Metro Medellín Colombia

Met de metro reizen in Medellín – dit wil je weten

Met de metro reizen in Medellín – dit wil je weten

Medellín is een stad met een bijzonder indrukwekkende geschiedenis. Wil je tijdens je verblijf in Medellín makkelijk en snel reizen met het openbaar vervoer? Ga dan met de metro. De metro is overzichtelijk, veilig, ruim en snel. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over reizen met de metro in Medellín.

Metro in Medellin 

De metro in Medellín is heel overzichtelijk. Er zijn namelijk maar 2 lijnen:

 • De blauwe lijn A
  Deze rijdt van noord (Niquia) naar zuid (La Estrella) en vice versa. Deze metro rijdt o.a. naar de wijk El Poblado (waar de meeste toeristen verblijven).
 • De oranje lijn B
  Deze rijdt van oost (San Antonio – centrum) naar west (San Javier) en vice versa. Deze metro rijdt door de wijk Laureles (een andere wijk waar veel accommodaties zitten). Deze metro moet je hebben voor je bezoek aan Comuna 13.

Naast de twee metrolijnen, maken ook een paar kabelbanen en trams deel uit van het metrosysteem.

Sightseeing
De metro rijdt volledig boven de grond, in tegenstelling tot wat je misschien zou vermoeden. Dit is een mooie, goedkope en veilige manier om wat van de stad te zien. 

Tip: De metro rijdt heel vaak en regelmatig (elke 6 minuten), dus je kan gewoon uitstappen en een fotootje maken en dan in de volgende metro stappen om door te reizen naar je eigenlijke bestemming. Als je het station niet verlaat, dan betaal je niet opnieuw voor de reis.

Plattegrond van de metro in Medellín

Op deze website staat een handige plattegrond/schematische weergave van de metro in Medellín.
Via de volgende link krijg je alle lijnen + haltes van het metrosysteem in Medellín te zien.

Hoe te reizen met de metro in Medellin 

OV-chipkaart
Om te reizen met de metro in Medellín heb je een kaart nodig die je kan opwaarderen. Een soort OV-chipkaart. Deze kaart kan je kopen bij een ‘taquilla’, dit is een kaartverkooppunt in de metrostations.

Prijs van de kaart
De oplaadbare kaart kost je eenmalig 6.000 COP (ongeveer €1,40). Moet je per persoon een kaart kopen? Nee, dat hoeft niet. Per gezelschap heb je maar één kaart nodig (zie hieronder).

Opwaarderen kaart
Heb je eenmaal een kaart, dan kan je hem opwaarderen bij een automaat óf bij de kassa op bijna elk station. Bij de automaat kan je opwaarderen met zowel muntjes als briefjes. Let op: De automaat geeft geen geld terug. Je zou ook kunnen opwaarderen met een pinpas, maar dit hebben we zelf niet gedaan, dus daar kunnen we geen informatie over geven. Bij de kassa leek het erop alsof je ook alleen maar met cash kon betalen.

Meerdere personen samen reizen met 1 kaart

Als je met twee of meer personen reist, dan hoef je maar één kaart te kopen. Waardeer hem op voor zoveel ritten/personen als je wilt. Scan het pasje bij het poortje en geef ‘m door aan degene die na jou door het poortje wil. Dit is gewoon toegestaan. 

Wat kost reizen met de metro in Medellin?

Reizen met de metro in Medellin is erg comfortabel én goedkoop. Een enkele reis kost maar 2.930 COP | €0,70 (maart 2022). Ja kan dan zo ver en zo vaak overstappen als je wilt. Je moet pas opnieuw inchecken (en dus betalen) als je het station verlaat en weer opnieuw naar binnen wilt.

Prijs enkele reis: 2.930 COP | €0,70 (maart 2022) 
Prijs oplaadbare kaart: 6.000 COP | €1,40 (je hebt er maar 1 nodig per gezelschap)

Frequentie en dienstregeling 

Dienstregeling 
De metro rijdt tussen 06.00 en 23.00 uur. 
De kabelbaan naar Parque Arví gaat tot 17.30 uur. De laatste kabelbaan vanaf Parque Arví naar beneden gaat om 18.00 uur.

Frequentie 
De metro vertrekt elke 6 minuten. Je hoeft dus niet lang te wachten tot de volgende metro komt.
De kabelbaan gaat als een lopende band, je kan gewoon instappen in het eerste karretje dat plek heeft. 

Belangrijkste metrolijnen in Medellin

Metro
A = blauw | Niquia – La Estrella (noord-zuid)
B = oranje | San Antonio – San Javier (oost-west)

Metrocable / kabelbaan
K = lichtgroen | Acevedo – Santo Domingo
L = bruin | Santo Domingo – Arvi

Bekijk hier een handige plattegrond/schematische weergave van de metro & kabelbanen in Medellín.

Belangrijkste metrohaltes in Medellín

Hieronder noemen we van beide metrolijnen de belangrijkste haltes. We geven aan op welke lijn je kan overstappen en wat er in de buurt te zien is.

Belangrijkste haltes lijn A – van noord naar zuid

 • Acevedo | overstap op de kabelbaan lijn K (naar Parque Arví)
 • Caribe | bus terminal noord/terminal Norte: hier vertrekken o.a. bussen naar het noorden/oosten van Colombia, zoals Guatapé, Bucaramanga en Bogotá.
 • Berrio | historisch centrum & Botero park
 • San Antonio | historisch centrum + overstap op lijn B
 • San Diego | bussen van en naar het vliegveld
 • El Poblado | wijk waar veel toeristen slapen + bus terminal zuid/terminal Sur. Hier vertrekken de bussen naar het zuiden van Colombia, zoals Manizales, Pereira en Salento.

Belangrijkste haltes lijn B – van centrum naar west

 • San Antonio (centrum) | historisch centrum + overstap op lijn A
 • San Javier (west) | startpunt van de tours door Comuna 13
 • Estadio

Reistijd metro

We geven hieronder een paar voorbeelden van de reistijd, van een aantal veel voorkomende trajecten met de metro in Medellín.

Reistijden metro:

 • Van El Poblado – naar Caribe (bus terminal noord): 18 minuten
 • El Poblado – El Berrio (centrum): 10 minuten
 • El Berrio – Acevedo (kabelbaan): 15 minuten
 • San Antonio – San Javier (Comuna 13): 12 minuten

Reistijden kabelbaan:

 • Acevedo – Santo Domingo (lijn K) = 14 min 
 • Santo Domingo – Parque Arvi (lijn L) = 20 min 

Leuk weetje over reizen met de metro in Medellin

Medellín ligt in een vallei, maar vanwege ruimtegebrek wordt er steeds meer tegen de heuvels gebouwd. Medellín heeft een aantal kabelbanen, om de hoger gelegen delen van de stad met de lagere delen te verbinden. Je kan met een en hetzelfde kaartje overstappen op een van de kabelbanen, zonder dat je hiervoor extra hoeft te betalen.

Tip: Een leuk en goedkoop ritje met de kabelbaan in Medellin

Ga met de blauwe lijn A naar metrohalte Acevedo en stap daar over op Metrocable lijn K naar Santo Domingo. Vanuit de kabelbaan heb je een mooi uitzicht op de stad. En dit valt dus gewoon onder dezelfde rit, want als je niet tussendoor uitcheckt kan je voor dezelfde prijs doorreizen. En misschien kan je zelfs ook voor dezelfde prijs terug reizen, als je gewoon blijft zitten en het rondje terug afmaakt. Maar we hebben dit zelf niet geprobeerd omdat wij vanaf Santo Domingo de kabelbaan doornamen naar Parque Arvi (let op: voor dit laatste stuk betaal je wél extra, zie hieronder).

Tip kabelbaan: ga niet naar boven na 16.00 uur op doordeweekse dagen. Er staat dan een enorme rij met locals die teruggaan naar huis. Terug de stad in is geen probleem, die kant op is het een stuk rustiger.

Extra: Parque Arvi 

Wij kregen de tip in ons hostel om dit park te bezoeken en hadden ons verder niet heel goed ingelezen. Het ticket voor deze kabelbaan bleek een stuk duurder dan het normale kaartje. Je betaalt de normale prijs tot aan de halte Santo Domingo (lijn K), maar vanaf Santo Domingo (lijn L) gelden er andere tarieven (zie hieronder).

Tijdens de rit in de kabelbaan naar Parque Arví zie je vooral veel groen, maar het is ook een beetje saai. Het mooiste deel vonden wij het stuk tussen Acevedo en Santo Domingo (lijn K, wel stuk dus niet duurder is dan andere metrotrajecten). Wij vonden ons bezoek aan Parque Arví uiteindelijk best een beetje zonde van het geld. Als je weinig tijd hebt/geld wil besparen, dan raden we je aan om maar tot aan halte Santo Domingo te gaan met de kabelbaan.

Het park
Parque Arví is een park net buiten het drukke Medellín. Als je behoefte hebt aan wat natuur en zuurstof, dan is dit de plek waar je heen moet. Je kan er wandelen in een mooi aangelegd park. Wij vonden het niet heel bijzonder, maar het stukje met de waterval was wel mooi (zie de foto’s hieronder).

Reistijd met de kabelbaan:
Acevedo – Santo Domingo (lijn K) = 10 min 
Santo Domingo – Parque Arvi (lijn L) = 25 min 

Frequentie:
De karretjes vertrekken aan de lopende band.
Goed om te weten: de laatste kabelbaan van Parque Arví naar beneden gaat om 18.00 uur.

Prijs:
11.150 COP p.p. voor een enkele reis (€2,65, maart 2022).
Let op: bij de kassa bij de haltes Santo Domingo en Parque Arví kan je alleen cash betalen. Hou daar rekening mee en neem voldoende geld mee. 

Goedkoper terug
Je kan vanaf Parque Arví met de bus terug naar het centrum van Medellín (San Antonio). Dit kost ongeveer 4.000 COP en duurt ongeveer een uur. Dit is een stuk goedkoper dan terug met de kabelbaan.

Meer inspiratie voor Colombia?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *