Gebakje Sfogliatella riccia Napoli

Sfogliatella Riccia: een heerlijk knapperig en romig gebakje uit Napels

Het is niet eenvoudig om zelf sfogliatella te maken. Je hebt hier wel wat ervaring in de keuken voor nodig, maar vooral heel veel tijd. Zin in een culinaire uitdaging? Lees dan snel verder.

Sfogliatella riccia Napoli

Sfogliatella Riccia (gekruld)

Sfogliatella is een heerlijk gebakje uit Napels. Het is knapperig van buiten en zacht van binnen. De Napolitaanse sfogliatella riccia (gekruld) bestaat uit een knapperig omhulsel en een vulling op basis van ricotta en griesmeel. Deze variant verschilt van sfogliatella frolla (kruimeldeeg) qua buitenkant. De frolla heeft een omhulsel dat is gemaakt met een deeg dat lijkt op zanddeeg.
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 20 min
Rusttijd 12 uur
Totale tijd 13 uur 20 min
Gang Nagerecht
Keuken Italiaans, Mediterraan
Portie 12 porties

Benodigdheden

  • Kommen
  • Deegroller of pastamachine
  • Groot werkblad
  • Pan
  • Spatel
  • Mes
  • Oven

Ingrediënten
  

Deeg

  • 500 gram bloem (type 00)
  • 250 gram reuzel (of boter)
  • 200 ml water
  • 1 snufje zout
  • 15 gram honing

Vulling

  • 125 gram griesmeel
  • 125 gram ricotta
  • 1 ei
  • 350 gram water
  • 50 gram gekonfijt fruit
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 snufje kaneel

Finishing touch

  • poedersuiker (naar smaak om te bestrooien)

Instructies
 

Bereiding van het deeg:

  • Let op: De bereiding is vrij complex en als het deeg klaar is, moet het een hele dag/nacht in de koelkast rusten.
  • Meng de bloem met het water, de honing en een snufje zout.
  • Bewerk het deeg krachtig tot het een glad deeg vormt.
  • Vet het in de reuzel en laat het 30 minuten rusten.
  • Rol het deeg nu zo dun mogelijk uit (bij voorkeur met een pastamachine) en vorm een strook van 20 cm breed en zo lang mogelijk.
  • Begin aan het ene uiteinde, rol ongeveer 10 cm deeg uit en verspreid de reuzel over het deeg.
  • Rol strak op en verdeel de hele buitenkant van de rol met reuzel.
  • Laat het deeg een hele dag/nacht in de koelkast rusten.
  • De volgende dag kan je beginnen met het maken van de vulling.

Bereiden van de vulling:

  • Meng bloem, suiker, vanille en kaneel in een kom.
  • Breng het water aan de kook in een pan, met een snufje zout.
  • Giet vervolgens het griesmeel in het water.
  • Kook en roer gedurende 10 minuten.
  • Giet het water over in een kom en laat het afkoelen.
  • Als het koud is, kan je de ricotta, het ei en het gekonfijte fruit toevoegen. Roer totdat het een crème wordt.
  • Verwarm de oven vast voor op 180° C.

Verder met het deeg:

  • Haal het deeg uit de koelkast en snij het in plakjes van ongeveer een centimeter dik.
  • Druk met je duimen vanuit het midden naar de buitenkant van de plak zodat er langzaam een soort belvorm ontstaat.
  • Vul de bel met een lepel vulling.
  • Sluit het geheel, door de uiteinden tegen elkaar te drukken.
  • Bak 20 minuten op 180° C of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat de gebakjes afkoelen en bestrooi ze daarna met suiker. Ze smaken namelijk het lekkerst als ze koud zijn & bestrooid met poedersuiker.
Naar video gaan

Video

Misschien vind je dit ook leuk

Proef deze 7 lokale specialiteiten uit Napels
Traditionele pizza uit Napels (pizza Napoletana)

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

KokenKoken

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Rating recept