Zeeleeuw bij Muelle Tijeretas op San Cristobal Galapagos eilanden

10 gratis en low budget activiteiten op de Galapagos eilanden

10 gratis en low budget activiteiten op de Galapagos eilanden

Bij de Galapagos eilanden denk je vast aan dure cruises, maar dit hoeft absoluut niet! Het bezoeken van de Galapagos eilanden kan prima op eigen houtje en véél goedkoper dan je misschien denkt. In dit artikel vind je onze top 10 van gratis en low budget activiteiten die je op de Galapagos eilanden kan doen. Aangezien er drie bewoonde eilanden zijn die je kunt bezoeken, noemen we de activiteiten per eiland: Santa Cruz, Isabela en San Cristóbal. Uiteraard hebben we ook een kaartje gemaakt met de exacte locaties van de plekken op Google Maps, zodat je in één oogopslag kan zien wat je waar kan doen.

Locatie van de activiteiten op de kaart (per eiland)

Hieronder zie je eerst een grote overzichtskaart van de Galapagos eilanden met daarop de locatie van de gratis en budget activiteiten. Daaronder zie je nog drie kaartjes, waar je per eiland de plek van de budget activiteiten kan zien.

Klik hier voor de interactieve versie van de kaart op Google Maps.

Santa Cruz  – gratis activiteiten

1. Ga naar Tortuga Bay

Tortuga Bay is een van de mooiste en uitgestrekte stranden van de Galapagos eilanden. Kijk niet vreemd op als je opeens tussen de iguanas loopt of kleine (ongevaarlijke) haaien ziet zwemmen in het ondiepe water. Je moet wel een stukje lopen om vanaf Puerto Ayora op het strand te komen, maar dit is zeker de moeite waard!

2. Breng een bezoek aan het Charles Darwin Centrum

Leer meer over de geschiedenis en ontdekking van (de schildpadden) op de Galapagos eilanden. Tip: haal hier een gratis stempel voor in je paspoort (of reisdagboekje).

Update: alhoewel de entree eerst altijd gratis was, lijkt het erop alsof je hier nu US$10 voor moet betalen – je krijgt dan een tour met gids.

Isabela – budget & gratis activiteiten

3. Gratis snorkelen bij Concha de Perla

Snorkelen bij Concha de Perla vonden we een van de meest fantastische dingen die we hebben gedaan op de Galapagos eilanden. Natuurlijk ben je afhankelijk van de natuur, maar wij hadden hier in elk geval veel geluk. We konden hier snorkelen met zeeleeuwen, iguanas en zeeschildpadden! Deze plek is helemaal gratis.

Budget & inpaktip: Koop alvast je snorkelset (vanaf €9,99) voor je vertrekt.

4. Laat je entertainen door de zeeleeuwen in de haven

Meteen bij aankomst op Isla Isabela zie je ze: de zeeleeuwen! Ze nemen alle bankjes en trapjes in beslag. Het is zó leuk om naar deze beesten te kijken. Het is een uitje op zichzelf en nog gratis ook. Dit maakt het misschien wel een van de leukste low budget activiteiten op de Galapagos.

5. Huur een fiets en spot reuzenschildpadden & de mooiste strandjes

Voor een paar dollar huur je al een fiets. Wij fietsten naar ‘the wall of tears’, wat op zichzelf niet zo bijzonder is om te zien, maar het verhaal erachter wel. Maar de route er naartoe was méér dan bijzonder. Zo kwamen we onderweg langs de mooiste (verlaten) strandjes en zagen we reuzenschildpadden langs de kant van de weg.

Prijs fietshuur: US$10-15 per dag.

6. Bezoek het centrum voor schildpadden & spot flamingo’s

Breng een bezoek aan het broedcentrum voor schildpadden: Centro de Crianza Tortugas Gigantes Arnaldo Tupiza Chamaidan. Ze hebben hier ruim 300 schildpadden. De route vanuit het stadje hier naar toe is super mooi. Onderweg hiernaartoe spot je flamingo’s bij Pozas Salinas de Puerto Villamil. Ook kan het zijn dat je struikelt over de iguanas die in de zon liggen te chillen.

San Cristobal – gratis activiteiten

7. Ga gratis snorkelen bij Bahia Tijeretas

Vanaf het centrum van San Cristobal (Puerto Baquerizo Moreno) loop je in ongeveer 30 minuten naar Muelle/Bahia Tijeretas. Het water is hier super helder en de plek is ideaal om te snorkelen. Deze plek staat er vooral bekend om dat je hier kunt snorkelen met zeeleeuwen. Als je geluk hebt zie je ook nog andere vissen en kleine haaien.

Ben je na het snorkelen klaar voor het échte werk? Check dan snel ons artikel: Duiken op de Galapagos – Alles wat je moet weten

Uitzichtpunt
Vergeet onderweg niet langs het uitzichtpunt te lopen, Mirador Cerro Tijeretas. Je komt ook nog langs het (hierna genoemde) gratis Interpretation Center, leuk en interessant als je iets meer te weten wilt komen over de geschiedenis van de Galapagos eilanden.

  • Bekijk hier een filmpje van zwemmen met zeeleeuwen op onze Instagram.

8. Breng een bezoek aan het Interpretation Center

Mocht je geïnteresseerd zijn in een stukje geschiedenis van de Galapagos, dan kan je een bezoek brengen aan het Interpretation Center op San Cristóbal. De entree is gratis en je komt hier langs op weg naar de hiervoor genoemde snorkel activiteit bij Muelle Tijeretas.

9. Spot zeeleeuwen op Playa los Marinos

10. Ga schildpadden kijken in het broedcentrum

Mocht je nog niet bij het schildpadden broedcentrum op het eiland Isabela zijn geweest (of er graag nog eentje willen bezoeken), dan kan je een bezoek brengen aan Galapaguera de Cerro Colorado. Dit broedcentrum ligt wel wat verder weg, namelijk op 22,5 km van de stad Puerto Baquerizo Moreno. Je kunt hier met de auto/taxi of met de bus naartoe, of fietsen als je heel erg sportief bent. Je kunt het broedcentrum gratis bezoeken en een (optionele) gids kost US$5.

Meer inspiratie voor de Galapagos

Op deze pagina kunnen één of meerdere affiliate links staan. Als jij op een van deze linkjes klikt en vervolgens een boeking maakt of bestelling doet, krijgen wij een kleine vergoeding van dit bedrijf. Jij betaalt niks extra’s. Van de winst doneren wij 34% aan de Sampath Foundation. Dus met jouw klik maak je de wereld nog een stukje mooier. Meer info? Dat lees je hier.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *