Trein Circumvesuviana

Het openbaar vervoer bij de Amalfikust (Campania)

Het openbaar vervoer bij de Amalfikust (Campania)

Tussen Napels en Salerno (zie de kaart onderaan dit artikel) zijn veel plekken die absoluut de moeite waard zijn om te bewonderen. Van het wonderschone Napels, tot de top van de Vesuvius, het historische Pompeï en de prachtige kustlijn bij Sorrento, Possitano en Amalfi (de Amalfikust). Je hebt eigenlijk geen auto nodig om al deze plekken te bezoeken. Je kunt de Amalfikust namelijk ook goed verkennen met het openbaar vervoer. Lekker goedkoop én goed voor het milieu. In dit artikel geven we je alle praktische informatie over de treinen en bussen in dit stukje Italië (in de regio Campania). Dat scheelt je weer een aantal uren zoekwerk.

Info over de trein

Trenitalia

In Italië vind je een uitgebreid treinnetwerk. In de Campania regio kan je ook veel plaatsen met de trein bereiken. Trenitalia is de grootste treinmaatschappij in Italië. Vergelijkbaar met de NS in Nederland.

Op de website van Trenitalia kan je eenvoudig je reis plannen en alle treintijden vinden. De website is ook in het Engels beschikbaar.

Je kunt ook de Trenitalia app downloaden, zowel voor iOS (App store) als Android (Google Play store).

Circumvesuviana

In Campania zijn een aantal plaatsen (zoals Sorrento, Pompeï, Napels en de vulkaan Vesuvius) beter bereikbaar met de Circumvesuviana. Dit is een lokaal spoornetwerk, waar een wat kleinere trein/tram rijdt. Absoluut niet de mooiste trein, maar wel erg handig.

Tussen Napels en Sorrento is de Circumvesuviana je beste keus. Op de foto hieronder of op de kaart onderaan dit artikel zie je waar deze plaatsen liggen. Op deze route liggen bijvoorbeeld ook de haltes Ercolano Scavi (de ruïnes van Ercolano/Herculaneum) en Pompeï Scavi (de ruïnes van Pompeï). Wil je bijvoorbeeld van Napels naar Pompeï, dan kan dit het beste met de Circumvesuviana.

Meer informatie over de Circumvesuviana vind je bijvoorbeeld op Wikipedia. Zoals je hierna op de afbeelding ziet, is het netwerk groter dan alleen de Amalfikust. Je kunt ook meer het binnenland in.

Treintijden en haltes

  • Ga naar de officiële website van EAV en klik op L1 – Napoli – Sorrento voor een volledig overzicht van alle treintijden en haltes op de route Napels-Sorrento (waaronder ook Ercolano en Pompeï). Je kunt de tijden en haltes ook hier vinden.
  • Klik hier voor alle lokale bus- en treintijden van de EAV (waaronder ook de Circumvesuviana valt). Klik op ‘Viaggiare’ in het menu en je zou alle tijden en prijzen moeten kunnen vinden. Helaas is het alleen in het Italiaans en niet héél erg overzichtelijk. Maar het kan handig zijn, mocht je bepaalde informatie zoeken.

De dienstregelingen kan je ook als pdf-bestand downloaden als je deze offline wilt bewaren. Je vindt deze optie onderaan de tabel met treintijden.

Info over de bus

Er rijden in elk geval twee grotere busmaatschappijen die langs de Amalfikust rijden (in Campania).

Je kunt op de bovenstaande links klikken om meer informatie te vinden over de bustijden en trajecten.

Met de bus naar de Amalfikust (Positano of Amalfi)

Je kunt bijvoorbeeld de steden Positano en Amalfi (langs de Amalfikust) niet bereiken met de trein van Trenitalia of Circumvesuviana. Je moet daarvoor met de SITA-bus. Mocht je vanaf Napels komen, dan kan je het eerste stuk van het traject, tot Sorrento, met de trein (Circumvesuviana). Vanaf Sorrento moet je verder met de bus.

  • Klik hier voor alle bustijden en haltes van de SITA-bus.

Je kunt op de website verschillende routes aanklikken en de dienstregeling kan je ook als pdf-bestand downloaden als je deze offline wilt bewaren. Je vindt deze optie onderaan de tabel met bustijden.

Met het openbaar vervoer naar de Vesuvius

De Vesuvius is absoluut de moeite waard om te bezoeken. We schreven er al over in ons artikel Ga naar de top van de Vesuvius – Alles wat je moet weten. Mocht je geen auto hebben, niet getreurd. Je komt hier ook prima met het openbaar vervoer.

Hieronder geven we je een aantal opties om de Vesuvius te bezoeken met het openbaar vervoer vanaf de volgende plekken:

Van Napels naar de Vesuvius

Met de bus

Met de bus van de maatschappij EAV kan je vanaf de busterminal van Piazza Piedigrotta (of een van de andere opstappunten in de stad Napels) naar de halte Vesuvio (capolinea). Dit is de hoogte bushalte op de berg. Dit duurt ongeveer 1,5 uur. Update 2023: de info via de linkjes lijkt niet meer beschikbaar. Check deze route dus even goed bij bijvoorbeeld je accommodatie.

Eerst de trein en dan de bus

Je kunt ook eerst naar Ercolano Scavi (de ruïnes van Ercolano/Herculaneum) met de trein. Dit is via het netwerk van de Circumvesuviana) en vervolgens met de bus of taxi de berg op. Hier vind je meer informatie over hoe je bij Ercolano kunt komen.

De bus gaat iedere 50 minuten en duurt ongeveer 55 minuten. Het busticket koop je aan boord van de bus: €2,70.

Je kunt overigens ook met auto de Vesuvius oprijden. Daarover vind je meer informatie in ons artikel over de Vesuvius.

Pompeï naar de Vesuvius

Vanaf de stad Pompeï kan je met de EAV bus vanaf Piazza Anfiteatro (of het Circumvesuviana Pompei Villa dei Misteri station) naar de halte Vesuvio (capolinea) rijden. Dit is de hoogste bushalte op de berg, op 1000 meter. Je bent hier direct bij de ingang van de berg (waar je je ticket moet scannen).

  • Check hier de bustijden via de officiële website van de EAV. Klik vervolgens op het PDF-documentje met in de titel de woorden: Pompei Vesuvio.

Je leest hier alle praktische informatie over het beklimmen van de Vesuvius: wat kost een kaartje, waar koop je een kaartje, wat is er te zien, etc.

Ercolano/Herculaneum naar de Vesuvius

Je kunt een bezoek aan de Vesuvius ook combineren met een bezoek aan de ruïnes van Ercolano (ook wel Herculaneum genoemd).

Vanaf de stad Pompeï neem je eerst de Circumvesuviana naar Ercolano/Herculaneum (L1 Sorrento-Napoli). Vervolgens moet je met de relatief dure Vesuvio Express (bus) naar de top van de Vesuvius. Dit kost je ongeveer €10 enkele reis, exclusief ticket voor de Vesuvius (die je vooraf online móét kopen).

Schematisch overzicht OV

Hieronder zie je een schematisch overzicht van de belangrijkste trajecten rondom de Amalfikust. Handig voor het overzicht.

Lees ook deze artikelen

Kaart van de regio

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *