Karamel saus bolo de bolacha

Bolo de bolacha: de Portugese variant van tiramisu

Bolo de bolacha: de Portugese variant van tiramisu

Dit nagerecht/gebak leerden wij maken in Portugal bij een local thuis. Bolo de bolacha betekent zoiets als koekjescake. Het is super simpel om te maken en je hebt geen oven nodig. Wat heb je nodig? Het hoofdingrediënt van de bolo de bolacha zijn Maria biscuitjes. Verder heb je onder andere koffie en slagroom nodig. Wij vinden het de Portugese variant van de tiramisu. Voor wat extra feestelijkheid bedachten we zelf de toevoeging van de salted-caramel-choco-saus. Lekker bij een high tea of een fantastische afsluiter van een diner. Ook ideaal voor kerst!

Je kan dit nagerecht rustig van tevoren klaarmaken. Want het is een dag later nog lekkerder, omdat de smaken dan goed hebben kunnen intrekken.

binnenkant bolo de bolacha

Bolo de bolacha

De Portugese variant van de tiramisu. Lekker én makkelijk nagerecht of als gebakje. Leuk bij een high tea of een fantastische afsluiter van een diner. Ook ideaal voor kerst!
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Afkoelen 2 uur
Totale tijd 2 uur 30 minuten
Gang Nagerecht
Portie 8

Benodigdheden

  • Kom
  • Diepe bak
  • Grote ondiepe schaal
  • Lepel
  • Garde/mixer
  • Koelkast
  • Chopper/mes

Ingrediënten
  

Gebak

  • 2 rollen maria biscuitjes (je hebt minimaal 42 koekjes nodig)
  • 200 ml koffie (of chocolademelk)
  • 400 ml slagroom
  • 1 eetlepel suiker (optioneel – voor in de koffie of chocolademelk)

Topping – Gezouten karamel choco saus

  • 100 gram suiker (of rietsuiker)
  • 50 gram boter
  • 30 ml melk
  • 2 eetlepels chocoladepasta (of gewone chocola, 20 gram)
  • zout
  • 50 gram pinda’s (in stukjes gehakt)

Instructies
 

Voorbereiding

  • Klop 200 ml slagroom met 2 theelepels suiker totdat het wat dikker wordt (niet helemaal stijf kloppen). Zet daarna aan de kant.
  • Maak de koffie/chocolademelk. Voeg een lepel suiker toe (dit is optioneel).

Koekjes stapelen

  • Je gaat een bloemfiguur maken: 1 koekje in het midden en 6 eromheen. Je maakt uiteindelijk een stapel van 6, 7 of 8 koekjes hoog (afhankelijk van het aantal koekjes dat je hebt).
    koekjes stapelen
  • Doop een koekje in de koffie/chocolademelk en leg het daarna op een groot ondiep bord. Tip: Laat de koekjes niet te lang in de koffie weken, het doel is niet om ze zacht te maken maar om naar koffie te laten smaken.
    koekjes dopen
  • Als je stapeltjes drie koekjes hoog zijn:
    – Schep je wat extra vocht met een lepel over elk stapeltje
    – Schep daarna een lepel slagroom over elk stapeltje
    koffie over koekjes
  • Ga weer verder met het weken en stapelen van de koekjes (stap 2). Ga door met stapelen totdat je koekjes op zijn.
    koekjes met slagroom ertussen
  • Herhaal daarna stap 3.

Laten afkoelen en opstijven

  • Zet de schaal met koekjes een paar uur in de koelkast, zodat het kan afkoelen en opstijven.

Extra – de karamel topping maken

  • Doe de suiker in een pannetje en voeg een scheutje water toe.
  • Zet het vuur middelhoog.
  • Als de suiker gesmolten is en een beetje borrelt, voeg dan de boter toe. Zet het vuur laag.
  • Als de boter is gesmolten, voeg dan de melk toe.
  • Roer totdat het een mooi geheel is.
  • Voeg vervolgens de chocoladepasta toe.
  • Voeg tot slot naar eigen wens zout toe.
  • Laat een beetje afkoelen.
  • Klop in de tussentijd de andere 200 ml slagroom samen met 2 theelepels suiker (of meer naar smaak), redelijk stijf.

Finishing touch

  • Haal de schaal met koekjes uit de koelkast.
  • Schep de net geklopte slagroom eroverheen.
  • Verdeel dan de salted-caramel-choco-saus eroverheen.
    Karamel saus bolo de bolacha
  • Schep er nog wat extra slagroom bovenop.

Optioneel – pinda topping

  • Voeg nog wat gehakte pinda’s toe voor een extra crunch.
    bolo de bolacha met pinda crunch

Notities

  • Dit nagerecht is de volgende dag nog lekkerder! Maak het daarom een dag van tevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken.
  • Waarschuwing: het is behoorlijk machtig. Ben je alleen of met z’n tweeën, maak dan de helft van dit recept.
  • Je kan zelf makkelijk variëren, voeg bijvoorbeeld kokos, honing, pecannoten, hagelslag of andere lekkere dingen toe.

Desfrute de sua refeição! Eet smakelijk!

Heb je ook bolo de bolacha gemaakt?

Stuur ons een foto van jouw creatie. Of deel hem op Instagram via #reislekker.

Andere zoete recepten

Sfogliatella Riccia: een heerlijk knapperig en romig gebakje uit Napels

KokenKoken

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept