Specerijen in de hoofdstad Amman

Amman – 9 dingen om (niet) te doen

Amman – 9 dingen om (niet) te doen

We hadden weinig verwachtingen van de hoofdstad Amman, maar werden enorm verrast. Je kunt je hier met gemak een aantal dagen vermaken. Je vindt er veel historie, gezellige drukte, enorm aardige mensen en heerlijk eten. In dit artikel vind je niet alleen onze tips voor wat je kunt doen in Amman, maar ook een aantal dingen die je wat ons betreft juist níét hoeft te doen.

Kaart
Onderaan dit artikel vind je een (interactieve) kaart van Amman met alle locaties van de bezienswaardigheden.

1. Wandel rond in het centrum van (downtown) Amman

Alleen al het rondlopen in Amman is een bezienswaardigheid op zich. Op sommige plekken is het druk, maar niet té druk. Struin lekker rond en geniet van alles wat je om je heen ziet. Er is hier geen gebrek aan winkels met souvenirs, ‘zilver’werk, sieraden en specerijen.

Laat je zeker verleiden om naar binnen te stappen bij de verschillende winkeltjes. Je kunt hier heerlijk rondsnuffelen. Laat je – als je iets gaat kopen – niet misleiden door de truc van de ‘vandaag 50% kortingsactie’. Je kunt nog steeds flink afdingen op de prijs die ze je geven.

Tip van een local
Je kunt overal de straat oversteken waar je wilt. Let wel op, maar alle auto’s zullen voor je stoppen. Zij worden altijd als schuldige aangewezen en riskeren een hoge straf bij een aanrijding. Als je van plan bent om een auto te huren, zorg er dan voor dat je dit doet inclusief alle verzekeringen en afkoop van eigen risico. Wij kiezen altijd voor Sunny Cars.

2. Proef lokale lekkernijen

Je vindt in Amman heel veel eettentjes. Zie je door de bomen het bos niet meer? Zorg dan dat je een ‘free walking tour‘ doet, bijvoorbeeld bij Amman Pasha Hotel (zie verderop in dit artikel).

Wat je in elk geval moet proberen:

  • Kunafeh bij Habibah Sweets – vanaf 0,70 JD
  • Sap van suikerriet – op elke straathoek (het is heerlijk koud)
  • Shoarma (shawerma) – op iedere straathoek
  • Falafel – ook te krijgen in (bijna) ieder eettentje
  • Hummus – wederom overal te krijgen

Tip doe een cooking class
Wij deden een cooking class bij Amman Pasha hotel. We maakten zelf falafel en mansaf met kip. Echt een leuke manier om meteen de (eet)cultuur in te duiken.

3. Bezoek de Citadel van Amman

De Citadel van Amman is een historische plek op de top van de Jebel Al Qala’a (de heuvel Al Qala’a, een van de 7 heuvels van Amman).

De Citadel is een afgesloten opgraving, waar je entree voor moet betalen. Een bezoek aan Amman is zeker niet compleet zonder bij de Citadel te zijn geweest. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld de Temple of Hercules en Umayyad Palace. Maar ook het uitzicht over de stad, met op de achtergrond de hoogste vlaggenmast van de wereld zijn de moeite waard.

Hoe kom je in de Citadel?
Vanuit het centrum loop je eenvoudig naar boven toe, naar de ingang van het terrein. Met onderweg mooi uitzicht op het Romeinse Theater. Ben je slechter ter been of heb je geen zin om te lopen, dan kan je hier ook met de taxi heen (ongeveer 1 JD).

Praktische informatie Amman Citadel

Entree: gratis met de Jordan pass, anders 3 JD (ongeveer €3,50)
Duur: 1,5/2 uur
Goed om te weten: Er zijn plekken met schaduw te vinden, maar het merendeel van het bezoek loop je vol in de zon. Hou hier rekening mee (zonnebrand, water, etc.). Bij de ingang vind je een cafeetje en wc’s.

4. Bewonder het oude Romeinse Theater

Het Romeinse Theater is een mooi bewaard gebleven theater uit de tweede eeuw na Christus.

Je kunt het theater van de buitenkant goed bewonderen, vooral vanaf plekken die hogerop liggen. Bijvoorbeeld vanaf de Citadel van Amman of het dakterras van Amman Pasha Hotel. Als je wilt, kan je het Romeinse Theater ook in en de trappen beklimmen.

Entree
Met de Jordan pass is de entree gratis, anders kost het 2 JD.

5. Slaap in Amman Pasha Hotel

Wij hebben zelf 3 nachten in Pasha Hotel geslapen en konden ons geen betere start van onze reis door Jordanië wensen. Waarom je voor Amman Pasha Hotel moet kiezen? Lees het in ons artikel Overnachten in Amman – 6 redenen om Pasha Hotel te boeken.

Klein tipje van de sluier, het uitzicht en het ontbijt zijn fantastisch.

Verwacht geen sterrenhotel dat mooi is afgewerkt, maar het is er schoon en het personeel super aardig. Je vindt hier meer een soort hostelvibe dan een echte hotelsfeer. Wat ons betreft een ideale plek om je reis door Amman te beginnen (of af te sluiten).

  • Bekijk en vergelijk de recente prijzen van Amman Pasha Hotel op Booking.com of Agoda.

6. Breng een bezoek aan de souqs

Souqs (ook wel, souk of soek) zijn markten, vaak (deels) in de openlucht. In Amman kan je er meerdere vinden. Wij vonden vooral de soek met groente, fruit, noten en andere etenswaren erg leuk. Op Google Maps kan je deze souq niet zien, maar hij bevindt zich ongeveer hier. In de gratis app Maps.Me zie je ze wel. Zoek in die app op het woord ‘souq’.

7. Bezoek de ‘blauwe Moskee’ (geen must)

Er is slechts één moskee in Amman die open is voor toeristen, de King Abdullah I Mosque. Ook wel bekend als de blauwe moskee. Als je de tijd hebt, dan kan je deze moskee bezoeken, maar het is geen must-visit. Wij zijn er zelf (nog) niet geweest en kregen van andere reizigers te horen dat een bezoek leuk is, maar niet heel bijzonder.

Hoe kom je bij de moskee?
De moskee ligt op 40 minuutjes lopen van bijvoorbeeld het Romeinse Theater. De heenweg is bult op en de terugweg bult af. Heb je geen zin om 2x te lopen, neem dan op de heenweg een taxi en loop terug door downtown Amman. Een taxi zou niet meer moeten kosten dan 2 JD.

8. Ga niet naar Shawerma Reem voor shoarma

Shawerma Reem is misschien wel de bekendste (en oudste) tent waar je shoarma kan halen in Amman. Het ligt ruim een half uur lopen vanuit het échte centrum en wij zijn ervoor gezwicht. Echt spijt hadden we niet, maar de moeite waard is het ook zeker niet.

Ja, de shoarma is goedkoop (0,90 JD per broodje; je hebt er zeker twee à drie nodig voor een normale maaltijd). Maar wij vonden het vlees wat taai en de smaak niet bijzonder. Onze tip? Sla deze plek over en eet gewoon ergens anders je shoarma (in een van de 1000 andere shoarma tentjes van de stad).

9. Loop niet door Rainbow Street

Rainbow Street wordt vaak genoeg aangeprezen als straatje waar je absoluut doorheen moet lopen in Amman. Wij vonden het misschien wel het minst gezellige straatje van Amman. Niet overdreven. Weinig sfeer, veel nieuwbouw en veel te dure souvenirwinkeltjes. Wij vonden het een ‘tourist trap’. De straatjes in downtown Amman met o.a. de souqs zijn veel gezelliger en leuker om rond te lopen.

Kaart met dingen om te doen in Amman

Klik hier voor de interactieve versie van deze kaart.

Inspiratie voor je reis door Jordanië


Insider tip: Hier wil je slapen in Amman
Alle tips voor Amman
Dit is waarom je de Jordan pass moet kopen
Zo reis je goedkoop met de bus van het vliegveld naar het centrum van Amman
Reisroute Jordanië + tips over het (openbaar) vervoer
Dit zijn de vereisten voor reizen naar Jordanië (coronaregels)
Simkaart kopen in Jordanië

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *