Gratis waterfontein in Rome

Rome – 10 budgettips op een rijtje

Rome – 10 budgettips op een rijtje

Rome is prachtig, we kunnen niet anders zeggen. Een stad die zeker niet mag ontbreken op je bucketlist. Maar het kan ook best een prijzige bestemming zijn, als je bijvoorbeeld veel musea of gebouwen van binnen wilt bewonderen. Om wat geld te besparen (we blijven tóch Nederlanders), geven we je hieronder 10 budgettips voor de stad Rome. Doe er je voordeel mee.

1. Gratis drinkwater tappen

Over budgettips in Rome gesproken. Je vindt hier honderden tappunten waar je gratis je fles met drinkwater kunt vullen. Je ziet ze vaak genoeg als je gewoon aan het wandelen bent. Het zijn meestal prachtige fonteintjes, waar continu water uit stroomt. De stoep eromheen is vaak ook flink nat. Zie je een natte stoep, dan is het fonteintje niet ver weg. Het water is 100% veilig en heerlijk koud. Je hoeft dus geen flessen water meer te kopen. Goed voor je budget én voor het milieu. (Wil je weten waar je de punten kan vinden, lees dan verder voor onze tip).

Op zoek naar een fijne kunststof of isolerende waterfles?
Klik op de linkjes en bestel jouw favoriete fles.

Tip: download offline plattegrond
Mocht je willen weten waar de tappunten zich bevinden, zorg dan dat je de gratis app Maps.Me op je telefoon hebt staan. Download de kaart van de regio wel even van tevoren (als je geen internet buiten de deur hebt). Open de app, zoek op ‘drinkwater’ en klik op ‘op kaart bekijken’. Alle tappunten in Rome kleuren op met blauwe bolletjes. Super handig. Wij maakten hier meerdere keren per dag dankbaar gebruik van (niet alleen voor water, ook voor de route, supermarkten etc).

2. Gratis bruisend water

Wil je gratis bruisend water? Zelfs dát is mogelijk in Rome. Op het pleintje voor het Colosseum én aan de kant van metrohalte Colosseo heb je twee waterpunten, waar je normáál water, maar ook heerlijk bruisend water kunt tappen. Helemaal gratis en ook nog eens gekoeld! Je kunt hier ook gratis je telefoon opladen, als je telefoon leeg is en je je powerbank vergeten bent mee te nemen.

3. Bekijk de bezienswaardigheden van buitenaf

Bij veel gebouwen en musea kan je naar binnen, maar vaak is dat niet eens nodig. De buitenkant is meestal zelfs mooier dan de binnenkant. Je hoeft dus zeker niets te missen, als je de gebouwen alleen van buitenaf bewondert. Rome wordt dan ook niet voor niets het grootste openluchtmuseum genoemd.

4. Pantheon (is niet langer gratis)

Heb je het dan nét over een gebouw die van binnen zeker wel de moeite waard is, dan is dat wel het Pantheon. En hier komt het beste nieuws. Bij het Pantheon kan je gratis naar binnen. Over budgettips in Rome gesproken. Zeker doen dus.

Update: vanaf juli 2023 is de toegang voor het Pantheon niet meer gratis. De entree kost €5 per persoon.

5. Gratis kerken bewonderen

Bijna alle kerken in Rome zijn ook gratis te bezoeken. Grijp je kans, want er zitten prachtige exemplaren tussen. Wat denk je bijvoorbeeld van de Basiliek van Santa Maggiore. Deze basiliek is een van de vier pauselijke basilieken in Rome. En de enige waarvan het antieke bouwwerk nog intact is. Het ligt in de wijk Monti en heel dichtbij het station Roma Termini. Klik op de link voor de exacte locatie.

Leuk weetje:
Je vindt in deze kerk de grafsteen van Bernini. De architect en beeldhouwer die enorm veel kunstwerken in Rome heeft ontworpen. Je kan eigenlijk niet om deze man heen. Zo heeft hij een belangrijke rol gespeeld bij bijvoorbeeld de Trevifontein, het Sint-Pietersplein, de vierstromenfontein op Piazza Navona en nog veel meer bouwwerken. Je vindt de grafsteen rechts van het altaar. Het is een relatief kleine steen, die op de grond ligt. We zijn er zelfs nog een keer voor teruggelopen, toen we het de eerste keer over het hoofd hebben gezien.

Kledingtip:
In Italië zijn ze vrij streng met betrekking tot de kledingvoorschriften in kerken. Zorg dat je schouders in ieder geval bedekt zijn als je een kerk in wilt. Ook korte rokjes/jurkjes worden niet altijd gewaardeerd. Neem een sjaal of extra kledingstuk mee.

6. Gratis Wifi in Rome

Heb je abonnement met een internetbundel, dan is het goed om te weten dat je die bundel ook gewoon kunt gebruiken in Italië. Italië is namelijk lid van de Europese Unie en binnen alle landen van de EU kan je met je Nederlandse bundel gewoon bellen, sms’en en internetten.

Heb je geen internetbundel, dan kan je buiten de deur van je accommodatie gebruikmaken van 4 uur gratis Wifi per dag met ‘Digit Roma’. In theorie, want het werkt niet overal even goed. Ga naar de website van ‘Digit Roma’ en probeer het gewoon even uit. Je merkt vanzelf of het wel of niet werkt.

7. De Roma pass

Met de Roma pass kan je voor een vast bedrag een aantal musea bezoeken, gratis met het openbaar vervoer én gratis naar de openbare wc’s. Er zijn twee soorten passen. Eén die geldig is voor 48 uur en één die geldig is voor 72 uur. Check de officiële website voor de exacte voorwaarden. Afhankelijk van de plekken die je wilt bezoeken, kan deze pas financieel heel aantrekkelijk zijn.

8. Gratis live muziek op de trappen bij Piazza Trilussa

Op de trappen bij Piazza Trilussa, in de wijk Trastevere (net voorbij de Ponte Sisto) kan je elke avond genieten van live muziek. Bijna altijd is er wel een local of toerist die gitaar speelt onderaan de trappen. Je kunt hier ongegeneerd zitten luisteren.

Streetfood tip Trastevere
Net achter de trappen zit trouwens een eettentje Trapizzino Trilussa waar je de typische hapjes ‘supplì’ (zie foto hieronder) of ‘trapizzino’ kunt afhalen. Deze moet je echt geproefd hebben, wanneer je in Rome bent. Ideaal om op te eten op de trappen, onder het genot van een muziekje.

9. Huur een fiets

Een fiets huren is niet duur in Rome en daarom een ideale (en goedkope) manier om de stad te verkennen als je even geen zin hebt om te lopen. Natuurlijk kan je ook met de metro, maar dan mis je al het moois dat zich boven de grond bevindt. Zonde.

Prijzen
Tegenover het Colosseum, naast het metrostation Colloseo, kan je al fietsen huren vanaf €2,50 per uur. Liever van te voren reserveren? Via Baja Bikes huur je een fiets (vanaf €12,50 voor 1 dag). Ook leuk: ga mee met een van deze fietstours. Klik op de links voor meer informatie en/of om te reserveren.

10. Neem de trein van het vliegveld naar het centrum van Rome

De trein is een goede, relaxte en goedkope manier om van het vliegveld van Rome naar het centrum te reizen.

Meer weten?
Alle info vind je in dit artikel: 4 manieren om vanaf het vliegveld van Rome naar het centrum te reizen

Tip: Officiële website toeristeninformatie Rome
Check ook nog even de officiële website voor toeristeninformatie in Rome. Je vindt hier veel bruikbare informatie en extra budgettips voor als je in Rome bent.

Meer inspiratie voor Rome

Wil je meer lezen over Rome? Klik dan hier voor al onze artikelen over deze prachtige stad.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *