Gaspachos fruitsalade mango ananas Morelia

Typisch eten uit Morelia – 6 dingen die je moet proeven

Typisch eten uit Morelia – 6 dingen die je moet proeven

Morelia is een Mexicaanse stad waar je eigenlijk niet weg wilt. Bijzonder mooie architectuur, veel parkjes, een relaxte vibe en super lekker eten! Natuurlijk vind je hier de Mexicaanse klassiekers, maar in Morelia hebben ze ook typisch eten wat alleen hier te krijgen is. We zetten de gerechten en zoetige lekkernijen voor je op een rij die je hier absoluut niet mag missen.

Ook leuk: 5 leuke en gratis dingen om te doen in Morelia

1. Gaspachos: de bizarre fruitsalade uit Morelia

Gaspachos uit Morelia lijkt in niets op de Spaanse gazpacho (de koude rode soep). De versie uit Morelia is een salade van fruit (traditioneel met ananas en mango, soms ook met watermeloen en papaya) met daaroverheen chilipoeder, chilisaus en kaas. Yes we know, een hele aparte combinatie, maar je bent in Mexico en daar gaat echt óveral chili overheen. In dit geval vonden we het tot onze eigen verbazing verrassend lekker.

Beste plek om gaspachos te kopen:
Gaspachos is op meerdere plekken verkrijgbaar. De meest beroemde en centrale plek is het straatje Hidalgo (Calle Hidalgo).

2. Enchiladas Michoacana

De enchiladas uit Morelia en de staat Michocan zijn net even wat anders dan de enchiladas, zoals je ze in andere delen van Mexico eet. De enchiladas in Morelia zijn namelijk rood. Ze worden gevuld met onder andere vlees, waarna ze worden gedoopt in een rode saus. Vervolgens worden ze nog even gebakken. Het gerecht wordt geserveerd met aardappels, wortel, salade en kaas.

Beste plek om de typische enchiladas te eten:
Mercado de Antojitos de San Agustin (waar je meerdere kraampjes vindt).

3. Mega quesadillas: lekkere en goedkope snack

Een quesadilla maar dan mega, maar wel voor een mini prijsje. Wij aten ons buikje rond voor MXN$30 per persoon (ongeveer €1,20 per stuk).

Wat krijg je? Een enorm grote tortilla die belegd is met kaas en vlees naar keuze. De tortilla wordt dubbelgevouwen en dan gebakken op een hete plaat. Op tafel staan heel veel sausjes en groentes om je quesadilla nog lekkerder en meer vullend te maken.

Beste plek om mega quesadillas te eten:
Tu Plaza. Er zitten een stuk of vijf tentjes naast elkaar. Wij aten ze bij San Miguel.

4. Corundas

Corundas zijn een soort tamales (maïsmeel gestoomd in bananenblad). Maar dan kleiner en in een driehoekige vorm. De versie uit Morelia heeft geen vulling (in tegenstelling tot die uit Pátzcuaro). Je hoort corundas te eten met een room- en chilisaus eroverheen.

Goede plek om corundas te kopen:
Tegenover de Mercado Nicolas Bravo (Santo niño).

5. Paletas: ijsjes uit Michoacan

Overal in Mexico kun je ijsjes (paletas) kopen. De meeste zaken heten Michoacana. Naar de staat waar de ijsjes vandaan komen: Michoacan. En laat Morelia nou net de hoofdstad zijn van Michoacan. Vandaar dat we het tóch typisch eten uit Morelia vinden.

Je kan kiezen uit schepijs, bekers met ijs, aguas frescas of ijslollies (op basis van room of water). Wij kiezen bijna altijd voor waterijsjes, in verband met de warmte. Aardbei, limoen en bramen zijn onze favoriete smaken.

6. Zoetigheid uit Morelia

Morelia is ook beroemd vanwege alle soorten zoetigheid die je er kan krijgen. Lekker om de pittige smaak van andere gerechten mee te blussen.

Ates (foto 1 hieronder)
Beroemd zijn de ‘ates’, snoepjes op basis van fruitgelei. Soms omhuld met suiker, soms met chilipeper (ja, alwéér chili in iets zoets). Je kunt ze proeven op de Mercado de Dulces ‘de markt van de zoetigheid’. Je hebt al een klein zakje voor MXN$10.

Morelianas (foto 2 hieronder)
Je moet ook zeker de ‘morelianas’ proeven. Dit zijn knapperige cajeta (karamel) koekjes. Ze smaken een beetje zoals kletskoppen.

Morelianitas
Morelianitas zijn wafels van eetpapier met een laagje caramel ertussen.

Overig
Allerlei soorten zoetigheid vind je op de Mercado de Dulces en bij Calle Real/Museo del Dulce. Je vindt er kokos, noten, pinda’s, traditionele fruit- en melksnoepjes en nog veel meer, té veel om op te noemen. Neem een kijkje op de markt en proef en koop alles waar je zin in hebt.

Enjoy! En zoals ze in Morelia zeggen: Het leven is te kort om te leven zonder een zoete smaak in je mond.

De beste plekken om zoetigheid te proeven en kopen:

  • Mercado de Dulces
  • Calle Real/Museo del Dulce

Meer inspiratie voor Mexico en eten

Bekijk alle artikelen over Mexico
Lokale specialiteiten uit Napels
Heerlijke gerechten uit Sri Lanka
Lokale specialiteiten uit Polen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *