Coverfoto uitzicht op het oude centrum Cosenza

Cosenza: 10 redenen om deze zuid-Italiaanse stad te bezoeken

Cosenza: 10 redenen om deze zuid-Italiaanse stad te bezoeken

Cosenza ligt centraal in de Italiaanse regio Calabrië, in het zuiden van Italië. Vanwege haar rijke historie staat Cosenza ook wel bekend als de cultuurhoofdstad van Calabrië. Kenmerkend voor deze zuid-Italiaanse stad is het grote kasteel dat boven de stad uitrijst. Hieraan dankt Cosenza haar bijnaam het ‘Athene van Calabrië’. Cosenza is gebouwd op 7 heuvels en wordt doorkruist door twee rivieren: de Crati en de Busento. De stad is in twee delen opgesplitst. Het nieuwe gedeelte ligt ten noord(westen) van de rivier. Het oude historische centrum vind je ten zuiden van de rivier. We geven je een heleboel tips over wat je kan zien, doen én eten in deze heerlijke stad! Heb je genoeg cultuur gesnoven, dan is Cosenza ook de perfecte uitvalsbasis voor een dagje strand of een bezoekje aan de nationale parken Sila en Pollino.

Hieronder vind je eerst een kaartje van de 10 plekken en vervolgens alle informatie over de dingen die er in Cosenza en omgeving te zien, te doen en te proeven zijn. Helemaal onderaan dit artikel zie je waar Cosenza op de kaart ligt.

Klik hier voor de interactieve kaart. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

1. Lekker uitzicht: wandel naar het kasteel boven op de heuvel

Een bezoek aan Cosenza is niet compleet zonder bezoek aan het kasteel. De volledige naam van het kasteel is in het Italiaans ‘Castello Normanno Svevo’. Het kasteel ligt hoog boven de stad, op een heuvel. Dit betekent dat je je kuitspieren aan het werk moet zetten, maar dat je daarna wordt beloond met een fantastisch uitzicht.

Hoe kom je er?

De route naar het kasteel loopt via het oude centrum. Het begin van het oude centrum heeft een ruig karakter, met veel vervallen huizen. Maar naarmate je verder loopt, worden de gebouwen mooier. Je komt onder andere langs het ‘Piazza Duomo’ met de kathedraal. Als je daarna wat verder loopt, kom je bij een groot plein. Aan de linkerkant van het plein staat het ‘Palazzo del Governo’, aan de rechterkant het ‘Teatro Alfonso Rendano’. Als je vanaf het plein rechtdoor loopt, kom je uit in het park ‘Villa Vecchia’.

Vervolg van de route

Vanaf het plein loop je via kleine trappetjes verder omhoog richting het kasteel. Wat ons betreft is het meer dan de moeite waard om de klim naar het kasteel te maken. Het panoramische uitzicht op het oude centrum van Cosenza en de bergen waardoor de stad omringd wordt, is namelijk letterlijk een van de hoogtepunten van je verblijf in Cosenza.

Het uitzicht

De karakteristieke oranje bruine daken en de lichte kleur van de stenen vormen een prachtig contrast met het groen van de bomen. Aan de rechterkant zie je de kathedraal met zijn grote ronde glazen oog. Aan de linkerkant zie je de moderne witte brug liggen. Deze brug wijkt enorm af van alle andere gebouwen in de omgeving en vormt daardoor ook een bijzonder contrast.

De terugweg

Om weer in het centrum te komen, kan je dezelfde weg terug lopen. Met je rug naar het kasteel naar rechts. Je kunt echter ook linksaf, zodat je via een andere weg naar beneden loopt. Je komt aan het einde van het pad bij een kerk (Monastere delle Cappuchinelle). Vanaf hier kan je de trappen verder naar beneden pakken. Je loopt dan midden door het oude centrum.

Duur: 30 minuten (enkele reis)
Vanaf de brug ‘Ponte Mario Martire’ (het begin van het oude centrum) loop je in ongeveer een half uurtje naar boven. Plan wat extra tijd in, want onderweg kom je langs een aantal mooie plekken.

Lekker makkelijk: met de auto
Je hoeft niet te lopen. Je kan je auto ook in de buurt van het kasteel parkeren.

Tip: ga aan het eind van de dag naar het kasteel
Als je in de zomer in Cosenza bent, zorg dan dat je een uurtje voor zonsondergang boven bij het kasteel bent. Het licht is dan extra mooi en geeft de oude huisjes nog meer charme. Als je later bent, dan zit de zon al achter de bergen (eerder dan de tijd waarop de zon ondergaat).

Bezoek aan het kasteel
> Entree: €4 (kinderen t/m 5 jaar gratis, daarboven 50% korting).
> Openingstijden: In juli en augustus gesloten tijdens de siësta. Op maandag gesloten.
> Zie de website van Castello Cosenza voor recente informatie en openingstijden.

Stukje geschiedenis
Het kasteel van Cosenza ligt op de top van de Pancrazio-heuvel, een van de zeven heuvels van de stad. De inwoners van Cosenza bouwden in 937 na Christus hun fort op de top van de heuvel. Daarna is het vaak veroverd en aangepast. In 1184 vond een fatale aardbeving plaats, waardoor het fort werd verwoest en onbruikbaar raakte. Pas met de komst van Frederik II van Schwaben (13e eeuw) keerde het kasteel terug naar zijn pracht en kreeg het een belangrijke verdedigingsfunctie. Kenmerkend voor het kasteel is de achthoekige toren.

2. Lekker cultureel: kerken en streetart in het oude centrum van Cosenza

Net voordat je het oude centrum in wandelt, zie je aan de linkerkant van Ponte Mario Martire de San Domenico kerk. Vooral het raam boven de ingang is erg indrukwekkend. Na het bewonderen van de kerk, loop je door naar het oude centrum.

Liefde op het tweede gezicht
Voor ons was het liefde op het tweede gezicht. Het eerste deel van de stad is nogal slecht onderhouden. Er zijn daardoor veel vervallen en leegstaande huizen. Als je wat langer kijkt, heeft dit eigenlijk wel zijn charme en blijk je er hele toffe foto’s te kunnen maken.

Schilderijen
Ook zijn er een aantal schilderijen te ontdekken. Je vindt ze op de muren van gebouwen. Je kan er een speurtocht van maken en de schilderijen zelf proberen te ontdekken. Of je kijkt op de plattegrond voor de exacte locaties. Er zijn er 5 in totaal.

Na een aantal minuten kom je uit bij het Piazza Duomo. Aan dit plein ligt de kathedraal van Cosenza. Ook zitten er wat leuke restaurantjes. Vanaf hier kan je verder doorlopen naar het Palazzo del Governo, het Teatro Alfonso Rendano en het park Villa Vecchia. Een aanrader is om door te lopen naar het kasteel op de top van de berg.

3. Lekker cultureel: het openluchtmuseum in het nieuwe gedeelte

Een bijzondere plek in Cosenza is de Corso Mazzini. Deze straat ligt net buiten het historische centrum. Hij loopt van Piazza Bilotti naar Viale Trieste en is alleen toegankelijk voor voetgangers. Deze lange en brede winkelstraat heeft veel terrasjes en stenen banken om te gaan zitten. Het bijzondere van deze straat, is dat het ook het decor is van het enige openluchtmuseum van Italië: het Museum Bilotti. Verspreid door deze straat staan diverse kunstwerken. En je kan Cosenza natuurlijk ook niet verlaten, zonder dat je een foto bij het ‘Love Cosenza’ kunstwerk hebt gemaakt.

4. Lekker modern: bewonder de witte brug

Als we het hebben over de witte brug, bedoelen we de ‘Ponte San Francesco di Paola’. Deze brug staat ook wel bekend als de Calatrava-brug. Vernoemd naar de architect die deze brug heeft ontworpen: de Spaanse architect Santiago Calatrava. De brug is pas in gebruik sinds 25 januari 2018. Qua kleur en vorm doet de brug ons denken aan de Erasmusbrug in Rotterdam.

Het unieke van deze brug, is dat er in het midden een pad is voor voetgangers. Je kan hier hele toffe foto’s maken, waarin de kabels van de brug een hoofdrol spelen.

5. Lekker fotograferen: vanaf Ponte Alarico

Cosenza is een fotogenieke stad. Je kan op veel plekken mooie foto’s maken. Vanaf de brug ‘Ponte Alarico’ heb je aan de ene kant uitzicht op de spoorbrug, de kerk en de heuvel met de oude stad op de achtergrond. Kijk je naar de andere kant, dan zie je de moderne witte brug. Een ideale plek om een paar mooie foto’s te maken.

Tip: Deze plek is extra mooi rond zonsondergang.

6. Lekker eten: Il Paesello

Lekker eten doe je bij Trattoria Il Paesello. Bij dit restaurantje krijg je enorme porties voorgeschoteld. Hoewel wij grote eters zijn, zat onze buik vol na een bord pasta. Dit is in Italië eigenlijk pas het voorgerecht. Maar wij kunnen je verzekeren, dat je hier meer dan genoeg aan hebt.

De prijs-kwaliteitverhouding is fantastisch (een bord pasta kost €7). Maar het allerbelangrijkste is, het eten is hier zo lekker dat je je bord wil uitlikken (hebben we ook stiekem gedaan). Het restaurant staat niet voor niets op nummer 7 van restaurants in Cosenza, met een 4,5/5 uit ruim 350 beoordelingen.

Tip
Neem de ‘pasta e purpettine’: een pasta (platte canneloni) met gehaktballetjes, kaas en tomatensaus.

Ook lekker en een onverwachte niet alledaagse combinatie, de ‘pasta e fagioli’: een pasta (dikke vierkante spaghetti) met (bruine) bonen.

7. Lekker zoet: Caffè Renzelli

Café Renzelli zit achter het Piazza Duomo. Dit is het oudste café van Cosenza. Je kunt hier terecht om een kopje koffie te drinken. Maar dan wel met een gebakje. Aanrader: de locale specialiteit, de Varchiglia. Een gebakje gevuld met chocolade en amandelen.

8. Lekker slapen: Civico 27

Lekker slapen doe je bij Civico 27. Je krijgt hier een eigen kamer, badkamer en ruim balkon. Daarnaast is er een grote gezamenlijke ruimte met banken, tafeltjes en een kleine keuken met koelkast. Ook is er nog een groot gedeeld balkon. Vanaf dit balkon heb je een fantastisch uitzicht op het kasteel en de oude stad. De inrichting is modern, er wordt elke dag schoongemaakt en het bed ligt heerlijk. De WiFi is snel en er is ook een airco.

Tips van de eigenaar
Daarbij komt dat de eigenaar (Antonio) enorm aardig is, goed Engels spreekt (verbazingwekkend, want dit is zeker niet altijd het geval in Italië) en je veel tips kan geven.

Klein nadeel
Het enige nadeel van het appartement, is dat je de keuken niet mag gebruiken om echt te koken. Maar gelukkig zijn hier genoeg leuke restaurantjes om lekker te eten.

Prijsklasse: € (rond de €40 per nacht voor een tweepersoonskamer)
Beoordeling: 9,5 (op Booking.com & daar sluiten wij ons volledig bij aan!)
Genius korting: ja

9. Lekker in de natuur: 2 nationale parken

Er liggen twee nationale parken in de buurt van Cosenza. Sila nationaal park ligt wel wat dichterbij Cozensa, dan Pollino nationaal park. Beide zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken, waarbij Pollino ons het meeste heeft verrast. Er rijdt niet of nauwelijks openbaar vervoer, dus wil je deze parken bezoeken dan raden we je aan om een auto te huren. Wij vinden het zelf altijd prettig om bij Sunny Cars te huren, omdat je een auto huurt inclusief afkoop van alle mogelijke kosten. En dus niet achteraf voor nare verrassingen komt te staan. Want je weet maar nooit wat er gebeurt, met de rijkunst van die Italianen.

Autohuur Italië

1. Nationaal park Sila
Dit nationale park bestaat voor het grootste deel uit meren en bossen. Er wordt gezegd dat deze plek de schoonste lucht heeft van Europa.

2. Nationaal park Pollino
In dit nationale park vind je enorm veel verschillende bergen. Het is een paradijs voor wandelaars en hikers. Als je op zoek bent naar een roadtrip door een prachtig natuurgebied, dan is dit the place to be.

10. Lekker naar het strand: de kust rondom Paola

Cosenza zelf ligt niet aan de kust, de dichtstbijzijnde grote stad die aan zee ligt is Paola. Vanuit Paola heb je heel veel mogelijkheden om stranden te bezoeken.

Met de trein naar het strand
Vanuit Cosenza reis je makkelijk met de trein in Paola. Met zo’n 20 minuten ben je aan de kust. Vervolgens kan je in Paola overstappen op een trein richting het noorden of het zuiden. Het voordeel in dit deel van Italië is, dat veel stranden zich direct aan de weg of dichtbij een treinstation bevinden. Het nadeel daarvan, is dat deze stranden (vooral in de zomerperiode) erg druk bezocht worden, vanwege de uitstekende bereikbaarheid. De stranden bestaan uit allemaal kleine steentjes. Helaas geen zandstranden hier.

Zuid
Ten zuiden van Paola vind je onder andere de volgende kustplaatsen:

 • Amantea (meer specifiek Coreca)
 • Falerna

Noord
Ten noorden van Paola bevinden zich een heleboel stranden. We noemen er een aantal:

 • Belvedere (dichtbij restaurant Sabbia d’oro)
 • Diamante
 • De stranden in de buurt van Cirella’s eiland
 • Guardia Piemontese bij scoglio della Regina
 • San Nicola Arcella & Arco Magno (blauw water, weinig toeristen, een natuurlijke stenen boog)
 • Praia a Mare en de stranden bij Dino’s island

Meer inspiratie voor stranden

Op zoek naar meer stranden in het zuiden van Italië? Raak geïnspireerd door onze andere artikelen, met daarin veel tips en praktische informatie: De 6 mooiste stranden in Calabria (Zuid-Italië) & De mooiste stranden van Puglia (Zuid-Italië).

Hoe kom je in Cosenza? Info vervoer

Met het vliegtuig
Het dichtstbijzijnde vliegveld is Lamezia Terme Airport (SUF). Onder andere Ryanair, Alitalia, easyJet, KLM en Air France vliegen naar Lamezia Terme. Andere opties zijn: vliegen op Napels, Bari, Reggio di Calabria of Brindisi.

Met de trein

 • Vanaf Lamezia Terme Airport reis je in ongeveer 2 uur met Trenitalia naar Cosenza.
 • Het traject Napels – Cosenza duurt tussen de 3 à 5 uur
 • Het traject Reggio di Calabria – Cosenza duurt tussen de 3,5 à 4,5 uur

Met de huurauto
Vaak scoor je de beste deals als je je huurauto ophaalt op het vliegveld. Afhankelijk van je vakantieplannen, kan het gunstig zijn om de auto op een andere plek in te leveren dan waar je hem hebt opgehaald. Je hoeft dan geen rondje te rijden. Zo haalden wij onze auto op in Cosenza en hebben we hem ingeleverd in Salento (dichtbij Napels).

Vergelijk de beste deals:

Cosenza op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *