Coverfoto Vaticaanstad Rome

Wandelroute 1 in Rome: Vaticaanstad, Engelenburcht en Spaanse Trappen

Wandelroute 1 in Rome: Vaticaanstad, Engelenburcht en Spaanse Trappen

In ons artikel 4 leuke wandelroutes in Rome hebben we vier wandelroutes genoemd, waarmee je alle leuke plekjes van Rome ziet. In dit artikel lichten we wandelroute 1 (paars) toe, waarbij je onder andere langs de volgende hoogtepunten in Rome komt: Vaticaanstad, Engelenburcht, Villa Borghese en de Spaanse Trappen.

Samenvatting van wandelroute 1

Afstand: Ongeveer 6,5 km
Tijd: 3 à 4 uur. Deze tijd is zonder bezoek aan de verschillende musea. Als je bijvoorbeeld de Vaticaanse Musea en/of Galleria Borghese bezoekt, dan ben je eigenlijk de hele dag wel zoet.
Beginpunt: Vaticaanstad
Eindpunt: Spaanse Trappen

Kaart met overzicht van wandelroute 1

Hieronder zie je eerst een kaartje met het overzicht van de wandelroute. De wandeling begint bij punt 1 en eindigt bij punt 8. Uiteraard kan je de wandelroute ook in omgekeerde volgorde doen. Onder de kaart lichten we je ieder punt afzonderlijk toe en geven we je wat praktische informatie voor onderweg. We linken je hier en daar ook door naar andere artikelen op onze website, waar je meer informatie vindt over de betreffende bezienswaardigheid.

Kaart wandelroute 1 Rome

Het startpunt van wandelroute 1 – hoe kom je er

Vaticaanstad is het startpunt van deze wandeling. Mocht je geen zin hebben om naar Vaticaanstad te lopen, dan kan je het begin van deze wandelroute ook met het openbaar vervoer of de auto bereiken. Je kunt dan uitstappen bij een van de volgende haltes:

Treinhalte Roma S. Pietro
Tramhalte Ottaviano
Bushalte V.le Vaticano/Pisani
Metrohalte Ottaviano
Er is een enorme parkeergarage voor auto’s, recht onder het Sint-Pietersplein

De bezienswaardigheden van de wandeling

Paarse 1: Sint-Pietersplein in Vaticaanstad

De meest bekende bezienswaardigheden in Vaticaanstad zijn het Sint-Pietersplein en de Sint-Pietersbasiliek die aan het plein ligt. Deze plekken zijn met name bekend vanwege de toespraken van de paus tijdens Pasen en Kerstmis.

Je zou hier ook een bezoek kunnen brengen aan de Vaticaanse Musea, met daarin onder andere de wereldberoemde Sixtijnse Kapel. Mocht je de musea bezoeken, dan ben je daar wel een paar uurtjes zoet mee.

Klik hier voor meer informatie over Vaticaanstad.

Paarse 2: Engelenburcht

Op dit punt vind je de Engelenburcht. In het Italiaans Castel Sant’Angelo. Leuk om gezien te hebben, maar niet heel bijzonder van binnen. Als je niet al te veel tijd hebt, dan raden we je een bezoek van de binnenkant van de burcht af. De buitenkant is mooi genoeg om te bekijken.

Klik hier voor meer informatie over de Engelenburcht.

Paarse 3: Engelenbrug

De Engelenbrug is de brug die de Engelenburcht verbindt met de andere kant van de Tiber.

Op deze brug vind je 10 fantastische beelden van engelen. De engelen hebben allemaal een werktuig vast dat het martelaarschap van Christus toont, de Arma Christi.

Paarse 4: het Paleis van Justitie

Het Paleis van Justitie, ook wel Corte Suprema di Cassazione (het hooggerechtshof), wordt door de Romeinen ook wel ‘Palazzaccio’ genoemd. ‘Het lelijke paleis’. Toch vervelend, als je 22 jaar bezig bent geweest met de bouw hiervan (van 1888 tot 1910). Het kreeg deze naam vanwege de overdadige versieringen, de strakke lijnen en de grootte.

Oordeel zelf. Vooral ook live in Rome.

Paarse 5: Piazza del Popolo

Voordat je naar boven loopt om Villa Borghese te bezoeken, loop je over het Piazza del Popolo. Op een van de grootste pleinen van Rome vind je een aantal schitterende bouwwerken. Aan de zuidkant van het plein staan bijvoorbeeld twee prachtige identieke basilieken. Aan de noordkant vind je de Santa Maria del Popolo. Terwijl je aan de oost- en noordkant twee mooie fonteinen vindt.

Paarse 6: Villa Borghese

Villa Borghese is een van de grootste parken van Rome. Het is ongeveer 80 hectare groot. Oftewel 160 voetbalvelden. In dit park kan je heerlijk rondslenteren of op een van de vele bankjes neerploffen voor een verdiende rustpauze. Je kunt ook een bezoek brengen aan de prachtige Galleria Borghese.

 Een ticket voor het museum kost €13 (of €2 voor 18-25-jarigen). Het park zelf is verder gratis.

Mocht je een groot stuk van dit park willen zien, met al haar schoonheid, dan kan je bijvoorbeeld ook een fiets of elektrische step huren. Zowel in het park als op Piazza del Popolo (waar je hiervoor was) worden deze aangeboden.

Paarse 7: Terrazza Viale del Belvedere

Als je Villa Borghese weer verlaat, op weg naar de Spaanse Trappen, dan kom je nog langs een fantastisch uitzichtpunt over de stad, Terrazza Viale del Belvedere. Aan het einde van de dag heb je hier alleen niet het beste licht voor goede foto’s. Je hebt dan namelijk flink wat tegenlicht. Mocht je dit belangrijk vinden, kom hier dan niet te laat op de dag.

Paarse 8: de Spaanse Trappen

De Scalinata della Trinità dei Monti, de officiële naam van de Spaanse Trappen, zijn een lust voor het oog. Je moet wel eerst de 135 treden naar beneden, voor het beste zicht op de trappen. Van bovenaf zie je er niet veel van.

Vergeet bovenaan de trappen niet eerst naar de Franse kloosterkerk Trinita dei Monti te kijken. Onderaan de trappen, op het Piazza di Spagna, vind je verder nog de Fontana della Barcaccia (de fontein van de lelijke schuit). Gemaakt door Pietro Bernini. De vader van de wereldberoemde Gian Lorenzo Bernini.

Klik hier voor meer informatie over Vaticaanstad.

Het eindpunt van de wandeling

Het eindpunt van de wandeling zijn de Spaanse Trappen. Mocht je vanaf hier niet terug willen lopen naar je accommodatie, dan kan je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te gaan. Je kunt dan opstappen bij de volgende halte:

Metrohalte Spagna

Onze drie andere wandelroutes in Rome

2: Circus Maximus, Forum Romanum en Colosseum
3: Trevifontein, Piazza Navona en Pantheon
4: Trastevere, Tibereiland en Theater van Marcellus

Wil je meer lezen over Rome? Klik dan hier voor al onze artikelen over deze prachtige stad.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *