Tulum ruine aan zee in Yucatan schiereiland Mexico

Reisroute Yucatán (Mexico) + info over de bus en ferry

Reisroute Yucatán (Mexico) + info over de bus en ferry

Mexico is een immens land. De afstanden tussen de mooiste bezienswaardigheden zijn dus ook enorm. Ondanks het goede netwerk van bussen in Mexico, kan je dit land onmogelijk in één of twee vakanties helemaal gezien hebben. In dit artikel vind je onze suggestie voor een (volledige) reisroute over het Yucatán schiereiland. Het meest bezochte deel van Mexico. En natuurlijk niet zonder reden. Je vindt hier een mix van prachtige hagelwitte stranden, jungle, cenotes en veel Mayatempels (waaronder Chichén Itzá – een van de 7 nieuwe wereldwonderen). Het nadeel: het is hier flink toeristisch en daardoor wat minder authentiek (én een stuk duurder) dan andere delen van Mexico. Toch zijn er ook op dit schiereiland nog plekken te vinden met minder toeristen, zoals in Bacalar of de prachtige ruïnestad Edzná.

Openbaar vervoer
In deze reisroute vind je héél veel informatie over het openbaar vervoer. Van de dure ADO bussen, tot het meer lokale en goedkope (maar prima) vervoer met colectivos. We durven wel te zeggen dat je dit online nergens uitgebreider gaat vinden dan hier!

De specifieke informatie over het (openbaar) vervoer en onze tips voor accommodaties vind je onderaan elke plaats in een apart en uitvouwbaar blok (klik op het plusje om het blok uit te schuiven).

Benieuwd naar onze andere 2 (misschien wel mooiere en goedkopere) reisroutes door Mexico? Check dan ons artikel: 3 reisroutes door het zuiden en westen van Mexico

Opmerking bij de reisroute

Hieronder geven we je een suggestie van een mooie en veelzijdige reisroute over het Yucatán schiereiland. Met de nadruk op ‘suggestie’. We hopen je hiermee goed op pad te helpen, maar trek vooral ook lekker je eigen plan. Heb je ‘maar’ 3 weken de tijd, dan is het waarschijnlijk te veel om alle plekken te bezoeken uit deze reisroute. Maak hierin je eigen keuzes.

Onze tip: laat vooraf wat ruimte vrij in je reisroute om een plek te ontdekken waar je pas in Mexico over hoort. Of zodat je iets langer op dat ene heerlijke plekje kan blijven.

Kaartje met de reisroute Yucatán

Check de interactieve versie van deze kaart op Google Maps.

1. Cancún

De meeste reizigers nemen Cancún als startpunt (en eindpunt) van hun reis over het Yucatán schiereiland. Het internationale vliegveld ligt hier het dichtste bij. Maar noodzakelijk is het niet, aangezien je ook meteen een bus (of ferry) kunt pakken naar een andere plek. Cancún is (vooral de laatste jaren) enórm toeristisch geworden. De meeste toeristen vinden Cancún niet (meer) leuk.

Zona Hotelera
In Cancún heb je de keuze om te verblijven in ‘downtown’ of in de Zona Hotelera (de strook land ten oosten van de stad.). Cancún is eigenlik alleen maar aan te raden als je een accommodatie boekt in de Zona Hotelera. Hier kan je echt heerlijk genieten van de prachtige hagelwitte stranden en turquoise zee. Het lijkt haast nep, zo mooi helder blauw is de zee. Dit is absoluut een van de redenen om wél in Cancún te verblijven. Het (grote) nadeel, het is hier wel een stúk duurder dan in downtown Cancún en daarom misschien wel erg zonde van je budget.

Alternatief voor Cancún
Een alternatief is om je reis te beginnen in bijvoorbeeld de stad Playa del Carmen of Isla Mujeres (afhankelijk van je wensen) en te eindigen in Puerto Morelos (als je dichtbij de luchthaven wilt zijn voor je terugvlucht).

In het meest noordelijke gedeelte van Zona Hotelera (Punta Cancún) vind je vooral de discotheken. Vermijd dit gedeelte als je op zoek bent naar wat meer rust.

 • Eettip Cancún: neem een heerlijke en immens grote burrito bij The Surfin Burrito. Je kunt ‘m helemaal zelf samenstellen, precies zoals je zelf wilt.

Hoe kom je in Cancún?

Klik hieronder op het plusje voor meer info over hoe je met de bus, huurauto of taxi vanaf de luchthaven in Cancún komt.

 • Auto
  Met een huurauto is het ongeveer een half uur rijden van het vliegveld naar Zona Hotelera.

 • Bus
  De ‘ADO Aeropuerto’ rijdt tussen Cancún airport en de ADO bus terminal in het centrum van Cancún.

  Duur: tussen de 25 en 50 minuten (afhankelijk van de terminal waar je aankomt – T2, T3 of T4). De terminal T3 ligt het verste weg.
  Kosten: Mx$105 p.p. (ongeveer €5, juni 2022)

 • Taxi
  De taxi kost ongeveer €25 naar Zona Hotelera.

Waar slapen in Cancún?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Cancún? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Tips om te slapen in Cancún

Meer accommodaties in Cancún

2. Playa del Carmen

Je kunt er ook voor kiezen om vanaf het vliegveld van Cancún meteen door te reizen naar de stad Playa del Carmen, in plaats van naar Cancún. Dit is maar 20 minuutjes langer met de bus (in totaal maximaal 1,5 uur vanaf de luchthaven).

Net als Cancún is Playa del Carmen wel flink toeristisch. Vooral als je op zoek bent naar een feestje, is het centrum van Playa del Carmen ‘the place to be’. Hou hier dus rekening mee als je besluit om hierheen te gaan (en een accommodatie boekt in het centrum). Het voordeel is dat je in Playa del Carmen wel wat meer betaalbare accommodaties kunt vinden op loopafstand van het strand (zie onze slaaptips hieronder). Vanuit Playa del Carmen, pak je ook de ferry naar het eiland Cozumel.

Doen in Playa:

1. Bezoek een van de zandstranden
Deze zijn op loopafstand van het centrum en de busterminal.

2. Breng een bezoekje aan het eiland Cozumel
Pak de ferry vanuit de haven van Playa del Carmen en maak een dagtripje, of blijf lekker een paar dagen op Cozumel. Je kan hier heel mooi duiken en snorkelen. Het is ook leuk om het eiland rond te rijden met een autootje.

3. Ga duiken of snorkelen in een cenote
Vanuit Playa del Carmen hebben wij gedoken in Cenote Dos Ojos. Lees hier meer over: Duiken in een cenote: ontdek Yucatan op een andere manier.

4. Eet de lekkerste taco’s
Wij zijn al op heel veel plekken geweest in Mexico, maar in Playa del Carmen hebben we een van de lekkerste taco’s gegeten. Dit zou bijna al een reden voor ons zijn om nog een keer naar Playa del Carmen terug te gaan. De tacokraam heet: Taquiria El Jarocho. Het kraampje staat in het centrum, met nog een aantal andere kraampjes op een klein pleintje. De ‘taco’s el pastor’ is onze favoriet, en je kunt bij deze toko enorm veel toppings, groente en sausjes erop scheppen. Vaak krijg je alleen maar sausjes, wat toch best wat saai is. Bij deze plek krijg je echt waar voor je geld. De taco’s kosten Mx$15 per stuk.

Hier moet je zijn:

Hoe kom je in Playa del Carmen?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Playa del Carmen komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • Auto
  Met de auto duurt het ruim 1 uur.

 • Met de bus vanaf Cancún centrum
  Vanaf de ADO bus terminal in Cancún heb je twee opties met de ADO bus. Je kunt een kleiner busje nemen (‘ADO Conecta’) of de grotere luxe bus. Aangezien de trip iets langer duurt dan een uur, raden we je aan om het (goedkopere en snellere) kleine busje nemen. Beide bustickets zijn online of bij de balie te koop. Je stapt uit bij de ADO Terminal Turistica in Playa del Carmen.
  Duur: 1 uur en 5 minuten (ADO Conecta), 1 uur en 20 minuten (luxe ADO bus).
  Kosten: Mx$65 p.p. (ongeveer €3 – ADO Conecta). Mx$94 p.p. (ongeveer €4,5 – luxe ADO bus).

Er zijn ook een aantal aanbieders die met kleine busjes (colectivos) vanaf Cancún naar Playa del Carmen rijden. Check dit even bij je accommodatie. Er zijn er in elk geval en aantal rondom de ADO bus terminal in Cancún, zoals Playa Express en Servicio Colectivo Foraneo Cancun. De busjes vertrekken als ze vol zijn (dit kan snel gaan) en kosten vaak wat minder (rond de Mx$65 p.p.). Ze doen er wel ietsje langer over, maar het voordeel is dat je meestal op wat meer plekken uit de bus kan stappen. De ADO bus maakt geen tussenstops op dit traject.

 • Bus vanaf de internationale luchthaven Cancún
  De ‘ADO Aeropuerto’ rijdt tussen Cancún airport en de ADO bus terminal in het centrum van Playa del Carmen, ADO Terminal Turistica.

  Duur: ongeveer 75 minuten – afhankelijk van de terminal waar je aankomt (T2, T3 of T4) en de drukte op de weg.
  Kosten: Mx$225 p.p. (ongeveer €10, juni 2022)

Waar slapen in Playa del Carmen

Benieuwd naar een leuk plekje om te slapen in Playa del Carmen? Wij sliepen in Opis Haus en kunnen je deze accommodatie voor 100% aanbevelen. Het is heerlijk schone studio, met eigen keuken. En uiteraard is er airconditioning (wat vaak ook wel nodig is). Wij waren vooral ook fan van de locatie. De accommodatie ligt net iets buiten het centrum, waardoor het er rustig is (in het centrum kan het heel erg luid zijn ‘s nachts). Het ligt ook op 1 blok van een grote Chedraui supermarkt. Ze hebben hier een enorme afdeling met broodjes en zoetigheden. Perfect voor je ontbijt (of toetje). Opis Haus ligt ook op 2 blokken (1 minuut lopen) van de collectivos naar bijvoorbeeld Tulum en Cancún. Echt ideaal vonden wij.

 • Opis Haus: Heerlijke studio | eigen keuken | op 1 minuut lopen van de collectivos | 9,3 op booking.com | tweepersoons studio vanaf €32

Reis je alleen en/of ben je meer op zoek naar hostel om in te slapen? Dan is Che Playa Hostel & Bar misschien iets voor jou (dorm vanaf €15).

Meer accommodaties in Playa del Carmen

3. Cozumel

Cozumel is een van de eilanden voor de kust van het Yucatán schiereiland. Er is vooral één reden om Cozumel in je reisroute op te nemen: je kunt hier prachtig duiken (en snorkelen).

Cozumel ideale plek om te duiken & snorkelen
Cozumel ligt op het ‘Mesoamerican Barrier Reef’, het tweede grootste rif van de wereld (na de ‘Great Barrier Reef’ in Australië). Dit alleen al maakt het de perfecte plek om te duiken. Kom je in het goede seizoen, dan kan je hier ook nog eens duiken met de prachtige walvishaai (grofweg tussen juni en september). Hou je van duiken, dan kan je deze plek dus eigenlijk niet overslaan! Geen duiker? Niks aan de hand, je hebt hier namelijk ook genoeg mogelijkheden om te snorkelen.

De ferry van Playa del Carmen naar Cozumel

Informatie over de ferry van Playa del Carmen naar Cozumel

Maatschappijen: Er zijn twee maatschappijen die van en naar Cozumel varen.
> Winjet (slecht beoordeeld op Google, maar de boten zien er prima/vergelijkbaar uit met Ultramar)
> Ultramar

Frequentie: Ongeveer elk uur gaat er wel een ferry (van Winjet of Ultramar)

Vertrekpunt ferry Playa del Carmen: check hier de locatie op Google Maps. De haven ligt op loopafstand van de ADO bus terminal (als je vanuit Cancún komt).

Reistijd: de ferry doet er 40 minuten over (of 20 minuten als het de snelle boot is).

Kosten: een enkele trip met de ferry kost ongeveer Mx$250 met Ultramar en Mx$240 met Winjet (juni 2022, tussen de €11,75-12,50).

Kinderen goedkoper (en veel verschil per maatschappij):
Bij Ultramer kosten kinderen tot 120 cm Mx$200. Tot 1 jaar zijn ze gratis (juni 2022).
Bij Winjet kosten kinderen van 5-12 jaar Mx$160. Tot 5 jaar zijn ze gratis (juni 2022).

Hoe kom je op Cozumel?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer op Cozumel komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

Kom je vanaf Cancún, lees dan eerder in dit artikel hoe je vanaf daar in Playa del Carmen komt.

Eenmaal in Playa del Carmen kan je vanaf de busterminal (Turistica) naar de haven lopen en de ferry pakken naar Cozumel. Alle informatie over de ferry vind je hierboven.

Waar slapen op Cozumel?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen op Cozumel? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Slaaptips voor Cozumel:
Tweepersoonskamer: Casa Isabella (vanaf €25)
Dorm: Amigos Hostel Cozumel (vanaf €13)

Meer accommodaties op Cozumel

4. Tulum

Tulum is een van de meest bezochte plekken van het Yucatán schiereiland. En dat is natuurlijk niet zonder reden. Tulum is vooral bekend van de ruïnes, die direct aan de Caribische kust liggen. Een prachtig en uniek gezicht. Verder vind je ook hier weer veel mooie zandstranden.

Goed om te weten
Tulum is eigenlijk opgesplitst in twee gedeeltes: Tulum Pueblo en Zona Hotelera (Tulum Beach).
Ben je hier vooral voor de cultuur, dan kan je het beste in Tulum Pueblo slapen, aangezien dit meer toegankelijk is en heel veel goedkoper. Kom je ook vooral voor de stranden (en de beach clubs) én vind je het niet erg om meer geld uit te geven? Dan kan je beter een accommodatie boeken aan het strand.

De ruïnes van Tulum

De ruïnes liggen maar 3 km buiten Tulum Pueblo (check hier de locatie). Je zou hier dus heen kunnen lopen, alhoewel het ook erg leuk is om de fiets te pakken. Er zijn genoeg plekken om een fiets te huren in het centrum. Zorg dat je meteen om 8.00 uur bij de ingang bent, om de grote groepen te vermijden. Probeer in elk geval de zondagen te vermijden (dan mogen Mexicanen gratis naar binnen en is het nóg drukker).

 • De archeologische plek is iedere dag van de week open, van 8.00-17.00 uur (laatste entree om 16.00 uur).
 • Een ticket kost Mx$85 (ongeveer €4, juni 2022).
 • Het gebied is niet erg groot, dus trek ongeveer 2 uur uit om deze plek te bekijken.
 • Officiële website INAH Zona Arqueologica de Tulum

Tulum is populair
Helaas gaat Tulum een beetje ten onder aan z’n eigen succes. Het grote aantal toeristen dat hier ieder jaar komt, doet steeds meer afbreuk aan deze plek. Moet je Tulum dan wel opnemen in je reisroute? Ja, wij vinden van wel, maar stel je in op een hele toeristische plek. En ga vroeg (en niet op zondag) naar de ruïnes als je de drukte wilt vermijden.

Wat kan je nog meer zien en doen in Tulum?

 • Uiteraard vind je in Tulum ook weer veel mooie hagelwitte zandstranden, zoals op meer plekken in Yucatán (alhoewel er ook periodes zijn waarbij er aan de kust heel veel zeewier/algen zijn).
 • Rondom Tulum vind je een aantal mooie cenotes, zoals Cenote Aldea Zamá.
 • Een absolute aanrader is om te gaan duiken in een cenote: Duiken in een cenote: ontdek Yucatan op een andere manier.
 • Veel mensen huren in Tulum een fiets. Wij natuurlijk ook, we zijn tenslotte Nederlanders. Het is een ideale manier om de stad en de omgeving te verkennen. Reserveer je fiets alvast online (vanaf US$12,50 voor 8 uur).
 • Bezoek een van de hippe beach clubs of barretjes. Hou je van een drankje of een feestje, dan kom je in Tulum absoluut aan je trekken.

Hoe kom je in Tulum?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Tulum komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • Auto
  Eenmaal in Playa del Carmen (met de ferry), duurt het met de auto ongeveer 1 uur om in Tulum te komen.

 • Bus
  Eenmaal in Playa del Carmen (met de ferry vanuit Cozumel) loop je naar de ADO bus terminal. Vanaf daar neem je de ADO bus naar de bus terminal in Tulum Pueblo.
  Duur: 1 uur en 20 minuten
  Kosten: Mx$108 p.p. (€5 – juni 2022) of kleine busjes van ADO die minder vaak gaan (ADO Conecta) Mx$52 p.p. (€2,50 – juni 2022)

  Collectivo – goedkopere optie
  Een andere optie is om de collectivo te nemen (een klein busje). Deze vertrekken (in elk geval) vanaf hier. De collectivo kost Mx$50 (€2,35 – mei 2022) en doet er ruim 1 uur over. De collectivo vertrekt als die vol zit (over het algemeen ieder half uur). De eerste vertrekt om 5.00 uur.

Waar slapen in Tulum?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Tulum? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Accommodaties in Tulum Pueblo

 • Tip tweepersoonskamer: Joy Tulum (vanaf €45).
 • Tip dorms en tweepersoonskamer: Lum (vanaf €12).

Accommodaties in Tulum Beach

 • Tweepersoonskamer Tulum Beach: Punta Piedra Beach Posada (vanaf €150).
  Dit is een van de goedkoopste opties aan het strand, met een redelijke beoordeling. Maar nog steeds erg prijzig dus.

Meer accommodaties in Tulum

Fietstour of fiets huren in Tulum? Lees hier meer!

5. Bacalar

Bacalar staat in deze reisroute vanwege haar lagune: Laguna de Bacalar. Dit meer staat bekend om haar prachtige helderblauwe water, wat vooral veroorzaakt wordt door de witte kalkstenen bodem. Het meer wordt ook wel de ‘Laguna de los 7 colores’ genoemd oftewel het ‘meer van de 7 kleuren’. Zeven kleuren blauw wel te verstaan, vanwege de diepteverschillen. Je kunt de lagune bijvoorbeeld verkennen met een zeilboot of kajak.

Een beetje uit de route
Bacalar ligt wel een stuk zuidelijker dan de meeste andere highlights van het Yucatán schiereiland. Het ligt bijna tegen de grens met Belize. Zit je wat krap in je tijd, dan is het waarschijnlijk niet de meest handige plek om heen te gaan. Maar heb je de tijd, dan is het zéker de moeite waard om deze plek in je reisroute op te nemen. Omdat het wat verder weg ligt, vind je hier ook nog een stuk minder toeristen dan op andere plekken in deze regio.

Hoe kom je in Bacalar?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Bacalar komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • Auto
  Met de auto duurt het 2,5-3 uur om in Bacalar te komen vanuit Tulum.

 • Bus
  Vanaf de bus terminal in Tulum Pueblo neem je de ADO bus naar Bacalar.
  Duur: 2 uur en 50 minuten
  Kosten: Mx$350 p.p. (€16,50 – mei 2022)

  Collectivo – een stuk goedkoper
  Je kunt ook heel eenvoudig een collectivo nemen vanaf Tulum naar Bacalar. Dit kost ongeveer Mx$200 p.p. (€9,50 – juni 2022). De collectivo vertrekt een paar blokken noordoost van de ADO Busterminal in Tulum Pueblo. De collectivo doet er ook ongeveer 2,5/3 uur over. Niet langer dan de ADO bus in elk geval. Ja bagage kan achterin de bus en met een beetje geluk heb je zelfs nog airco.

Waar slapen in Bacalar?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Bacalar?

Wij sliepen in Jungla Bacalar. Ze hebben hier kamers zonder en met eigen keuken(tje). Heb je geen keuken, dan heb je in elk geval een klein koelkastje. De kamers zijn schoon en fleurig gedecoreerd. Het bed lag erg lekker en er is airconditioning (wat absoluut een must is in Mexico). Je loopt in ongeveer 10 minuten van de accommodatie naar het meer toe. Er is een gezamenlijke tuin, met lekkere hangmatten. De hele dag door kan je gratis drinkwater uit een tap halen, wat ideaal is en veel gesleep met flessen scheelt.

 • Jungla Bacalar: mooie en schone tweepersoonskamer | airconditioning | tuin met hangmatten | gratis drinkwater | 8.9 op Booking.com | tweepersoonskamer vanaf €39

Slaap je liever in een dorm/in een tof hostel? Check dan The Yak Lake House (dorm vanaf €19) of Che Bacalar Hostel & Bar (dorm vanaf €13). Beide hostels zijnerg populair onder backpackers die alléén reizen.

6. Campeche

Campeche is de enige ommuurde stad in heel Mexico. De stad is vrij groot, maar ‘the place to be’ is het (ommuurde) historische stadscentrum. Dit gedeelte is vrij klein en sfeervol, met veel mooie en gekleurde gebouwen. In een (halve) dag heb je dit gedeelte ook wel weer gezien, maar je kunt natuurlijk altijd wat langer blijven hangen om de sfeer te proeven.

De ruïnes van Edzná
Maar dé reden om Campeche aan je reisroute op te nemen, is wat ons betreft het ruïnecomplex Edzná. Campeche is een ideale uitvalsbasis om deze prachtige ruïnes te bezoeken. En omdat de meeste mensen de staat Campeche links laten liggen, is het hier heel erg rustig én goedkoop.

Breng een bezoek aan de ruïnes van Edzná (hoe kom je er)
Vanaf Campeche kan je eenvoudig met de collectivo bij Edzná komen. De collectivos vertrekken vanaf hier en het kost Mx$45 p.p. enkele reis (juni 2022). Het duurt 1 uur vanaf Campeche. Ze rijden in principe tussen 6.00 en 18.00 uur en vertrekken als ze vol zitten. Soms rijdt het busje tot aan de ingang en soms zetten ze je af aan de hoofdweg. Je moet dan nog 700 meter lopen naar de ingang. Vanaf dit punt pak je ook weer de collectivo terug naar Edzná.

Toegangsprijs Edzná: Mx$85 (€4, juni 2022). Alleen cash betalen (er is hier geen bereik)
Duur bezoek: 1,5-2 uur
Handig om mee te nemen: water, cash, muggenspray en zonnebrand

 • Auto
  Met de auto duurt het 5,5-6 uur om in Campeche te komen vanuit Bacalar. Heb je de tijd, maak dan absoluut een tussenstop bij de ruïnes van Calakmul (goedkoop, groots en heel rustig).

 • Bus
  Wij konden online heel weinig informatie vinden over dit traject en onze accommodaties konden ons ook geen informatie geven. We hebben daarom alles zelf uitgezocht en delen dit graag met je.

  Er zijn eigenlijk 2 (logische) opties:
  1. Eerst naar Chetumal en vanaf daar naar Campeche.
  2. Eerst naar Escárcega en vanaf daar naar Campeche.

  1. Bacalar – Chetumal en Chetumal – Campeche
  Vanaf Bacalar heb je 3 opties om in Chetumal te komen:
  a. met een gedeelde taxi (Mx$50 p.p.), in elk geval vanaf deze plek.
  b. met de eerste klas ADO bus (Mx$94), vanaf de ADO terminal.
  c. met de Caribe bus – dit is de tweede klasse van ADO en boek je bij de balie van de ADO terminal in Bacalar (Mx$46). De bus gaat om 8.07, 10.07 en 12.07 uur (nagevraagd bij de balie, want online vind je alleen de tijden van de eerste klas ADO bus).
  Duur: 30-40 minuten

  Vanaf Chetumal kan je met de maatschappij Sur Campeche rechtstreeks naar Campeche. Sur Campeche is ook een tweede klas maatschappij van ADO. Deze zijn wederom op de website van de ADO niet te vinden, maar wel als je het bij de balie vraagt van de ADO Terminal.
  Tijden: 4.00, 10.00 en 12.00 uur
  Duur: 8 uur
  Kosten: Mx$381 p.p. (€18 – juni 2022)

  2. Bacalar – Escárcega en Escárcega – Campeche (onze route)
  Er zijn meerdere manieren om van Bacalar in Escárcega te komen, maar de meeste opties zijn in de avond. Dat vonden wij in elk geval niet handig, omdat we meteen door wilden naar Campeche (er is niets in Escárcega). De bus van Caribe (2e klas bus van ADO) gaat om 20.30, 21.30 en 22.00 uur vanaf de ADO terminal in Bacalar.

  Wij namen zelf de bus van de maatschappij Turismo Acosta, omdat deze maatschappij als enige een mogelijkheid in de middag had.
  Locatie: tegenover de ADO terminal in Bacalar (Google Street View is nog niet goed bijgewerkt).
  Tijden: 13.00 uur (rest in de avond)
  Duur: 4 uur
  Kosten: Mx$400 p.p. (€18,50 – juni 2022)

  Vanaf Escárcega neem je vervolgens een collectivo naar Campeche. Deze busjes rijden in principe de hele dag en vertrekken wanneer ze vol zitten (ongeveer 12 personen). Het is een relatief druk traject, dus je hoeft vaak niet lang te wachten. Vertel de chauffeur dat je de collectivo naar Campeche moet hebben en hij stopt op de juiste plek. Check hier de locatie van de collectivo die wij namen (direct aan de grote weg waar de bus stopt).
  Duur: 2 uur
  Kosten: Mx$100 p.p. (€4,75 – juni 2022)

Waar slapen in Campeche

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Campeche? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Tips om te slapen in Campeche

 • Betaalbaar hotel binnen de stadsmuren: Hotel Edzna (tweepersoonskamer vanaf €32)
 • Budget en prima accommodatie net buiten de stadsmuren en op 2 blokken van de collectivo naar Edzná: Ambar Rooms (tweepersoonskamer vanaf €22)

7. Mérida

Mérida is een mooie koloniale stad, in het westelijke gedeelte van het Yucatán schiereiland. Het is de hoofdstad van de staat Yucatán. Je vindt hier onder andere de San Ildefonso kathedraal. Dit is de oudste kathedraal op het Amerikaanse continent (gebouwd tussen 1561 en 1598). Het is een leuke stad om in rond te lopen. Toen wij er waren was het extreem warm, waardoor we helaas niet alles van de stad (en de omgeving) hebben gezien.

Tempels
En mocht je nog niet genoeg hebben van Mayatempels, dan kan je bijvoorbeeld ook nog een uitstapje maken naar de tempels van Dzibilchaltún (dichtbij de stad – noord) of de ruïnestad Uxmal (iets verder weg van de stad – in het zuiden).

Hoe kom je in Mérida?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Mérida komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie. We geven je niet alleen info over het traject vanuit Campeche, maar ook vanuit Izamal (als je vanaf de andere kant komt). Wij konden daar vooraf online namelijk heel weinig over vinden.

 • Auto
  Met de auto duurt het ruim 1 uur van Izamal naar Mérida. Vanuit Valladolid duurt het ongeveer 2,5 uur.

 • Bus
  1. Met de bus vanuit Campeche: reis je vanuit Campeche naar Mérida, dan heb je drie opties:
  a. met de luxere (en duurdere) eerste klas bus van ADO
  b. met de tweede klas bus
  c. met de collectivo (de goedkoopste optie en (bijna) net zo snel als de eerste klas bus van ADO)

  2. Met de bus vanuit Izamal: sla je Campeche over en reis je via Valladolid en Izamal naar Mérida, dan heb je twee opties:
  a. met de bus
  b. met de collectivo

  1. Vanuit Campeche:
  a. Met de eerste klas ADO bus
  Deze optie is in theorie het snelste, meest comfortabel, maar meer dan dubbel zo duur als de collectivo (zie hierna).
  Duur: 2,5 uur
  Kosten: Mx$310 (€14,75, juni 2022)
  Locatie: een stukje zuidelijker dan het oude centrum

  b. Met de tweede klas bus
  Er rijden ook tweede klas bussen van Campeche naar Mérida. De maatschappijen ATS en Oriente. Deze maatschappijen vallen onder de ADO, maar de tijden zijn online niet te zien op de website van ADO. Je kunt naar de ADO terminal of de tweede klas terminal om de tijden op te vragen. Deze optie is overigens niet aan te raden, omdat het net zo duur is als de collectivo (zie hierna), maar wel een stuk trager.
  Duur: 4,5 uur (via Uxmal)
  Kosten: Mx$136 (€6,50, juni 2022)
  Locatie: dichtbij het oude centrum

  c. Met de collectivo (klein busje) – onze voorkeur
  Ga je met de collectivo (wat wij zelf ook hebben gedaan en erg goed beviel), dan moet je eerst met de collectivo van Campeche naar Calkini. In Calkini stap je over op een andere collectivo naar Mérida. Bij de overstap wordt je bagage 200 meter verder naar de volgende collectivo gedragen. Deze rijdt je naar Mérida.
  Duur: ongeveer 3/3,5 uur (afhankelijk van eventuele wachttijd bij het overstappen).
  Kosten: totaal Mx$130 p.p. (eerste deel Mx$50 en tweede deel Mx$80) – €6,25, juni 2022
  Locatie: erg dichtbij het oude centrum

  2. Vanuit Izamal:
  a. Met de bus van Oriente óf Centro
  Er zijn twee busmaatschapijen die Mérida met Izamal verbinden, namelijk Oriente en Centro.
  Duur: 1/1,5 uur
  Kosten: Oriente kost Mx$34 en Centro kost Mx$46 (juni 2022)
  Dienstregeling: de bus van Oriente gaat 12x per dag (in het weekend 8x). De bus van Oriente gaat in elk geval iedere dag om 6.30, 8.30, 13.00 en 15.30 uur. De bus van Centro gaat maximaal 13x per dag (afhankeljk van de dag). De bussen van Centro gaan in elk geval iedere dag om 10.30 (direct) en 11.30, 13.30, 15.00, 18.30, 19.30 en 21.30 uur (via Motul of Tepakan).
  Locatie: maatschappij Oriente en maatschappij Centro

  b. Met de collectivo (klein busje)
  De collectivo is een goede optie, bijvoorbeeld als de tijden van de busmaatschappijen je niet goed uitkomen of de terminal dichtbij je accommodatie zit.
  Duur: 1 uur
  Kosten: totaal Mx$35 (€1,65, juni 2022)
  Locatie: check hier de locatie van de collectivo in Izamal

Waar slapen in Mérida?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen in Mérida?

Een van onze beste hostels ooit
Wij sliepen in Mérida in een van de beste hostel waar we ooit zijn geweest, Hostel Barrio Vivo. Ze hebben hier alleen dorms, maar de bedden voelen erg privé aan. Ze zijn erg stevig, met een gordijntje, eigen stopcontact en lampje. Je eigen coconnetje eigenlijk. Bij elk bed horen ook twee kluisjes, waar je backpack zelfs in past.

Het hostel is echt extreem schoon, de keuken heel ruim en goed voorzien van alles wat je nodig hebt. Ze hebben hangmatten, een zwembad (erg welkom!), een mooie bar, ontbijt inbegrepen, veel activiteiten die ze organiseren, airconditioning in de dorms en erg aardig personeel. Eigenlijk hebben ze alles wat je zoekt. Het klinkt misschien wel heel erg als een promo praatje, maar wij waren echt heel erg enthousiast over dit hostel. Het ligt alleen wel ietsje verder van het centrum af, maar lopend nog prima te doen en daardoor ook in een rustige omgeving.

 • Hostel Barrio Vivo | schoon, gezellig, zwembadje, airco, veel activiteiten, beoordeling 9,5 (bed vanaf €13)

Op zoek naar je eigen plekje?
Ben je niet op zoek naar een dorm in een hostel, maar wil je liever een kamer voor jezelf? Check dan zeker even de volgende accommodaties.

8. Izamal

Het stadje Izamal wordt ook wel ‘de gele stad’ genoemd. En niet zonder reden natuurlijk. Alle huizen in dit dorp zijn geel geschilderd. Wie wordt hier nou níét blij van. Een bezoekje aan Izamal kunnen we je zeker aanraden. Het kleine stadje is leuk om doorheen te lopen en de twee hoofdbezienswaardigheden (de ruïnes van Kinich Kakmó en het klooster Convento Franciscano) zijn hélemaal gratis. Waar vind je dit nog op het Yucatan schiereiland…

Online lazen we veel verhalen over dat het lastig was om hier met het openbaar vervoer te komen, maar niets is minder waar. Er rijden op regelmatige basis bussen en collectivos tussen Mérida en Izamal en tussen Izamal en Valladolid (zie hieronder onze informatie over de bus).

Hoe kom je in Izamal?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Izamal komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • Auto
  Met de auto duurt het vanuit Mérida ongeveer 1 uur. Vanuit Valladolid ruim 1,5 uur.

 • Bus
  1. Met de bus vanuit Mérida: tussen Mérida en Izamal heb je twee opties: (a) de bus of (b) de collectivo.
  2. Met de bus vanuit Valladolid: reis je vanuit Valladolid naar Izamal (het rondje de andere kant op), dan heb je de keuze uit twee busmaatschappijen.

  1. Vanuit Mérida:
  a. Met de bus van Oriente óf Centro
  Er zijn twee busmaatschapijen die Mérida met Izamal verbinden, namelijk Oriente en Centro.
  Duur: 1/1,5 uur
  Kosten: Oriente kost Mx$34 en Centro kost Mx$46 (juni 2022)
  Dienstregeling: de bus van Oriente gaat maximaal 14x per dag (afhankelijk van de dag). De bus gaat in elk geval élke dag om 9.00, 11.00, 12.50, 14.20, 18.00, 19.00 en 20.00 uur. De bus van Centro gaat 12x per dag.
  Locatie: maatschappij Oriente en maatschappij Centro

  b. Met de collectivo (klein busje)
  De collectivo is een goede optie, bijvoorbeeld als de tijden van de busmaatschappijen je niet goed uitkomen of de terminal dichtbij je accommodatie zit. Deze collectivo had (anders dan alle anderen waarmee we zijn gegaan) weinig plek voor je bagage. Wij moesten alles tussen onze benen inhouden. Gelukkig is het maar een uurtje.
  Duur: 1 uur
  Kosten: totaal Mx$35 (€1,65, juni 2022)
  Locatie: check hier de locatie van de collectivo in Mérida

  2. Vanuit Valladolid:
  Er zijn twee busmaatschappijen die tussen Valladolid en Izamal rijden: maatschappij Oriente (de tweede klas bussen van de overkoepelende maatschappij ADO) en Autobuses del Centro. Ze vertrekken beiden van hun eigen terminal (zie de locaties hieronder).
  Duur: 2 uur
  Kosten: de bus van Oriente kost Mx$80 en de bus van Centro Mx$76 (juni 2022).
  Dienstregeling: de bus van Oriente gaat (als het goed is) 3x per dag. De bus van Centro 11x. Maar hier zijn we niet 100% zeker van. Check het even goed bij de busterminals (zie hieronder).
  Locatie busterminals: maatschappij Oriente en maatschappij Centro

Waar slapen in Izamal?

Heb je de tijd, blijf dan zeker slapen in een van de mooie accommodaties in Izamal. Wil je de warme stad even ontvluchten (na een ochtend sightseeing) en heerlijk relaxen aan het zwembad, dan is het paradijsje Gardenhotel Macan Ché B&B voor jou ‘the place to be’.

Net iets buiten het centrum van het prachtige gele stadje Izamal, vind je deze bijzondere plek om te slapen. Gardenhotel Macan Ché B&B. De verschillende kamers/bungalows staan verspreid over een groot terrein en worden omgeven door hoge bomen en groene planten. Een oase van rust. Je kan je dag beginnen met yoga en daarna genieten van een heerlijk ontbijt. Wij zijn helemaal verliefd op het fijne zwembad, met helder water, diepte verschil, een rustieke en onregelmatige bodem met verschillende dieptes. Het lijkt wel een cenote! Het zwembad wordt ook omgeven door palmbomen en tropische planten. Een paradijsje!

De accommodatie wordt gerund door een groep warme mensen, die druk bezig zijn met de plek nóg mooier te maken. We hebben hier een paar erg fijne dagen gehad.

 • Gardenhotel Macan Ché B&B | klein paradijsje op loopafstand van het centrum en de bezienswaardigheden van Izamal, airconditioning, mooi zwembad & inclusief ontbijt

Meer accommodaties in Izamal

9. Valladolid (Chichén Itzá en Ek’ Balam)

Valladolid wordt vooral gebruikt als uitvalsbasis voor een van de nieuwe zeven wereldwonderen, Chichén Itzá. Maar er is hier nog veel meer te doen in de omgeving, zoals het bezoeken van een van de vele cenotes en de Maya-tempels van Ek’ Balam.

Chichén Itzá

Handige informatie over Chichén Itzá

De entreeprijs is Mx$571 (€27, juni 2022): Mx$85 + Mx$486 belasting vanuit de regio Yucatán
Kinderen van 3-12 jaar: Mx$85
> Bekijk hier de actuele prijzen
Het complex is open van 8.00 – 17.00 uur (maandag-zondag).
Je kan tot 16.00 uur naar binnen.
Met de auto rijd je in 35 minuten naar het complex (vanaf Valladolid).
1. Vanaf de Valladolid bus terminal kan je met een luxe ADO bus naar Chichén Itzá.
Dit kost Mx$136 (€6) enkele reis en duurt 50 minuten.
2. Een (veel) goedkopere optie is om de collectivo te nemen vanaf hier. Dit gedeelde taxibusje kost Mx$40 (€2, juni 2022). Hij gaat ongeveer elk half uur (als die vol zit). De eerste vertrekt om 5.30 uur. Het is echt zonde van je geld om de ADO bus te nemen voor dit stukje.
Meer informatie vind je op de officiële website van Chichén Itzá.

Combineren met een cenote
Een bezoek aan Chichén Itzá is goed te combineren met een bezoek aan de cenote Cenote Ik Kil (Mx$150, juni 2022). Heerlijk om even af te koelen na te hebben rondgelopen bj de ruïnes. Neem dezelfde collectivo terug naar Valladolid, maar stap uit bij de cenotes (Mx$20).

Cenotes

De omgeving van Valladolid staat bekend om z’n vele cenotes. Een cenotes is (vaak) een grot met helder water. Eigenlijk zijn het grote ‘sink holes’, gevuld met grondwater. De Maya zagen deze plekken als toegangspoort naar de onderwereld.

Cenote in het centrum
De best bereikbare cenote is Cenote Zaci. Deze ligt midden in het centrum van Valladolid en hier kan je dus gewoon heenlopen. Entreeprijs: Mx$30 (juni 2022).

Let op:
Deze cenote is tijdelijk gesloten i.v.m. renovatie. Je kan wel vanaf het restaurant in de cenote kijken. Check van tevoren even of die alweer open is. Vaak kan je dit ook goed zien in de meest recente Google reviews.

Meer cenotes
Iets verder van Valladolid vind je wat meer spectaculaire cenotes, zoals Cenote Ik Kil (Mx$150, juni 2022) of Cenote Suytun (Mx$150, juni 2022). Beide cenotes zijn enorm gewilde plekken voor (Instagram)foto’s. Ga je niet heel vroeg op de dag, dan sta je hier echt in de (flinke) rij. In de buurt vind je nog tientallen andere cenotes.

De cenotes Xkeken en Samula (samen ook wel Dzitnup genoemd) zijn ook zeker een aanrader. De cenotes liggen naast elkaar en je kunt een combinatieticket kopen voor Mx$125 (juni 2022). Je kunt dit betalen met je creditcard, zonder extra kosten. Als je het water in wilt, dan moet je wel verplicht een zwemvest huren (Mx$25 per cenote, per persoon en per zwemvest). Ga je niet tegelijk het water in, dan kan je er ook maar eentje huren per cenote.

Je kan een fiets of scooter huren (of een taxi regelen) om meerdere cenotes te bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld met de scooter naar Chichén Itzá rijden en op de terugweg wat cenotes meepakken. De gedeelde taxi naar Xkeken en Samula vertrekt vanaf hier en kost Mx$30-40 p.p. enkele reis.

Er is ook een cenote dichtbij Ek’ Balam (die je mooi kunt combineren met een bezoek aan de ruïnes van Ek’ Balam).

Ek’ Balam

Eerlijk? Wij vonden Chichén Itzá mooi, maar niet super bijzonder. Wij werden bijvoorbeeld veel blijer van de Maya ruïnes van Ek’ Balam. Dit complex ligt midden in de jungle, waardoor het net even wat extra’s heeft. Daarbij komt dat je hier (nu nog) een tempel op mag klimmen, met als beloning een prachtig uitzicht over het complex en de jungle.

Entreeprijs Ek’ Balam
De toegangsprijs ligt op Mx$494 (Mx$85 + Mx$409 belasting), ongeveer €23,50 (juni 2022).

Extra: combineer met bezoek aan cenote
Bezoek de cenote X’Canché. Deze cenote ligt op ongeveer 1,5 km van het complex van Ek’ Balam. Je loopt hier in zo’n 20 minuten naar toe.

Entreeprijs cenote X’Canché: Mx$170
Locatie: Bekijk de ligging van cenote X’Chanché op Google Maps.

Tip: Vergeet niet je zwemspullen en een handdoek mee te nemen als je een bezoek aan Ek’ Balam combineert met de cenote X’Canché.

Vervolg van je reis – Weinig tijd
Onze reisroute gaat door naar Izamal, Mérida en Campeche. Zit je krap in je tijd? Dan kan je er ervoor kiezen om deze plekken over te slaan. Je kan dan vanuit Valladolid doorreizen naar Isla Holbox.

Hoe kom je in Valladolid?

Wil je meer informatie over hoe je met de bus of auto in Valladolid komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • Auto
  Met de auto duurt het ruim 2 uur vanuit Mérida naar Valladolid. Vanuit Izamal ongeveer 1,5 uur.

 • Bus
  1. Met de bus vanuit Mérida: tussen Mérida en Valadolid heb je twee opties: (a) de bus of (b) de collectivo.
  2. Met de bus vanuit Izamal: er rijden twee busmaatschappijen tussen Izamal en Valladolid.

  1. Vanuit Mérida:
  a. Met de 1e of 2e klas bus van ADO
  Er zijn twee busmaatschapijen die Mérida met Izamal verbinden, namelijk ADO en Oriente (de 2e klas bus van ADO).
  Duur: 2,5 uur
  Kosten: ADO kost Mx$155-288 (afhankelijk van hoe ver je van tevoren boekt en de prijs van de promo). Oriente kost Mx$150 (juni 2022)
  Dienstregeling: fff
  Locatie: ADO busterminal (Mérida Centro Histórico). De maatschappij Oriente heeft meerdere busterminals, zoals deze (maar we weten niet zeker of daar ook bussen naar Valladolid gaan).

  b. Met de collectivo (klein busje)
  Je kunt ook met de collectivo naar Valladolid, maar deze heeft dezelfde prijs als de bus van Oriente en zelfs soms de 1e klas ADO bus met een promotie prijs (zie hiervóór). Het is dan misschien prettiger om met de ADO of Oriente bus te gaan. De collectivo is natuurlijk wel een goede optie als de bustijden je niet goed uitkomen. De collectivo vertrekt als die vol zit.
  Duur: ongeveer 3 uur
  Kosten: totaal Mx$150 (€7, juni 2022)
  Locatie: check hier de locatie van de collectivo in Mérida

  2. Vanuit Izamal:
  Er zijn twee busmaatschapijen die Mérida met Valladolid verbinden, namelijk Oriente en Centro.
  Duur: 2 uur
  Kosten: Oriente kost Mx$80 en Centro kost Mx$76 (juni 2022)
  Dienstregeling: de bus van Oriente gaat 2x per dag (om 14.15 en 15.45 uur – en 1x extra om 18.30 uur op zaterdag). De bus van Centro gaat 12x per dag (om 7.45, 9.40, 10.45, 12.15, 13.45, 15.20, 16.45, 19.40, 20.40, 21.20, 23.30 en 1.30 uur).
  Locatie: maatschappij Oriente en maatschappij Centro

Meer tips voor slimmer en goedkoper reizen met de ADO bus?
Lees dan ook ons artikel: Tips als je gaat reizen met ADO bus in Mexico

Waar slapen in Valladolid?

Benieuwd naar een leuke plek om te slapen in Valladolid? Wij sliepen in Valladolid 48 hostel. Er komen hier alleen maar backpackers, waardoor de sfeer heel erg goed is. Er zijn veel mensen om mee te socializen. Met de hitte was het echt heerlijk (of eigenlijk noodzakelijk) om af te koelen in het zwembad. Op het dakterras is een gedeede keuken en er is nog een apart dakterras om bijvoorbeeld te sporten/yoga te doen.

 • Valladolid 48 hostel | heerlijk zwembad om in af te koelen | sociaal hostel, veel backpackers | gedeelde keuken op het dak | dorm vanaf €11

10. Isla Holbox

Na alle steden en tempels is het weer tijd voor prachtige tropische stranden. En daar is geen gebrek aan op het autovrije eiland Holbox (Isla Holbox), ten noorden van het Yucatán schiereiland. Om het eiland te bereiken, moet je eerst naar de kustplaat Chiquilá, om vanaf daar vervolgens op de boot te stappen. Mocht je met de auto reizen, dan kan je die in Chiquilá parkeren (Mx$50 voor 12 uur en Mx$100 voor 24 uur). Je komt genoeg parkeerterreinen tegen als je dichtbij de haven bent.

Wat kan je doen op Isla Holbox?
Naast veel hagelwitte stranden en mooie zonsondergangen, vind je op Holbox bijvoorbeeld ook veel (hippe) beach clubs en mooie streetart. Wil je ook nog een beetje actief doen (en niet alleen maar op het strand te liggen)? Huur dan een fiets, hang de toerist uit met een golfkarretje (okay, dit is niet zo heel actief) of maak een mooie hike (door het water) naar Punto Mosquito (aanrader!).

Ben je een dierenliefhebber en wil je iets nuttigs doen? Dan kan je ook een hond uitlaten van de opvang. Net als op Cozumel, heb je op Isla Holbox de kans om met walvishaaien te zwemmen (grofweg tussen juni en september).

Verwacht overigens niet dat je het eiland voor jezelf hebt, want Holbox is al lang niet meer onontdekt. Een paradijsje is het nog steeds wél. Vergeet de muggenspray niet, want (vooral tegen het regenseizoen aan) kan het hier stikken van de muggen.

De ferry van Chiquilá naar Isla Holbox

Informatie over de ferry van Chiquilá naar Isla Holbox
Er zijn twee maatschappijen die van en naar Isla Holbox varen:
9 Hermanos op ieder heel uur (vanaf 6.00, 7.00 uur, etc.)
Holbox Express op ieder half uur (vanaf 6.30, 7.30 uur, etc.).
Er gaat dus ieder half uur een ferry. Het maakt niet uit welke je neemt, de prijs en faciliteiten zijn gelijk.

Vertrekpunt beide ferry maatschappijen haven van Chiquilá: check hier de locatie op Google Maps.
De ADO bus terminal is op loopafstand.

Reistijd: de ferry doet er 20 minuten over.

Kosten: een enkele trip met de ferry kost Mx$220 (ongeveer €10). Kinderen tot 120 cm kosten Mx$180. Kinderen tot 2 jaar zijn gratis. Betaal je met je creditcard, dan kost dit 5% extra.
Online kopen: je kunt je ticket ook online kopen met je creditcard bij 9 Hermanos of Holbox Express (extra fee van Mx$11). Je kunt je kaartje beter bij de haven kopen, zodat je niet het risico loopt om de ferry op de gekochte tijd te missen.

Hoe kom je op Isla Holbox?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer en/of de auto op Isla Holbox komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • Auto
  Vanuit Valladolid duurt het ongeveer 2,5 uur.
 • Ferry
  Vanaf Chiquilá pak je de ferry naar Isla Holbox. Alle informatie over de ferry vind je hier.
  Reistijd: 20 minuten
  Prijs: Mx$220 (ongeveer €10)
 • Bus
  Vanuit Valladolid heb je twee opties om met de bus naar de bus terminal in Chiquilá te reizen: (1) de ADO bus en (2) de Oriente bus (de 2e klasse van ADO). Beide bussen vertrekken vanaf de ADO bus terminal in Valladolid. Vanaf Chiquilá pak je de ferry naar Isla Holbox. Alle informatie over de ferry vind je hiervóór.

  1. ADO bus (1e klasse)
  Tijden: 9.50 en 14.20 uur.
  Duur: 2,5 uur met de bus en vervolgens 20 minuten met de ferry.
  Kosten: Mx$244 p.p. (ongeveer €11,50, juni 2022) voor de bus. Vervolgens nog Mx$220 (ongeveer €10) voor de ferry.

  2. Oriente bus (2e klasse)
  Tijden: 11.06 uur (na te vragen op iedere ADO busterminal, want online staan alleen de 1e klas ADO bussen).
  Duur: 2,5 uur met de bus en vervolgens 20 minuten met de ferry.
  Kosten: Mx$155 p.p. (ongeveer €7,25, juni 2022) voor de bus. Vervolgens nog Mx$220 (ongeveer €10) voor de ferry.

Waar slapen op Isla Holbox?

Isla Holbox is een mooi eiland, maar de meeste accommodaties zijn hier ook érg duur. Vooral in het hoogseizoen stijgen de prijzen nog verder door. Om wat geld te besparen tijdens je verblijf op Isla Holbox, is het slapen in een tent een mooi alternatief. Er zijn meerdere plekken op het eiland waar je een tent kunt boeken, maar let erop dat hier soms wel veel verschil tussen zit. In de ene tent lig je op een luchtbed, terwijl je op bepaalde plekken ook een tent met een normaal matras kunt boeken. Verder heeft ook niet elke tent een ventilator (wat in de warme periodes wel echt nodig is).

Mapache Hostel & Camping
Wij sliepen zelf in Mapache Hostel. Ze hebben hier drie verschillende soorten kamers, dus voor ieder wat wils:
– een bed in een dorm (mét airco)
– een privétent voor 2-personen (met normaal matras, stroom en een ventilator)
– een luxer hutje

Wij sliepen best goed in de tent, ook omdat ze hier een normaal matras in de tent hebben liggen, en een eigen ventilator. Liever wat meer luxe? Dan kan je ook een van de twee hutjes huren.
Het hostel ligt op een ideale plek. Net iets buiten het centrum (dus wat rustiger), maar overal op loopafstand vanaf. De eigenaresse is super aardig en ze orginseren hier de hele week door leuke activiteiten (cocktailavonden, etentjes, strandactiviteiten, etc.). De douches zijn lekker warm en het sanitair wordt erg goed schoongemaakt. Er is ook een ruime keuken, die je kunt gebruiken om te koken. Wat ons betreft een ideale en gezellige plek voor je bezoek aan Isla Holbox.

 • Mapache Hostel | tentje vanaf €23 (voor 2 personen) | bed in dorm vanaf €22 p.p. | luxer hutje vanaf €45 (voor 2 personen) | inclusief ontbijt | beoordeling 9 (check hier alle recensies op Hostelworld.)

Boek direct via de website van Mapache Hostel of via WhatsApp (ook in het Engels): +52 1 984 877 7217.

Meer privé?
Zoek je toch een wat meer betaalbare privékamer (zonder dat je in een hostel slaapt) en die wat meer zuidelijk ligt? Check dan eens Blatha Tropical Rooms | direct aan het strand, lichte & moderne kamers | met airco vanaf €65 (hoogseizoen duurder).

11. Isla Mujeres

Isla Mujeres is zo’n ander idyllisch en tropisch eiland. Dit eiland ligt vlak voor de kust van Cancún, zodat het een ideale afsluiter kan zijn voor je trip over het Yucatán schiereiland.

Stranden, snorkelen en duiken
Ook de stranden op dit eiland zijn hagelwit en het water helder blauw. Je kunt hier prachtig snorkelen of duiken. Gieljan heeft zijn duikbrevet op Isla Mujeres gehaald, wat zeker een aanrader is (alhoewel het niet de goedkoopste plek is). Mocht je echter ook willen duiken op Cozumel, dan is het misschien slim om dáár je brevet te halen, of je reisroute te beginnen op Isla Mujeres.

Fijne stranden Isla Mujeres

De fijnste stranden liggen in het noordelijke deel van het eiland:

Het eiland verkennen
Wij huurden een fiets om het eiland te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoekje aan de mooie kliffen in het zuiden van het eiland (mirador Isla Mujeres) en het schildpadden-reservaat halverwege het eiland, Tortugranja (let op: tijdelijk gesloten voor renovatie, juni 2022).

Het eiland is de afgelopen jaren steeds toeristischer geworden en hierdoor blijven de prijzen ook flink stijgen. Dit is (helaas) geen uitzondering in dit gedeelte van Mexico.

De ferry van Cancún naar Isla Mujeres

Informatie over de ferry van Cancún naar Isla Mujeres
Er zijn in elk geval twee maatschappijen die van en naar Cozumel varen: Ultramar en Jetway.
De ferry van Ultramar vertrekt elk half uur. De anderen gaan iets minder frequent. De ferry van Jetway is iets kleiner en goedkoper dan die van Ultramar.

Vertrekpunten: de maatschappijen vertrekken niet allemaal vanaf dezelfde plek.
Ultramar vertrekt ieder half uur vanaf Gran Puerto (de grootste terminal). Je kunt ook opstappen op een van de twee plekken in Zona Hotelera – Blvd. Kukulcán km 6,5 en km 9,5. Hier gaat de ferry minder frequent en ligt de prijs heel iets hoger. Check hier de tijden en prijzen van de diensten van Ultramar.
– Jetway vertrekt vanaf Puerto Juárez. Check hier de tijden en prijzen van de diensten van Jetway.
– De enige auto ferry vertrekt vanaf Punta Sam.

Reistijd: de ferry doet er een kleine 20 minuten over.

Kosten:
Ultramar enkele trip kost Mx$231 (€11, juni 2022). Kinderen tot 120 cm kosten Mx$176 (€8,25). Kinderen tot 1 jaar zijn gratis. Retour is iets goedkoper, maar dan moet je uiteraard wel met dezelfde maatschappij terugvaren.
Jetway enkele trip kost Mx$195 (€9, juni 2022). Kinderen van 5-12 kosten Mx$150. Daarmee lijken kinderen tot 5 jaar gratis te zijn.
Retourtickets zijn even duur of (bij Jetway) heel iets goedkoper, maar dan moet je uiteraard wel met dezelfde maatschappij terugvaren. Dat geeft je minder flexibiliteit voor de terugweg en is dus niet handig.

Hoe kom je op Isla Mujeres?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer en/of de auto op Isla Mujeres komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • 1. Ferry
  Vanaf Isla Holbox pak je de ferry terug naar Chiquilá.
  Reistijd: 20 minuten
  Prijs: Mx$220 (ongeveer €10)
  Meer info: Alle informatie over de ferry van en naar Isla Holbox

 • 2a. Auto
  Vervolgens rijd je van Chiquilá in ongeveer 2,5 uur naar de haven van Cancún.
  Zie 2b. als je met de bus reist.

 • 2b. Bus
  Vanaf de haven in Chiquilá heb je twee opties om in Cancún te komen met het openbaar vervoer:
  (1) met de ADO bus, vanaf de bus terminal in Chiquilá.
  (2) met de collectivo, vanaf hier (nog niet zichtbaar op Google Street View).

  Tijden: de bustijden van de ADO bus kan je online vinden op de ADO website.
  De collectivo vertrekt om 7.30 en 13.30 uur. Je kunt de collectivo via WhatsApp reserveren (+52 1 984 197 0790). Wij hebben dit ook gedaan en het ging perfect.
  Duur: 2,5-3 uur
  Kosten: De ADO bus kost Mx$326 p.p. (€15,25). De collectivo kost Mx$250 p.p. (ongeveer €11,75)

  Vanaf de bus terminal in Cancún pak je een bus (in elk geval R6 naar Gran Puerto/Puerto Juárez) naar de haven (ongeveer 10 minuten en €0,50). Vervolgens neem je de ferry vanaf de haven naar Isla Mujeres (zie hieronder).

 • 3. Ferry
  Vanaf de haven van Cancún neem je de ferry naar Isla Mujeres
  Reistijd: 20 minuten
  Prijs: Mx$195-231, afhankelijk van de maatschappij (€9-11)
  Meer info: Alle informatie over de ferry van en naar Isla Mujeres lees je hiervóór

Waar slapen op Isla Mujeres?

Benieuwd naar leuke plekjes om te slapen op Isla Mujeres? Klik dan hieronder op het plusje voor onze accommodatie tips.

Accommodaties op Isla Mujeres

 • Nomads Hotel | luxe, zwembad & direct aan het strand | bed in slaapzaal vanaf €14
  Er zijn ook privékamers, maar die zijn een stuk duurder (boven de €100 per nacht)
 • Selina Isla Mujeres | zwembad, goede locatie | bed in slaapzaal vanaf €25
 • Casitas Arcoiris | appartementje incl. ontbijt met uitzicht op zee | vanaf €60

Meer accommodaties op Isla Mujeres

12. Puerto Morelos

Je kunt je reisroute eindigen in Cancún, waar de stranden aan Zona Hotelera erg mooi zijn. Maar verblijf je niet in één van de (enorm) dure accommodaties aan het strand, dan raden we je dit eigenlijk af. Wij hebben een perfect alternatief voor je: Puerto Morelos.

Puerto Morelos ligt tussen Cancún en Playa del Carmen in en ligt maar op 20 minuten rijden ten zuiden van het vliegveld. Ben je op zoek naar wat meer rust, wat goedkopere accommodaties én een van de mooiste koraalriffen van het land, dan is dit een heel goed alternatief. Wij kozen hier zelf ook voor en hadden hier geen spijt van.

Let erop dat je wel verblijft in de strook land die aan de kust ligt. Zoek je naar accommodaties in Puerto Morelos, dan krijg je ook veel (goedkopere) opties in de stad die een paar kilometer van het strand af ligt. Het is niet leuk om daar te zitten.

Snorkeltour

Ben je in Puerto Morelos dan moet je ábsoluut een snorkeltour boeken naar het koraalrif voor de kust. Dit is een van de mooiste plekken waar we hebben gedoken. Naast koraal, hebben we veel visse, roggen, eagle rays (adelaarsroggen), schildpadden en zelfs en haai gezien. Wauw! Een betere afsluiter konden wij ons in elk geval niet wensen. Hou je van duiken, dan kom je hier ook goed aan je trekken.

Snorkeltour boeken
Wij boekten onze snorkeltour bij Dive Zone Puerto Morelos en we kunnen je deze duikschool voor 100% aanbevelen. Het materiaal is van goede kwaliteit, de boot is lekker fleurig, het personeel aardig en bekwaam en het contact via WhatsApp verliep erg makkelijk. De prijzen zijn bijna overal hetzelfde, rond de US$25.

 • Stuur eigenaren Poncho en Cece van Dive Zone even een berichtje via WhatsApp als je vragen hebt of wilt boeken (ze kunnen Engels): +52 1 998 109 7329.

Hoe kom je in Puerto Morelos?

Wil je meer informatie over hoe je met het openbaar vervoer en/of de auto in Puerto Morelos komt? Klik dan hieronder op het plusje voor meer informatie.

 • 1. Ferry
  Vanaf Isla Holbox pak je de ferry terug naar Chiquilá.
  Reistijd: 20 minuten
  Prijs: Mx$220 (ongeveer €10)
  Meer info: Alle informatie over de ferry van en naar Isla Holbox

 • 2a. Auto
  Vervolgens rijd je van Chiquilá in ruim 2 uur naar Puerto Morelos.
  Zie 2b. als je met de bus reist.

 • 2b. Bus
  Vanaf de haven in Chiquilá heb je twee opties om in Puerto Morelos te komen met het openbaar vervoer:
  (1) met de ADO bus, vanaf de bus terminal in Chiquilá naar Cancún en vervolgens de collectivo naar Puerto Morelos.
  (2) met de collectivo, vanaf hier (nog niet zichtbaar op Google Street View) naar Playa del Carmen en vervolgens de collectivo naar Puerto Morelos.

  1. ADO bus naar Cancún en de collectivo van Cancún naar Puerto Morelos
  Vanaf de ADO bus terminal in Chiquilá neem je de ADO bus naar Cancún.
  Tijden: 13.00, 17.45 en 19.00 uur (check de bustijden zelf nog even op de ADO website)
  Duur: 2 uur en 20 minuten
  Kosten: Mx$334 p.p. (€15,50).

  Vervolgens neem je vanaf Cancún de collectivo richting Playa del Carmen. De collectivo vertrekt vanaf hier (vlakbij de ADO busterminal in Cancún, waar je aankomt met de bus vanuit Chiquilá). De collectivo gaat de hele dag door en vertrekt wanneer die vol zit (dat is snel op dit traject). Het kost Mx$30 p.p.
  Stap hier uit de collectivo (ongeveer 40 minuten rijden vanaf Cancún). Dit is langs de weg, bij de kruising naar Puerto Morelos (een gebruikelijke plek).

  Zoals gezegd, dropt de collectivo je langs de grote weg. Vanaf daar neem je óf een taxi óf een collectivo naar Puerto Morelos. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het echt niet. De collectivo kost Mx$10 p.p. en duurt 5 minuten.

  2. Collectivo naar Playa del Carmen en de collectivo van Playa del Carmen naar Puerto Morelos (ons advies)
  Wij hebben zelf deze route gevolgd en het ging erg voorspoedig.
  Vanaf de halte van de collectivos in de haven (nog niet zichtbaar op Google Street View) neem je de collectivo van Chiquilá naar Playa del Carmen.
  Tijden: de collectivo vertrekt om 7.30, 8.30, 11.30, 14.30, 15.30 en 18.30 uur. Je kunt de collectivo via WhatsApp reserveren (+52 1 984 197 0790). Wij hebben dit ook gedaan en het ging perfect.
  Duur: 2 uur
  Kosten: Mx$250 p.p. (ongeveer €11,75, juni 2022)

  Je komt hier aan in Playa del Carmen. Eén blok naar onderen (vanaf hier) gaat de collectivo naar Cancún. Dat is de collectivo die je moet hebben. De collectivo gaat de hele dag door en vertrekt wanneer die vol zit (dat is snel op dit traject). Het kost Mx$30 p.p.
  Stap hier uit de collectivo (een half uur rijden vanaf Playa del Carmen). Dit is langs de weg, bij de kruising naar Puerto Morelos (een gebruikelijke plek).

  Zoals gezegd, dropt de collectivo je langs de grote weg. Vanaf daar neem je óf een taxi óf een collectivo naar Puerto Morelos. Het klinkt ingewikkeld, maar dat is het echt niet. De collectivo kost Mx$10 p.p. en duurt 5 minuten.

Waar slapen in Puerto Morelos?

Zoek je op bijvoorbeeld Booking.com of Hostelworld naar accommodaties in Puerto Morelos, dan krijg je ook veel opties in de stad die op een paar kilometer van het strand af ligt. Dit raden we je niet aan, want je komt hier juist voor de zee. Aan de kust is het over het algemeen wel iets duurder, maar wij sliepen in een leuk en betaalbaar hostel, op nog geen 200 meter lopen van het strand: Cuca Macuca. Een aanrader wat ons betreft.

Cuca Macuca
Het hostel ligt op loopafstand van het strand en op 2 minuten lopen van een grote Chedraui supermarkt. Ideaal, want in het hostel is een mooie grote keuken waar je zelf kunt koken. Grootste bonus is het dakterras. Je hebt hier niet alleen zeezicht (en zonsopgang), maar ook uitzicht op de zonsondergang. Verder vind je hier ook een klein zwembadje, ligbedjes en een plek voor yoga. In het hostel zijn geen privékamers, maar een aantal dorms.

 • Cuca Macuca | bed in dorm vanaf €16 p.p. | airconditioning | ruime gedeelde keuken | groot dakterras met o.a. uitzicht op de zonsondergang | zwembadje | beoordeling 8,9

Reizen met de bus – tips & praktische info

Wij hebben ons echt geen moment onveilig gevoeld in de bussen in Mexico. Maar je moet natuurlijk wel logisch blijven nadenken en je spullen niet uit het oog verliezen. Hieronder een paar basisregels die wij eigenlijk altijd in acht nemen:

De basisregels

 • Doe alle belangrijke spullen in je daypack & neem die mee de bus in
 • Stop belangrijke spullen dus nooit in de ruimbagage (zoals je portemonnee, elektronica, opladers, paspoort etc).
 • Hou je spullen in de gaten
 • Wij houden altijd een oogje in het zeil als het bagagevak opengaat/we ergens stilstaan (vanuit het raam of we gaan even de bus uit).

Onze tip
Koop een cijferslot met kabel, dan kan je je spullen in het bagagevak boven je stoel leggen, zonder dat iemand je tas snel kan meegrissen. Geeft ons een veiliger gevoel als we even willen slapen. Ook handig als je je backpack in je accommodatie aan een meubelstuk wilt vastmaken, als extra veiligheid.

Meer tips voor het reizen met de ADO bus

Meer artikelen over Mexico

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *