Coverfoto pizza Portafoglio uit Napels

Proef deze 7 lokale specialiteiten uit Napels

7 lokale specialiteiten uit Napels die je zeker moet proeven

In Napels kan je super lekker eten. Napels is natuurlijk de bakermat van de pizza. Deze vind je er in meerdere varianten, waaronder gevouwen en gefrituurd. Naast pizza zijn er ook kleine hapjes die ze frituren en die je in een puntzak op straat kan kopen. Naast lekkere hartige specialiteiten, hebben ze in Napels ook meerdere zoete dingen die typisch zijn voor deze regio.

Eerst noemen we een aantal hartige specialiteiten die je niet mag missen als je in Napels bent. Daarna volgen de zoete snacks.

HARTIG

1. Pizza Napoletana: dé specialiteit uit Napels!

De pizza is uitgevonden in Napels en is daarmee de meest bekende specialiteit. Typerend voor de pizza uit Napels is zijn dikke rand en dunne bodem. De pizza is zo lekker, omdat alleen de beste lokale producten worden gebruikt. Deze hebben een eigen smaak, vanwege de vulkanische grond.

Wil je zelf een pizza Napoletana (leren) maken? Boek dan een cooking class bij Naples Bay Tours. Staat Napels nog niet in jouw planning, probeer deze pizza dan thuis te maken met het recept dat wij kregen tijdens de kookcursus.

2. Pizza Portafoglio

De pizza portafoglio is een van de eerste pizza’s die werd gemaakt. Deze pizza wordt op een bepaalde manier gevouwen. Het lijkt op een portemonnee. Wij vonden het eigenlijk meer op een hartje lijken. Maar misschien komt het omdat we zo van pizza houden.

Je zou kunnen zeggen dat deze pizza het eerste Italiaanse streetfood was. De oorspronkelijke pizza bevat alleen tomatensaus. Het wordt ook wel de ‘poor pizza’ genoemd. Omdat er geen kaas op zit, was de pizza heel goedkoop en kon iedereen zich dit veroorloven.

Deze pizza is makkelijk onderweg te eten én goed voor je eigen portemonnee. Voor €2 à €3 heb je al een exemplaar te pakken en is je maag goed gevuld.

Pizza Portafoglio Napels

Tip
Wij aten een super lekkere pizza portafoglio bij ‘Passione di Sofi‘. De pizza met salami en de spaccanapoli die je hier kunt eten zijn ook absolute aanraders!

3. Pizza Fritta

De naam doet het waarschijnlijk al een beetje vermoeden. De pizza fritta is een gefrituurde pizza. Het lijkt meer op een calzone dan op een normale pizza. De vorm kan per restaurant verschillen.

Onze tip: Koop een Spacca Napoli (een variant van de pizza fritta) bij Passione di Sofi.

Spaccanapoli is de weg die Napels verdeelt in noord en zuid. De gelijknamige pizza heeft ook een scheiding in het midden. Het deeg is aan de ene kan gevuld met ham en mozzarella.  Aan de andere kant met salami en spekjes. Het heeft in het midden een topping van mozzarella en cherrytomaatjes. Voor slechts €3 heb je een heerlijk, typisch, uniek en supervullend gerecht. Het is natuurlijk wel een beetje vettig.

4. Cuoppo

Cuoppo is ook een typische specialiteit uit Napels. Dit is een gepaneerde & gefrituurde vis, groente en/of vlees, pasta of polenta. Er zijn super veel variaties. Je hebt een soort oliebolletjes, kipnuggets, bitterballen, maar dan bijvoorbeeld gevuld met broccoli, mozzarella. Er zijn ook variaties met pasta als vulling. De keuze is reuze. Helemaal bij Il Cuoppo.

ZOET

1. Sfogliatella

Een sfogliatelle is een zoet gebakje uit Napels/de regio Campania. Je hebt twee varianten. De riccia (gekruld) en de foglia (kruimeldeeg). Het verschil zit hem alleen in de buitenkant. De vulling is hetzelfde. De buitenkant van de riccia is knapperig en bestaat uit kleine laagjes deeg. De buitenkant van de foglia is gemaakt van een soort kruimel- of zanddeeg. Binnenin zit een vulling. Vaak is de sfogliatella gevuld met een mengsel van ricotta, griesmeel en citroen en/of sinaasappelsap. Het gebakje heeft meestal de vorm van een schelp. Sfogliatella betekent “klein, dun blad/laagje”. De textuur van het deeg lijkt namelijk op een stapel blaadjes.

Sfogliatella frolla en riccia

Heb je zin in een culinaire uitdaging? Probeer dan zelf sfogliatella riccia te maken.

2. Baba

Baba is een soort cakeje dat in rum gedoopt is. Je kunt ze in verschillende groottes en variaties kopen. Zo heb je normale en gevulde baba’s. Het is wel wat typisch qua smaak. We zijn benieuwd of je het lekker vindt.

3. Cornetto

De Cornetto is de Italiaanse variant van de croissant. Vaak met (poeder)suiker op de bovenkant, soms gevuld met room of jam.

Andere artikelen over Napels

Met de bus van en naar het vliegveld van Napels
Ontdek het echte Napels met local Riccardo

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *