Kathedraal Morelia Mexico bij nacht

Morelia – 5 leuke en gratis dingen om te doen

Morelia – 5 leuke en gratis dingen om te doen

De Mexicaanse stad Morelia is nog niet zo bekend onder (westerse) toeristen. Deze stad heeft ons enorm verrast. Er hangt een fijne sfeer, je kunt hier fantastisch en goedkoop eten én er zijn een aantal toffe bezienswaardigheden. Wij kunnen je dan ook alleen maar aanraden om Morelia op te nemen in je reisroute door Mexico. Morelia ligt tussen de grote steden Mexico City, Guadalajara en Guanajuato in. De slogan van Morelia is: AMORelia. Wij zijn zeker een beetje verliefd geworden op deze stad. Waarom? Er zijn heel veel leuke én gratis dingen om te doen in Morelia. Benieuwd welke? Lees dan snel verder. Hieronder noemen we 5 leuke en gratis dingen die je sowieso moet doen (als het aan ons ligt).

Bezienswaardigheden Morelia op de plattegrond

1. Bewonder de kathedraal van Morelia (bij nacht)

Overdag is de kathedraal van Morelia al prachtig en het centrale punt van de stad. Maar ‘s avonds als de torens verlicht zijn, is het echt sprookjesachtig en indrukwekkend mooi. Niet overslaan dus!

Extra tips:

 • Vrijdagavond: videomapping. De buitenkant van de kathedraal wordt gebruikt als ‘doek’ om kunst en fimpjes op te projecteren.
 • Zaterdagavond: vuurwerkshow (meestal om 20.00 uur).
  I.v.m. coronamaatregelen was de show tijdelijk geschorst toen wij er waren. Door de bliksem hadden wij onze eigen lichtshow!

Veiligheid
Wij voelden ons heel erg veilig in Morelia, ook in de avond. De stad voelt meer Europees dan Mexicaans aan.

2. Loop langs het aquaduct & Calzada Fray Antonio

Je kan een leuk rondje lopen langs het Aquaduct van Morelia en terug via ‘Calzada Fray Antonio de San Miguel’ een brede laan vol bomen en lampjes. Zowel leuk om hier overdag als ‘s avonds te lopen. In de buurt zitten genoeg leuke ontbijt- en lunchzaakjes. Zoals Origo en Carlota. Ook het plein waar je mega quesadillas kan eten voor een mini prijsje, is erg dichtbij. ‘s Avonds kan je terecht bij het romantische Italiaanse restaurant La Fontana.

3. Maak een wandeling door het historisch centrum

Het centrum van Morelia barst van de historische gebouwen, mooie kerken, leuke markten en relaxte parkjes en pleintjes. Bekijk op het kaartje hieronder welke routes je kan lopen en welke gebouwen je niet mag missen. Wij vonden het heel leuk dat het Palacio Municipal de Morelia gratis en publiekelijk toegankelijk is.

Onze favorieten:

4. Bezoek gratis het museum Centro Cultural Clavijero

Het museum Centro Cultural Clavijero is gratis toegankelijk. Let wel even op de openingstijden. Maandag en dinsdag en na 15.00 uur is het gesloten (zomer 2021). Het gebouw op zich is al heel mooi. Toen wij er waren, was er een hele toffe expositie van grote dieren bekleed met kleine kraaltjes, die tentoongesteld stonden op het binnenplein en deels binnen. Je kan ook met de trap naar boven, waar je een aantal toffe muurschilderingen en een prachtig uitzicht op het binnenplein hebt.

Tip:
Combineer je bezoek aan dit museum met een bezoekje aan de Mercado de Dulces en/of een drankje in Jardín de las Rosas.

Praktische informatie

 • Openingstijden: woensdag t/m zondag van 10.00 tot 15.00 uur
  (normaal gesproken tot 16.30 uur)
 • Gesloten: maandag en dinsdag
 • Toegang: gratis
 • Website Centro Cultural Clavijero
 • Toiletten: schoon en gratis te gebruiken

5. Bijna gratis: Proef de specialiteiten van Morelia

Morelia wordt ook wel het nieuwe Oaxaca genoemd. Morelia heeft heel wat specialiteiten uit de stad/regio, die je alleen hier kan proeven. Zowel zoet als hartig. Op de Mercado de Dulces ‘markt van de zoetigheid’ kan je gratis ‘ates‘ proeven, met of zonder chilipoeder. En bij Calle Real/Museo del Dulce kan je zien hoe de snoepjes op traditionele wijze worden gemaakt en natuurlijk liggen er ook veel dingen om te proeven. Daarnaast zijn in Morelia heel veel leuke plekken waar je lekker én goedkoop kan eten. Niet helemaal gratis, maar wel bijna. Voor een mega quesadilla betaal je slechts 30 pesos. Net iets meer dan één euro. Meer weten?

 • Coming soon: leuke restaurants in Morelia

Extra: bezoek Pátzcuaro en het eiland Janitzio

Vanuit Morelia kan je een dagtripje maken naar Pátzcuaro en naar het nabij gelegen eiland Janitzio. Ook leuk om een paar nachtjes te gaan slapen in Pátzcuaro.

Slaaptips Pátzcuaro

Hoe kom je in Morelia?

Bussen van en naar Morelia

Er rijden verschillende bussen van en naar Morelia, bijvoorbeeld vanuit Guadalajara, Mexico City en Irapuato. De luxe bussen zijn van de maatschappijen Primera Plus en ETN. Je kan bijvoorbeeld ook met La Linea of een andere maatschappij. Doe vooraf wat research online naar de beste deals en tijden. Je kan je kaartje online kopen of bij een van de balies in de terminal. Vooraf online is het buskaartje vaak iets goedkoper dan bij de balie. De busterminal van Morelia (TAM – Terminal de Autobus Morelia) zit ten noord westen van het centrum.

Naar het centrum van Morelia
Vanaf de busterminal kan je een kleiner busje nemen naar het centrum van Morelia. Kosten: MX$9 per persoon (ongeveer €0,40). Vraag vooraf bij je accommodatie even welke kleur + nummer je het beste kan nemen.

Blablacar

Persoonlijk vinden we de prijs voor een buskaartje in dit deel van Mexico een stuk prijziger dan in het zuidoosten (Oaxaca & Chiapas). Een goed alternatief om ongeveer de helft op je buskaartje te besparen is Blablacar. Wij hebben hier zelf meermaals gebruik van gemaakt in Mexico. Je bespaart hiermee vaak 50% ten opzichte van de bus.

Auto

Zelf een auto huren is natuurlijk ook een optie. Persoonlijk hebben we een grote voorkeur voor Sunny Cars. De prijzen zijn namelijk inclusief álles, je bent optimaal verzekerd, loopt geen (eigen) risico en je komt niet voor onverwachte verrassingen te staan. Wel zo fijn, helemaal in landen als Mexico (met een corrupt imago). De meeste opties heb je als je een auto huurt in Mexico City of Guadalajara. Vanaf beide plaatsen is het zo’n drie à 4 uur rijden naar Morelia.

Vergelijk de beste deals bij:

Waar slapen in Morelia?

Slapen in Morelia is heel betaalbaar en kan al vanaf €15 per nacht voor een tweepersoonskamer. Onze tip: boek iets in het historisch centrum, dan zit je lekker centraal en kan je alles te voet bekijken.

Low budget

Hostel Mich via hostelworld (alleen slaapzalen) bekijk en vergelijk ook op booking.com
Eskina Centro

Middenklasse met ontbijt

Hotel & suites Galeria
M Hoteles Concepto
Hotel Romance Morelia

Luxe

NaNa Vida Hotel
Hotel de la Soledad
Maja Hotel Boutique
Cantera 10 Hotel Boutique

Bekijk alle hotels & accommodaties in Morelia

Meer inspiratie voor Mexico

Bekijk al onze artikelen over Mexico

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *