Tulum ruine aan zee in Yucatan schiereiland Mexico

Reisroute Yucatán (Mexico) + info over de bus en ferry

Reisroute Yucatán (Mexico) + info over de bus en ferry

Mexico is een immens land. De afstanden tussen de mooiste bezienswaardigheden zijn dus ook enorm. Ondanks het goede netwerk van bussen in Mexico, kan je dit land onmogelijk in één of twee vakanties helemaal gezien hebben. In dit artikel vind je onze suggestie voor een (volledige) reisroute over het Yucatán schiereiland. Het meest bezochte deel van Mexico. En natuurlijk niet zonder reden. Je vindt hier een mix van prachtige hagelwitte stranden, jungle, cenotes en veel Mayatempels (waaronder Chichén Itzá – een van de 7 nieuwe wereldwonderen). Het nadeel: het is hier flink toeristisch en daardoor wat minder authentiek (én een stuk duurder) dan andere delen van Mexico. Toch zijn er ook op dit schiereiland nog plekken te vinden met minder toeristen, zoals in Bacalar of de prachtige ruïnestad Edzná.

Openbaar vervoer
In deze reisroute vind je héél veel informatie over het openbaar vervoer. Van de dure ADO bussen, tot het meer lokale en goedkope (maar prima) vervoer met colectivos. We durven wel te zeggen dat je dit online nergens uitgebreider gaat vinden dan hier!

De specifieke informatie over het (openbaar) vervoer en onze tips voor accommodaties vind je onderaan elke plaats in een apart en uitvouwbaar blok (klik op het plusje om het blok uit te schuiven).

Benieuwd naar onze andere 2 (misschien wel mooiere en goedkopere) reisroutes door Mexico? Check dan ons artikel: 3 reisroutes door het zuiden en westen van Mexico

Opmerking bij de reisroute

Hieronder geven we je een suggestie van een mooie en veelzijdige reisroute over het Yucatán schiereiland. Met de nadruk op ‘suggestie’. We hopen je hiermee goed op pad te helpen, maar trek vooral ook lekker je eigen plan. Heb je ‘maar’ 3 weken de tijd, dan is het waarschijnlijk te veel om alle plekken te bezoeken uit deze reisroute. Maak hierin je eigen keuzes.

Onze tip:
Laat vooraf wat ruimte vrij in je reisroute om een plek te ontdekken waar je pas in Mexico over hoort.
Of zodat je iets langer op dat ene heerlijke plekje kan blijven.

Kaartje met de reisroute Yucatán, Mexico

Check de interactieve versie van deze kaart op Google Maps.

1. Cancún

De meeste reizigers nemen Cancún als startpunt (en eindpunt) van hun reis over het Yucatán schiereiland. Het internationale vliegveld ligt hier het dichtste bij. Maar noodzakelijk is het niet, aangezien je ook meteen een bus (of ferry) kunt pakken naar een andere plek. Cancún is (vooral de laatste jaren) enórm toeristisch geworden. De meeste toeristen vinden Cancún niet (meer) leuk.

Zona Hotelera
In Cancún heb je de keuze om te verblijven in ‘downtown’ of in de Zona Hotelera (de strook land ten oosten van de stad.). Cancún is eigenlik alleen maar aan te raden als je een accommodatie boekt in de Zona Hotelera. Hier kan je echt heerlijk genieten van de prachtige hagelwitte stranden en turquoise zee. Het lijkt haast nep, zo mooi helder blauw is de zee. Dit is absoluut een van de redenen om wél in Cancún te verblijven. Het (grote) nadeel, het is hier wel een stúk duurder dan in downtown Cancún en daarom misschien wel erg zonde van je budget.

Alternatief voor Cancún
Een alternatief is om je reis te beginnen in bijvoorbeeld de stad Playa del Carmen of Isla Mujeres (afhankelijk van je wensen) en te eindigen in Puerto Morelos (als je dichtbij de luchthaven wilt zijn voor je terugvlucht).

In het meest noordelijke gedeelte van Zona Hotelera (Punta Cancún) vind je vooral de discotheken. Vermijd dit gedeelte als je op zoek bent naar wat meer rust.

 • Eettip Cancún: neem een heerlijke en immens grote burrito bij The Surfin Burrito. Je kunt ‘m helemaal zelf samenstellen, precies zoals je zelf wilt.

Hoe kom je in Cancún?

Klik hieronder op het plusje voor meer info over hoe je met de bus, huurauto of taxi vanaf de luchthaven in Cancún komt.

Hoe kom je in Cancún (vanaf de luchthaven)?

Waar slapen in Cancún?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Cancún? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Slapen in Cancún

2. Playa del Carmen

Je kunt er ook voor kiezen om vanaf het vliegveld van Cancún meteen door te reizen naar de stad Playa del Carmen, in plaats van naar Cancún. Dit is maar 20 minuutjes langer met de bus (in totaal maximaal 1,5 uur vanaf de luchthaven).

Net als Cancún is Playa del Carmen wel flink toeristisch. Vooral als je op zoek bent naar een feestje, is het centrum van Playa del Carmen ‘the place to be’. Hou hier dus rekening mee als je besluit om hierheen te gaan (en een accommodatie boekt in het centrum). Het voordeel is dat je in Playa del Carmen wel wat meer betaalbare accommodaties kunt vinden op loopafstand van het strand (zie onze slaaptips hieronder). Vanuit Playa del Carmen, pak je ook de ferry naar het eiland Cozumel.

Doen in Playa:

1. Bezoek een van de zandstranden
Deze zijn op loopafstand van het centrum en de busterminal.

2. Breng een bezoekje aan het eiland Cozumel
Pak de ferry vanuit de haven van Playa del Carmen en maak een dagtripje, of blijf lekker een paar dagen op Cozumel. Je kan hier heel mooi duiken en snorkelen. Het is ook leuk om het eiland rond te rijden met een autootje.

3. Ga duiken of snorkelen in een cenote
Vanuit Playa del Carmen hebben wij gedoken in Cenote Dos Ojos.

Lees hier meer over: Duiken in een cenote: ontdek Yucatan op een andere manier.

4. Eet de lekkerste taco’s
Wij zijn al op heel veel plekken geweest in Mexico, maar in Playa del Carmen hebben we een van de lekkerste taco’s gegeten. Dit zou bijna al een reden voor ons zijn om nog een keer naar Playa del Carmen terug te gaan. De tacokraam heet: Taquiria El Jarocho. Het kraampje staat in het centrum, met nog een aantal andere kraampjes op een klein pleintje. De ‘taco’s el pastor’ is onze favoriet, en je kunt bij deze toko enorm veel toppings, groente en sausjes erop scheppen. Vaak krijg je alleen maar sausjes, wat toch best wat saai is. Bij deze plek krijg je echt waar voor je geld. De taco’s kosten Mx$15 per stuk.

Hier moet je zijn:

Hoe kom je in Playa del Carmen?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Playa del Carmen komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je in Playa del Carmen (vanuit Cancún/Cancún International Airport)?

Tips reizen met de bus door Mexico
>> lees deze blog <<

Waar slapen in Playa del Carmen

Benieuwd naar een leuk plekje om te slapen in Playa del Carmen? Wij sliepen in Opis Haus en kunnen je deze accommodatie voor 100% aanbevelen. Het is heerlijk schone studio, met eigen keuken. En uiteraard is er airconditioning (wat vaak ook wel nodig is). Wij waren vooral ook fan van de locatie. De accommodatie ligt net iets buiten het centrum, waardoor het er rustig is (in het centrum kan het heel erg luid zijn ‘s nachts). Het ligt ook op 1 blok van een grote Chedraui supermarkt. Ze hebben hier een enorme afdeling met broodjes en zoetigheden. Perfect voor je ontbijt (of toetje). Opis Haus ligt ook op 2 blokken (1 minuut lopen) van de collectivos naar bijvoorbeeld Tulum en Cancún. Echt ideaal vonden wij.

 • Opis Haus: Heerlijke studio | eigen keuken | op 1 minuut lopen van de collectivos | 9,3 op booking.com | tweepersoons studio vanaf €32

Reis je alleen en/of ben je meer op zoek naar hostel om in te slapen? Dan is Che Playa Hostel & Bar misschien iets voor jou (dorm vanaf €15).

Meer accommodaties in Playa del Carmen

3. Cozumel

Cozumel is een van de eilanden voor de kust van het Yucatán schiereiland. Er is vooral één reden om Cozumel in je reisroute op te nemen: je kunt hier prachtig duiken (en snorkelen).

Cozumel ideale plek om te duiken & snorkelen
Cozumel ligt op het ‘Mesoamerican Barrier Reef’, het tweede grootste rif van de wereld (na de ‘Great Barrier Reef’ in Australië). Dit alleen al maakt het de perfecte plek om te duiken. Kom je in het goede seizoen, dan kan je hier ook nog eens duiken met de prachtige walvishaai (grofweg tussen juni en september). Hou je van duiken, dan kan je deze plek dus eigenlijk niet overslaan! Geen duiker? Niks aan de hand, je hebt hier namelijk ook genoeg mogelijkheden om te snorkelen.

De ferry van Playa del Carmen naar Cozumel

Informatie over de ferry van Playa del Carmen naar Cozumel

Maatschappijen: Er zijn twee maatschappijen die van en naar Cozumel varen.
> Winjet (slecht beoordeeld op Google, maar de boten zien er prima/vergelijkbaar uit met Ultramar)
> Ultramar

Frequentie: Ongeveer elk uur gaat er wel een ferry (van Winjet of Ultramar)

Vertrekpunt ferry Playa del Carmen: check hier de locatie op Google Maps. De haven ligt op loopafstand van de ADO bus terminal (als je vanuit Cancún komt).

Reistijd: de ferry doet er 40 minuten over (of 20 minuten als het de snelle boot is).

Kosten: een enkele trip met de ferry kost ongeveer Mx$250 met Ultramar en Mx$240 met Winjet (juni 2022, tussen de €11,75-12,50).

Kinderen goedkoper (en veel verschil per maatschappij):
Bij Ultramer kosten kinderen tot 120 cm Mx$200. Tot 1 jaar zijn ze gratis (juni 2022).
Bij Winjet kosten kinderen van 5-12 jaar Mx$160. Tot 5 jaar zijn ze gratis (juni 2022).

Hoe kom je op Cozumel?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer op Cozumel komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je op Cozumel (vanuit Playa del Carmen/Cancún)?

Waar slapen op Cozumel?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen op Cozumel? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Slapen op Cozumel

4. Tulum

Tulum is een van de meest bezochte plekken van het Yucatán schiereiland. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Tulum is vooral bekend van de ruïnes, die direct aan de Caribische kust liggen. Een prachtig en uniek gezicht. Verder vind je ook hier weer veel mooie zandstranden.

Goed om te weten
Tulum is eigenlijk opgesplitst in twee gedeeltes: Tulum Pueblo en Zona Hotelera (Tulum Beach).
Ben je hier vooral voor de cultuur, dan kan je het beste in Tulum Pueblo slapen, aangezien dit meer toegankelijk is en heel veel goedkoper. Kom je ook vooral voor de stranden (en de beach clubs) én vind je het niet erg om meer geld uit te geven? Dan kan je beter een accommodatie boeken aan het strand.

De ruïnes van Tulum

De ruïnes liggen maar 3 km buiten Tulum Pueblo (check hier de locatie). Je zou hier dus heen kunnen lopen, alhoewel het ook erg leuk is om de fiets te pakken. Er zijn genoeg plekken om een fiets te huren in het centrum. Zorg dat je meteen om 8.00 uur bij de ingang bent, om de grote groepen te vermijden. Probeer in elk geval de zondagen te vermijden (dan mogen Mexicanen gratis naar binnen en is het nóg drukker).

 • De archeologische plek is iedere dag van de week open, van 8.00-17.00 uur (laatste entree om 16.00 uur).
 • Een ticket kost Mx$85 (ongeveer €4, juni 2022).
 • Het gebied is niet erg groot, dus trek ongeveer 2 uur uit om deze plek te bekijken.
 • Officiële website INAH Zona Arqueologica de Tulum

Tulum is populair
Helaas gaat Tulum een beetje ten onder aan z’n eigen succes. Het grote aantal toeristen dat hier ieder jaar komt, doet steeds meer afbreuk aan deze plek. Moet je Tulum dan wel opnemen in je reisroute? Ja, wij vinden van wel, maar stel je in op een hele toeristische plek. En ga vroeg (en niet op zondag) naar de ruïnes als je de drukte wilt vermijden.

Wat kan je nog meer zien en doen in Tulum?

 • Uiteraard vind je in Tulum ook weer veel mooie hagelwitte zandstranden, zoals op meer plekken in Yucatán (alhoewel er ook periodes zijn waarbij er aan de kust heel veel zeewier/algen zijn).
 • Rondom Tulum vind je een aantal mooie cenotes, zoals Cenote Aldea Zamá.
 • Een absolute aanrader is om te gaan duiken in een cenote: Duiken in een cenote: ontdek Yucatan op een andere manier.
 • Veel mensen huren in Tulum een fiets. Wij natuurlijk ook, we zijn tenslotte Nederlanders. Het is een ideale manier om de stad en de omgeving te verkennen. Reserveer je fiets alvast online (vanaf US$12,50 voor 8 uur).
 • Bezoek een van de hippe beach clubs of barretjes. Hou je van een drankje of een feestje, dan kom je in Tulum absoluut aan je trekken.

Hoe kom je in Tulum?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Tulum komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je in Tulum (vanuit Cozumel/Playa del Carmen)?

Waar slapen in Tulum?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Tulum? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Slapen in Tulum

Fietstour of fiets huren in Tulum?
>> Lees hier meer! <<

5. Bacalar

Bacalar staat in deze reisroute vanwege haar bijzonder blauwe lagune: Laguna de Bacalar. Dit meer staat bekend om haar prachtige helderblauwe water, wat vooral veroorzaakt wordt door de witte kalkstenen bodem. Het meer wordt ook wel de ‘Laguna de los 7 colores’ genoemd oftewel het ‘meer van de 7 kleuren’. Zeven kleuren blauw wel te verstaan, vanwege de diepteverschillen. Je kunt de lagune bijvoorbeeld verkennen met een tripje op een zeilboot, met een kajak of met een sup.

Een beetje uit de route
Bacalar ligt wel een stuk zuidelijker dan de meeste andere highlights van het Yucatán schiereiland. Het ligt bijna tegen de grens met Belize. Zit je wat krap in je tijd, dan is het waarschijnlijk niet de meest handige plek om heen te gaan. Maar heb je de tijd, dan is het zéker de moeite waard om deze plek in je reisroute op te nemen. Omdat het wat verder weg ligt, vind je hier ook nog een stuk minder toeristen dan op andere plekken in deze regio.

Hoe kom je in Bacalar?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Bacalar komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je in Bacalar (vanuit Tulum)?

Waar slapen in Bacalar?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Bacalar?

Wij sliepen in Jungla Bacalar. Ze hebben hier kamers zonder en met eigen keuken(tje). Heb je geen keuken, dan heb je in elk geval een klein koelkastje. De kamers zijn schoon en kleurrijk en stijlvol gedecoreerd. Het bed lag erg lekker en er is airconditioning (wat absoluut een must is in Mexico). Je loopt in ongeveer 10 minuten van de accommodatie naar het meer toe. Er is een gezamenlijke tuin, met lekkere hangmatten. De hele dag door kan je gratis drinkwater uit een tap halen, wat ideaal is en veel gesleep met flessen scheelt.

 • Jungla Bacalar: mooie en schone tweepersoonskamer | airconditioning | tuin met hangmatten | gratis drinkwater | 8.9 op Booking.com | tweepersoonskamer vanaf €39

Hostel tips Bacalar
Slaap je liever in een dorm/in een tof hostel?
Check dan The Yak Lake House (dorm vanaf €19) of Che Bacalar Hostel & Bar (dorm vanaf €13). Beide hostels zijn erg populair onder backpackers (die alléén reizen).

6. Campeche

Campeche is de enige ommuurde stad in heel Mexico. De stad is vrij groot, maar ‘the place to be’ is het (ommuurde) historische stadscentrum. Dit gedeelte is vrij klein en sfeervol, met veel mooie en gekleurde gebouwen. In een (halve) dag heb je dit gedeelte ook wel weer gezien, maar je kunt natuurlijk altijd wat langer blijven hangen om de sfeer te proeven.

INSIDER TIP: De ruïnes van Edzná
Maar dé reden om Campeche aan je reisroute op te nemen, is wat ons betreft het ruïnecomplex Edzná. Campeche is een ideale uitvalsbasis om deze prachtige ruïnes te bezoeken. En omdat de meeste mensen de staat Campeche links laten liggen, is het hier heel erg rustig én goedkoop.

Breng een bezoek aan de ruïnes van Edzná (hoe kom je er)
Vanaf Campeche kan je eenvoudig met de collectivo bij Edzná komen. De collectivos vertrekken vanaf hier en het kost Mx$45 p.p. enkele reis (juni 2022). Het duurt 1 uur vanaf Campeche. Ze rijden in principe tussen 6.00 en 18.00 uur en vertrekken als ze vol zitten. Soms rijdt het busje tot aan de ingang en soms zetten ze je af aan de hoofdweg. Je moet dan nog 700 meter lopen naar de ingang. Vanaf dit punt pak je ook weer de collectivo terug naar Edzná.

Toegangsprijs Edzná: Mx$85 (€4, juni 2022). Alleen cash betalen (er is hier geen bereik)
Duur bezoek: 1,5-2 uur
Handig om mee te nemen: water, cash, muggenspray en zonnebrand

Hoe kom je in Campeche (vanuit Bacalar)?

Waar slapen in Campeche

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Campeche? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Slapen in Campeche

7. Mérida

Mérida is een mooie koloniale stad, in het westelijke gedeelte van het Yucatán schiereiland. Het is de hoofdstad van de staat Yucatán. Je vindt hier onder andere de San Ildefonso kathedraal. Dit is de oudste kathedraal op het Amerikaanse continent (gebouwd tussen 1561 en 1598). Het is een leuke stad om in rond te lopen. Toen wij er waren was het extreem warm, waardoor we helaas niet alles van de stad (en de omgeving) hebben gezien.

Tempels
En mocht je nog niet genoeg hebben van Mayatempels, dan kan je bijvoorbeeld ook nog een uitstapje maken naar de tempels van Dzibilchaltún (dichtbij de stad – noord) of de ruïnestad Uxmal (iets verder weg van de stad – in het zuiden).

Hoe kom je in Mérida?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Mérida komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie. We geven je niet alleen info over het traject vanuit Campeche, maar ook vanuit Izamal (als je vanaf de andere kant komt). Wij konden daar vooraf online namelijk heel weinig over vinden.

Hoe kom je in Mérida (vanuit Campeche/Izamal)?

Waar slapen in Mérida?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Mérida?

Een van onze beste hostels ooit
Wij sliepen in Mérida in een van de beste hostel waar we ooit zijn geweest, Hostel Barrio Vivo. Ze hebben hier alleen dorms, maar de bedden voelen erg privé aan. Ze zijn erg stevig, met een gordijntje, eigen stopcontact en lampje. Je eigen coconnetje eigenlijk. Bij elk bed horen ook twee kluisjes, waar je backpack zelfs in past.

Het hostel is echt extreem schoon, de keuken heel ruim en goed voorzien van alles wat je nodig hebt. Ze hebben hangmatten, een zwembad (erg welkom!), een mooie bar, ontbijt inbegrepen, veel activiteiten die ze organiseren, airconditioning in de dorms en erg aardig personeel. Eigenlijk hebben ze alles wat je zoekt. Het klinkt misschien wel heel erg als een promo praatje, maar wij waren echt heel erg enthousiast over dit hostel. Het ligt alleen wel ietsje verder van het centrum af, maar lopend nog prima te doen en daardoor ook in een rustige omgeving.

 • Hostel Barrio Vivo | schoon, gezellig, zwembadje, airco, veel activiteiten, beoordeling 9,5 (bed vanaf €13)

Op zoek naar je eigen plekje?
Ben je niet op zoek naar een dorm in een hostel, maar wil je liever een kamer voor jezelf? Check dan zeker even de volgende accommodaties.

8. Izamal

Het stadje Izamal wordt ook wel ‘de gele stad’ genoemd. En niet zonder reden natuurlijk. Alle huizen in dit dorp zijn geel geschilderd. Wie wordt hier nou níét blij van. Een bezoekje aan Izamal kunnen we je zeker aanraden. Het kleine stadje is leuk om doorheen te lopen en de twee hoofdbezienswaardigheden (de ruïnes van Kinich Kakmó en het klooster Convento Franciscano) zijn hélemaal gratis. Waar vind je dit nog op het Yucatan schiereiland…

Online lazen we veel verhalen over dat het lastig was om hier met het openbaar vervoer te komen, maar niets is minder waar. Er rijden op regelmatige basis bussen en collectivos tussen Mérida en Izamal en tussen Izamal en Valladolid (zie hieronder onze informatie over de bus).

Hoe kom je in Izamal?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Izamal komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je in Izamal (vanuit Mérida/Valladolid)?

Waar slapen in Izamal?

Heb je de tijd, blijf dan zeker slapen in een van de mooie accommodaties in Izamal. Wil je de warme stad even ontvluchten (na een ochtend sightseeing) en heerlijk relaxen aan het zwembad, dan is het paradijsje Gardenhotel Macan Ché B&B voor jou ‘the place to be’.

Net iets buiten het centrum van het prachtige gele stadje Izamal, vind je deze bijzondere plek om te slapen. Gardenhotel Macan Ché B&B. De verschillende kamers/bungalows staan verspreid over een groot terrein en worden omgeven door hoge bomen en groene planten. Een oase van rust. Je kan je dag beginnen met yoga en daarna genieten van een heerlijk ontbijt. Wij zijn helemaal verliefd op het fijne zwembad, met helder water, diepte verschil, een rustieke en onregelmatige bodem met verschillende dieptes. Het lijkt wel een cenote! Het zwembad wordt ook omgeven door palmbomen en tropische planten. Een paradijsje!

De accommodatie wordt gerund door een groep warme mensen, die druk bezig zijn met de plek nóg mooier te maken. We hebben hier een paar erg fijne dagen gehad.

 • Gardenhotel Macan Ché B&B | klein paradijsje op loopafstand van het centrum en de bezienswaardigheden van Izamal, airconditioning, mooi zwembad & inclusief ontbijt

Meer accommodaties in Izamal

9. Valladolid (Chichén Itzá en Ek’ Balam)

Valladolid wordt vooral gebruikt als uitvalsbasis voor een van de nieuwe zeven wereldwonderen, Chichén Itzá. Maar er is hier nog veel meer te doen in de omgeving, zoals het bezoeken van een van de vele cenotes en de Maya-tempels van Ek’ Balam.

Chichén Itzá

Handige informatie over Chichén Itzá

De entreeprijs is Mx$571 (€27, juni 2022): Mx$85 + Mx$486 belasting vanuit de regio Yucatán
Kinderen van 3-12 jaar: Mx$85
> Bekijk hier de actuele prijzen
Het complex is open van 8.00 – 17.00 uur (maandag-zondag).
Je kan tot 16.00 uur naar binnen.
Met de auto rijd je in 35 minuten naar het complex (vanaf Valladolid).
1. Vanaf de Valladolid bus terminal kan je met een luxe ADO bus naar Chichén Itzá.
Dit kost Mx$136 (€6) enkele reis en duurt 50 minuten.
2. Een (veel) goedkopere optie is om de collectivo te nemen vanaf hier. Dit gedeelde taxibusje kost Mx$40 (€2, juni 2022). Hij gaat ongeveer elk half uur (als die vol zit). De eerste vertrekt om 5.30 uur. Het is echt zonde van je geld om de ADO bus te nemen voor dit stukje.
Meer informatie vind je op de officiële website van Chichén Itzá.

Combineren met een cenote
Een bezoek aan Chichén Itzá is goed te combineren met een bezoek aan de cenote Cenote Ik Kil (Mx$150, juni 2022). Heerlijk om even af te koelen na te hebben rondgelopen bj de ruïnes. Neem dezelfde collectivo terug naar Valladolid, maar stap uit bij de cenotes (Mx$20).

Cenotes

De omgeving van Valladolid staat bekend om z’n vele cenotes. Een cenotes is (vaak) een grot met helder water. Eigenlijk zijn het grote ‘sink holes’, gevuld met grondwater. De Maya zagen deze plekken als toegangspoort naar de onderwereld.

Cenote in het centrum
De best bereikbare cenote is Cenote Zaci. Deze ligt midden in het centrum van Valladolid en hier kan je dus gewoon heenlopen. Entreeprijs: Mx$30 (juni 2022).

Let op:
Deze cenote is tijdelijk gesloten i.v.m. renovatie. Je kan wel vanaf het restaurant in de cenote kijken. Check van tevoren even of die alweer open is. Vaak kan je dit ook goed zien in de meest recente Google reviews.

Meer cenotes
Iets verder van Valladolid vind je wat meer spectaculaire cenotes, zoals Cenote Ik Kil (Mx$150, juni 2022) of Cenote Suytun (Mx$150, juni 2022). Beide cenotes zijn enorm gewilde plekken voor (Instagram)foto’s. Ga je niet heel vroeg op de dag, dan sta je hier echt in de (flinke) rij. In de buurt vind je nog tientallen andere cenotes.

De cenotes Xkeken en Samula (samen ook wel Dzitnup genoemd) zijn ook zeker een aanrader. De cenotes liggen naast elkaar en je kunt een combinatieticket kopen voor Mx$125 (juni 2022). Je kunt dit betalen met je creditcard, zonder extra kosten. Als je het water in wilt, dan moet je wel verplicht een zwemvest huren (Mx$25 per cenote, per persoon en per zwemvest). Ga je niet tegelijk het water in, dan kan je er ook maar eentje huren per cenote.

Je kan een fiets of scooter huren (of een taxi regelen) om meerdere cenotes te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld met de scooter naar Chichén Itzá rijden en op de terugweg wat cenotes meepakken. De gedeelde taxi naar Xkeken en Samula vertrekt vanaf hier en kost Mx$30-40 p.p. enkele reis.

Er is ook een cenote dichtbij Ek’ Balam (die je mooi kunt combineren met een bezoek aan de ruïnes van Ek’ Balam).

Ek’ Balam

Eerlijk? Wij vonden Chichén Itzá mooi, maar niet super bijzonder. Wij werden bijvoorbeeld veel blijer van de Maya ruïnes van Ek’ Balam. Dit complex ligt midden in de jungle, waardoor het net even wat extra’s heeft. Daarbij komt dat je hier (nu nog) een tempel op mag klimmen, met als beloning een prachtig uitzicht over het complex en de jungle.

Entreeprijs Ek’ Balam
De toegangsprijs ligt op Mx$494 (Mx$85 + Mx$409 belasting), ongeveer €23,50 (juni 2022).

Extra: combineer met bezoek aan cenote
Bezoek de cenote X’Canché. Deze cenote ligt op ongeveer 1,5 km van het complex van Ek’ Balam. Je loopt hier in zo’n 20 minuten naar toe.

Entreeprijs cenote X’Canché: Mx$170
Locatie: Bekijk de ligging van cenote X’Chanché op Google Maps.

Tip: Vergeet niet je zwemspullen en een handdoek mee te nemen als je een bezoek aan Ek’ Balam combineert met de cenote X’Canché.

Vervolg van je reis – Weinig tijd
Onze reisroute gaat door naar Izamal, Mérida en Campeche. Zit je krap in je tijd? Dan kan je er ervoor kiezen om deze plekken over te slaan. Je kan dan vanuit Valladolid doorreizen naar Isla Holbox.

Hoe kom je in Valladolid?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Valladolid komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je in Valladolid (vanuit Mérida/Izamal)?

Meer tips voor slimmer en goedkoper reizen met de ADO bus?
Lees dan ook ons artikel: Tips als je gaat reizen met ADO bus in Mexico

Waar slapen in Valladolid?

Benieuwd naar een leuke plek om te slapen in Valladolid? Wij sliepen in Valladolid 48 hostel. Er komen hier alleen maar backpackers, waardoor de sfeer heel erg goed is. Er zijn veel mensen om mee te socializen. Met de hitte was het echt heerlijk (of eigenlijk noodzakelijk) om af te koelen in het zwembad. Op het dakterras is een gedeede keuken en er is nog een apart dakterras om bijvoorbeeld te sporten/yoga te doen.

 • Valladolid 48 hostel | heerlijk zwembad om in af te koelen | sociaal hostel, veel backpackers | gedeelde keuken op het dak | dorm vanaf €11

10. Isla Holbox

Na alle steden en tempels is het weer tijd voor prachtige tropische stranden. En daar is geen gebrek aan op het autovrije eiland Holbox (Isla Holbox), ten noorden van het Yucatán schiereiland. Om het eiland te bereiken, moet je eerst naar de kustplaat Chiquilá, om vanaf daar vervolgens op de boot te stappen. Mocht je met de auto reizen, dan kan je die in Chiquilá parkeren (Mx$50 voor 12 uur en Mx$100 voor 24 uur). Je komt genoeg parkeerterreinen tegen als je dichtbij de haven bent.

Wat kan je doen op Isla Holbox?
Naast veel hagelwitte stranden en mooie zonsondergangen, vind je op Holbox bijvoorbeeld ook veel (hippe) beach clubs en mooie streetart. Wil je ook nog een beetje actief doen (en niet alleen maar op het strand te liggen)? Huur dan een fiets, hang de toerist uit met een golfkarretje (okay, dit is niet zo heel actief) of maak een mooie hike (door het water) naar Punto Mosquito (aanrader!).

Ben je een dierenliefhebber en wil je iets nuttigs doen? Dan kan je ook een hond uitlaten van de opvang. Net als op Cozumel, heb je op Isla Holbox de kans om met walvishaaien te zwemmen (grofweg tussen juni en september).

Verwacht overigens niet dat je het eiland voor jezelf hebt, want Holbox is al lang niet meer onontdekt. Een paradijsje is het nog steeds wél. Vergeet de muggenspray niet, want (vooral tegen het regenseizoen aan) kan het hier stikken van de muggen.

De ferry van Chiquilá naar Isla Holbox

Informatie over de ferry van Chiquilá naar Isla Holbox
Er zijn twee maatschappijen die van en naar Isla Holbox varen:
9 Hermanos op ieder heel uur (vanaf 6.00, 7.00 uur, etc.)
Holbox Express op ieder half uur (vanaf 6.30, 7.30 uur, etc.).
Er gaat dus ieder half uur een ferry. Het maakt niet uit welke je neemt, de prijs en faciliteiten zijn gelijk.

Vertrekpunt beide ferry maatschappijen haven van Chiquilá: check hier de locatie op Google Maps.
De ADO bus terminal is op loopafstand.

Reistijd: de ferry doet er 20 minuten over.

Kosten: een enkele trip met de ferry kost Mx$220 (ongeveer €10). Kinderen tot 120 cm kosten Mx$180. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis. Betaal je met je creditcard, dan kost dit 5% extra.
Online kopen: je kunt je ticket ook online kopen met je creditcard bij 9 Hermanos of Holbox Express (extra fee van Mx$11). Je kunt je kaartje beter bij de haven kopen, zodat je niet het risico loopt om de ferry op de gekochte tijd te missen.

Hoe kom je op Isla Holbox?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer en/of de auto op Isla Holbox komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je op Isla Holbox (vanuit Valladolid)?

Waar slapen op Isla Holbox?

Isla Holbox is een mooi eiland, maar de meeste accommodaties zijn hier ook érg duur. Vooral in het hoogseizoen stijgen de prijzen nog verder door. Om wat geld te besparen tijdens je verblijf op Isla Holbox, is het slapen in een tent een mooi alternatief. Er zijn meerdere plekken op het eiland waar je een tent kunt boeken, maar let erop dat hier soms wel veel verschil tussen zit. In de ene tent lig je op een luchtbed, terwijl je op bepaalde plekken ook een tent met een normaal matras kunt boeken. Verder heeft ook niet elke tent een ventilator (wat in de warme periodes wel echt nodig is).

Mapache Hostel & Camping
Wij sliepen zelf in Mapache Hostel. Ze hebben hier drie verschillende soorten kamers, dus voor ieder wat wils:
– een bed in een dorm (mét airco)
– een privétent voor 2-personen (met normaal matras, stroom en een ventilator)
– een luxer hutje

Wij sliepen best goed in de tent, ook omdat ze hier een normaal matras in de tent hebben liggen, en een eigen ventilator. Liever wat meer luxe? Dan kan je ook een van de twee hutjes huren.
Het hostel ligt op een ideale plek. Net iets buiten het centrum (dus wat rustiger), maar overal op loopafstand vanaf. De eigenaresse is super aardig en ze orginseren hier de hele week door leuke activiteiten (cocktailavonden, etentjes, strandactiviteiten, etc.). De douches zijn lekker warm en het sanitair wordt erg goed schoongemaakt. Er is ook een ruime keuken, die je kunt gebruiken om te koken. Wat ons betreft een ideale en gezellige plek voor je bezoek aan Isla Holbox.

 • Mapache Hostel | tentje vanaf €23 (voor 2 personen) | bed in dorm vanaf €22 p.p. | luxer hutje vanaf €45 (voor 2 personen) | inclusief ontbijt | beoordeling 9 (check hier alle recensies op Hostelworld.)

Boek direct via de website van Mapache Hostel of via WhatsApp (ook in het Engels): +52 1 984 877 7217.

Meer privé?
Zoek je toch een wat meer betaalbare privékamer (zonder dat je in een hostel slaapt) en die wat meer zuidelijk ligt? Check dan eens Blatha Tropical Rooms | direct aan het strand, lichte & moderne kamers | met airco vanaf €65 (hoogseizoen duurder).

11. Isla Mujeres

Isla Mujeres is zo’n ander idyllisch en tropisch eiland. Dit eiland ligt vlak voor de kust van Cancún, zodat het een ideale afsluiter kan zijn voor je trip over het Yucatán schiereiland.

Stranden, snorkelen en duiken
Ook de stranden op dit eiland zijn hagelwit en het water helder blauw. Je kunt hier prachtig snorkelen of duiken. Gieljan heeft zijn duikbrevet op Isla Mujeres gehaald, wat zeker een aanrader is (alhoewel het niet de goedkoopste plek is). Mocht je echter ook willen duiken op Cozumel, dan is het misschien slim om dáár je brevet te halen, of je reisroute te beginnen op Isla Mujeres.

Fijne stranden Isla Mujeres

De fijnste stranden liggen in het noordelijke deel van het eiland:

Het eiland verkennen
Wij huurden een fiets om het eiland te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de mooie kliffen in het zuiden van het eiland (mirador Isla Mujeres) en het schildpadden-reservaat halverwege het eiland, Tortugranja (let op: tijdelijk gesloten voor renovatie, juni 2022).

Het eiland is de afgelopen jaren steeds toeristischer geworden en hierdoor blijven de prijzen ook flink stijgen. Dit is (helaas) geen uitzondering in dit gedeelte van Mexico.

De ferry van Cancún naar Isla Mujeres

Informatie over de ferry van Cancún naar Isla Mujeres
Er zijn in elk geval twee maatschappijen die van en naar Cozumel varen: Ultramar en Jetway.
De ferry van Ultramar vertrekt elk half uur. De anderen gaan iets minder frequent. De ferry van Jetway is iets kleiner en goedkoper dan die van Ultramar.

Vertrekpunten: de maatschappijen vertrekken niet allemaal vanaf dezelfde plek.
Ultramar vertrekt ieder half uur vanaf Gran Puerto (de grootste terminal). Je kunt ook opstappen op een van de twee plekken in Zona Hotelera – Blvd. Kukulcán km 6,5 en km 9,5. Hier gaat de ferry minder frequent en ligt de prijs heel iets hoger. Check hier de tijden en prijzen van de diensten van Ultramar.
– Jetway vertrekt vanaf Puerto Juárez. Check hier de tijden en prijzen van de diensten van Jetway.
– De enige auto ferry vertrekt vanaf Punta Sam.

Reistijd: de ferry doet er een kleine 20 minuten over.

Kosten:
Ultramar enkele trip kost Mx$231 (€11, juni 2022). Kinderen tot 120 cm kosten Mx$176 (€8,25). Kinderen tot 1 jaar zijn gratis. Retour is iets goedkoper, maar dan moet je uiteraard wel met dezelfde maatschappij terugvaren.
Jetway enkele trip kost Mx$195 (€9, juni 2022). Kinderen van 5-12 kosten Mx$150. Daarmee lijken kinderen tot 5 jaar gratis te zijn.
Retourtickets zijn even duur of (bij Jetway) heel iets goedkoper, maar dan moet je uiteraard wel met dezelfde maatschappij terugvaren. Dat geeft je minder flexibiliteit voor de terugweg en is dus niet handig.

Hoe kom je op Isla Mujeres?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer en/of de auto op Isla Mujeres komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je op Isla Mujeres (vanaf Isla Holbox/Cancún)?

Waar slapen op Isla Mujeres?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen op Isla Mujeres? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Slapen op Isla Mujeres

12. Puerto Morelos

Je kunt je reisroute eindigen in Cancún, waar de stranden aan Zona Hotelera erg mooi zijn. Maar verblijf je niet in één van de (enorm) dure accommodaties aan het strand, dan raden we je dit eigenlijk af. Wij hebben een perfect alternatief voor je: Puerto Morelos.

Puerto Morelos ligt tussen Cancún en Playa del Carmen in en ligt maar op 20 minuten rijden ten zuiden van het vliegveld. Ben je op zoek naar wat meer rust, wat goedkopere accommodaties én een van de mooiste koraalriffen van het land, dan is dit een heel goed alternatief. Wij kozen hier zelf ook voor en hadden hier geen spijt van.

Let erop dat je wel verblijft in de strook land die aan de kust ligt. Zoek je naar accommodaties in Puerto Morelos, dan krijg je ook veel (goedkopere) opties in de stad die een paar kilometer van het strand af ligt. Het is niet leuk om daar te zitten.

Snorkeltour

Ben je in Puerto Morelos dan moet je ábsoluut een snorkeltour boeken naar het koraalrif voor de kust. Dit is een van de mooiste plekken waar we hebben gedoken. Naast koraal, hebben we veel visse, roggen, eagle rays (adelaarsroggen), schildpadden en zelfs en haai gezien. Wauw! Een betere afsluiter konden wij ons in elk geval niet wensen. Hou je van duiken, dan kom je hier ook goed aan je trekken.

Snorkeltour boeken
Wij boekten onze snorkeltour bij Dive Zone Puerto Morelos en we kunnen je deze duikschool voor 100% aanbevelen. Het materiaal is van goede kwaliteit, de boot is lekker fleurig, het personeel aardig en bekwaam en het contact via WhatsApp verliep erg makkelijk. De prijzen zijn bijna overal hetzelfde, rond de US$25.

 • Stuur eigenaren Poncho en Cece van Dive Zone even een berichtje via WhatsApp als je vragen hebt of wilt boeken (ze kunnen Engels): +52 1 998 109 7329.

Hoe kom je in Puerto Morelos?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer en/of de auto in Puerto Morelos komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Hoe kom je in Puerto Morelos (vanaf Isla Holbox/Cancún)?

Waar slapen in Puerto Morelos?

Zoek je op bijvoorbeeld Booking.com of Hostelworld naar accommodaties in Puerto Morelos, dan krijg je ook veel opties in de stad die op een paar kilometer van het strand af ligt. Dit raden we je niet aan, want je komt hier juist voor de zee. Aan de kust is het over het algemeen wel iets duurder, maar wij sliepen in een leuk en betaalbaar hostel, op nog geen 200 meter lopen van het strand: Cuca Macuca. Een aanrader wat ons betreft.

Cuca Macuca
Het hostel ligt op loopafstand van het strand en op 2 minuten lopen van een grote Chedraui supermarkt. Ideaal, want in het hostel is een mooie grote keuken waar je zelf kunt koken. Grootste bonus is het dakterras. Je hebt hier niet alleen zeezicht (en zonsopgang), maar ook uitzicht op de zonsondergang. Verder vind je hier ook een klein zwembadje, ligbedjes en een plek voor yoga. In het hostel zijn geen privékamers, maar een aantal dorms.

 • Cuca Macuca | bed in dorm vanaf €16 p.p. | airconditioning | ruime gedeelde keuken | groot dakterras met o.a. uitzicht op de zonsondergang | zwembadje | beoordeling 8,9

Reizen met de bus – tips & praktische info

Wij hebben ons echt geen moment onveilig gevoeld in de bussen in Mexico. Maar je moet natuurlijk wel logisch blijven nadenken en je spullen niet uit het oog verliezen. Hieronder een paar basisregels die wij eigenlijk altijd in acht nemen:

De basisregels

 • Doe alle belangrijke spullen in je daypack & neem die mee de bus in
 • Stop belangrijke spullen dus nooit in de ruimbagage (zoals je portemonnee, elektronica, opladers, paspoort etc).
 • Hou je spullen in de gaten
 • Wij houden altijd een oogje in het zeil als het bagagevak opengaat/we ergens stilstaan (vanuit het raam of we gaan even de bus uit).

Onze tip
Koop een cijferslot met kabel, dan kan je je spullen in het bagagevak boven je stoel leggen, zonder dat iemand je tas snel kan meegrissen. Geeft ons een veiliger gevoel als we even willen slapen. Ook handig als je je backpack in je accommodatie aan een meubelstuk wilt vastmaken, als extra veiligheid.

Meer tips voor het reizen met de ADO bus

Meer artikelen over Mexico

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *