang de eerste 3 km met een motortaxi af te leggen (20.000 COP p.p. – ongeveer €5). Dit scheelt je ruim een uur lopen. De tijden die we hieronder geven, zijn mét motortaxi. Je start de hike dan 3 km na de ingang, vanaf het punt tot waar de motortaxi rijdt.

Je hebt een aantal opties als je bij ingang Calabazo begint:

 • Je loopt naar Playa Brava en neemt dezelfde weg weer terug naar de ingang/uitgang Calabazo. Zonder pauzes is dit 1,5 à 2 uur heen en 1,5 à 2 uur terug.
 • Je loopt naar Playa Brava (1,5 à 2 uur) en loopt via El Pueblito (1,5 uur) weer terug naar het punt waar de motor gaat (50 min). Zonder pauzes kost deze route je in totaal dus zo’n 3 uur.
 • Je loopt via El Pueblito naar Cabo San Juan (2,5 uur). Vanaf daar heb je de keuze om hetzelfde pad terug te nemen naar Calabazo (wederom 2,5 uur), of door te lopen over de route naar de ingang/uitgang El Zaino (zie hiervóór voor de route en de tijden van dit andere stuk).
 • Meest uitgebreid: Je loopt eerst naar Playa Brava (1,5 uur). Vervolgens loop je via El Pueblito naar Cabo San Juan (2,5 à 3 uur). Vanaf daar heb je de keuze om hetzelfde pad terug te nemen naar Calabazo, maar het is logischer om door te lopen over de route naar de ingang/uitgang El Zaino (zie hiervóór voor de route en de tijden van dit andere stuk). In deze laatste optie zie je het meeste van het park, maar ben je ook het langst onderweg. Dit is eigenlijk alleen maar aan te raden als je een nachtje slaapt bij Cabo San Juan (wat we je sowieso kunnen adviseren).

Ben je benieuwd hoe de paden eruit zien in dit gedeelte van het park? Zoom dan even goed in op het pad in Google Maps en ‘loop’ vervolgens de route via Google Streetview.

De stranden in Tayrona Nationaal Park

Tijdens het hiken in Tayrona kom je langs meerdere stranden. Bij de meeste stranden is het niet toegestaan om het water in te gaan (vanwege de sterke onderstroming). Vaak zijn er strandwachten aanwezig die je tegenhouden als je het water in wilt gaan. Mochten deze er niet zijn, let dan zelf ook goed op. Hieronder noemen we de stranden die je tegenkomt als je een hike maakt van ingang El Zaino naar Cabo San Juan, waarbij we ook aangeven of je hier wel of niet kunt zwemmen.

Als je hieronder op de naam van het strand klikt, dan zie je de locatie op Google Maps. De stranden vind je ook op onze plattegrond van de hikes in het park, eerder in deze blog.

Playa Arrecifes
Bij Playa Arrecifes is het water vaak vrij ruig, met een sterke onderstroming. Het is niet toegestaan om hier te zwemmen. Het strand leent zich wel uitstekend voor een wandelingetje wat meer ‘off the grid’.

Playa Arenilla
Ook bij Playa Arenilla is het vaak niet toegestaan om te zwemmen. De onderstroming zou hier (te) sterk zijn. Het strand is wel heerlijk breed en vaak lekker rustig. Het is een ideale plek om even te chillen of picknicken. Aan de rand van het strand vind je ook wat kraampjes waar je eten en drinken kan kopen.

La Piscina
Het strand La Piscina (‘het zwembad’) is over het algemeen de beste plek om te zwemmen, met het rustigste water. Je kunt hier op de heen- of terugweg dus een lekkere duik nemen.

Omdat dit als de beste plek wordt gezien om een duik te nemen, is het dus zeker niet rustig op dit strand. Je vindt hier ook de nodige kraampjes met drinken, snacks of bijvoorbeeld een lunch (met een vers visje).

Playa Cabo
Over het algemeen kan je ook bij Playa Cabo (bij Cabo San Juan) het water in. Omdat dit van de meeste mensen het eindpunt is van de hike door Tayrona, kan het hier wel echt extreem druk zijn. Hoe verder je doorloopt, hoe rustiger het wordt. Je kunt ook nog (10 minuten) verder doorlopen naar Playa Nudista voor wat meer rust (wij zijn hier zelf niet geweest).

Ga naar het beroemde hutje voor een mooi uitzicht
Vergeet niet om even naar boven te lopen bij het hutje bovenop de kaap. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over het strand en de omgeving.

Camping & restaurant
Bij Playa Cabo vind je ook de camping waar je kan kamperen en wat restaurants waar je iets kunt eten of drinken.

Waar moet je slapen voor een bezoek aan Tayrona?

Je hebt eigenlijk 3 opties om te slapen, als je een bezoek brengt Tayrona Nationaal Park:

 1. In de stad Santa Marta
 2. Bij een accommodatie vlakbij de ingang
 3. In het park zelf

We geven je hieronder ook de ideale combi van deze opties.

Slapen in Santa Marta

In de grote stad Santa Marta vind je wat meer goedkope accommodaties om te slapen, maar de stad zelf vonden wij niet de moeite waard om te bezoeken. Er zijn best wat reizigers die Santa Marta als uitvalsbasis nemen om het nationale park te bezoeken. Met name vanwege tijdgebrek (je hoeft niet te wisselen van accommodatie) of vanwege de lagere kosten om hier te slapen.

Slaaptips in Santa Marta:
Casa Avelina Hostal | zwembad | tweepersoonskamer vanaf €25 | dorm vanaf €6 | beoordeling 9+
Dreamer Santa Marta | zwembad | tweepersoonskamer vanaf €20 | dorm vanaf €7 | beoordeling 8,9
Masaya Santa Marta | zwembad | tweepersoonskamer vanaf €30 | dorm vanaf €9 | beoordeling 8,7

Vroeg je bed uit
Het nadeel van slapen in Santa Marta, is dat je óf heel vroeg je bed uit moet, óf pas wat later bij de ingang bent (en het dus drukker is). Vanaf Santa Marta duurt het ongeveer een uurtje om met de bus bij een van de ingangen van Tayrona te komen. Verderop in dit artikel lees je meer over de bus van Santa Marta naar Tayrona.

Slapen dichtbij de ingang

Aan de ‘grote’ weg langs het nationale park vind je enorm veel accommodaties. Op booking.com zie je dit goed als je de kaart bekijkt. Dit geeft je de mogelijkheid om dichter bij de ingang te slapen dan wanneer je in Santa Marta slaapt. Je hoeft hierdoor minder vroeg je bed uit om op tijd bij het park te zijn. Afhankelijk van hoe dicht je bij de ingang slaapt, kan je zelfs lopend naar de ingang van het park. Je bent dan niet afhankelijk van de bus(tijden).

Onze slaaptip: tweepersoonskamer
Wij sliepen zelf bij Casa Antawara. Een erg mooie plek, met zwembad, ontbijt, ruime kamers met airco en een keuken om te gebruiken (vooral ook handig om flessen water te bevriezen voor de hike in Tayrona). Dit was voor ons de beste optie qua prijs-kwaliteit voor een tweepersoonskamer.

De bus naar de ingang van Tayrona Nationaal Park en Santa Marta stopt hier voor de deur. Wij zijn zelf naar de ingang gelopen, wat een klein half uurtje duurt.

Beste hostel
Ben je op zoek naar een goed hostel dichtbij de ingang van Tayrona? Dan is dít heerlijke hostel je beste optie (vooral voor solo-reizigers of mensen die graag in een slaapzaal willen slapen). Inclusief zwembad, ontbijt, prachtige ligging én op loopafstand van ingang El Zaino.

Slapen in het park zelf

Je kunt er ook voor kiezen om een nachtje (of twee) in het park te slapen. Wij hebben dit zelf niet gedaan, maar hadden hier achteraf wel een beetje spijt van. Dus als we het nog een keer over zouden doen, zouden we hier wel voor kiezen. In de avond en ochtend zijn alle dagjesmensen weg, zodat het echt een stuk rustiger is in het park.

Zie hierna meer informatie over welke opties je hebt om in het park te slapen.

De ideale combi

De ideale combi is om eerst een nachtje te slapen in een accommodatie dichtbij de ingang. De volgende dag kan je vroeg naar de ingang van het park lopen, om een nachtje door te brengen in het park. In de ochtend loop je weer naar de uitgang.

Bagage
Het is verstandig om je grote bagage in je accommodatie te laten staan. Ze zijn dit overal gewend en kan dus eigenlijk altijd wel. Je zit er echt niet op te wachten om met ál je bagage het park door te slenteren. Na je nachtje in het park kan je je bagage weer ophalen bij de accommodatie en verder reizen (bijvoorbeeld naar Palomino, Minca of Cartagena). Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om nog een nachtje in die accommodatie te slapen als je de tijd hebt.

Slapen in Tayrona Nationaal Park zelf?

Wij hebben er zelf niet voor gekozen om in het park te blijven slapen, maar hadden dit achteraf beter wél kunnen doen. Overdag is het extreem druk, wat toch flink afbreuk doet aan de omgeving waar je bent. De slaapplekken zijn nog steeds best wel druk en toeristisch, maar niet in vergelijking met de drukte overdag. Het tweede voordeel van overnachten in het park, is dat je twee dagen in het park kunt zijn, zonder twee keer de entreeprijs te hoeven betalen. Wat ook fijn is als je blijft slapen, is dat je niet op dezelfde dag heen en terug moet lopen. Wij ervaarden dit toch wel als een beetje haasten. Als je blijft slapen kan je lekker rustig aan doen en genieten.

Er zijn 3 verschillende opties om in het park te overnachten.

1. Slapen in een accommodatie
Je kunt op bijvoorbeeld booking.com een aantal accommodaties vinden die in het park liggen. De meeste zitten wat dichter bij de ingang en niet direct aan het strand. Het grote voordeel hiervan is dat je maar 1x entree betaalt, ook als je meerdere dagen in het park blijft én dat je vroeg kan beginnen met lopen, zonder de dagjesmensen.

Er zijn ook een aantal accommodaties op booking.com te vinden die aan het strand liggen, maar die liggen iets verder weg en zijn beter te bereiken vanaf de ingang Calabazo. De accommodaties aan het strand zijn ook een stuk(je) duurder dan de accommodaties die verder van het strand af liggen. Let er goed op waar de accommodatie ligt, ten opzichte van de hike die je wilt maken.

2. Slapen in een tent
In het park zijn een aantal campings te vinden, waar je in een tent kunt slapen. Er zijn eenpersoons en tweepersoons tenten.

Cabo San Juan
De meeste mensen slapen op de camping bij Cabo San Juan, omdat deze direct aan het strand ligt. De prijzen voor de tenten liggen hiertussen de 40.000-60.000 COP p.p. Je mag hier ook je eigen tent neerzetten, mocht je die hebben (30.000 COP p.p.).

Je vindt hier ook wat restaurants, waar je kunt lunchen, dineren en ontbijten (ontbijt vanaf 20.000 COP, hoofdgerechten tussen 25.000 en 50.000 COP, zie de foto hieronder).

Reserveren
Je kunt het beste de tent reserveren bij de ingang El Zaino (voordat je met de hike begint). Dan ben je er zeker van dat je een plek hebt. Je kunt in principe ook een tent boeken bij de camping zelf, maar dan loop je dus het risico dat er geen plek meer is. Wil je echt 100% zeker zijn van je plek, dan kan je vooraf online ook al een reservering maken. Je betaalt dan wel een paar euro meer (aan reserveringskosten). Neem hiervoor contact op met ‘Guide to Tayrona’ op Instagram. In principe is dit niet nodig, maar we geven je graag de optie.

3. Slapen in een hangmat
Op de campings kan je ook een hangmat huren. De hangmatten hebben een klamboe, maar niet aan de onderkant, waardoor je door de hangmat heen alsnog flink door muggen gestoken kan worden. Iets goedkoper en avontuurlijk is het natuurlijk wel.

Er zijn bij Cabo San Juan twee plekken met hangmatten: op het grotere veld én bovenop het uitzichtpunt. Voor een hangmat op het uitzichtpunt betaal je iets meer, omdat deze plek erg gewild is. Ze zijn dus ook sneller uitverkocht. Hou er wel rekening mee dat het hier wat harder waait. Het kan dus iets frisser zijn, maar het houdt de muggen ook beter weg bij je hangmat. Hangmatten op het veld kosten 40.000 COP p.p. en bovenop het uitzichtpunt 60.000 COP p.p.

Reserveren bij de ingang
Je kunt het beste een hangmat reserveren bij de ingang El Zaino (voordat je met de hike begint). Dan ben je er zeker van dat je een plek hebt. Je kunt in principe ook een hangmat boeken bij de camping zelf, maar dan loop je dus het risico dat er geen plek meer is. Wil je in de hangmat op het uitzichtpunt slapen, benoem dit dan expliciet bij de ingang als je de plek reserveert. En zorg dat je op tijd bent, want ze kunnen snel bezet zijn.

Wil je echt 100% zeker zijn van je plek, dan kan je vooraf online ook al een reservering maken. Je betaalt dan wel een paar euro meer (aan reserveringskosten). Neem hiervoor contact op met ‘Guide to Tayrona’ op Instagram. In principe is dit niet nodig, maar we geven je graag de optie.

Eten en drinken in Tayrona Nationaal Park

Natuurlijk is het handig om zelf wat snacks en water mee te nemen het nationale park in, maar er zijn hier genoeg plekken om eten en drinken te kopen. Je vindt in Tayrona Nationaal Park een aantal restaurants, maar er zijn onderweg tijdens de hikes ook wat stalletjes te vinden waar je bijvoorbeeld water of een snack kan kopen. Je vindt deze plekken met name dichtbij/aan de strandjes.

De prijzen van het eten en drinken zijn hoger dan je gewend bent in Colombia, maar het viel ons nog mee. Bij Cabo San Juan (het meest toeristische stuk), betaal je voor een lunch/diner tussen de 25.000-50.000 COP (€6-11,50). Ontbijt kost rond de 25.000 COP (€6). Een halve liter water kost je in het park rond de €1. Hier koop je normaal gesproken bijvoorbeeld 5 liter water voor, maar het is nou eenmaal een toeristische plek.

Hoe kom je bij Tayrona (met het openbaar vervoer)?

Lopend
Slaap je dichtbij de ingang in een accommodatie, dan kan je gewoon naar de ingang lopen. Het voordeel hiervan (los van de kosten), is dat je niet gebonden bent aan de bustijden.

Met de bus
Slaap je wat verder weg, in de stad Santa Marta of dichterbij de ingang aan de hoofdweg (maar te ver om te lopen), dan kan je eenvoudig met de bus bij een van de ingangen van het Tayrona Nationaal Park komen.

Santa Marta – Tayrona – Palomino
De maatschappij ‘CootransOriente Tayrona‘ rijdt tussen Santa Marta en Palomino. Tussendoor komt de bus langs beide ingangen: eerst langs de ingang Calabazo en vervolgens langs de (hoofd)ingang El Zaino. Je kunt op ieder willekeurig moment van de route in- en uitstappen. Vanuit Santa Marta duurt de rit naar El Zaino (de ingang waar je waarschijnlijk heen gaat) tussen de 60-75 minuten en kost het 7.000 COP p.p (minder dan €2).

Vertrekpunt bus in Santa Marta: de bus vertrekt vanaf Mercado público.
Dienstregeling: de bus vertrekt ongeveer ieder half uur. De eerste bus lijkt rond 6.00 uur te gaan.
Wil je de tijden precies weten? Stuur de busmaatschappij dan een berichtje via hun Facebook of vraag het na bij je accommodatie.

5 onmisbare tips voor een bezoek aan Tayrona

 • 1. Je kunt je entreekaartje (contactloos) bij de ingang betalen met je telefoon (bijv. met Apple Pay), betaalpas of creditcard, zonder extra kosten. Wij hebben dit zelf ook gedaan. Cash kan natuurlijk ook.
 • 2. Je moet je paspoort laten zien bij de ingang. Dit mag ook een digitale versie van je paspoort (op je telefoon) zijn. Dit was bij ons geen enkel probleem. Je fysieke paspoort kan je dus gewoon in je accommodatie laten.
 • 3. Wil je het park ervaren zonder álle dagjesmensen, blijf dan een nachtje in het park slapen (kamer, cabaña, tent of hangmat).
 • 4. Tayrona Nationaal Park sluit ieder jaar een aantal periodes voor het herstel van het park (check hier de data voor 2022).
 • 5. Neem je eigen water (en snacks) mee als je low-budget reist. Een halve liter water in Tayrona kost je al gauw €1. Hier koop je normaal gesproken 5 liter voor.

Meer inspiratie voor Colombia

Wat wordt jouw volgende bestemming?

 • Minca: jungle, watervallen, koffieboerderijen en adembenemende uitzichten
 • Cartagena: kleurrijk, Caribisch, streetart, strand & cocktails

Wat wordt jouw volgende accommodatie?

Meer blogs
Bekijk al onze andere tips & artikelen over Colombia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *