Coverfoto uitzicht op Torre dell Orso

De mooiste stranden van Puglia (Zuid-Italië)

De mooiste stranden van Puglia (Zuid-Italië)

Puglia heeft meer dan 700 km aan kustlijn. Ter vergelijking: de Noordzeekust in Nederland is 350 km lang. Alleen de provincie Puglia heeft dus als 2x zoveel kust als de westkant van Nederland. Puglia heeft niet alleen een lange kustlijn, haar kust is ook nog eens prachtig en divers. Daarnaast hebben de stranden in dit deel van Italië de meest fantastische namen. Je waant je hierdoor snel in een tropisch paradijs. Om je op weg te helpen om de mooiste stranden en strandjes te vinden, hebben we dit artikel geschreven. Vanwege de grootte en uitgestrektheid van de provincie Puglia, hebben we de stranden opgedeeld in 3 regio’s. Van noord naar zuid: Gargano, rondom Bari en Salento.

Bekijk het kaartje om te zien waar de regio Puglia ligt in Italië.

Hieronder vind je een kaart, met daarop alle stranden die we hieronder noemen. Handig & overzichtelijk.

Inhoudsopgave

Snel navigeren
Via onderstaande inhoudsopgave kan je makkelijk en snel navigeren naar een bepaald deel van dit artikel. Klik daarvoor op een van de onderstaande kopjes.

Kaart overzicht stranden Puglia

Hieronder staat een afbeelding met daarop de locaties van de mooiste stranden in Puglia. Klik hier om de interactieve kaart te openen.

Gargano

De regio Gargano ligt in het noordoosten van Puglia. Het wordt ook wel de het spoor van de hak van de laars genoemd. Gargano is een bergachtig schiereiland. Het landschap is daarmee totaal anders dan de rest van Puglia. De kust (aan de zuidkant van het eiland) bestaat uit hoge kliffen, met daaronder idyllische strandjes.

Kaart
Hieronder vind je een overzicht van de strandjes aan de zuidkant van het schiereiland Gargano, die je met het openbaar vervoer kan bereiken. Om je een idee te geven waar de stranden liggen, hebben we een afbeelding van de kaart toegevoegd. De interactieve kaart bekijk je via deze link. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

Accommodaties in Gargano, Italië

1. Mattinata

Kiezelstrand | gratis toegang | beperkte plek op het openbare gedeelte
Veel strandtenten
Twee ligbedjes, parasol en parkeren: €10
Kindvriendelijk

Olijfbomen
Mattinata wordt ook wel ‘La farfalla bianca del Gargano’ genoemd, ‘de witte vlinder van de Gargano’. Het heeft ook de bijnaam Citta’dell’olio (stad van de olie) vanwege de vele olijfbomen. Het plaatsje heeft een lang kiezelstrand, waar je heerlijk een dagje kunt zonnen. Je kan rond zonsondergang een wandeling langs de zee maken.

Actief
Ben je op zoek naar wat meer inspanning, wandel dan naar de top van de Monte Saraceno. Je hebt vanaf hier een fantastisch uitzicht op de zee, de vele olijfbomen, Mattinata en haar omgeving. Wij vonden dit een leuke en korte hike.

2. Baia delle Zagare

Ook Baia delle Zagare is prachtig. In deze baai vind je eigenlijk twee strandjes: Spiaggia di Baia dei Mergoli en Spiaggia dei Faraglioni. De baai heeft de vorm van een halve maan en is erg bekend en geliefd vanwege zijn twee rotsen in zee. Deze rotsen in zee worden in het Italiaans ‘faraglioni’ genoemd. Eén van de twee faraglioni heeft de vorm van een boog. Deze boog heeft de bijnamen Arco di Diomede en Arco Magico. Er zijn ook veel boottours die naar deze mooie plek gaan.

Actief
Vanaf Baia delle Zagare kan je naar het strand van Vignanotica lopen over de Sentiero Natura. De route andersom lopen kan natuurlijk ook.

Kiezelstrand | steil naar beneden (met trap) | gratis & betaald deel
Klein restaurant/strandtentje (alleen voor hotel gasten?)
Twee ligbedjes, parasol en parkeren: €50 | gratis gedeelte is klein en snel vol

3. Vignanotica

Fijn wit kiezelstrand | gratis toegang | veel plek op het openbare gedeelte
Twee strandtenten
Twee ligbedjes en een parasol: €25
Parkeren: €10

Vignanotica heeft een van de mooiste stranden van de Gargano. Je kan dit strand bereiken met de (huur)auto en met de bus. Als je er over land zonder auto naartoe wil, moet je er wel even wat moeite voor doen. De bus (Ferrovie del Gargano of Sita) dropt je namelijk langs de weg bij restaurant ‘Trattoria La Montagna’. Vanaf hier is het ruim 45 minuten (berg af) lopen. Maar na een wandeling van drie kwartier kun je zwemmen in een prachtige blauwe zee, terwijl de hoge witte kliffen boven je uit torenen. Lees hier hoe je er precies komt.

Voor of na het bezoeken van dit strand kan je ook een mooie wandeling maken met uitzicht op Baia delle Zagare. Lees hier al onze tips over deze Sentiero Natura.

Rondom Bari

Bari ligt direct aan zee. Het heeft naast een grote haven ook een heerlijk zandstrand. Verder vind je langs de hele kustlijn zowel ten noorden als ten zuiden van Bari leuke plekjes aan zee. De mooiste stranden vind je ten zuiden van Bari. Wij maakten een selectie voor je. Deze strandjes zijn ook goed met het openbaar vervoer te bereiken.

Plattegrond
Om je een idee te geven van waar de stranden liggen rondom Bari, hebben we hieronder een afbeelding van de kaart toegevoegd. De interactieve kaart kan je bekijken via deze link.

4. Giovinazzo

Geen strand, baai met betonnen plateaus | gratis toegang
Veel restaurantjes in de buurt

Giovinazzo heeft geen (zand)strand. Wel een hele schattige haven en veel betonnen plateaus en rotsen langs de kust. Genoeg plekken om heerlijk te zonnen en af en toe een duik in zee te nemen.

5. Bari

Wit zandstrand | gratis toegang | Geen bedjes en parasol te huur

In de zomer kan het erg warm zijn als je het oude centrum van Bari bezoekt. Hoe heerlijk is het dan om even af te koelen op het stadsstrand van Bari: Pane e Pomodori (‘Brood en Tomaten’). Je vindt hier een heerlijk zandstrand. Helemaal aan het begin (het dichtst bij de stad) staan bomen, voor als je graag in de schaduw wilt liggen. Het is ongeveer 30 minuten lopen, om vanaf de stad op het strand te komen.

Met de trein
Je kan ook de trein nemen. Je moet dan uitstappen bij de treinstations Marconi of Bari Parco Sud. Vanaf hier is het nog geen 10 minuten lopen naar het strand. De trein vanaf ‘Bari Centrale’ kost €1,10 voor een enkele reis en duurt een paar minuten. Check de website van Trenitalia voor de actuele tijden en prijzen.

6. Polignano a Mare

Kiezelstrand | gratis toegang | beperkte ruimte
Veel restaurantjes in de buurt

Polignano heeft eigenlijk maar één strandje, direct naast het oude centrum. Bijzonder, uniek en leuk om te zien, maar vaak vol met locals en een aantal toeristen. Wil je wat meer ruimte, dan kun je beter wat verder afzakken naar het zuiden richting Monopoli.

Het centrum van Polignano zit vol met leuke, hippe tentjes waar je lekker kan eten of kan afkoelen met een drankje.

Tips voor activiteiten in Polignano en Monopoli

7. Monopoli

Veel zandstrandjes | (meeste met) gratis toegang | geen bedjes en een parasol te huur
Restaurantjes in de buurt

Monopoli is een leuk stadje met een stadsstrand direct naast het historisch centrum. Op het stadsstrand ‘Spiaggia Cala Porta Vecchia’ kan het heel erg druk zijn.

Ten noorden, maar vooral ten zuiden van Monopoli, vind je nog heel veel leuke kleine baaitjes met zandstrandjes. Hier is het vaak een stuk rustiger dan op het stadsstrand. Een aantal van deze strandjes kan je lopend bereiken. Heb je weinig tijd of wil je naar een strandje wat verder weg, dan is het aan te raden om een fiets te huren. De strandjes Porto Bianco en Porto Rosso vonden wij erg leuk en deze zijn dichtbij het het centrum. Ook zitten hier een paar restaurants direct aan het water, zoals Porto Rosso – Bar Ristorante Pizzeria, waar je lekker kan eten tijdens of na een dagje strand.

Wil je snel terug naar de inhoudsopgave voor het overzicht? Klik dan hier.

Salento (de hak)

Salento ligt in de zuidelijke punt van Puglia. Het bestrijkt het gebied vanaf Lecce tot het diepe zuidoosten van Italië. Deze regio vormt de hak van de laars. Dit deel van Puglia is aan beide kanten omgeven door water. Aan de oostkant door de Adriatische zee, aan de westkant door de Ionische zee. De wind, zee en zon zijn de drie elementen die de prachtige kust van Salento hebben gevormd en zo mooi hebben gemaakt.

Langs de kust volgt de ene mooie baai na de andere. Het water is helder in 50 tinten blauw. Op sommige plekken heb je zelfs heerlijk zandstrand. Maar op een klif liggen heeft ook z’n charme. Je waant je hier in een tropische oord aan de andere kant van de wereld, in plaats van in Italië.

De Italianen laten hun strandkeuze afhangen van de wind. Bij een westenwind (ponente), kiezen de locals voor een strand aan de Adriatische kust (oosten). Waait de wind uit het oosten of noorden (levante of tramontana), dan gaan ze naar de stranden aan de Ionische kust (westen). Wil je de drukte vermijden, ga dan naar de stranden waar de Italianen niet naar toe gaan. Je hebt dan een iets rustiger strand en een wat wildere zee. Dit zijn voor ons twee pluspunten.

*Adriatische zee (oostkust)

Wij liepen een lang stuk langs de kust. Van Torre Sant’Andrea naar San Foca. Dit is een stuk van ongeveer 8 km van zuid naar noord (wind tegen, zon in de rug en berg af) langs de kust. Je kan op verschillende plekjes stoppen om te zwemmen.

Ga je van noord naar zuid, dan wordt het landschap steeds spectaculairder. Deze volgorde zouden we zeker aanraden als je met de auto bent. Om het overzichtelijk te houden, noemen we onze favoriete plekjes van noord naar zuid (en dus in tegengestelde richting van hoe wij liepen).

Om je een idee te geven van waar de stranden liggen, hebben we een afbeelding van de kaart toegevoegd. De interactieve kaart bekijken kan via deze link. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

8. San Foca – Li Marangi

Zandstrand | gratis toegang | veel plek op het openbare gedeelte | direct naast de bushalte
Eén strandtent
Twee ligbedjes en een parasol: €20

Niet het meest spectaculair, maar nog steeds mooi. Hier zijn geen kliffen (meer), alleen wat lage rotsen. Wel een lekker zandstrand. En direct naast de bushalte van lijn 101 naar Otranto (in het zuiden) of Lecce (in het noorden). Dit strand is niet heel erg toeristisch, er lijken vooral veel locals naartoe te gaan.

9. Roca – Portulignu

Geen strand | baai tussen de rotsen, met zacht zand | gratis toegang | geen bedjes te huur
Restaurant in de buurt

Spiaggia di Portulignu is een heerlijke baai, zonder strandje. Er zijn twee trappen tussen de rotsen om het water te bereiken. Je stapt direct in het zachte witte zand van de baai. Het water is helder, rustig en ondiep. Perfect om te snorkelen.

10. Torre dell’Orso

Zandstrand | gratis toegang | beperkt plek op het openbare gedeelte
Veel strandtenten
Twee ligbedjes en een parasol: €35
Parkeren: vanaf €3-4 per dag

Een prachtig zandstrand met uitzicht op ‘Le Due Sorelle’. Dit zijn twee rotsen in de zee. Naar het Nederlands vertaald betekent de naam van de rotsen ‘De twee gezusters’. De zee en het strand zijn heerlijk, maar vergeet niet om ook even aan de zuidkant naar boven te lopen. Want vanaf bovenaf heb je een prachtig uitzicht op de baai en ‘De twee gezusters’.

Ons favoriete plekje was het meest zuidelijke stukje strand. Je bent dan het dichtst bij de twee rotsen en hebt een stuk strand waar je zelf je handdoekje neer kan leggen.

In het midden zit ook een prettige plek, die gratis toegankelijk is. Op dit deel van het strand staan namelijk bomen. Daardoor heb je zelfs midden op de dag natuurlijke schaduw.

11. Torre Sant’Andrea

Geen strand | rotskust met trapje naar het water | gratis toegang
Geen restaurantjes in de buurt

Torre Sant’Andrea heeft geen strand. Maar toch mag je deze plek absoluut niet overslaan. Het is een van onze favoriete plekjes langs de kust van Puglia. Met helder water en prachtige uitgesleten rotsformaties is dit een prachtige plek om te zwemmen, te zonnen en foto’s te maken. Gegarandeerd succes!

12. Baia dei Turchi

Zandstrand | gratis toegang | geen bedjes en een parasol te huur
Eén klein hutje tussen het strand en de parkeerplaats
Parkeren: vanaf €5 per dag | Gratis shuttlebus vanaf de parkeerplaats, daarna nog 10 min lopen

Dit strand dankt zijn naam aan de Turken die hier in de 15e eeuw aanmeerden. Baia dei Turchi is een prachtig en lang uitgerekt zandstrand (hier en daar onderbroken door wat middelhoge rotsen). Het water blijft lang ondiep en is heel erg helder.

Minpuntjes: vanaf de parkeerplaats moet je eerst met een shuttlebusje en dan nog 10 minuten lopen (wel een hele mooie bosrijke omgeving). De dichtstbijzijnde bushalte is Torre Sant Stefano, vanaf hier is het ruim 30 minuten lopen naar het strand. Het strand is behoorlijk toeristisch.

13. Baia del Mulino d’Acqua & Grotta Sfondata

Zandstrand | alleen toegang per boot of via de camping (€12)
Parkeren: tegenover de camping

Wij hebben geprobeerd te voet deze strandjes te bereiken, maar dat lukt niet. Je moet óf met een bootje hiernaartoe óf via de camping Mulino d’Acqua. De camping biedt als enige plek vanaf het land toegang tot dit strand. Om toegang te krijgen, betaal je bij de receptie van de camping €12 p.p. Je mag dan ook gebruik maken van het zwembad dat bij de camping hoort. Beste een prima deal, als je hier de hele dag wilt doorbrengen (en/of met kinderen hier bent).

14. Lido della Staffa

Zandstrand | gratis toegang | geen bedjes en een parasol te huur
Geen strandtent

Ben je op zoek naar rust? Ga dan naar dit strandje toe. Lido della Staffa is een klein en rustig strandje. Er is hier geen strandtent en er zijn ook geen bedjes die je kan huren. Je kan je handdoekje neerleggen op het zandstrandje of op een van de rotsen. Het water is helder en koel. Daardoor is het een prima plek om te snorkelen, alhoewel we hier niet heel veel bijzondere vissen hebben gespot (afgezien van de kleine visjes die aan je tenen knagen als je wat langer stil staat).

15. Lido Castellana

Zandstrand & rotsen | gratis toegang | beperkt plek op het openbare gedeelte
Een paar strandtenten
Twee ligbedjes en een parasol: €45

Via een wandelpad met houten flonders loop je naar het strandje ‘Castellana’. Je kunt hier zowel op de rotsen als op het zandstrand je handdoekje neerleggen. Op de meeste plekken met zand stonden echter bedjes die je moest huren.

Het is een gezellige plek, maar ook wel vrij druk. Wij zijn zelf doorgelopen naar een strandje verderop (Lido della Staffa), waar we iets meer de ruimte hadden.

16. Otranto

Zandstrand of rotsen | gratis toegang | beperkt plek op het openbare gedeelte
Veel strandtenten
Twee ligbedjes en een parasol: €30

Otranto is een leuk stadje. Het grote (stads)strand is niet te missen. Maar daarnaast heb je nog een paar leuke plekken. Als je in Otranto bent, breng dan een bezoekje aan één of meer van de volgende vier strandjes:

1. Het natuurlijke ‘zwembad’ direct onder de Torre Matta (zuid), prachtig gelegen langs de oude stadsmuur
2. Het betonnen plateau rechts van het zandstrand (zuid)
3. Het grote zandstrand in het midden van de baai (centrum), het stadsstrand
4. De rotsen aan de linkerkant (noord)

Tips:
1. Neem je snorkel en duikbril mee
2. Wil je niet veel geld uitgeven aan een bedje en parasol (gemiddeld €30 voor twee bedjes en een parasol) neem dan je eigen parasol en strandspullen mee (als je met de auto bent). Een parasol kan je al voor €10 in de winkel kopen.

17. Santa Cesarea Terme

Zandstrand met stenen | gratis toegang | klein strand, dus beperkt plek

Een heel mooi strand onderaan een hoge klif. Er is niet veel plek, dus het kan hier heel druk zijn in het hoogseizoen.

Wil je even terug naar de inhoudsopgave voor het overzicht? Klik dan hier.

*Ionische zee (westkust)

Om je een idee te geven van waar de stranden liggen, hebben we een afbeelding van de kaart toegevoegd. De interactieve kaart bekijken kan via deze link. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

18. Gallipoli

Zandstrand met steentjes | gratis toegang | geen bedjes en parasol te huur
Restaurantjes in de buurt

Gallipoli is een leuk stadje en wat het éxtra leuk maakt, is dat het aan de uiterste westpunt een eigen stadsstrand heeft. Je kan hier even lekker bijkomen tijdens of na de sightseeing. Als je dicht bij de muur gaat zitten, heb je in de ochtend schaduw.

Je kan in Gallipoli een fiets huren (ongeveer €5 per dag) en naar andere strandjes in de buurt fietsen.

19. Baia Verde

Zandstrand met af en toe een rots | gratis toegang | beperkt plek op het openbare gedeelte
Veel strandtenten
Twee ligbedjes en een parasol: €35
Parkeren: vanaf €5 per dag

Baia Verde ligt vlak onder Gallipoli en heeft een breed zandstrand, met kristalhelder water. Af en toe kom je wat stenen of rotsen tegen op het strand en in het water. Er zijn veel strandtenten en een aantal plekken aangewezen als openbaar strand. Je kan je auto dichtbij parkeren, maar het kan druk zijn.

Je kan hier bijvoorbeeld ook heen fietsen vanuit Gallipolo.

20. Zuidelijkste punt

Zandstrand
Veel strandtenten
Parkeren: vanaf €5 per dag
Twee ligbedjes en een parasol: €20 (laagseizoen) €30-€50 (hoogseizoen en afhankelijk van de rij)

Wil je naar het meeste zuidelijke punt van Puglia, dan moet je naar het strand van Maria di Leuca. Een mooier strand vind je vlakbij, bij Pescoluse. Die plek wordt ook wel ‘de Maldiven van Italië’ genoemd. Vanwege het blauwe heldere water en het witte zand. Let op: de helderheid van het water hangt af van de soort wind (noord of noordoost is het beste). Je kan dus pech hebben. In de zomer is dit een van de populairste stranden. Het kan daardoor erg druk zijn.

Gelukkig heb je nog enorm veel andere keus. Het zuiden van Puglia is echt een paradijs!

Wil je voor een laatste keer nog even terug naar de inhoudsopgave voor het overzicht? Klik dan hier.

Vervoer naar en in Puglia

Vliegen naar Puglia
Als je in of zo dicht mogelijk bij Puglia wil landen kan je vliegen naar Bari, Brindisi, Foggia of Pescara.
Wil je een rondreis maken door (het zuiden van) Italië dan kan je bijvoorbeeld ook vliegen op Napels of Rome.

Auto (huren)
Rij met je eigen auto naar het zuiden van Italië. Of huur een auto na aankomst (met het vliegtuig of de trein).

Trein in Italië
Op de website van Trenitalia kan je heel eenvoudig de dienstregeling, prijzen en reisduur vinden. Als je de app downloadt kan je ook makkelijk een digitaal kaartje kopen.

Bus in Puglia
De twee busmaatschappijen waar wij het meest mee gereisd hebben door Puglia zijn:

Reisadvies Italië

Naar Italië reizen

Het reisadvies voor Italië is groen. Dit heb je nodig om naar Italië te reizen:

 1. Passenger locator form (klik hier voor het formulier)
 2. Digitaal coronabewijs (bekijk het reisadvies voor de eisen en voorwaarden).

Tijdens je verblijf in Italië: Green Pass

Voor veel locaties en gelegenheden in Italië heb je een Basic Green Pass (3G) of Super Green Pass (2G) nodig. Dit geldt voor iedereen vanaf 12 jaar. Je kan je coronabewijs in de CoronaCheck-app hiervoor gebruiken.

Basic Green Pass
Een Basic Green Pass is een vaccinatie- of herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden), of  een negatieve testuitslag (PCR-test niet ouder dan 72 uur, antigeentest niet ouder dan 48 uur). Een boostervaccinatiebewijs is onbeperkt geldig.

Super Green Pass
Een Super Green Pass is een vaccinatie- of herstelbewijs (niet ouder dan 6 maanden). Een boostervaccinatiebewijs is onbeperkt geldig.

Bewijs ouder dan 6 maanden
Is jouw Nederlandse vaccinatie- of herstelbewijs wel ouder dan 6 maanden? Dan heb je daarnaast ook een negatieve testuitslag nodig (PCR-test niet ouder dan 72 uur of een antigeentest niet ouder dan 48 uur).

Geen pas nodig

Voor deze locaties heb je geen basic of super green pass nodig:

 • Supermarkten
 • Dokterspraktijken
 • Apotheken

Locaties wel een pas nodig

Locaties Basic Green Pass (3G)

 • Niet-essentiële winkels, zoals kledingwinkels en souvenirwinkels
 • Kapsalons
 • Banken
 • Postkantoren
 • Overheidsgebouwen

Locaties Super Green Pass (2G)

 • Hotels en andere overnachtingsplaatsen
 • Horeca (ook in de buitenlucht)
 • Lokaal en regionaal openbaar vervoer
  Binnenlandse vluchten
 • Concerten en festivals
 • Sportevenementen- en stadions (ook in de buitenlucht)
 • Skiliften, (buiten)zwembaden en sportscholen
 • Musea, bioscopen en theaters
 • Beurzen en congrescentra
 • Ceremonies

Algemene maatregelen: Mondkapjes en afstand houden

Je moet in heel Italië in openbare binnenruimtes een mondkapje dragen. Daarnaast moet je minimaal 1 meter afstand houden. Op de volgende locaties is een FFP2-mondkapje verplicht:

 • Openbaar vervoer
 • Bioscopen
 • Theaters
 • Sportstadions

Ook op andere locaties moet u soms een FFP2-mondkapje dragen. Zorg er daarom voor dat je altijd een FFP2-mondkapje bij je hebt.

Meer inspiratie voor Italië

De 6 mooiste stranden in Calabria (Zuid-Italië)
Rome – 10 budgettips op een rijtje
Handige woorden Italiaans: voor je vakantie of stedentrip
Ontdek het echte Napels met lokale gids Riccardo
Ga naar de top van de Vesuvius – Alles wat je moet weten
Cosenza: 10 redenen om deze stad te bezoeken

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *