Duiken in Aqaba coverfoto

Snorkelen en duiken in Aqaba – Alles wat je moet weten

Snorkelen en duiken in Aqaba – Alles wat je moet weten

De stad Aqaba ligt aan de Rode Zee, in het zuiden van Jordanië. Aqaba staat bekend als mooie plek om te duiken en te snorkelen. Eerlijk is eerlijk, we hebben wel eens op meer spectaculaire plekken gedoken, zoals in IJsland of de Galapagos, maar de Rode Zee is absoluut de moeite waard om onderwater te ontdekken. Het grote voordeel is dat je de meeste duik- en snorkelplekken gewoon vanaf het strand kunt bereiken. Geen gedoe met boten en zeeziekte dus. Ideaal. En ben je op zoek naar een goede en professionele duikschool, dan kunnen we je Sea Star Watersports absoluut aanraden.

Alle snorkel/duikplekken in Aqaba op de kaart

Een paar km ten zuiden van de stad Aqaba vind je alle snorkel- en duikplekken. Zoek je een accommodatie? Ga dan niet in de stad Aqaba zitten, maar hier bij South Beach.

Kaart
Hieronder vind je een kaart met de meeste duikplekken. Sommige plekken kan je ook al snorkelend zien. Van alle duikplekken vind je online ook gemakkelijk het profiel, zoals van de duikplek bij de Cedar Pride (onze favoriet).

De beste duikplekken in Aqaba

Zoals je hierboven al hebt kunnen zien op de kaart, zijn er minimaal 22 plekken waar je kunt duiken. Veel keuze dus. Wij noemen er in elk geval drie die wat ons betreft absoluut de moeite waard zijn.

Wreck of the Cedar Pride
Wat ons betreft is er in elk geval 1 duikplek die je niet mag overslaan en dat is het ‘Wreck of the Cedar Pride’. Het profiel van deze duikplek heb je hiervoor in het artikel al kunnen zien. Je duikt tot maximaal 18 meter, zodat je ook met je PADI Open Water naar deze plek kunt duiken.

Cazar Reef
Het Cazar Reef vonden wij het mooiste reef waar we hebben gedoken. Dit rif staat vaak niet op de kaarten met duikplekken (ook niet op de kaart hierboven). Deze duikplek is het ‘house reef’ van Sea Star Watersports, een van de beste duikscholen van Aqaba. De duikplek ligt tussen nummer 4 en 5 op de kaart hierboven.

Underwater Military Museum
Omdat het koraalrif in de Rode Zee niet het allerbeste koraal van de wereld is (vrij veel dood en grauw), is het juist leuk om te duiken bij plekken die je normaal niet ziet. Zoals een heel onderwater museum met oude legerjeep, tanks en zelfs een helikopter. Het museum is pas sinds juli 2019 geopend, dus alles ziet er nog vrij ‘clean’ uit, wat het misschien iets minder interessant (maar niet minder uniek) maakt. Uiteindelijk hebben wij deze plek helaas niet meer bezocht.

De beste snorkelplekken in Aqaba

De meeste duikplekken kan je ook bereiken door te snorkelen. Natuurlijk zie je alles wel veel meer van een afstand dan wanneer je gaat duiken, maar nog steeds is er meer dan genoeg te zien. De volgende plekken zijn in elk geval de moeite om te gaan snorkelen.

De tank ( M42 ‘Duster’ anti-aircraft vehicle)
Uniek en makkelijk te bereiken, de legertank. De tank ligt op 6 meter diepte, zodat je ook goed zicht hebt tijdens het snorkelen. Vanaf het strand hoef je maar ongeveer 20 meter het water in te zwemmen om bij de tank te komen. De locatie is ook zichtbaar in Google Maps. In je accommodatie kunnen ze de exacte locatie voor je uittekenen.

Vliegtuig (Hercules C130)
Vlakbij de tank vind je het vliegtuig Hercules C130. Dit vliegtuig is hier ook speciaal neergelegd om een nieuwe duikplek te creëren. Je kan het vliegtuig zien tijdens het snorkelen, maar wel minder goed dan de tank. Ook afhankelijk van de zichtbaarheid onder water. Het vliegtuig ligt op ongeveer 13 meter diepte. Toen wij hier gingen snorkelen, stond er aardig wat wind en was er niet veel zicht.

Wreck of the Cedar Pride
Dit scheepswrak kan je het beste zien tijdens het duiken, maar als je (om welke reden dan ook) liever wil snorkelen, dan kan je de Cedar Pride alsnog van bovenaf bewonderen. Het schip begint op ongeveer 10 meter diepte. Uiteraard kan je ook weer pech of geluk hebben met de zichtbaarheid onder water.

Rainbow Reef
Eigenlijk overal langs de kust vind je direct vanaf het strand koraal en vissen. Maar ter hoogte van het Rainbow Reef heb je een van de mooiste riffen waar je kunt snorkelen.

Professionele duikschool in Aqaba

In Aqaba vind je enorm veel duikscholen (dive centers). Bijna iedere accommodatie in South Beach heeft ook een eigen duikschool waar je ook gewoon losse duiken kunt doen of waar je snorkelspullen kunt huren.

Aanrader
Ben je op zoek naar een duikschool met goed materiaal, een perfecte locatie en verantwoorde en aardige divemasters? Ga dan zeker naar Sea Star Watersports. Wij hebben zelf een dag gedoken en gesnorkeld met Sea Star en zijn hier heel erg enthousiast over. Ze beschikken over een prachtig complex, met onder andere eigen sanitair (wc’s en douches) een restaurant en een zwembad. Ze bieden zowel PADI als SSI aan. Het personeel spreekt ook goed Engels. Ze zijn niet voor niets een 5 star-duikcentrum.

Beste uitvalsbasis – Aqaba South Beach

Zoals je kunt lezen in ons artikel 7 tips voor Aqaba, raden we je absoluut af om in het centrum van Aqaba een accommodatie te boeken. Met name als je wilt duiken of snorkelen, is South Beach de perfecte plek als uitvalsbasis. De meeste duik- en snorkelplekken bevinden zich in dit gedeelte en zijn gewoon te bereiken vanaf het strand.

Ideale accommodatie
Op zoek naar een heerlijke plek met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Boek dan zeker bij Bedouin Garden Village. Wij waren erg blij dat we hier hebben geslapen. Weten waarom? Klik hier.

(Bespaar)tips voor het snorkelen

Hier volgen een aantal (bespaar)tips voor als je naar Aqaba gaat (om te snorkelen):

  • Neem je eigen snorkelset mee. Dat scheelt je toch weer 6-10 JD per dag.
  • Heb je ruimte over in je koffer/tas? Neem dan ook flippers mee (de stroming kan best sterk zijn).
  • Koop zonnebrandcreme in Nederland. Het is erg duur bij de apotheken in Aqaba. Tip: Zorg ervoor dat je een speciale koraalvriendelijke variant koopt, zodat het koraalrif niet nog meer wordt aangetast. Bijvoorbeeld van Alphanova.
  • Neem een UV-werend zwemshirt mee. Beter voor het milieu en tegen het verbranden.

Inspiratie voor je reis door Jordanië

Bekijk hier al onze artikelen over Jordanië.

Meer duik en snorkel inspiratie

Cyprus: een veelzijdige bestemming om te duiken en te snorkelen
Duiken op Madeira – Ontdek een andere kant van dit mooie eiland
Ga duiken in IJsland – Unieke ervaring in de kraakheldere Silfrakloof
Duiken op de Galapagos – Alles wat je moet weten
Huatulco – een ideale plek om gratis te snorkelen in Mexico

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *