Piazza del Plebiscito in Napels coverfoto

Napels – 9 dingen die je hier gratis kan doen

Napels – 9 dingen die je hier gratis kan doen

De stad Napels (Napoli in het Italiaans) heeft ons enorm positief verrast! Deze stad heeft misschien niet zo’n goed imago, maar dit is volledig onterecht! Napels is leuk, bruisend en goedkoop! Het is een paradijs voor lekkerbekken. Naast de pizza Napoletana kun je hier nog veel meer specialiteiten proeven. Een ideale bestemming voor een stedentrip, maar ook voor de start of eind van je vakantie in Italië. Wij kunnen Napels van harte aanraden. En met deze 9 gratis dingen die je er kan doen is het ook nog eens goed voor je portemonnee!

Tip:
Wil je weten waar alle plekken liggen die we in dit artikel noemen?
Klik dan op de linkjes in de tekst, om direct naar de juiste locatie in Google Maps te gaan. Wel zo handig.

1. Slenter door de smalle oude straatjes in het centrum (Centro Antico)

Het oude centrum van Napels wordt het ‘centro antico’ genoemd. Je kan uren door de smalle straatjes lopen. Genoeg dingen om te zien, te proeven en te kopen als souvenir.

Tip
Boek een accommodatie in deze buurt, je zit dan erg centraal en midden in bruisend Napels.

2. Wandel langs de boulevard van Napels

Wandel van het centrum van Napels over de boulevard. Het is ongeveer 2,5 km lopen naar Mappatella Beach. Onderweg kom je onder andere langs het Castel dell’Ovo en het park Villa Comunale.

3. Rust even uit in een van de parken

Bijvoorbeeld in het park Villa Comunale langs de boulevard. Of in Parco di Villa Floridiana: dit park bevindt zich in de wijk Vomero. Hier vind je een weids uitzichtpunt.

4. Bezoek het Castel dell’Ovo

Vanaf het Castel dell’Ovo heb je een mooi uitzicht op het water, de Vesuvius en een deel van Napels.
De toegang tot Castel dell’Ovo is gratis.

Let op!
Zolang er nog coronamaatregelen van kracht zijn, moet je wel van tevoren een tijdslot reserveren via dit formulier. Meer informatie vind je op deze website.

5. Strijk neer bij het kleine stadsstrand: Mappatella beach

Vooral op warme dagen is dit een ideale plek om even een duik in zee te nemen. Voor echt mooie zandstranden, kan je het beste naar Torregaveta gaan. Toen wij daar waren, was het helaas heel erg onstuimig weer, maar we kunnen ons voorstellen dat het hier heerlijk is als het mooi weer is.

Tip 1
Je kan direct met de trein vanaf station Napels Montesanto naar Torregaveta. Dit station ligt direct aan de kust.

Tip 2
Stap uit bij het station van Pozzuoli en breng een bezoekje aan de ruïne van Macellum of Pozzuoli en het oude amfitheater.

6. Struin door de volkswijk Quartieri Spagnoli

Vroeger was Napels in handen van de Spaanse koning. De Spaanse soldaten werden gehuisvest dichtbij het koninklijk paleis (Palazzo Reale). Zo komt de wijk Quartieri Spagnoli (Spaanse wijk) aan haar naam. Ga op zoek naar street art en snuif het echte gevoel van Napels op in deze volkswijk. Hier zegt iedereen elkaar gedag en stoppen auto’s voor je, zodat jij die ene mooie foto op je gemak kan maken.

Tip
Niet gratis maar wel echt een toegevoegde waarde: Bezoek deze wijk met gids Riccardo. Hij groeide hier op, woont er nog steeds en wil er nooit meer weg. Hij kent de wijk op zijn duimpje en brengt zijn kennis met enthousiasme en Italiaanse passie op je over.

7. Loop over Piazza del Plebiscito

Een van de mooiste en grootste pleinen van Napels, Piazza del Plebiscito. Met aan de ene kant de Basilica di San Francesco di Paola (duidelijk geïnspireerd op het Pantheon in Rome) en aan de andere kant het voormalig Koninklijk Paleis (Palazzo Reale), wat nu een museum is. Als je geluk hebt zijn er een aantal oude mannetjes op het plein die samen een opera ten gehore brengen. Kippenvel!

Vanuit deze centraal gelegen locatie ben je zo bij de winkelstraat Toledo, Galleria Umberto, de boulevard langs de zee en Castel dell’Ovo.

8. Bezoek gratis een of meerdere kerken

Napels heeft zoveel kerken, meer dan 100. We kunnen ze nooit allemaal noemen en hebben ze uiteraard ook niet allemaal bezocht. Breng in elk geval een bezoek aan de Basilica di San Francesco di Paola, aan de Duomo (voluit: Santa Maria Assunta Kathedraal) of aan de Gregorio kerk met zijn rijk beschilderde koepeldak. De dom was helaas gesloten i.v.m. renovatie toen wij er waren (augustus 2020).

9. Vergaap je aan het dak van Galeria Umberto

Het winkelcentrum ‘Galeria Umberto‘ heeft een prachtig koepeldak van staal en glas. Het is hierdoor erg licht en ruim binnen. Als je hier loopt waan je je even terug in de tijd.

Meer tips voor Napels & omgeving

Ontdek Napels met een local
Ga naar de top van de Vesuvius – Alles wat je moet weten
Praktische informatie voor een bezoek aan de ruïnes van Pompeï
Het openbaar vervoer bij de Amalfikust (Campania)
Openbaar vervoer vliegveld van Napels

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *