TAPO terminal ADO bus Mexico City

Tips als je gaat reizen met ADO bus in Mexico

Tips als je gaat reizen met ADO bus in Mexico

ADO (je spreekt het niet uit zoals de Haagse voetbalclub, maar als drie losse letters ‘A-dé-o’) is een grote en luxe busmaatschappij die door een groot deel van Mexico rijdt. Ze zijn vooral actief in het zuiden en oosten van Mexico, waaronder ook Mexico City. Waar je ook naartoe wilt, grote kans dat je minimaal een paar keer met ADO of een van haar dochtermaatschappijen reist. Andere labels die onder ADO vallen, zijn onder andere OCC, ADO gl, AU. Doe je voordeel met onze 6 tips, als je van plan bent om met ADO bus door Mexico te reizen.

Bekijk onze reisroutes door Mexico:

Tip 1: online bustickets boeken = korting

Boek je busticket van tevoren online. Je kan dan zelf een zitplaats kiezen, direct betalen met creditcard of PayPal en soms krijg je ‘vroegboekkorting’. Wil je een boeking maken voor 2 of meer personen? Bespaar dan geld met deze tip:

Bespaartip
Soms staat er dat er nog maar 1 ticket beschikbaar is voor de lagere prijs, voor het tweede ticket betaal je dan de volle prijs. Onze tip, maak twee (of meer) aparte boekingen. Grote kans dat je bij je tweede boeking nógmaals een ticket voor de lagere prijs kan kopen.

Voorbeeld: zo kan je 2 bustickets met korting boeken
Wij boekten bustickets van Huatulco (Oaxaca) naar Tuxtla Guttierez (Chiapas), bij de maatschappij OCC van ADO. Normale ticketprijs: MX$684 p.p. Er was nog 1 ticket voor MX$384 p.p. beschikbaar (bijna 50% korting). Voor het tweede ticket moesten we de normale prijs betalen.

Er waren nog meer dan 30 stoelen beschikbaar. Dus wij dachten wat zou de prijs zijn als we eerst 1 ticket kopen en in een volgende transactie het tweede ticket? Dus kochten we eerst het eerste kaartje voor de kortingsprijs. Daarna maakten we een nieuwe boeking. Toen was de prijs MX$408 p.p. Heel iets duurder dan het eerste ticket, maar veel goedkoper dan de normale prijs.

DE BESPARING:
> Uiteindelijke prijs voor 2 tickets: MX$792 (€34).
> In plaats van het normale bedrag van MX$1368 (€58).
>> Totale korting MX$576 (€24 goedkoper).

Extra korting/besparen

Hou jij ook van korting? Dan vind je onze pagina met kortingscodes vast leuk.

Tip 2: bepaal vooraf je globale reisroute door Mexico

Bepaal vooraf je globale route. Zo kan je vooraf nagaan of je wel echt alles met de bus wilt doen, of misschien een binnenlandse vlucht wilt maken of (deels) een auto wilt huren. De afstanden kunnen namelijk erg lang zijn (zie ook tip 3) of plekken kunnen lastig te bereiken zijn met de (ADO) bus.

Wij gebruiken meestal de Lonely Planet om onze reis globaal uit te stippelen. Het fijne van de Lonely Planet is dat er per plaats bij staat naar welke plekken je kan reizen, hoeveel uur dit ongeveer duurt en hoe vaak per dag er een bus gaat. Zie het voorbeeld hieronder. Dit overzicht maakt het zoeken op de website van ADO bus een stuk makkelijker.

E-book?
Voordat we naar Mexico gingen, kochten we het e-book van de Lonely Planet Mexico. Handig als je gaat backpacken, want het scheelt ruimte, maar vooral veel gewicht.
Toen we een fysiek exemplaar zagen liggen bij Hostal Central in Oaxaca (aanrader: leuke binnentuin, gezellig & heel veel leuke en lekkere activiteiten!!) – na drie dagen in Mexico – hebben we deze meegenomen en 2,5 maand meegesleurd. Er gaat toch niks boven lekker bladeren.

Voorbereiden & plannen

Tip 3: hou rekening met lange busritten

Hou rekening met lange reistijden, want Mexico is een enorm en uitgestrekt land. Om je even een beeld te schetsen: Mexico bestaat uit 32 staten, vergelijkbaar met 24 Europese landen. De afstanden in Mexico zijn daardoor groot en je zit zo een paar óf heel veel uur achter elkaar in de bus. Als iets op de kaart dichtbij lijkt, blijkt dit in de praktijk toch vaak tegen te vallen. Ritten van 6 uur of meer zijn niet ongebruikelijk. Het kan hierdoor soms fijn zijn om tussendoor ergens een nachtje te slapen, vooral als je bijvoorbeeld last hebt van wagenziekte en niet al te lang achter elkaar in de bus wil zitten.

Even omschakelen
Voor ons waren die lange busritten wel even omschakelen, want voordat we naar Mexico gingen, waren we 2 maanden op het (kleine) eiland Madeira. Daar zaten we vaak niet meer dan 2 uur achter elkaar in de bus.

Tip voor onderweg
Neem voldoende snacks, eten en drinken mee voor onderweg. De ADO bussen stoppen onderweg niet vaak. Dat is vaak een voordeel, maar daardoor weet je nooit precies waar en hoe laat je gaat stoppen. Voor een lange rit is het fijn als je dan een voorraadje eten en drinken bij je hebt.

Vliegen
Je kan natuurlijk ook (delen van de route) vliegen. Hou er dan wel rekening mee dat de meeste vluchten niet rechtstreeks gaan, maar dat je bijna altijd moet overstappen in Mexico City. De bekendste maatschappijen die binnenlandse vluchten in Mexico uitvoeren zijn VivaAerobus, Volaris en AeroMexico.

Bespaartip
Laat de website (van VivaAerobus) op de Spaanse taal staan als je gaat boeken. De tickets zijn dan veel goedkoper dan wanneer je hem op Engels zet!

Tip 4: reis met de ADO nachtbus en bespaar op een overnachting

Persoonlijk zijn we geen fan van nachtbussen. Dat komt met name doordat Annick snel wagenziek is, we dan niks meekrijgen van de landschappen onderweg en de bussen vaak vroeg in de ochtend aankomen op hun bestemming. Je kan dan meestal nog niet inchecken bij je accommodatie.

Vind je dit geen probleem en slaap je makkelijk in de bus? Dan kan je geld besparen door ‘s nachts te reizen. De bussen van ADO zijn super comfortabel en hebben ruime zitplekken. Door ‘s avonds te vertrekken en in de nacht te reizen hoef je geen kosten te maken voor een hotel of hostel. Daarnaast bespaar je natuurlijk ook (kostbare) tijd, zodat je meer van het land kan zien (in minder tijd).

Tip 5: bepaal hoe luxe je wilt reizen

Bij ADO hebben ze verschillende klassen in hun bussen. Alle bussen zijn vrij luxe, maar de een is luxer dan de andere:

 • ADO bus: deze ‘normale’ (al vrij luxe) touringcar heeft een gemeenschappelijke tv, airco, USB-oplader en wc.
 • ADO gl bus: iets luxer met nog iets meer (been)ruimte, een gemeenschappelijke tv met individueel geluid, airco, USB-oplader en aparte wc voor mannen en vrouwen.
 • ADO Platino: deze meest luxe variant heeft zeer veel (been)ruimte, met individuele tv-schermen, airco, USB-oplader en aparte wc voor mannen en vrouwen.

Tip 6: veiligheid – leg belangrijke spullen nooit in de ruimbagage!

Wij hebben ons echt geen moment onveilig gevoeld in de bussen in Mexico. Maar je moet natuurlijk wel logisch nadenken en je spullen niet uit het oog verliezen.

De basisregels

 • Doe alle belangrijke spullen in je daypack & neem die mee de bus in
 • Stop belangrijke spullen dus nooit in de ruimbagage (zoals je portemonnee, elektronica, opladers, paspoort etc).
 • Hou je spullen in de gaten
 • Wij houden altijd een oogje in het zeil als het bagagevak opengaat/we ergens stilstaan (vanuit het raam of we gaan even de bus uit).

Onze tip
Koop een cijferslot met kabel, dan kan je je spullen in het bagagevak boven je stoel leggen, zonder dat iemand je tas snel kan meegrissen. Geeft ons een veiliger gevoel als we even willen slapen. Ook handig als je je backpack in je accommodatie aan een meubelstuk wilt vastmaken, als extra veiligheid.

Voordelen van de ADO bus

 • Ze rijden door een groot deel van Mexico (zuiden en oosten)
 • Luxe bussen
 • Je kan je kaartje online kopen en betalen met creditcard (Visa) of PayPal
 • Je kan online gratis een stoel kiezen
 • Wc aan boord
 • Airco
 • Stopt niet vaak
 • Veel beenruimte
 • Tv-geluid kan je dempen of zelfs een eigen tv-scherm in de luxere bussen

Bestemmingen ADO bus Mexico

Waar kan je naar toe reizen met de bussen van ADO?
Het busnetwerk en de bestemmingen van ADO zijn uitgebreid. Hieronder een overzicht van de plaatsen in het zuiden en oosten van Mexico, die je sowieso met de bussen van ADO kan bereiken:

Zoek busstations & bestemmingen
Bekijk de website van ADO voor een kaart met het overzicht van de terminals in de grote steden. Je kan vervolgens per staat een plaats zoeken.

Lees ook deze blogs

Reisroutes Mexico
3 reisroutes door het zuiden en westen van Mexico
Reisroute Yucatán (Mexico) + info over de bus en ferry

Doen en proeven in Mexico
Huatulco – een ideale plek om gratis te snorkelen in Mexico
Typisch eten uit Morelia – 6 dingen die je moet proeven
Ga naar alle artikelen over MexicoOpenbaar vervoer
Met de bus op Madeira – Alles wat je moet weten
Meer handige blogs over reizen met het openbaar vervoer

Goedkoper reizen
Hoe kan je goedkoper reizen? 9 tips
Reis goedkoper met deze kortingscodes
Meer reistips

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 opmerking