Falafel balletjes kookcursus Amman Jordanie

Recept falafel balletjes – zo maak je ze makkelijk zelf

Recept falafel balletjes – zo maak je ze makkelijk zelf

Falafel: een specialiteit uit het Midden-Oosten, maar wat is het precies en hoe maak je het zelf? Falafel zijn balletjes gemaakt van kikkererwtenpuree. Een lekkere en vrij gezonde, vegetarische/vegan snack. Tijdens onze reis door Jordanië aten we bijna dagelijks falafel. Super lekker! We wilden graag weten hoe we dit thuis ook zelf konden maken en daarom deden we een kookklas in Amman. We delen dit recept graag met jou, zodat jij ook makkelijk zelf falafel balletjes kan maken.

Falafel balletjes kookcursus Amman Jordanie

Recept falafel balletjes

Benieuwd hoe je falafel balletjes moet maken? Met dit recept maak je eenvoudig zelf falafel balletjes. De meeste tijd gaat zitten in het weken van de kikkererwten. Dus zorg dat je die de avond van tevoren al in water zet. Een blender is een must en een falafelmaker is een pré. Bekijk de foto's onderaan het recept voor een idee van de verschillende stappen.
INGREDIËNTEN
  
De basis
  • 1 kg gedroogde kikkererwten
  • water
De kruiden & smaakmakers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 bosje groene peterselie (ongeveer 30 gram)
  • zout
  • 1 tl baking soda
  • 4 tl 6 spices mix (zwarte peper, gember poeder, korianderzaad, komijn, kardemom, nootmuskaat (evt nog kruidnagel en kaneel).)
Heb je geen 6 spices mix gebruik dan de volgende kruiden & specerijen:
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 1 tl komijn
  • zwarte peper (gemalen, naar smaak)
  • 1/4 tl gemberpoeder
  • 1/2 tl paprikapoeder
  • snufje nootmuskaat
  • snufje kaneel (optioneel)
BENODIGDHEDEN
  • Grote schaal of grote diepe pan
  • Blender
  • 2 Lepels, een falafelmaker of je handen
  • Mes
  • Vork
  • Bord
  • Lage pan (of frituurpan)
  • Olie
  • Keukenpapier
Voorbereiden 12 uur
Bereiden 30 minuten
Gang Bijgerecht, Borrelhapje
Keuken Arabisch, Midden-Oosters
HOEVEELHEID 8 personen
INSTRUCTIES
De kikkererwten weken
  • Doe de gedroogde kikkererwten (1 kg) in een grote kom en voeg de dubbele hoeveelheid water toe (2 liter). De kikkererwten moeten ruim onder water staan.
  • Laat dit minimaal 12 uur weken.
  • Check halverwege (na 5-6 uur) en na 10 uur hoeveel water er nog in zit, voeg eventueel water toe. De kikkererwten moeten altijd onder water staan.
De kikkererwten puree maken
  • Giet het overgebleven water af.
  • Maal de kikkererwten fijn in de blender.
  • Voeg eventueel een beetje water toe als het te droog is.
  • Voeg daarna de peterselie en knoflook toe en maal dit ook fijn.
  • Voeg vervolgens de baking soda, kruiden & specerijen toe. Maal dit ook nog even mee.
  • Nu heb je de puree/pasta om falafel balletjes van te gaan maken.
    Kikkererwten puree falafel maken
De falafel balletjes maken
  • Het is de bedoeling dat je kleine platte balletjes gaat maken. Dit kan met verschillende technieken. Het makkelijkst is met een falafelmaker en een lepel om de puree/pasta aan te duwen en af te strijken.
  • Heb je nog geen falafel maker? Dan kan je de balletjes ook met je handen maken of met twee lepels.
  • Leg de balletjes die klaar zijn op een bord.
    Balletjes falafel maken kikkererwten puree
  • Ben je halverwege? Lees dan vast de volgende stap.
Pan met olie voorverwarmen
  • Als je halverwege bent met het maken van de balletjes, verwarm dan vast de pan met olie voor. De olie is dan goed heet als je klaar bent met het maken van de balletjes. Je kan dan meteen gaan bakken. (Als je later wil gaan bakken, dan hoef je de pan met olie natuurlijk nog niet te verwarmen).
  • Hoeveel olie heb je nodig? Je moet zorgen dat de olie minimaal 2 cm hoog in de pan staat.
De falafel balletjes bakken
  • Test eerst met een klein stukje brood of de olie heet genoeg is. De olie moet gaan borrelen en het stukje brood moet knapperig bruin worden en gaan drijven. Als het wit blijft, is de olie nog niet heet genoeg. Als het meteen verbrandt is de olie te heet en moet je het vuur wat lager zetten en het wat laten afkoelen, voordat je falafel balletjes gaat bakken.
  • Bak de falafel in porties, doe niet teveel balletjes tegelijk in de pan.
  • Leg de balletjes die klaar zijn op een bord of in een schaal, bekleed met keukenpapier (zodat het vet hier wat in kan trekken).

Eet smakelijk

استمتع بعشائك ~ astamtie bieashayik ~


Goede combinatie

Falafel balletjes zijn bijvoorbeeld super lekker met, in of bij:

  • Pitabrood / Arabisch brood
  • Hummus
  • Een frisse salade
  • Couscous
  • Wrap
  • Yoghurtknoflooksaus

Extra tips & info

Tip 1: Warm het lekkerst!
De falafel balletjes zijn het lekkerst als ze net gemaakt zijn en nog warm en knapperig zijn.

Tip 2: Geheim ingrediënt
Door de baking soda krijgt de falafel een knapperig korstje.

Tip 3: Puree over?
Ga je niet alle kikkererwten puree gebruiken? Vries de rest dan in. Of doe het in de koelkast als je het in een van de komende dagen gaat gebruiken.

Tip 4: Koop een falafelmaker
Ga je op vakantie naar een land in het Midden-Oosten, zoals Jordanië? Koop dan een falafelmaker als souvenirtje. Of zoals wij ‘m noemden: de falafel plopper. Wij kochten die van ons in Amman (check hier de straat waar wij kochten). Wij betaalden ongeveer 2 euro. Ga je niet naar het Midden-Oosten? Dan kan je de falafelmaker ook online bestellen.

Tip 5: Bezoek de souk/kruidenwinkeltjes in het buitenland
Ga je naar Amman (of een andere Midden-Oosterse stad)? Bezoek dan een kruidenwinkeltjes. Hier kan je vervolgens allemaal lokale kruiden kopen om mee te nemen naar huis. Ben je in Jordanië? Doe dan de free walking tour van Amman Pasha Hotel. Je bezoekt dan ook een kruidenwinkel en krijgt een betere prijs als je de kruiden koopt.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept