uitzicht op vulkaan Colima en Fuego Mexico

5 redenen voor een bezoek aan Colima en omgeving

5 redenen voor een bezoek aan Colima en omgeving

Het centrum van Colima is geen reden voor een bezoek aan deze stad. Er is daar op het centrale park en de kerk niet veel bijzonders te vinden. Ern zijn veel leukere stadjes in Mexico. Toch zijn er een aantal redenen om deze plek in je reisroute op te nemen, waarvan de twee vulkanen die dichtbij Colima liggen de hoofdreden zijn. Uiteraard laten we je ook weten hoe je Colima met het openbaar vervoer bereikt.

1. Hike naar de top van de vulkaan

Als je in het juiste seizoen in Colima bent – in principe van oktober tot april – dan kan je helemaal naar de top van de vulkaan Nevado de Colima (4340 m) lopen. Deze vulkaan ligt naast de iets hogere Volcán de Colima (ook wel de Fuego genoemd). De Fuego is te actief en mag je daarom niet op. Vanaf de top van de Nevado de Colima heb je wel een geweldig uitzicht op de Fuego.

Helaas waren wij hier in juni en was het weer te onvoorspelbaar om de wandeling te doen.

Tour boeken?
Vanuit de stad Colima kan je een tour boeken om de vulkaan te beklimmen. Dit is de meest veilige en gebruikelijke manier. Deze dagtour kost ongeveer MX$2.500 per persoon (iets meer dan €100).

2. Bezoek Comala, het witte stadje

Comala, niet te verwarren met Colima, ligt iets ten noordwesten van Colima. Met een taxi ben je hier in 20 minuten (MX$60). Comala is een van de Pueblo Mágicos, al is dit niet per se een reden om te gaan, want er zijn best veel magische stadjes in Mexico.

Het stadje Comala heeft een erg mooi plein, met daaraan – hoe kan het ook anders – een kerk. Comala is verder vooral bekend om al haar witgekalkte huisjes. Daarom noemen ze het ook wel ‘El Pueblo Blanco” (de witte stad).

Wat kan je er doen?
Anders dan dit centrale plein, is er in dit stadje niet heel veel meer te beleven. Maar je kunt een bezoekje perfect combineren met de volgende activiteit, zie tip 3.

Slapen in Comala
Als je van rust en gemoedelijkheid houdt, zouden we je adviseren om een accommodatie in het (kleine) centrum van Comala te boeken in plaats van in Colima. Zelf sliepen we in de buitenwijk Villa de Álvarez, bij Suites Lagunas. Een dikke aanrader.

3. Tour: vulkanen, koffie en dorpjes

Vanuit het stadje Comala (zie hierboven, punt 2) kan je een erg leuke tour doen. Deze tour brengt je langs een aantal authentieke dorpjes ten noorden van de stad, een koffiefabriek, veel fruitbomen (waarbij je van alles kunt proeven, rechtstreeks van de boom), een lokale houtsnijder, maar vooral naar een aantal uitzichtpunten om de twee vulkanen van dichtbij te kunnen bewonderen.

Complete tour
De tour is erg vermakelijk en duurt ongeveer 5 uur en kost vanaf MX$450 (€19) per persoon, afhankelijk van het seizoen en of het eten inclusief is. Ja, het voelt natuurlijk wel wat toeristisch aan, maar zonder auto is dit een mooie mogelijkheid voor een lagen prijs om de omgeving te verkennen. Mocht je wel een auto hebben, dan kan je dit gebied ook op eigen houtje ontdekken.

Tour boeken?
We raden je aan om de tour te doen met Comala Maravillas del Volcán. Dit was een van de weinige tours/rondleidingen die we in Mexico hebben gedaan, waarbij de gids ook daadwerkelijk (goed) Engels sprak. Een absolute pré wat ons betreft. Op de website van Comala Maravillas del Volcán vind je nog wat extra info over de tour.

Tip
Hou de weersverwachting in de gaten. Deze tour is heel tof, maar vooral als je de vulkanen kunt zien. Helaas hadden wij dit geluk niet. Als je de mogelijkheid hebt, boek dan een tour op een heldere/zonnige dag.

Samenvatting tour Volcán & Café

  • Vertrek: vanuit ComalaItem 1
  • Duur: minimaal 5 uur Item 2
  • Prijs: vanaf MX$450
  • Gids: spreekt goed Engels
  • Eten: Snack, drankje en/of lunch/diner inbegrepen

4. Bezoek een van de ruïnes in Colima

In Colima/Villa de Álvarez heb je twee verschillende ruïnes die je kan bezoeken:

1. Zona Arqueológica La Campana

Op de officiële website van INAH vind je meer informatie over La Campana.

Toegangsprijs
MX$55 (ongeveer €2,50)

Hoe kom je er?
La Campana is makkelijk te bereiken met de bus. Neem Ruta 1 en stap uit bij halte: Technological Institute of Colima. Bekijk de kaart met buslijnen in Colima. Ruta 1 is de knalgroene route. Je kunt natuurlijk ook altijd een taxi of Uber pakken.

2. Zona Arqueológica El Chanal

Bekijk meer informatie over El Chanal op de officiële website van INAH.

Toegangsprijs
MX$45 (ongeveer €2)

Hoe kom je er?
El Chanal ligt wat verder uit het centrum. Deze plek is niet bereikbaar met het openbaar vervoer. Je bent hiervoor aangewezen op een taxi of Uber.

5. Kom tot rust in Suites Lagunas

Suites Lagunas is oprecht een van de fijnste accommodaties waar we zijn geweest in Mexico. De prijs-kwaliteitverhouding is echt super.

Geniet van alle gemakken
Deze kleinschalige accommodatie heeft een prachtig zwembad, ruime en mooi afgewerkte kamers met airco, een grote algemene woonkamer en keuken. Het is gelegen in een van de rustige buitenwijken (Villa de Álvarez) tussen Colima en Comala in, wat wij als voordeel hebben ervaren. Je hebt geen drukte van de (wat tegenvallende stad) én je kan de vulkanen van een afstand zien liggen.

Wil je uitpakken?
Boek dan het penthouse met dakterras. Vanaf hier kan je de vulkanen heel goed zien.

Hoe kom je bij Suites Lagunas?
Wij namen een taxi vanaf het (nieuwe) busstation van Colima naar Suites Lagunas. Dit kostte ons MX$50. Vanaf de accommodatie naar het centrum kan je ook met de bus, de rode lijn: 9A. Deze bus komt bijvoorbeeld ook langs de Soriana supermarkt, handig als je wat inkopen wilt doen. Een kaartje kost MX$8 p.p. (juni 2021).

Hoe kom je in Colima (met de bus)

Als je geen eigen vervoer hebt, kan je zowel met de bus als met een Blablacar naar Colima reizen. We geven je een paar voorbeelden, vanaf de grootste steden in de buurt: Guadalajara, Puerto Vallarta en Manzanillo.

Met de bus vanaf Guadalajara naar Colima

Je kan met de bus vanaf Guadalajara gemakkelijk in Colima komen. Ga op de heenweg rechts zitten voor uitzicht op de vulkaan (als het weer meezit).
De busrit duurt 3 uur.
Onder andere de (luxere) busmaatschappijen La Linea, Primera Plus en ETN rijden tussen Guadalajara en Colima. In al deze touringcars is een wc aanwezig (of zelfs meerdere).
Vanaf MX$300 (€13) per persoon.
Bespaartip: In Mexico hebben we een paar keer met Blablacar gereisd. Wij zijn fan. Het kost vaak maar de helft van het busticket.

Huurauto & tol
Mocht je met een huurauto reizen, hou er dan rekening mee dat de tolwegen hier behoorlijk prijzig zijn. Tussen Guadalajara en Colima kost dit alleen al 420 pesos, zo’n 18 euro voor een ritje van 3 uur. Ter vergelijking, wij betaalden 380 pesos voor twee personen in een Blablacar.

Met de bus vanaf Puerto Vallarta (via Manzanillo) naar Colima

Vanaf Puerto Vallarta heb je meerdere opties om naar Colima te reizen. Wij noemen er drie:

Optie 1 (rechtstreeks)

Je kan met de bus rechtstreeks vanaf Puerto Vallarta in Colima komen. Let op, dit is een nachtbus en je komt erg vroeg in de ochtend in Colima aan. Wij vonden dit niet chill en kozen hier zelf dus niet voor.

Rechtstreekse bus van Puerto Vallarta naar Colima.
De trip duurt 6,5 uur.
Ga met de maatschappij Primera Plus. Deze luxe touringcar heeft een wc aan boord.
MX$600 (€26) per persoon.
Tip: Je kan online de buskaartjes kopen (uitprinten is niet nodig). Online betaal je minder dan aan de balie.

Optie 2 (overstap in Manzanillo)

Je hebt een stuk meer opties voor de bus als je eerst van Puerto Vallarta naar Manzanillo reist en daar overstapt op een andere bus naar Colima.

Puerto Vallarta naar Colima, met een tussenstop in Manzanillo.
1. Van Puerto Vallarta naar Manzanillo duurt 5,5 uur.
2. Van Manzanillo naar Colima duurt nog 1,5 uur.
Je kunt vanaf Puerto Vallarta naar Colima met Primera Plus of Futura (website werkt bij ons niet in NL). Deze luxe touringcars hebben een wc aan boord. Vanaf Manzanillo heb je veel opties, bijvoorbeeld La Linea, Primera Plus en ETN. Je hoeft je kaartje niet vooraf te kopen er is daar keus genoeg. Zo mis je nooit je aansluiting.
Van Puerto Vallarta naar Manzanillo kost MX$464 (€20) met Primera Plus en MX$495 (€21) met Futura. Van Manzanillo naar Colima kost tussen de MX$145-185 (€6-8), afhankelijk van de maatschappij.
Je kan online de buskaartjes kopen (uitprinten is niet nodig). Je betaalt dan minder dan aan de balie.

Optie 3 (stop tussendoor bij het strand) – onze reisroute

Heb je net als wij geen zin in zo’n lange (aaneengesloten) busrit van Puerto Vallarta naar Colima, maak dan een extra tussenstop in een van de dorpjes aan het strand onderweg. Wij stopten in Melaque. Hier is niet heel veel te beleven, maar er is wel een heerlijk lang en breed strand en een centrum met veel winkeltjes/eettentjes. Leuk voor één of twee nachtjes. Slapen doe je goedkoop bij: Hotel OYO Posada Esmeralda. Of slaap in een van de wat luxere bungalows. Bekijk hier alle opties om te slapen in San Patricio Melaque.

Je kunt ook met de bus van Puerto Vallarta naar Colima, met een tussenstop bij het strand van Melaque. Van Melaque naar Colima moet je weer overstappen in Manzanillo. Dit traject bestaat uit drie delen:
Puerto Vallarta – Melaque
Melaque – Manzanillo
Manzanillo – Colima
Van Puerto Vallarta naar Melaque duurt 3.45 uur. Het stuk van Melaque naar Manzanillo duurt 1,5/2 uur. Van Manzanillo naar Colima duurt nog 1,5 uur.
Je kunt vanaf Puerto Vallarta naar Melaque met Futura (website werkt bij ons niet in NL). Deze touringcar heeft een wc aan boord. Vanaf Melaque kan je met de lokale busmaatschappij Pacifico (ACP) of Primera Plus naar Manzanillo. Vanaf Manzanillo heb je veel opties, bijvoorbeeld La Linea, Primera Plus en ETN. Je hoeft je kaartje niet vooraf te kopen er is daar keus genoeg. Zo mis je nooit je aansluiting.
Van Puerto Vallarta naar Melaque kost MX$320 (€14) met Futura. Van Melaque naar Manzanillo kost MX$70 (€3) met Pacifico (ACP) of MX$105 met Primera Plus. Het stuk van Manzanillo naar Colima kost tussen de MX$145-185 (€6-8), afhankelijk van de maatschappij.

Handig overzichtje

Vervoer in Colima

Eenmaal aangekomen op het busstation van Colima kan je een taxi, Uber of stadsbus nemen naar je eindbestemming. Het busstation ligt een paar kilometer ten zuid oosten van het centrum. Alleen buslijn 1 (lichtgroen) en buslijn 4 (lichtroze) komen langs het busstation. Via onderstaande link kan je de routes en frequentie van de verschillende buslijnen bekijken. Een kaartje kost MX$8 p.p.

Inspiratie voor Mexico

We hebben al veel mooie dingen gezien en heerlijke dingen geproefd in Mexico. Onze tips willen we graag met je delen. Check daarvoor ook onze Instagram highlights van Mexico.

Colima op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *