Annick mozaiek Madaba Jordanië

Breng een bezoek aan Madaba en Mount Nebo

Breng een bezoek aan Madaba en Mount Nebo

De stad Madaba (ten zuidwesten van Amman) heeft een klein en overzichtelijk centrum, met een aantal plekken die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Madaba staat bekend als de mozaïek-hoofdstad van Jordanië. Anders dan op veel andere plekken in Jordanië, vind je hier een aantal christelijke kerken. Madaba is ook de beste uitvalsbasis om Mount Nebo te bezoeken. Dit is de berg vanaf waar Mozes uitkeek op het Beloofde Land en toen stierf (volgens het Bijbelverhaal). In dit artikel lees je wat je kunt zien en doen tijdens een bezoek aan Madaba en Mount Nebo, hoe je er komt, waar je kan slapen en waar je lekker kan eten.

Kaart bezienswaardigheden Madaba

Archeologische musea met veel mozaïek

In Madaba vind je een verschillende plekken veel mozaïekwerk uit de 6e eeuw na Christus. Deze drie plekken vonden wij het mooiste:

1. Archaeological Park Madaba (park 2)

Deze plek vonden wij het mooiste. Dus als je weinig tijd hebt en keuzes moet maken, ga dan hierheen.

Locatie: Archaeological Park Madaba
Prijs: Inbegrepen bij de Jordan pass
Wat kan je zien? Er zijn hier mooie en grote stukken mozaïek op de muur. Achterin het complex(je) kom je in een overdekt gedeelte, wat vroeger een kerk en een huis was. Er liggen hier twee grote mozaïeken op de vloer. De een wat hoger, dit was de kerk. De ander wat lager, dit was vroeger een huis. Je ziet op de vloer vier seizoenen afgebeeld en een afbeelding van twee schoenen met een streep erdoor. Handige manier om duidelijk te maken dat je je schoenen uit moet doen, voordat je het huis in mag. Dit was de hal van het huis. Verder kun je hier ook de beroemde ‘tree of life’ spotten. Als je een rondleiding krijgt (zie onze tip) – voor deze plek wel een aanrader – wordt er uitleg gegeven over wat je ziet en worden de steentjes besproeid met water uit een plantenspuit, zodat de kleuren beter uitkomen.

2. Church of the Martyrs (Burnt Palace)

Locatie: Church of the Martyrs (Burnt Palace)
Prijs: Inbegrepen bij de Jordan pass
Wat kan je zien? Meteen aan het begin heb je al hele mooie mozaïeken op de grond. Bijvoorbeeld een paard en een jager. Verder is er een vloer (van een voormalige kerk) met een enorme oppervlakte en heel veel afbeeldingen. Je kan hier helemaal bovenlangs rondom lopen, zodat je van bovenaf op het mozaïek kan kijken. Wij vonden de kameel heel tof! In het gedeelte aan de zijkant rechts zie je ook mooie patronen op de grond. Dit was vroeger een goedkope manier om je huis te decoreren. Een soort tapijt, maar dan van steentjes. Je ziet ook dat het afloopt naar een gat, zo kon het water makkelijk worden afgevoerd.

3. Madaba Archaeological Museum

Locatie: Madaba Archaeological Museum
Prijs: Inbegrepen bij de Jordan pass
Wat kan je zien? Ook hier zijn veel verschillende plekken met mozaïek te vinden. Zoals een grote afbeelding van een man en een vrouw. Vogels en bomen zijn ook een geliefd thema. Wij vonden deze plek niet zo indrukwekkend als de twee plekken die we eerder beschreven. Maar dit ligt misschien ook aan de volgorde en je persoonlijke interesse. Als je alle plekken wilt bezoeken, zouden we met deze beginnen.

Tip
Bij elke plek loopt er een gids met je mee om wat uitleg te geven (als het niet zo druk is). Achteraf zeggen ze dat de ‘tour’ niet bij de prijs inbegrepen zit. Voel je niet verplicht om iets te geven. Als je zegt dat je niks voor ze hebt, dan accepteren ze dat ook gewoon, maar het is wel een beetje ongemakkelijk. Dus als je dit wil voorkomen, dan kan je beter meteen zeggen dat je geen gids wilt.

We vonden de gids bij het Archaeological Park Madaba wel echt van toegevoegde waarde. Hij vertelde veel interessante dingen en maakte de steentjes nat met een plantenspuit, waardoor de kleuren veel beter uitkwamen.

4. St. George’s Greek Orthodox Church

Locatie: St. George’s Greek Orthodox Church
Prijs: 1 JD, niet inbegrepen bij de Jordan pass
Wat kan je zien? In deze Byzantijnse kerk vind je een groot mozaïeken werk op de vloer. Dit werk is een van de beroemdste mozaïeken en beeldt de kaart van het Midden-Oosten uit.

5. St. John the Baptist Roman Catholic Church

Het hoogtepunt van deze kerk is letterlijk een hoogtepunt. Je kunt hier namelijk de toren beklimmen voor een prachtig uitzicht op de stad. Doe een poging om een half uur voor zonsondergang naar boven te gaan, om te genieten van het uitzicht als de zon ondergaat. (Toen wij er waren in september 2021, kon je tot 18.00 uur naar binnen).

6. Mount Nebo

Wij gebruikten ons verblijf in Madaba ook als uitvalsbasis om een bezoek te brengen aan Mount Nebo. Op deze berg keek Mozes (volgens het Bijbelverhaal) uit over het Beloofde Land, waarna hij stierf. Deze plek ligt ongeveer 10 km van Madaba vandaan. Hier lees je hoe je er komt.

Praktische info

Locatie: Mount Nebo
Prijs: 3 JD, niet inbegrepen bij de Jordan pass
Wat kan je zien? Op deze plek vind je een kerk met mooie mozaïekwerken. Ook buiten zijn nog een aantal plekken met mozaïek te vinden. Verder heb je het kunstwerk met de slang. En je hebt vanaf hier een mooi uitzicht op de omgeving. Als het niet al te heiig is, dan zie je niet allen de Dode Zee, maar bijvoorbeeld ook Jeruzalem en Lake Tiberias.

Mooier uitzichtpunt op de Dode Zee
Wil je een beter – maar vooral rustiger – uitzicht hebben op de Dode Zee? Loop dan vanaf de ingang/uitgang een klein stukje over de hoofdweg (richting de Dode Zee) en loop de heuvel aan de linkerkant omhoog. In de app Maps.Me zie je de route. Het is een gemakkelijk en overzichtelijk stukje lopen (ongeveer 20 minuten enkele reis).

Hoe kom je bij Mount Nebo?

Auto
Met de auto rijd je in 20 minuutjes van Madaba naar Mount Nebo.

Taxi/Uber
> Je kan ook een taxi nemen voor ongeveer 10 JD (12 euro) retour. Spreek met de chauffeur af hoe lang je wilt dat hij blijft wachten. Op deze plek vind je alle taxi’s naar Mount Nebo. Als je geluk hebt kan je de taxi delen.
> Een Uber is goedkoper, maar het probleem is dat je geen Uber kan bestellen voor de terugweg. Wij namen een Uber heen (ongeveer €4) en zijn terug gelift (met de politie).

Combineren met de Dode Zee

Een bezoek aan Mount Nebo kan je eventueel ook combineren met de Dode Zee.

Lees hier hoe je de Dode Zee óók kunt bezoeken zonder in een duur resort te verblijven:
3 opties om de Dode Zee te bezoeken: van luxe tot gratis

Lekker en goedkoop eten in Madaba

Lekker, goedkoop en lokaal eet je bij Fokhar & Bhar in het centrum van Madaba. Wij vonden de Galayet bandora (gebakken tomaten, uien, olijfolie uit de oven), hummus met vlees en falafel erg lekker.

Slapen in Madaba

Low budget studio
vanaf €25 per nacht
beoordeling 8,9

Lekker hotel + ontbijt
vanaf €30 per nacht
beoordeling 9,5

Hoe kom je in Madaba vanaf Jerash/Amman?

 • Amman-Madaba: Met de auto duurt het ongeveer een uur.
  Jerash-Madaba: Met de auto duurt het ongeveer 1,5 uur.
 • Met de bus vanaf Jerash naar Amman: Vanaf de kruising in Jerash (vlakbij de ingang van het complex) neem je een mini bus naar Amman, Tabarbour Bus Station (ook wel het Northern Bus Station genoemd).
  Prijs: Tussen 1 en 2 JD p.p.
  (Verder) met de bus vanaf Amman naar Madaba: Vanaf Tabarbour Bus Station neem je een ander busje naar Madaba.
  Prijs: 1,5 JD p.p.

  Klik hier voor de locatie van het busstation in Madaba (aankomst en vertrek naar Amman).
 • Met de taxi Jerash-Madaba: Je kunt rechtstreeks een taxi van Jerash naar Madaba nemen (ongeveer 20 JD voor de hele auto).
  Met de (gedeelde) taxi Jerash-Madaba: Je kunt ook een (gedeelde) taxi nemen richting Amman, Tabarbour Bus Station. De taxi’s staan op dezelfde kruising als de bus (ongeveer 2 JD p.p.). Vanaf Amman pak je een andere taxi naar Madaba (10 JD per auto, maar je kunt geluk hebben en minder hoeven te betalen).

Tip
Je kunt de taxi en de bus ook combineren, als je bijvoorbeeld een goede deal kunt krijgen voor de taxi of als het lang duurt voordat de bus vertrekt (en je wat minder tijd wilt verspillen).

Inspiratie voor je reis door Jordanië

3 opties om de Dode Zee te bezoeken: van luxe tot gratis
Jordanië – reisroute voor 2 tot 3 weken + tips over vervoer
Amman – alles wat je wilt weten
Tips voor als je een auto gaat huren in Jordanië
Onze tips voor Aqaba
Unieke ervaring – Slapen in de Wadi Rum woestijn

Bekijk hier al onze artikelen over Jordanië.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *