Coverfoto einde Wandelpad Saraceno

Gargano – Wandel naar de top van de Monte Saraceno in Mattinata

Gargano – Wandel naar de top van de Monte Saraceno in Mattinata

Grenzend aan het strand van Mattinita ligt Monte Saraceno. Op deze heuvel/berg (monte) bevindt zich een pad (sentiero) dat je naar de top leidt. Vanaf de top (maar ook al eerder) heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Je ziet het strand van Mattinata, maar ook de stad Mattinata met haar witte huisjes en de duizenden olijfbomen die tussen het strand en de stad in liggen. Een absoute aanrader.

Onderaan dit artikel vind je een interactief kaartje van de omgeving. Daar zie je de exacte plek van het wandelpad.

Op de Monte Saraceno kan je een hele ‘lus’ maken (een heel rondje over de berg), maar ook een verkorte versie vanaf het strand van Mattinata. Je loopt dan vanaf het strand (althans de hoofdweg achter het strand) naar de top en dezelfde weg weer terug. Wij kozen voor deze laatste optie en delen onze ervaringen hierover graag met je.

Gratis
Ongeveer 2 uur. Heenweg 1 uur en terugweg 45 minuten. 15 minuten op de top.
Trek goede (wandel)schoenen aan. Het pad bestaat voornamelijk uit zand en rotsen/stenen. Op bijvoorbeeld slippers is dit niet te doen. Mocht je alleen slippers mee hebben (vanwege je stranddagje), loop dan alleen naar het eerste uitzichtpunt en stop op het moment dat het ‘echte’ klimmen begint.
Ga aan het einde van de dag. Het is dan minder warm en de zon staat niet meer aan de kant waar je de berg omhoog loopt. Je loopt dan dus met name in de schaduw. Geen overbodige luxe in de zomer.

De start van de wandeling

De wandeling start vanaf het einde van het strand (aan de rechterkant als je richting de zee kijkt). Loop naar de hoofdweg die in het verlengde van het strand ligt. Ongeveer 2 minuten landinwaarts. Sla linksaf en loop door tot het einde van de weg (Punto Grugno). Loop vanaf daar nog iets verder door. Het wandelpad begint, waar de geasfalteerde weg eindigt. Klik hier voor de exacte locatie van het begin van het wandelpad.

Wij waren rond 17.30 uur op dit beginpunt van de wandeling (in juni). Een prima tijd om niet te veel in de zon en warmte omhoog te lopen. En ook niet te laat, om met te weinig licht weer terug te lopen.

Het pad is direct vrij steil, over traptreden van stenen en zand. Het lijkt vrij dichtgegroeid hier, maar je kunt er prima naar boven lopen. Je bent op de goede weg.

Aan het einde van de trappen ga je links (na ongeveer 5 minuten lopen). Je komt op een relatief vlak zandpad. Vanaf hier heb je al een mooi uitzicht op het strand en de zee, de olijfbomen en het stadje Mattinata.

Tip
Wil je ook thuis genieten van de olijfolie uit Gargano? Bestel het makkelijk en snel bij Olivery.

Op een gegeven moment (15 minuten na het begin) kom je bij de bocht van de heuvel. Loop iets verder door en je vindt een aantal grote rotsen vanaf waar je mooie foto’s kunt maken.

Het lastigere stuk van de klim

Vanaf hier wordt het pad snel steiler en onregelmatiger. Een stuk lastiger om te lopen. Anders dan bijvoorbeeld de Sentiero Natura, raden we je af om dit pad op slippers te lopen. Goede (wandel)schoenen zijn absoluut noodzakelijk. Gelukkig zijn de laatste 10 minuten van het pad weer beter begaanbaar. De route wijst zich vanzelf. Er is eigenlijk maar één pad.

Op de top (maar ook zeker al onderweg) kan je mooie foto’s maken van de omgeving. Bovenop de top vind je nog de Necropolis van Monte Saraceno.

Als je genoeg foto’s hebt gemaakt en weer uitgerust bent, kan je dezelfde route weer naar beneden afleggen. Aangezien je wat later bent begonnen met lopen (als je ons advies hierover hebt opgevolgd), dan loop je terug als de zon al aardig begint de zakken. Je hebt hierdoor prachtig licht, waardoor alles er nóg mooier uitziet.

Weten wat je nog meer kunt doen in de buurt van Mattinata?
Check ons artikel: 6 dingen om te doen op schiereiland Gargano.

Meer inspiratie?
Al onze artikelen over Italië vind je hier!

Het wandelpad op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *