Annick in Pompeii oversteken zebrapad

Praktische informatie voor een bezoek aan de ruïnes van Pompeï

Praktische informatie voor een bezoek aan de ruïnes van Pompeï

De oude Romeinse ruïnes van Pompeï zijn wereldberoemd. Het is een indrukwekkende plek en een aanrader om te bezoeken als je in het zuiden van Italië bent. Je kunt een bezoek aan de opgravingen in Pompeï bijvoorbeeld prima combineren met een stedentrip naar het prachtige Napels en een wandeling op de top van de vulkaan de Vesuvius. Je kan de ruïnes prima zonder tour bezoeken. Wist je dat Pompeï én de ruïnes goed bereikbaar zijn met de trein? In dit artikel vind je veel handige en praktische informatie, die van pas komt als je een bezoek gaat brengen aan Pompeï.

1. Waar en hoe koop je een ticket?

Je kunt een entreeticket voor het archeologische park van Pompeï zowel online als bij de kassa kopen. Een online ticket is wel iets duurder i.vm. een pre-sale toeslag. Hieronder geven we je meer informatie over de prijzen.

Online

Officiële aanbieder
Er is slechts één officiële verkoper van online tickets voor Pompeï: TicketOne. Je kunt je ticket dus het beste hier aanschaffen.

Hoe betaal je je ticket?
Je kunt de tickets in elk geval betalen met creditcard (Visa en MasterCard) en Paypal.

Uitprinten niet nodig
Je hoeft je online aangeschafte ticket niet uit te printen. Je kunt ook de QR-code op je mobiel of tablet laten scannen bij de ingang.

Boek je ticket
Op de pagina van TicketOne kies je voor “Parco Archeologico di Pompei”. Hier staat achter dat het € 0,00 kost, maar de daadwerkelijke kosten (€18) zie je pas als je doorklikt en in de kalender kijkt.

Offline: bij de kassa

Je kunt een ticket niet alleen online, maar ook gewoon bij een van de kassa’s bij de ingang van het park kopen. Toen wij hier waren, was dat iets goedkoper dan het online ticket, maar je loopt wel het risico dat je lang(er) in de rij moet staan. Het lijkt erop alsof er nu geen verschil meer zit tussen de prijs online en de prijs aan de kassa (april 2023). Wil je niet voor verrassingen komen te staan, koop je ticket dan gewoon vooraf online.

Bij de kassa kan je zowel cash als met creditcard betalen.

2. Wat kost een ticket voor Pompeï?

Standaard ticket

 • Een normaal entreeticket voor de ruïnes van Pompeï kost €18 (april 2023). Dit is in elk geval de prijs online. Bij de kassa lijkt dit nu ook de prijs te zijn (eerder was het bij de kassa €1,50/€2 goedkoper).

Goedkoper ticket

Korting voor jongeren
Voor EU-burgers tussen de 18-25 jaar kost een ticket slechts €2

Gratis – eerste zondag van de maand
Op de eerste zondag van de maand is de entree gratis. Er geldt wel een maximum aantal mensen. Houd er rekening mee dat het op deze dag extreem druk kan zijn.

Einde van de dag = goedkoper ticket
In de zomer kon je altijd vanaf 15.30 uur met een goedkoper ticket naar binnen. Het kostte je dan ongeveer €10. Update april 2023: we zien deze optie bij het online ticket niet meer staan.

Actuele prijzen
Bekijk de actuele toegangsprijzen voor Pompeï.

Campania ArteCard
Als je van plan bent om meerdere musea te bezoeken, check dan even of het voor jou loont om de Campania ArteCard aan te schaffen. Er zijn meerdere varianten van deze kaart beschikbaar. Zoals de 3 dagen city-pass voor Pompeï, Herculaneum en Napels vanaf €32, inclusief gratis gebruik van het openbaar vervoer.

3. Wat zijn de openingstijden?

Openingstijden zomer (1 april – 31 oktober)

> 9.00 tot 19.00 uur
Let op: 17.30 uur laatste entree.

Openingstijden winter (1 november – 31 maart)

> 9.00 tot 17.00 uur
Let op: 15.30 uur laatste entree.

De ruïnes zijn in principe iedere dag geopend, afgezien van 1 januari, 1 mei en 25 december.

4. Welke ingangen zijn er?

Er zijn drie ingangen/uitgangen bij de ruïnes van Pompeï die toegankelijk zijn voor bezoekers:

Wil je de exacte locatie van de ingangen zien op Google Maps? Klik dan op een van de bovengenoemde links, De ingangen Piazza Anfiteatro en Scavi di Pompeï worden het vaakst gebruikt als ingang, omdat ze zich beiden aan de uiterste zijkanten van het complex bevinden.

Welke ingang heeft de voorkeur?

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke ingang je kiest. Mocht je in de stad Pompeï verblijven, dan kan je ervoor kiezen om de ingang in het centrum te kiezen (Piazza Anfiteatro), waarbij je eindigt bij Porta Marina (Superiore). In dat geval moet je aan het einde van je bezoek wat verder teruglopen naar het centrum. Je kunt er ook voor kiezen om eerst naar de meest westelijke ingang te lopen (Porta Marina Superiore). Je eindigt dan bij de poort in het centrum, Piazza Anfiteatro.

Ingang dichtbij het treinstation

Kom je aan met de trein? Dan ligt het voor de hand om bij de ingang Scavi di Pompei (Porta Marina Superiore) te beginnen. De ingang/uitgang van Porta Marina Superiore ligt op slechts 1 minuut lopen van het treinstation Pompei Scavi – Villa Dei Misteri. Dit is het treinstation van de Circumvesuviana. Dit is het regionale spoornetwerk rondom de Amalfikust. Vanaf dit station kan je bijvoorbeeld naar Napels of Sorrento.

Planning
Mocht je na een bezoek aan de ruïnes door willen naar een van deze plekken, dan is het verstandig om te beginnen bij Piazza Anfiteatro (in het centrum van de stad Pompeï) en te eindigen bij Porta Marina Superiore. Mocht je juist vanaf Napels met de trein (Circumvesuviana) naar de ruïnes van Pompeï komen en in Pompeï willen blijven, dan ligt de omgekeerde volgorde weer voor de hand. Maar in principe maakt het niet zo heel veel uit, het is een kwartiertje lopen over de weg buiten het complex tussen deze twee ingangen.

Toen wij in Pompeï waren – eind augustus 2020 – moesten wij voor een specifieke ingang een ticket kopen. Overigens leek het niet uit te maken waar je daadwerkelijk naar binnen ging.

5. Een plattegrond van het complex

Hieronder vind je een plattegrond met twee wandelroutes. Je bent niet gebonden aan deze wandelroutes. Met ieder ticket kan je het gehele complex zien. Er is zoveel te zien dat het bijna onmogelijk is om alle plekken te bezoeken, helemaal als het warm is. Het is daarom handig van tevoren een globale route uit te stippelen.

WC
Zowel bij de ingangen, als op het complex zelf, vind je meerdere wc’s.

6. Bezoek Pompeï: met of zonder gids?

Je kunt het complex met of zonder gids bezoeken. Deze gids kan je vooraf al boeken, maar je kunt ook er ook een bij de ingang van het complex regelen.

Wij hebben de ruïnes van Pompeï zelf zonder gids bezocht. Een (privé)gids is niet goedkoop, maar heeft wel veel toegevoegde waarde. Mocht je het geld ervoor over hebben, dan raden we je aan om de ruïnes mét gids te bezoeken. Je krijgt hierdoor veel meer informatie over alles wat je ziet, wat een flinke boost kan geven aan je ervaring. Aan de andere kant, met een gids zit je weer meer vast aan een bepaalde route, terwijl je zelf misschien langer op bepaalde plekken wilt blijven.

Kosten gids
De prijs voor een gids is afhankelijk van de duur van de tour en de groepsgrootte. Een korte tour kost al gauw €25 per persoon.

Pdf-bestand boordevol informatie
Als je het complex zonder gids wilt bezoeken, maar wel informatie bij de hand wilt hebben over de bezienswaardigheden, download dan het pdf-bestand hieronder. Dit document is 148 pagina’s groot en staat boordevol informatie over alle plekken die je kunt bezoeken in het complex van ruïnes (in het Engels).

7. Hoe veel tijd heb je nodig voor een bezoek aan Pompeï?

Je hebt toch wel minimaal 4 uur nodig binnen het complex, maar je kunt hier met gemak een hele dag doorbrengen zonder je te vervelen.

Onze tips & ervaring

Omdat wij vrijwel altijd zoveel mogelijk low budget proberen te reizen, kozen wij voor een bezoek aan het einde van de middag – ook i.v.m. de hitte -. Vanaf 15.30 uur kregen wij (in de zomer) namelijk korting op het ticket. Toen wij er waren (in augustus 2020) gold dit pas vanaf 16.30 uur en hadden we dus ongeveer 2,5 uur de tijd. Om 19.00 uur ging het complex namelijk dicht.

Neem je tijd
Achteraf gezien waren we liever wat langer in het complex geweest. Het is groter dan je denkt en we hebben absoluut niet alles kunnen zien. We moesten nog flink haasten om alle highlights te bezoeken in die 2,5 uur.

Let op de hitte
In de zomer kan het erg heet zijn, met name midden op de dag. Er is dan nauwelijks schaduw. Later op de dag is er meer schaduw en koelt het iets af. Houdt bij het plannen van je bezoek aan Pompeï dus rekening met het weer en de zon.

Ga niet als eerste naar binnen
Wij adviseren om niet meteen naar binnen te gaan als het complex opent. Het staat dan al vol met wachtende mensen. Wil je wel vroeg gaan, dan kan je beter een half uurtje na openingstijd gaan. Tenzij je natuurlijk als allereerste en alleen in het park wil zijn. Zul je net zien dat er altijd iemand anders is, die nog eerder is.

Tip: neem dit zeker mee
Neem voldoende water en zonnebrandcrème mee. Vergeet ook je snacks en telefoon/camera niet.

8. Hoe kom je bij Pompeï met de trein

1.a) Vanaf Napels met de Circumvesuviana trein

De Circumvesuviana trein is meer een soort metro/stoptreintje. Er rijden verschillende lijnen in het gebied rondom de Vesuvius. Vandaar de naam.

Napels- Pompeï
Neem de Circumvesuviana trein vanaf het treinstation Napoli Porta Nolana of Napoli Garibaldi.

Pak de trein met eindbestemming Sorrento en stap uit bij de halte Pompei Scavi – Villa dei Misteri. Je bevindt je dan direct bij de ingang Scavi di Pompei – Porta Marina (Superiore). Je kunt ook eerst doorlopen naar de ingang aan de andere kant van het complex, Piazza Anfiteatro. Op die manier eindig je bij het treinstation en kan je direct de trein instappen terug naar Napels.

 • Hoe vaak gaat de trein: elke 30 minuten
 • Dienstregeling: klik hier
 • Reisduur: tussen de 25 en 40 minuten (afhankelijk van welke trein je neemt)
 • Kosten: ongeveer €3 (kaartje alleen op het station te koop, cash betalen)

1.b) Vanaf Napels met Trenitalia

Je kunt vanaf Napels ook met een trein van Trenitalia naar Pompeï reizen. Trenitalia is de NS van Italië. Deze trein is wat comfortabeler dan de Circumvesuviana, maar het treinstation in Pompeï bevindt zich in het centrum en niet direct bij de ingang van het complex. Het treinstation in Pompeï heet ‘Stazione Fs Pompei‘. Dit hoeft trouwens geen probleem te zijn. Vanaf dit treinstation kan je bijvoorbeeld eerst het stadje zelf even bezoeken, om vervolgens bij de ingang Anfiteatro het complex te betreden. Van het centrum van Pompeï naar de ingang van de ruïnes is nog geen 10 minuten lopen. Je kunt dan eindigen bij de ingang/uitgang Scavi di Pompei – Porta Marina (Superiore). Vanaf daar kan je met de Circumvesuviana trein weer terug naar Napels (zie hierboven).

 • Hoe vaak gaat de trein: elke 30 minuten
 • Dienstregeling: klik hier (let op: typ ‘napels’ als ‘napoli’, anders krijg je geen opties te zien)
 • Reisduur: vanaf 38 minuten
 • Kosten: €3 (online of op het treinstation)

2. Vanaf Sorrento

Neem de Circumvesuviana trein vanaf het treinstation in Sorrento en stap uit bij de halte Pompei Scavi – Villa dei Misteri. De Circumvesuviana trein is meer een soort metro.

Je bevindt je hier direct bij de ingang Scavi di Pompei – Porta Marina (Superiore). Je kunt ook eerst doorlopen naar de ingang aan de andere kant van het complex, Piazza Anfiteatro. Op die manier eindig je bij het treinstation en kan je direct de trein instappen terug naar Sorrento.

 • Hoe vaak gaat de trein: elke 30 minuten
 • Dienstregeling: klik hier
 • Reisduur: tussen de 25 en 30 minuten (afhankelijk van welke trein je neemt)
 • Kosten: ongeveer €3 (alleen op het station te koop)

9. Auto parkeren

Volgens de website van TicketOne (waar je je online kaartjes koopt voor Pompeï) kan je gratis parkeren bij de ingang Anfiteatro. Wij hebben hier zelf alleen maar betaalde plekken gezien (€1,50 per uur en op zondag/feestdagen €2, in 2020, dus de prijzen zullen wat zijn gestegen). Rondom het complex zijn veel parkeerplaatsen te vinden. Ze zijn 24 uur per dag open en (vaak) bewaakt.

Auto huren?
Check eens de website van Sunny Cars. De prijs is all inclusive, dus met alle verzekeringen & zonder enig risico of verrassingen achteraf. Wel zo fijn als je je in het beruchte Italiaanse verkeer begeeft. Wij zijn hier in elk geval fan van.

10. Insider tip: Slapen in Pompeii

Het stadje Pompeii is goed te bereiken met de trein én een goede uitvalsbasis om de regio te verkennen. Zoals de Vesuvius, Napels en de Amalfikust. Net buiten het drukke en toeristische centrum vind je hele mooie en rustig gelegen accommodaties, zoals deze. Bij de meeste accommodaties kan je een fiets huren.

Bekijk alle b&b’s in Pompeii
Bekijk alle accommodaties in Pompeii

Meer inspiratie voor Italië

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *