Cover foto reisroute Albanië

Een mooie reisroute door Albanië – 2 à 3 weken

Een mooie reisroute door Albanië – 2 à 3 weken

Albanië is een fantastisch bestemming voor een (korte of lange) vakantie. Hoewel Albanië een klein land is, is het enorm afwisselend. Van leuke (historische) steden en prachtige bergen tot helderblauw water aan een hagelwit strand. Je vindt het hier allemaal. En het is nog goedkoop ook. Maar misschien nog wel belangrijker, het is hier nog niet overal enorm toeristisch. Nóg niet. In een periode van ongeveer 3 weken kan je de meeste hoogtepunten bezoeken. Met onze reisroute nemen we je mee langs de mooiste plekken in Albanië.

Let op: Albanië behoort niet tot de EU. Je belt en internet hier dus buiten je bundel (sommige providers maken een uitzondering, zoals Vodafone). Wees hiervan bewust en check het voor vertrek, anders kan het alsnóg een dure vakantie worden. Lees snel verder voor een toffe reisroute door Albanië.

Toelichting reisroute
Hieronder beschrijven we een mooie en leuke reisroute door Albanië. Het is handig (en goedkoop) om hier een auto te huren. Zelfs wij – als doorgewinterde backpackers die eigenlijk altijd het openbaar vervoer pakken – kozen er voor om Albanië (gedeeltelijk) met een huurauto te verkennen. Dit maakt je nét iets flexibeler en het openbaar vervoer in Albanië is anders geregeld dan we in Nederland gewend zijn. Wij huurden overigens pas een auto vanaf Tirana naar het zuiden toe. Het noorden deden we zonder auto. Dit kwam vooral omdat we Albanië via het noorden binnen kwamen (eerst bezochten we namelijk Servië en Montenegro) en daarna naar de bergachtige omgeving van Theth gingen. Waarbij we blij waren dat we ons lieten rijden, want we hadden het gevoel dat we meededen aan de gevaarlijkste wegen van de wereld.

Tip auto huren
Wij boeken altijd een auto bij Sunny Cars. Alle verzekeringen en dekkingen zijn al opgenomen in de huurprijs, inclusief terugbetaling van het eigen risico. Geen onverwachte kosten of onaangename verrassingen achteraf. Zo ga je met een fijn en gerust gevoel op pad.

Je kan je huurauto ophalen op het vliegveld van Tirana, het centrum van Tirana of in Sarandë (in het zuiden).

Reisroute Albanië op de kaart
Hieronder laten we je eerst in een kaartje zien hoe de beste reisroute door Albanië eruit ziet. Zo heb je een goed beeld van waar de plaatsen ten opzichte van elkaar liggen.

De reisroute door Albanië

Net even anders: Alternatieve reisroute
Onze alternatieve reisroute: vliegen naar Belgrado (Servië), vervolgens met de trein naar Podgorica (Montenegro) en vanaf daar met de bus naar Albanië, vind je onderaan dit artikel. Ideaal voor de iets avontuurlijkere reiziger die het nét even wat anders wil doen.

1. Tirana

De reisroute begint in Tirana, de hoofdstad van Albanië. Hier ligt ook het internationale vliegveld, zodat dit een logisch begin- en eindpunt is, als je met het vliegtuig richting Albanië gaat.


Bezoekje aan de hoofdstad
Tirana is een leuke stad om een aantal dagen door te brengen. Omdat je hier ook weer terugkeert aan het einde, raden we je aan om de stad voor nu even links te laten liggen en de route (na een overnachting) te vervolgen. Uiteraard kan je ook eerst Tirana verkennen, maar wij vinden het persoonlijk vaak leuker om meteen verder het land in te trekken, in plaats van eerst door de hoofdstad te slenteren. Aan het einde van dit artikel vind je nog wat informatie over dingen om te doen in Tirana.

2. Shkodër

Shkodër is voornamelijk de toegangspoort tot het fantastische Komani Lake. Maar voordat je je naar dit hoogtepunt begeeft, is het leuk om in elk geval een of twee nachtjes in Shkodër zelf door te brengen. Zo heb je bijvoorbeeld de tijd om een bezoek te brengen aan het meer van Shkodër (dat deels in Albanië en deels in Montenegro ligt) en het Kasteel van Rozafa. Deze ruïnes liggen prachtig gelegen op een heuvel. Vanaf boven heb je een fantastisch uitzicht over Shkodër en het omliggende water.

Fietsen in en rond Shkodër
Shkodër staat bekend als de fietshoofdstad van Albanië. Je kunt hier op veel plekken dan ook een fiets huren. Een leuke manier om de stad en de omgeving te verkennen.

Dagtrip naar het Komani meer vanuit Shkodër
> bekijk en boek hier

Hoe lang duurt het van Tirana naar Shkodër:

Tussen 1 uur en 45 minuten en 3 uur
100 km

3. Komani Lake

Komani Lake is een plek die je wat ons betreft absoluut niet mag missen. Het is een stuwmeer met de meest fantastische groenblauwe kleur water en is gelegen tussen steile (groene) rotsen. Je kan hier een mooie boottocht maken, heerlijk lunchen, een duik nemen in het heldere water en genieten van het prachtige uitzicht.

Hoe kan je door de kloof varen

Je hebt twee manieren om door de kloof te varen:

1. Een tour met een wat kleiner bootje
2. Met de ferry

1. Tour met een kleiner bootje

Vooraf regelen & boeken
Wij kozen ervoor om een tour te boeken met een wat kleiner bootje. Dit was een rondtrip door de kloof heen, zodat we weer op dezelfde plek uitkwamen waar we begonnen. Het vervoer heen en terug + lunch was ook inbegrepen. Via Whatsapp hadden we al contact gehad met een van de aanbieders van deze tour.

Ter plaatse boeken
Je kunt ook ter plekke een tour boeken.

Wij maakten een boottocht door de kloof, waarbij je halverwege op een idyllisch plekje een traditionele lunch krijgt. Je hebt hier ook wat tijd om in het meer te zwemmen. Een absolute aanrader. Check bij de aanbieder die je benadert goed hoe de tour er exact uitziet.

>> Komani Full Package tour <<

2. Met de ferry

De andere optie is om de ferry te pakken. Er zijn twee ferries, de Alpin Ferry en Berisha Ferry. Op beide boten kan je ook met de auto als je zou willen. Als je op de linkjes hierboven klikt, dan vind je daar meer informatie over de tijden en de kosten. De maatschappij van de Berisha Ferry heeft ook een ophaalservice vanaf Tirana, Shkodër en Valbona. Bij deze maatschappij kan je ook een overtocht met een wat kleinere boot boeken, de Boat Dragboia. Hierop kan je niet met je auto. Let hier dus goed op als je een ticket boekt.

Wanneer met de ferry?
Mocht je naar Fierzë willen, aan de andere kant van de kloof, dan is het verstandig om de ferry te pakken. Je kunt hier ook met je auto op. Deze tocht duurt ongeveer 3 uur.

Nadelen ferry
Het nadeel van de ferry, is dat je niet de mogelijkheid hebt om onderweg uit te stappen en in het meer te zwemmen. Een ander nadeel is dat je langer onderweg bent om weer terug te komen in Shkodër. Je moet namelijk weer met de ferry hetzelfde stuk terugvaren, als je niet vanaf Fierzë verder wilt reizen. Hou hier dus rekening mee, bij het maken van een keuze.

Hoe kom je van Shkodër naar Komani Lake:

Je kunt zelf met de auto naar het Komani Lake rijden
Als onderdeel van een tour (of als service van de Berisha Ferry) kan je ook met een klein busje naar het Komani Lake worden gebracht.

Hoe lang duurt het van Shkodër naar Komani Lake:

2,5 uur met de auto
2,5 uur met de (mini)bus
55 km
Powered by GetYourGuide

4. Alternatief: Valbona

Vanaf Fierzë (aan de ander kant van het Komani Lake) kan je richting Valbona (met de taxi of auto), om vanuit daar een wandeltocht te maken naar het prachtige bergdorpje Theth. Deze hike kost je tussen de 7 en 9 uur. Let op: je kunt vanuit Valbona niet met de auto in Theth komen.

Vanuit Theth met een busje naar Shkodër
De meeste mensen lopen overigens niet dezelfde route terug (van Theth naar Valbona), maar pakken de (taxi)bus van Theth terug naar Shkodër. Je zou je bagage dus in Shkodër kunnen achterlaten in je accommodatie, en met een kleinere rugtas de volgende route kunnen afleggen: Shkodër (bus) – Komani Lake (boot) – Fierzë (taxi) – Valbona (wandelen) – Theth (taxi) – Shkodër.

Eigen auto? Goed plannen
Mocht je met de auto reizen, dan moet je goed nadenken wat je wilt doen. Mocht je naar Theth willen lopen (vanaf Valbona is dit dus de enige mogelijkheid) dan is het beter om je auto niet mee te nemen naar Komani Lake. Tenzij je ook weer van Theth naar Valbona terug wil lopen. Het is verstandiger om je auto in Shkodër te laten staan en de hiervoor genoemde route te volgen. Met die route keer je na een paar dagen namelijk weer terug in Shkodër.

5. Theth

Na de boottour over het prachtige Komani Lake, keren we in onze route terug naar Shkodër. Vanaf Shkodër kan je met een taxibusje (in ons geval een oude oranje Mercedes) naar Theth. Deze route is adembenemend mooi. Maar op bepaalde plekken ook lichtelijk zenuwslopend. Ken je het programma ‘De gevaarlijkste wegen van de wereld’? Nou, zoiets dus. Helaas lastig op de foto te krijgen in een hobbelige auto. Het uitzicht daarentegen…

Vooral op de terugweg van Theth naar Shkodër hadden we erg slecht weer. Dat maakte de tocht nog wat spannender. Maar daardoor eigenlijk ook nóg leuker en zeker geen reden om niet naar Theth te gaan. Living on the edge. Toch wel een beetje letterlijk.

Het dorpje
Theth is een vrij slaperig bergdorpje, maar je kunt hier prachtige wandelingen maken. Je moet wel een beetje geluk hebben met het weer. Er hangt vaak lage bewolking in dit dorpje en het regent er vrij vaak. Ook kan het er flink onweren (houdt er rekening mee dat de stroom zou kunnen uitvallen. Een powerbank, hoofdlampje en spelletje zijn dan geen overbodige luxe). Wij vonden dit een speciale vibe geven aan deze toch al indrukwekkende omgeving.

Waar slapen?
Je boekt hier het beste een accommodatie inclusief halfpension (lokaal eten) of met een eigen restaurant.

Hoe kom je van Shkodër naar Theth:

Je kunt zelf met de auto naar Theth rijden, maar we raden je dit niet aan. De weg kan erg slecht zijn (bij regen) en is erg smal. De afgronden zijn flink diep en de weg is vol met haarspeldbochten. Best een spannende en gevaarlijke route. Je wilt hier liever met iemand meerijden die dit pad al vaak heeft gereden.
Je kunt een (taxi)busje boeken naar Theth. Dit is de meest gebruikelijk manier en is gemakkelijk te boeken in de stad of bij je accommodatie. Ook erg goedkoop! (Wij betaalden omgerekend zo’n €10 p.p. enkele reis)

Hoe lang duurt het van Shkodër naar Theth:

Ongeveer 3,5 uur met de auto (maar wij hebben dit niet zelf gereden), afhankelijk van het weer
Ongeveer 4 uur met de taxibus (inclusief stops voor foto’s)
76 km

6. Durrës

Durrës is een van de vele kustplaatsen in Albanië, met langgerekte stranden. Erg gezellig vonden wij het hier alleen niet (buiten het oude centrum). Je kunt hier redelijk goedkoop overnachten, maar besef je wel dat je niet de enige bent in dit plaatsje. Er is veel hoogbouw langs de kust.

Historische bezienswaardigheden
Er zijn in de buurt nog een aantal oud-historische bouwwerken te bewonderen, zoals het Romeins Amfitheater van Durrës. Het theater is gebouwd in de eerste eeuw na Christus en ligt nu tussen moderne gebouwen in. Best tof om een bezoek aan te brengen, maar heel bijzonder is het ook niet.

Prijs
Het kost 300 Lek (ongeveer €2,50) per persoon.
Onder de 12 jaar is de entree gratis.

Tip: de stranden in het zuiden van Albanië zijn mooier
Achteraf gezien waren we liever minder lang in Durrës gebleven. Je kunt je stranduurtjes wat ons betreft beter spenderen in het zuiden van Albanië. Voor een nachtje (of twee) is het een prima plek, voor een bezoek aan bijvoorbeeld het Amfitheater en op doortocht naar het zuiden.

Hoe kom je van Theth naar Durrës:

Als je zelf met de auto naar Theth bent gereden (niet aan te raden, zoals we hiervoor al zeiden), dan rij je eerst vanuit Theth terug naar Shkodër. Vanuit daar rij je door naar Durrës.
Als je met de (taxi)bus naar Theth bent gereden, dan moet je deze ook weer terug nemen naar Shkodër. De terugweg gingen wij met een 4×4 in plaats van het oranje busje. In Shkodër kan je de auto (die je waarschijnlijk daar hebt laten staan) weer ophalen en verder doorrijden naar Durrës.

Hoe lang duurt het van Theth naar Durrës:

Ongeveer 5 uur met de auto
Het duurt eerst maximaal 4 uur vanaf Theth naar Shkodër met de taxi. Vanaf Shkodër rij je met de auto in ongeveer 1,5 uur naar Durrës.

7. Alternatief: Vlorë

Zelf hebben wij Vlorë overgeslagen, maar je zou ervoor kunnen kiezen om een paar nachtjes in deze kustplaats te verblijven. Niet alleen voor de stranden, maar ook voor een bezoek aan het natuurgebied Vjosë-Nartë, ten noorden van Vlorë.

Hoe lang duurt het van Durrës naar Vlorë:

Ongeveer 1,5 uur

8. Himarë

Himarë is een kleine kustplaats in het zuiden van Albanië. Wees wel voorbereid op vrij smalle en bochtige wegen hiernaartoe, maar vergeet ook vooral niet te genieten van het prachtige uitzicht. Het is hier nog (een stuk) minder druk dan in bijvoorbeeld Durrës en Sarandë. Een prima plek om even tot rust te komen op een strandbedje of te genieten van heerlijk eten in een van de restaurantjes aan het water.

Slapen in Himarë kan nog voor minder dan €40 per nacht
>> Check het hier <<

(Budget) tips:
> Corallo Rooms | 9,3 | nieuw, schoon, modern & aan het strand (in september vanaf €27 per nacht)
> Stefanel View-Frederika | 9,7 | terras met fantastisch uitzicht op zee, gastvrije & lieve eigenaren, keuken

Hoe lang duurt het van Durrës naar Himarë:

Een kleine 2 uur

9. Sarandë

Sarandë is een van de grotere kustplaatsen langs de kustroute, die van Durrës naar Ksamil loopt. Het is een vrij levendige (lees: toeristische) stad, met ook al aardig wat hoogbouw. Er zijn echter nog wel rustige strandjes te vinden, waar je alle drukte even achter je kunt laten.

Het mooiste strand van Albanië
Het mooiste strand van Albanië vind je niet in Sarandë, maar in Ksamil. Deze plek is dan meteen ook vrij prijzig om te verblijven. Als je wat meer op je budget wil letten (zoals wij vaak doen) boek je een goedkopere accommodatie in Sarandë en ga je vanaf daar met de auto of bus naar Ksamil. Met de auto ben je daar in een klein half uurtje. De bus doet er heel iets langer over. Je kunt ook in Ksamil zelf overnachten (zie hierna). Dat is dus wel wat duurder, maar wel de moeite waard als je dicht bij dit paradijselijke strandje wilt zitten.

In de buurt van Sarandë

Butrint
Vanaf Sarandë (maar ook vanaf het meer zuidelijke Ksamil), kan je ook de archeologische opgravingen van Butrint bezoeken (zie hierna).

The Blue Eye
Ook is Sarandë een goede uitvalsbasis om ‘the blue eye’ oftewel ‘Syri i Kaltër’ in het Albaneens te bezoeken (eventueel op weg naar Gjirokastër of Berat). The blue eye is een natuurverschijnsel dat van bovena lijkt op een jawel: blauw oog. Het is een diepe waterbron met een gat dat lijkt op een pupil. Wij zijn hier zelf helaas niet geweest. De weg hier naartoe is nogal berucht vanwege alle kuilen en hobbels. Een 4×4 wordt aangeraden. Maak van tevoren een goede afweging of je deze weg met je eigen auto of huurauto wilt nemen…

>> Je kan ‘the blue eye’ namelijk ook bezoeken met een tour vanaf Sarandë <<

Hoe lang duurt het van Himarë naar Sarandë:

Ongeveer 1,5 uur

10. Ksamil

Ksamil is wat ons betreft de absolute nummer 1 qua stranden in Albanië. Het water is hier ongelofelijk helderblauw, wat met name komt door het hagelwitte zandstrand. De foto’s lijken flink bewerkt, maar dit is niet het geval.

Fijnste strand
Anders dan in Ksamil, heb je in de andere kustplaatsen in Albanië eigenlijk alleen maar stranden met schelpjes of steentjes. In Ksamil heb je zand (of in elk geval enorm fijn koraal).

Relaxen, zwemmen en snorkelen
Je kunt in Ksamil heerlijk snorkelen of naar een van de kleine eilandjes zwemmen die voor de kust liggen. Wij adviseren je om hier zeker een aantal dagen te blijven. Vanaf het strand op Ksamil zie je ook het Griekse eiland Corfu liggen op een paar kilometer afstand. Zwemmend zouden we die oversteek niet maken, maar je kunt er ook met de boot naartoe, vanaf Sarandë.

Accommodaties
De overnachtingen zijn in Ksamil wel wat duurder, maar dan zit je ook wel op een echte toplocatie (zoals hier). Zoals we hiervoor al schreven, kan je er ook voor kiezen om in het goedkopere Sarandë te overnachten en met de bus of auto naar het strand van Ksamil te gaan.

Hoogseizoen
Wees ervan bewust dat het in de zomermaanden juli en augustus heel erg druk kan zijn op het strand van Ksamil. Indien mogelijk, plan je je vakantie om die maanden heen. Ook omdat het prijspeil dan wat lager ligt. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Beetje cultuur snuiven
Vanaf Ksamil kan je ook de archeologische opgravingen van Butrint bezoeken (zie hierna).

Hoe kom je van Sarandë naar Ksamil:

Je kunt prima met de auto van Sarandë naar Ksamil rijden.
Er rijden ook regelmatig bussen tussen Sarandë en het werelderfgoed Butrint (zie hierna). Je kunt onderweg uitstappen in Ksamil (vlak voordat je Butrint bereikt).

Hoe lang duurt het van Sarandë naar Ksamil:

25 minuten met de auto
Ongeveer 30 minuten met de bus (afhankelijk van de drukte in de bus)

11. Werelderfgoed Butrint

In het Nationaal park Butrint kan je niet overnachten, maar de plek is dusdanig mooi, dat het een apart plekje verdient in deze reisroute. De hoofdbezienswaardigheden van dit park, zijn de archeologische opgravingen. Niet voor niets is dit park opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Butrint was eerst een Griekse kolonie, later een Romeinse stad en vervolgens een bisdom. Je vindt hier dan ook veel verschillende bouwstijlen door elkaar.

Het park is goed bereikbaar en in het park zelf zijn duidelijk aangegeven wandelpaden. Je kan hier heerlijk rondwandelen door de prachtige natuur, afgewisseld met eeuwenoude bouwwerken. De entree kost 1000 Lek (€5,50) per persoon. Je kunt je hier prima een aantal uurtjes vermaken.

Meer informatie over Butrint

Hoe kom je in Butrint
Butrint ligt ongeveer 2,5 kilometer ten zuiden van Ksamil. Je kunt hier dus heenlopen als je in Ksamil overnacht of je rijdt hier in een paar minuten met de auto naartoe (en parkeert je auto op de parkeerplaats bij de ingang). Je kunt hier ook met de bus komen. Dit is de pendelbus tussen Sarandë en Butrint, die ook stopt in Ksamil.

Veel toeristen bezoeken Butrint ook vanaf Sarandë. Dit is een klein half uurtje rijden.

12. Gjirokastër (alternatief)

Gjirokastër is een van de oudste steden van Albanië. Hier staat ook een van de grootste kastelen van het land en voormalig dictator Enver Hoxha is hier geboren. In zijn huis zit nu het etnografische museum. Het historisch centrum barst van de gezellige winkeltjes en restaurantjes. Er hangt een relaxte sfeer en aan heerlijk eten geen gebrek. Je kan kan ook nog een bezoekje brengen aan de moskee en de bazaar. In de omgeving vind je een aantal archeologische opgravingen.

Hoe lang duurt het van Ksamil naar Gjirokastër:

Reistijd: 1 uur 40 minuten, afhankelijk van de route die je kiest.
68 km

13. Berat

Berat is een absolute must-visit als je in Albanië bent. Deze historische stad heeft als bijnaam ‘de stad met de duizend ramen’. In Berat staan bijna alleen maar witte huisjes, die tegen een berg zijn opgebouwd. Je waant je hier een paar eeuwen terug in de tijd. Echt prachtig.

Kasteel van Berat
In Berat kan je heerlijk rondstruinen en een bezoek brengen aan het Kasteel van Berat. Dit oude fort ligt op een heuvel, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt over de omgeving (inclusief de stad zelf). Je wandelt er in een klein half uurtje naartoe vanuit het centrum. Je kunt hier ook met de auto heenrijden als je slechter ter been bent, of gewoon iets te lui (gebeurt ons allemaal wel eens). Een bezoek aan het fort kost 300 Lek (€2,50) per persoon.

Tip
Zorg voor goede schoenen, want het kan glad zijn onderweg en in het kasteel. Daarbij komt dat de paden hier en daar wat slechter zijn.

Meer tips voor Berat

Lekker eten in Berat
Antigoni Restaurant

Slaaptip Berat
Hotel Rezidenca Desaret. Waarom? Kleinschalig, luxe, heerlijk ontbijt, parkeerplek en halverwege de route naar het kasteel! En niet te vergeten, super betaalbaar!

Tips voor de omgeving van Berat

Waterval Ujvara e Bogovës
Osum Canyon
Pirogoshi grot

Tours

Hoe lang duurt het van Ksamil naar Berat:

Reistijd: Tussen de 4 en de 5 uur, afhankelijk van de route die je kiest. De route door het binnenland of juist direct langs de kust duurt iets langer dan de tussenliggende snelweg (meer kilometers, maar wel sneller).
171-251 km

Hoe lang duurt het van Gjirokastër naar Berat:

Reistijd: Tussen de 3 en de 3,5 uur. Dit is afhankelijk van de route die je kiest. Ga je voor de kortere maar langzame route of juist voor de snelle route met meer kilometers.
109-188 km

14. Tirana

De ultieme reisroute door Albanië eindigt ook weer in Tirana. Waarschijnlijk gaat je vlucht weer vanaf deze stad naar Nederland terug en wil je je huurauto ook weer inleveren (als je die hier hebt gehuurd).

Tirana is zeker de moeite waard om nog een aantal dagen te verblijven, als je dat niet al aan het begin van je reis hebt gedaan. Je kunt hier bijvoorbeeld een bezoek brengen aan:

Tip
Leuk én interessant, doe een free walking of communist tour met Tirana Free Tour.

Alternatieve reisroute in Albanië: eerst binnenland, dan pas de kustroute

Je zou er ook voor kunnen kiezen om op de weg naar het zuiden (vanaf Tirana of Durrës) eerst naar het binnenland te gaan. Je rijdt dan via Berat naar het zuiden. Op de terugweg (naar Tirana) rijd je dan de kustroute KsamilDurrës. Een ideale optie, als je meer stranduurtjes wil pakken aan het einde van je reis.

Van Nederland naar Albanië: een alternatieve reisroute

Wij besloten om niet naar Albanië te vliegen vanaf Nederland, maar om het nét iets anders en avontuurlijker aan te pakken. Wij vlogen vanuit Nederland eerst naar Belgrado (Servië), om vanuit daar met de trein door te reizen naar Podgorica (Montenegro). Vanuit Belgrado pakten we de bus naar het noorden van Albanië.

Hieronder in het kort iets over deze alternatieve reisroute.

Amsterdam-Belgrado (Servië)

Aangezien we vanaf Nederland naar Belgrado vlogen, is dit ook de eerste stop van de alternatieve reisroute. De hoofdstad van Servië is een leuke stad, waar je prima een dagje de stad kunt verkennen. Uiteraard kan je niet alles zien, maar het is toch leuk om wat verschillende culturen in één reis te ervaren.

We sliepen hier in een leuk hostel (White Owl), midden in het centrum (dorms en privékamers). De treinkaartjes naar Montenegro (Podgorica) kan je op het treinstation van Belgrado kopen, maar wij kochten ze online bij een van de bekendste tussenpersonen in Belgrado, meneer Popovic. Dit schattige oude mannetje kwam onze tickets zelfs afgeven in ons hostel, zonder extra kosten. Hoe lief. Het bureau heet “Putovanja Wasteels” en je kunt ze mailen op wasteels@eunet.rs of bellen op +381 11 265 8868. We kunnen niet garanderen dat meneer Popovic nog in staat is om de kaartjes af te geven, maar je kunt altijd even proberen contact op te nemen.

Belgrado-Podgorica (Montenegro)

Vanaf Belgrado namen we de trein naar Montenegro. Een erg mooi traject, waarbij je over hoge bergpassen gaat. Leuk om dit deel van Europa met de trein te zien. Als je met het vliegtuig gaat, dan krijg je dit allemaal niet mee. Een leuke aanvulling op de vakantie in, het toch al niet heel gangbare, Albanië.

In Podgorica, de hoofdstad van Montenegro, sliepen we maar één nachtje. Uiteraard kan je ervoor kiezen om hier langer te blijven. De dag na aankomst met de trein, pakten we de bus naar Albanië.

Podgorica-Albanië

Voor de verdere reisroute in Albanië verwijzen we je naar de reisroute hierboven. Het enige verschil daarmee, is dat je niet begint in Tirana, maar dat Shkodër je eerste bestemming in Albanië is.

Wij vonden onze heenreis een leuke en alternatieve manier om op onze eindbestemming te komen. De reis naar je eindbestemming toe, voelt dan ook al echt als een avontuurlijke vakantie. Bijkomend voordeel is dat je op meerdere leuke plekken terecht komt, meerdere culturen ervaart, verschillend eten proeft, onderweg veel moois ziet en dat je ook nog eens minder vervuilend reist.

Eerlijk is eerlijk, we vlogen wel weer terug vanaf Tirana (de hoofdstad van Albanië) naar Nederland, omdat we anders in tijdnood kwamen. Als je wat meer tijd hebt, zou je eventueel ook nog met de bus/trein weer terug kunnen reizen naar Nederland.

Bijkomend voordeel van het binnenkomen van Albanië in het uiterste noorden, is dat je bepaalde stukken in het noorden niet twee keer hoeft te bereizen. Wij begonnen direct in Shkodër, het Komani Lake en Theth, om vervolgens pas af te dalen naar Tirana. We hoefden het stuk vanaf Tirana naar het noorden toe dus niet twee keer af te leggen.

Wil je weten wanneer je het beste naar Albanië kunt reizen? Lees dan ons artikel over de beste reistijd voor Albanië.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 commentaren