Annick en Gieljan paardrijden San Agustin Colombia coverfoto

Ontdek San Agustín met het doen van deze 3 activiteiten

Ontdek San Agustín met het doen van deze 3 activiteiten

San Agustín – in het zuiden van Colombia – wordt door veel reizigers overgeslagen bij een bezoek aan Colombia. De reden daarvoor is dat het wat uit de standaard route ligt. Mocht je de kans hebben om deze plek te bezoeken, laat deze dan zeker niet schieten. Wij vonden de omgeving van San Agustín een van de mooiste plekken van Colombia. Je vindt hier veel mooie natuur, minder toeristen en bijzondere archeologische ontdekkingen. San Agustín staat vooral bekend om z’n oude beelden, reden waarom de hele regio op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. In dit artikel lees je al onze tips en info over de 3 activiteiten dit je kunt doen om San Agustín te ontdekken.

Kaartje met alle bezienswaardigheden in San Agustin

Voordat we je al onze tips geven voor de drie 3 activiteiten die je in San Agustín kunt doen, vind je hieronder een kaartje met daarop alle bezienswaardigheden in (de omgeving van) San Agustín. Je bezoekt al deze bezienswaardigheden met de 3 activiteiten die we in dit artikel noemen.

Legenda kaart
Paars = Grootste archeologische park dat je zelf kunt bezoeken, dichtbij de stad.
Oranje = Plekken die je bezoekt tijdens de jeeptour.
Blauw = Plekken die je bezoekt als je gaat paardrijden.

 • Klik hier voor de interactieve versie van deze kaart (met bezienswaardigheden in en rondom San Agustín) op Google Maps

1. Breng een bezoek aan hét archeologische park San Agustin

Het hele gebied (dat op het kaartje hierboven staat) is aan te merken als het Archeologische Park San Agustín. Deze hele regio staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnen het Archeologische Park San Agustín zijn weer een aantal kleinere (en grotere) archeologische parken te vinden. De een belangrijker (en mooier) dan de ander.

Het grootste archeologische park
Op ongeveer 3,5 kilometer van het centrum(pje) van San Agustín vind je hét archeologische park van San Agustín, Parque Arqueológico de San Agustín. In dit park vind je de grootste collectie aan beelden, waar deze plek zo bekend om is.

Ben je in San Agustín, dan zal een bezoek aan dit archeologische park absoluut op je (moeten) lijstje staan.

Tip: Als het mogelijk is, adviseren we je eerst de jeeptour te doen (klik hier voor meer info en uitleg) en daarna pas het grotere Parque Arqueológico de San Agustín te bezoeken. Waarom? Als je eerst naar het grote park gaat, dan vallen de kleinere parken tijdens de tour misschien een beetje tegen.

2. Doe een jeeptour om de omgeving rondom San Agustín te verkennen

Het grootste archeologische park dat we hiervoor noemden ligt dichtbij de stad én is makkelijk te bereiken. Maar er zijn een aantal andere parken (en watervallen) die je niet op eigen houtje kunt bereiken (tenzij je een eigen auto hebt).

De beste optie om deze plekken te bezoeken, is het doen van een tour. De tour die we hebben gedaan heet ‘Anillo Turístico’, oftewel de ‘toeristische ring’. Normaal gesproken proberen we tours eigenlijk zoveel mogelijk te vermijden, maar we wilden de omgeving ook graag zien. We ontkwamen er in dit geval dus niet aan. Ondanks dat het een jeeptour heet, werden wij niet vervoerd in een jeep, maar in een busje. Misschien wel fijn, want hierdoor was het juist iets comfortabeler rijden.

Snel naar:

De plekken die je bezoekt tijdens de tour

Met de tour ‘Anillo Turístico’ bezoek je de volgende plekken:

Salto del Mortiño: een veel te toeristische waterval en een wat valse start van de tour (maar het komt goed).
Alto de las Piedras: kleine archeologische opgraving met een aantal beelden.
Salto de Bordone: een erg mooie waterval (wel van veraf).
Alto de los Ídolos: archeologische opgraving met het grootste beeld, het is een vrij groot gebied met een aantal verschillende plekken.
Obando: kleine opgraving waar niets te zien is. Je kunt 3.000 COP betalen om naar binnen te gaan, en een paar trapjes naar beneden te lopen. Maar bespaar je het geld. Je ziet hier echt hélemaal niks.
Estrecho Del Río Magdalena: smalste stuk (minder dan 2 meter) van de belangrijkste rivier (Magdalena) van Colombia.

Onze ervaring
We vertrokken om 08.30 uur uit San Agustín en waren rond 18.00 uur terug. Eerlijk is eerlijk, niet alle plekken waren een bezoek waard (Salto del Mortiño en Obando) en op sommige plekken bleven we iets te lang en op andere iets te kort. Maar we vonden de tour al met al zeker de moeite waard. Het is een goedkoop alternatief – om een aantal mooie en bijzondere plekken te bezoeken – als je geen eigen vervoer tot je beschikking hebt.

Welke maatschappij moet je kiezen + kosten

Tourorganisatie
Wij hebben onze tour gedaan met Macizo Tours en waren hier erg tevreden over. We vonden het vooral fijn dat we op alle plekken die we bezochten genoeg tijd kregen om rond te lopen, te genieten en foto’s te maken.

Contactgegevens Macizo Tours
> Locatie kantoor San Agustín: locatie op Google Maps
> Website: Macizo Tours
> Whatsapp: +57 320 483 5637
> E-mail: contacto@macizotours.com

Kosten
De kosten voor het vervoer tijdens deze tour bedragen (online) 60.000 COP p.p. Boek je de tour in het stadje zelf, dan kan je nog wel eens een lagere prijs krijgen. Wij vonden het best een goede prijs, voor een hele dag vervoer. Let op, komen nog wel wat kosten bij:

 • Entree Archeologische parken: 50.000 COP p.p. (2 dagen geldig)
 • Entree voor Salto del Mortiño: 5.000 COP p.p. + evt extra kosten voor ziplinen/andere activiteiten
 • Lunch: afhankelijk van je wensen: ongeveer 15.000 COP p.p.
 • Entree Obando: 3.000 COP p.p. (geen aanrader)

Zie ook onze tips hieronder.

Bespaartip
Als je Alto de las Piedras en Alto de los Ídolos (waar je tijdens de tour heengaat) én het eerder genoemde Parque Arqueológico de San Agustín op achtereenvolgende dagen doet, dan betaal je hiervoor maar 1x de entreeprijs. Alle drie de parken zitten inbegrepen in het ‘paspoort’ dat je koopt voor 50.000 COP p.p. (€12). Lees hier meer over deze gedeelde kosten én de planning (i.v.m. het feit dat de parken op andere dagen gesloten zijn).

Praktische tips

We geven je hieronder een aantal praktische tips voor als je de tour gaat doen:

 • Je betaalt nog 5.000 COP p.p. extra entree voor Salto del Mortiño. Je kunt hier ziplinen of een stukje canoping doen (20.000-40.000 COP). De entree hebben wij betaald, maar verder hebben we hier niets gedaan. De Colombianen vinden het hier geweldig, alle buitenlanders niet. Neem dus wat cash geld mee.
 • Heb je het ‘paspoort’ nog niet gekocht bij Parque Arqueológico de San Agustín, dan kan je deze kopen bij Alto de las Piedras (de eerste archeologische plek die je bezoekt tijdens de tour). Wij konden de 50.000 COP p.p. pinnen, maar neem voor de zekerheid ook cash geld mee. Je kunt ook worden gevraagd naar je paspoort en COVID-19 vaccinatie. Het is voldoende om deze digitaal te laten zien op je telefoon.
 • Bij de tour is tijd ingepland voor een lunch, op een vrij afgelegen plek onderweg. Er is eigenlijk geen andere optie dan hier iets eten of zelf iets meenemen. De lunch moet je zelf betalen: ongeveer 15.000 COP voor een menuutje + glaasje drinken.
 • Neem water en snacks mee voor onderweg.
 • Je krijgt genoeg tijd op alle plekken om rond te lopen en alles te zien (en foto’s te maken). De tour is niet gehaast.
 • Salto de Bordone: een erg mooie waterval, je kan een stuk naar beneden te lopen om de waterval vanuit een ander perspectief te zien. Vraag aan je chauffeur of je wat extra tijd mag om een extra stuk te wandelen.
 • Op de meeste plekken die je bezoekt zijn gratis wc’s te vinden. Neem voor de zekerheid wel eigen wc-papier mee, want dat is er vaak niet.
 • Bereid je voor op veel bochten en wat hobbelige zandwegen. De meeste stukken van de route zijn niet geasfalteerd.

3. Ga paardrijden en geniet nóg meer van de omgeving

Wij hadden nog nooit paard gereden en dachten dat San Agustín de perfecte plek zou zijn om dit van onze bucketlist af te kunnen vinken. En we zijn heel erg blij dat we het hier hebben gedaan. Los van dat het paardrijden ons 100% meeviel, is de omgeving ook nog eens erg mooi om doorheen te rijden. Onze gids Duver was echt enorm aardig en zorgde voor een onvergetelijke dag.

Welke plekken bezoek je tijdens het paardrijden:
La Chaquira: geweldig uitzichtpunt over de kloof en Río Magdalena
El Tablón: kleine archeologische opgraving, stelt niet zoveel voor.
La Pelota en El Purutal: deze archeologische plekken liggen samen op één terrein. Je vindt hier een van de weinige beelden die nog gekleurd zijn.

Wat kost het (paardrijden)

Paardrijden
Het paardrijden kost 65.000 COP p.p (als je met 2 personen bent), ongeveer €15. Ben je alleen, dan kost het 95.000 COP. De tour duurt ongeveer 4 uur. Hierbij zitten de paarden, het materiaal (zadel, helm, etc.) en de gids inbegrepen.

Toegang archeologische plekken
Voor de toegang tot La Pelota en El Purutal moet je 7.000 COP p.p. entree betalen (ongeveer €1,50). De andere plekken die je bezoekt zijn gratis.

Waar kan je het paardrijden boeken?

Het paardrijden in San Agustín boek je bij kleine bedrijfjes. Vaak families. Wij hebben het paardrijden gedaan met gids Duver Bravo en het was helemaal top. Duver is een grappige Colombiaanse man, die je goede uitleg geeft over het paardrijden (vooral handig als je niet ervaren bent) en over de omgeving en de archeologische plekken die je bezoekt. Engelstalige inwoners van in San Agustín zijn op 1 hand te tellen en Duver spreekt dan ook met name Spaans. Alhoewel hij soms ook wel een klein woordje Engels spreekt, als het nodig is. Wij kunnen hem in elk geval voor 100% aanbevelen.

Contactgegevens Duver Bravo
Wil je ook paardrijden in San Agustín?
Dan kan je Duver het beste een berichtje sturen via Whatsapp: +57 311 6745824.

Waar slapen in San Agustin?

In deze blog vind je onze accommodatie-tips voor San Agustin (en de rest van Colombia).

Meer inspiratie voor Colombia

Bekijk al onze blogs over Colombia

Check ook de Lonely Planet voor Colombia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *