Beroemd beeld mannetje met handjes San Agustin archeologisch park Colombia

Breng een bezoek aan Archeologisch Park San Agustín

Breng een bezoek aan Archeologisch Park San Agustín

De hele regio rondom San Agustín – in het zuiden van Colombia – staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Ben je in San Agustín, dan zal een bezoek aan Parque Arqueológico de San Agustín absoluut op je lijstje staan. In dit park – dichtbij het centrum – kan je heerlijk een aantal uurtjes rondlopen en genieten van de omgeving en de archeologische beelden. Het is zeker de moeite waard om te bezoeken. Heb je meer tijd? Dan kan je met hetzelfde entreeticket nog een aantal mooie plekken bezoeken. In dit artikel vind je alle praktische informatie en tips die je nodig hebt voor een bezoek aan het archeologisch park San Agustín.

Meer San Agustín:
San Agustín was voor ons de verrassing van Colombia. Een plek waar je je met gemak een aantal dagen kunt vermaken. Blijf hier niet te kort en plan liever teveel dan te weinig dagen in! Om je te overtuigen/inspireren schreven we deze blog:
3 buitenactiviteiten om de omgeving van San Agustín te ontdekken‘.

Het archeologische park San Agustin

Op ongeveer 3,5 kilometer van het centrum(pje) van San Agustín vind je hét archeologische park van San Agustín, Parque Arqueológico de San Agustín. Dit park is het grootste en mooiste archeologische park van het overkoepelende Archeologische Park San Agustín. In dit park vind je de grootste collectie aan beelden, waar deze plek zo bekend om is.

Meer info
Wil je meer lezen over het overkoepelende archeologische gebied? Lees dan hier een Engelstalige gids. Het park waarover we het in dit artikel hebben, wordt in de Engelstalige gids ook wel ‘Las Mesitas’ genoemd.

Wat kost het park?

De entree Parque Arqueológico de San Agustín kost 50.000 COP p.p. (ongeveer €12). Je krijgt hiervoor een pas (‘paspoort’), die twee (opeenvolgende) dagen geldig is en waarmee je ook nog twee andere archeologische parken kunt bezoeken: Alto de los Ídolos en Alto de las Piedras. Deze twee parken liggen een stuk verder weg van San Agustín, maar je kunt deze plekken heel makkelijk bezoeken met een jeeptour (zie ons artikel over de 3 activiteiten in San Agústin).

Let op: je moet de 3 parken wel op twee opeenvolgende dagen bezoeken. We hebben geprobeerd te achterhalen of er ook een dag tussen mag zitten, maar dat leek niet mogelijk.

1 dag in de week gesloten:
– Parque Arqueológico de San Agustín is gesloten op dinsdag
– De twee andere parken (Alto de los Ídolos en Alto de las Piedras) zijn gesloten op woensdag.
Houd hier rekening mee in je planning.

Planning: Denk aan de volgorde. De meeste mensen bezoeken eerst het grootste park dichtbij de stad en daarna de twee anderen. Wij deden dinsdag de tour en bezochten woensdag het archeologische park dichtbij het stadje San Agustin. En kunnen deze volgorde eigenlijk alleen maar aanraden.

Door de sluitingsdagen is het dus bijvoorbeeld niet handig om op maandag de tour te doen (waarbij je de parken Alto de los Ídolos en Alto de las Piedras bezoekt), omdat Parque Arqueológico de San Agustín dinsdag dicht is. Je zou dan in principe woensdag weer opnieuw een ticket moeten kopen om een dag later Parque Arqueológico de San Agustín te bezoeken.

Vaccinatiebewijs
Bij de aanschaf van het entreeticket moesten wij ons vaccinactiebewijs laten zien. Neem voor de zekerheid ook een kopietje van je paspoort mee of zorg dat je hier een foto van op je telefoon hebt staan.

Gids
Mocht je het park willen bezoeken met een gids, dan kan je hiervoor kiezen bij de ingang van het park. Een gids kost 100.000 COP (per groep), iets minder dan €25.

Hoe kom je bij het park?

Te voet
Vanuit het centrum van San Agustín kan je lopend naar Archeologisch Park San Agustín. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Slaap je iets buiten het centrum (zie onze slaaptips verderop in dit artikel), dan ben je waarschijnlijk een stuk(je) dichterbij, waardoor het minder ver is.

Busje
Er zijn ook busjes die vanuit het centrum open en neer rijden naar het archeologische park. Wij zijn zelf lopend vanuit onze accommodatie naar het park gegaan, zodat we je hier niet álle info over kunnen geven.

Prijs: 2.500 COP

Taxi
Je kunt ook een taxi nemen naar het archeologische park. Dit kost ongeveer 10.000 COP.

Wat kan je in het park vinden: de bezienswaardigheden

Parque Arqueológico de San Agustín bestaat grofweg uit de volgende onderdelen:
– 1. het museum
– 2. de beeldentuin
– 3. de Mesitas – A, B, C (en D)
– 4. Alto de Lavapatas

De linkjes hierboven laten je direct de locaties op Google Maps zien. Op Google Maps staan de routes in het park alleen niet weergegeven. Gebruik de gratis app Maps.me voor de wandelpaden in het park.

1. Museum
Bij de ingang van het park vind je (aan je rechterhand) het museum. Geinig om even rond te lopen en iets te lezen over het park en de historie. Verder is het niet zo heel bijzonder.

2. De beeldentuin
Voordat je naar de Mesitas (zie hierna) loopt, kan je een rondje door de beeldentuin maken. Hier vind je al een aantal mooie beelden. Sommige beelden hebben ook mooie zij- of achterkanten. Kan je om een beeld heenlopen, loop hier dan ook zeker even omheen (ook bij de Mesitas).

3. De Mesitas
Officieel zijn er 4 mesitas: A, B, C en D.
Mesita D vind je bij de ingang, maar stelt niks voor. Mesitas A, B en C zijn grote velden, vol met beelden en graven.

4. Alto de Lavapatas
Helemaal achterin (en boven op een heuvel in) het park vind je Alto de Lavapatas. Je loopt hier in ongeveer 20 minuten vanaf Mesita C naartoe. Hou er rekening mee dat het een flink stuk omhoog is, via aardig wat traptreden, maar eenmaal boven heb je een mooi uitzicht op de omgeving. Het is dus zeker de moeite waard. Mocht het druk zijn in de rest van het park, dan zal je zien dat het hier een stuk rustiger is.

Tip 1: In verband met de warmte kan je het beste zorgen dat je voor de middag naar boven loopt.
Tip 2: Neem je lunch mee, je kunt hier op het gras zitten en uitkijken op de omgeving en er zijn ook een paar bankjes.

De ideale looproute door het park

Een logische looproute is als volgt: het museum, beeldentuin, Mesita B, Mesita C, Alto de Lavapatas en Mesita A. Je kunt Mesita A en B ook omdraaien. Wij begonnen bij Mesita B, dit bleken we achteraf de mooiste plek te vinden (dus bezochten we hem een tweede keer). Dat is misschien een reden om deze plek als laatste te bezoeken. Aan de andere kant: je bent dan ook wel een beetje klaar met de beelden, waardoor je deze plek misschien minder waardeert.

Let op: het wandelpad tussen Mesita A en B (die je op Maps.me, maar ook hieronder op de plattegrond ziet) bestaat niet meer.

Plattegrond van het park

Hoe lang duurt een bezoek?

Reken erop dat een bezoek aan het archeologische park San Agustín ongeveer 3 uur duurt. Als je wilt kan je hier de hele dag rondlopen, maar na een tijdje heb je de beelden wel gezien.

Ons bezoek van 3 uur was als volgt ingedeeld:
– het museum: 20 minuten
– de beeldentuin: 30 minuten
– de Mesitas (en Alto de Lavapatas): 2 uur

Wc’s en eten/drinken

Wc’s
Je vindt wc’s bij de ingang van het park en achterin het park, bij Fuente de Lavapatas. De toiletten zijn gratis, maar als je wc-papier wilt, dan moet je dit bij een automaat kopen (200 COP – €0,05 voor wat velletjes papier). Het kan gebeuren dat de automaten leeg zijn. Neem voor de zekerheid dus zelf even een rolletje wc-papier mee.

Eten en drinken
Bij Fuente de Lavapatas zit ook een klein cafeetje, waar je wat te eten en drinken kunt kopen. Als je verder doorloopt naar Alto de Lavapatas vind je (bij de trappen) wat andere restaurantjes waar je eten en drinken kunt kopen of op het terrasje kunt zitten. Door het park heen zijn ook veel bankjes te vinden, waar je even kunt uitrusten of wat kunt eten en drinken.

Andere tips

Niet vergeten mee te nemen:

  • Muggenspray
  • Zonnebrand
  • Water
  • Snacks/lunch
  • Je entreeticket als je die al hebt van de dag ervoor
  • Cash geld/pinpas
  • Camera/telefoon

Heel veel plezier!

Meer inspiratie voor Colombia

Bekijk al onze blogs & tips over Colombia
en check ook onze Instagram

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *