Uitzichtpunt Ponta da Piedade

Een indrukwekkende wandeling naar Ponta da Piedade in Lagos

Een indrukwekkende wandeling naar Ponta da Piedade in Lagos

Ponta da Piedade ligt in het uiterste zuidelijke puntje onder Lagos. Je kunt hier met de auto naartoe rijden, maar we raden je aan om hier naartoe te wandelen vanuit het centrum van Lagos. Niet alleen over de geasfalteerde hoofdweg, maar juist over zandpaadjes die je langs prachtige uitzichtpunten leiden. Wij zijn hier meerdere keren terug gekomen. Want wát een prachtige omgeving is dit. We stippelen hieronder de beste wandelroute voor je uit. Weten waar Ponta da Piedade precies ligt? Zie de kaart onderaan dit artikel.

Update 2023: We hebben vernomen dat het hele gebied in ontwikkeling is en dat je niet meer overal van het gebaande pad mag afwijken. Er zijn nu meer ‘boardwalks’ en geasfalteerde stukken. Iets minder spectaculair misschien, wel een stuk veiliger!

Tip: deze wandeling is extra mooi met zonsondergang

Je kan in principe een hele dag uittrekken om de verschillende strandjes op de route naar Ponta da Piedade te bekijken en te bezoeken. Lees er alles over in ons artikel ‘Ontdek de 7 mooiste stranden van Lagos (Algarve)‘. Maar zorg er in ieder geval voor dat je vlak voor zonsondergang op het eindpunt van de wandeling bent, bij Ponta da Piedade. Als je nog iets verder naar rechts doorloopt (zie verderop in dit artikel), heb je namelijk een fantastisch uitzicht op de zonsondergang.

Hoe lang duurt de wandeling naar Ponta da Piedade?

De wandeling vanuit het centrum van Lagos naar het eindpunt bij Ponta da Piedade duurt ongeveer 45 minuten enkele reis. Als je nergens stopt. De terugweg gaat iets sneller, omdat je over de geasfalteerde weg terug loopt. In de schemer is het niet verstandig om over de zandweggetjes langs de kliffen terug te lopen.

Het startpunt van de wandeling

Omdat we ervan uitgaan dat je de prachtige strandjes dichtbij het centrum van Lagos grenzen al hebt gezien, beginnen we de route met een stukje over de geasfalteerde weg. Zorg ervoor dat je vanuit het centrum op de Estrada da Ponta Da Piedade terecht komt. Wil je alles weten over de stranden in Lagos of de strandjes in het centrum toevoegen aan deze wandeling? Lees dan ons artikel: ‘Ontdek de 7 mooiste stranden van Lagos‘.

Volg de bordjes naar Praia do Camilo
Sla op de ‘hoofdweg’ Estrada da Ponta Da Piedade linksaf bij het bordje ‘Praia do Camilo’. Je bereikt na een minuutje lopen eerst een restaurant, Restaurante Camilo en vanaf de parkeerplaats (gratis parkeren) heb je al meteen een eerste mooi uitzicht over het strand Praia do Camilo. Je kunt uiteraard linksaf het trappetje naar het strand nemen, maar daarvoor zijn we hier nu niet.

Loop over de zandpaden voor het beste uitzicht

We zijn namelijk op weg naar het zuidelijke puntje: Ponta da Piedade. Om daar via een prachtige (zand)weg te komen, loop je vanaf de parkeerplaats het zandpad op (klik op de link voor de locatie in Google Maps). Zoals beloofd, lopen we zeker niet de hele weg over een asfaltweg. Dit zandpad staat niet op Google Maps weergegeven, maar in de gratis app MAPS.ME zie je dit wandelpad wél staan. Zorg ervoor dat je deze app hebt geïnstalleerd en de kaart van de omgeving hebt gedownload. Verdwalen gaat je niet meer lukken en alle wandelpaden zijn super goed zichtbaar. Een aanrader als je op reis bent.

Je bereikt het zandpad, door in het meest zuidoostelijke puntje van de parkeerplaats rechts langs het muurtje te lopen (zie de foto met de witte pijl hierboven). Het lijkt niet direct een pad, maar het is er wel een. En wat voor een. Vanaf dit punt loop je boven langs de kliffen, van het ene naar het andere uitzichtpunt. En van de ene wauw naar de andere wauw.

Je loopt haast door een soort maanlandschap. Je vindt er prachtige rotsformaties, zowel op het land als in zee. Waarbij de rotsen steeds weer verschillende tinten hebben.

Bijzonder uitzichtpunt

De uitzichtpunten zie je goed weergeven staan in de app MAPS.ME. Maar je ziet vanzelf ook wel waar het mooi is om heen te lopen.

Zwart gat
Een punt dat niet goed staat aangeven in de app, maar wel erg vet is om te zien, is een enorm diep en rond gat bovenaan Praia da Balança (zie de foto hierboven). Dit gat zie je op Google Maps alleen in beeld, als je voor de satellietoptie kiest. Klik hier om de locatie van dit punt te zien. We hebben ‘m voor je gepind in Google Maps.

Heel erg vet om te zien. Vooral omdat die direct grenst aan Praia da Balança en je op de achtergrond ook nog de vuurtoren bij Punta da Piedade recht voor je ziet. Let wel goed op, net als overigens bij álle punten in de wandelroute. Een verkeerde stap en je valt tientallen meters naar beneden.

Ponta da Piedade

Je bereikt uiteindelijk de parkeerplaats bij Ponta da Piedade. Je kan hier drie kanten op:

1. Rechtdoor – vuurtoren
Als je rechtdoor loopt, zie je de vuurtoren, met zijn prachtige rode dak.

2. Linksaf – zuidelijkste punt & grotten
Als je linksaf gaat, kan je naar het zuidelijkste puntje lopen. Net iets daarvoor kan je de trappen naar beneden nemen, naar de grotten van Ponta da Piedade. Absoluut een aanrader om de trappen af te dalen als je er op tijd bent. Gaat de zon al bijna onder? Kom dan zeker een andere keer overdag terug. Je hebt dan ook beter licht om de rotsformaties te bekijken. Je kan ook een boottour of kayaktocht boeken om deze plek vanaf het water te bekijken.

3. Rechtsaf – uitzichtpunt zonsondergang
Voor een prachtig uitzicht op de zonsondergang of als je nog een stuk wilt wandelen over goed aangelegde paden, dan raden we je aan om bij de vuurtoren rechtsaf te slaan. Je loopt dan een aangelegd wandelpad op, met houten vlonders.

Kies je plekje & geniet
Kies hier een van de vele plekjes waar je kunt gaan genieten van de zonsondergang. Het pad heeft een hek, maar klim hier gewoon overheen of onderdoor, om op een van de kliffen plaats te nemen. Het is niet helemaal de bedoeling, maar wel een van de mooiste plekken om de zon onder te zien gaan. Je zult zien dat iedereen het doet. Geen probleem, als je maar goed blijft opletten.

De terugweg

Je kunt zo ver doorlopen als je wilt over dit wandelpad (het pad loopt helemaal door richting Praia da Luz). Maar hoe verder je doorloopt, hoe verder je ook weer terug moet lopen naar Lagos. Wij liepen nog wel een klein stukje richting de kant waar de zon onderging, om te genieten van de prachtig gekleurde lucht.

Uiteindelijk kan je het beste terugkeren naar de geasfalteerde hoofdweg, de Estrada da Ponta Da Piedade. In het donker moet je niet teruglopen via de zandwegen. Dat is veel te gevaarlijk. Je kunt gewoon rechtdoor op de hoofdweg naar Lagos terug lopen.

Tip: tripje met de boot

Meer inspiratie (voor het zuiden van) Portugal

Ontdek de 7 mooiste stranden van Lagos (Algarve)
6 leuke dingen om te doen in Tavira
De 14 mooiste bezienswaardigheden & stranden in de Algarve (Zuid-Portugal)
7 ideale accommodaties in de Algarve (Portugal)
Tips voor als je een auto gaat huren in Portugal

Ponta da Piedade op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren