Uitkijkpunt Vignanotica

6 dingen om te doen op schiereiland Gargano

6 dingen om te doen op schiereiland Gargano

Het schiereiland Gargano is een van de mooiste plekken in Italië. Deze ‘spoor van de laars’ heeft veel te bieden. Van pittoreske witte dorpjes die tegen een berg zijn aangebouwd, tot enorme olijfgaarden en prachtige stranden met helder turquoise water en witte kliffen. Er is hier veel te doen en te zien. Hieronder noemen we de zes hoogtepunten, in willekeurige volgorde.

Onderaan dit artikel vind je een kaartje, waarop je precies kunt zien waar alle plekken precies liggen op de kaart. Handig voor het overzicht.

1. Breng een bezoek aan het historische dorpje Monte Sant’Angelo

Monte Sant’Angelo moet eigenlijk bovenaan je lijstje staan. Een plek die je niet mag missen op het schiereiland Gargano. Deze witte stad is gebouwd op een berg en je vind hier onder andere de Santuario San Michele. Deze basiliek, die onder de grond ligt en met 89 treden te bereiken is, was een van de belangrijkste bedevaartsoorden van de wereld. Deze plek stond op gelijke hoogte met Rome, Jeruzalem en Santiago de Compostela. Do we need to say more?

Kasteel
Nog één ding dan nog. Je kunt hier ook een prachtig Normandisch kasteel bezoeken uit het jaar 837 of gewoon genieten het uitzicht op dit prachtige witte dorpje met het ene na het andere fotogenieke straatje.

Binnenkort lees je in een ander artikel nog veel meer over Monte Sant’Angelo.

2. Loop door de olijftuinen bij Mattinata

Mattinata wordt niet voor niets de ‘città dell’olio’ genoemd. De stad van de olie. Olijfolie wel te verstaan. De stad, die prachtig gelegen is tegen de heuvel aan, wordt omringd door duizenden olijfbomen.

Tip
Thuis genieten van de olijfolie uit Gargano? Bestel het makkelijk en snel bij Olivery.

Van Mattinata naar het strand
Het stadje Mattinata zelf ligt op ongeveer 30 minuten lopen van het strand af. Je kunt je auto bij het strand parkeren of met een shuttlebusje van de stad naar het strand rijden, maar het is geen straf om hier een stukje te lopen. Er is een geasfalteerd weggetje van het centrum naar het strand, dat door de prachtige uitgestrekte olijfgaarden loopt. Een bezoek aan Mattinata is wat ons betreft niet compleet zonder hier een (in elk geval klein) stuk te hebben gelopen. Aanrader, ga in de vroege ochtend terwijl de zon net opkomt en tussen de bomen door schijnt, magisch!

Accommodatie dichtbij het strand
Je kunt ook verblijven in een van de vele accommodaties die dichtbij het strand liggen. Wij kozen hier ook voor. Als je naar het centrum wilt, dan moet je dus wel 30 minuten lopen of het pendelbusje pakken.

3. Wandel naar de top van de Monte Saraceno in Mattinata

Grenzend aan het strand van Mattinita ligt Monte Saraceno. Op deze heuvel bevindt zich een pad (sentiero) dat je naar de top van de heuvel leidt. Vanaf de top (maar ook al eerder) kan je de hele omgeving zien. Je ziet niet alleen het strand van Mattinata liggen, maar je hebt ook een geweldig uitzicht over de – tegen de berg aangebouwde – witte stad Mattinata en de duizenden olijfbomen die tussen het strand en de stad in liggen.

Meer weten?
We vertellen je alles over deze wandeling in ons artikel over de Monte Saraceno.

4. Wandel de Sentiero Natura tussen Vignanotica en Bahia delle Zagare

Tussen de stranden Vignanotica (waarover hierna meer) en Baia della Zagare (ook wel Baia dei Mergoli) ligt een prachtig wandelpad, de Sentiero Natura. Dit pad leidt je over de hoge kliffen en langs de kustrand. Vanaf dit wandelpad kan je genieten van een fantastisch uitzicht over zowel de iconische rotsen (faraglioni) in Baia delle Zagare als de witte kliffen langs het strand van Vignanotica.

Het pad is redelijk beschut door de bomen, maar deze voorkomen (gelukkig) niet dat je tussendoor uitzicht hebt over het heldere turquoise zeewater.

5. Geniet op het strand van Vignanotica

Het strand van Vignanotica is adembenemend mooi. We kunnen niet anders zeggen. Een absolute aanrader om te bezoeken. Je vindt er helder turquoise water en steile witte kliffen. Het heeft alles waar je naar op zoek bent. Ok, er is geen zacht zand, maar er liggen harde steentjes. Maar laten we het positief bekijken: je krijgt in elk geval geen zand op je handdoek of aan je natte handen.

Faciliteiten
Er zijn twee strandtentjes op dit strand, waar je lekker (betaalbaar) kunt eten en drinken en waar je een (duur) bedje met parasol kan huren. Dit laatste is overigens niet nodig, aangezien je ook heerlijk in de schaduw onder de steile klif kunt liggen (helemaal gratis).

  • Klik hier voor ons artikel met meer informatie en tips over het strand van Vignotica, zoals waar je het beste (gratis) kunt liggen en wat een strandbedje je eventueel kost.

6. Vieste

Het stadje Vieste ligt helemaal in de oostelijke punt van het schiereiland Gargano. Je vindt hier in de buurt niet alleen veel grotten, maar Vieste beschikt ook over een zandstrand. Dit is anders dan de stranden op de plekken die we hiervóór noemden. Daar bestaat het strand uit witte (kiezel)steentjes.

Zandstrand & schilderachtige ligging
Misschien is dit fijne strand ook wel een van de redenen dat Vieste geliefd is onder de toeristen. Dat kan natuurlijk ook te maken hebben met de prachtige ligging op de rotsen en de schilderachtige straatjes van de stad.

Vanuit Vieste kan je ook diverse boottours boeken

Kaartje met de 6 bezienswaardigheden op Gargano

Kaartje dingen om te doen Gargano

Klik hier voor de interactieve kaart van alle bezienswaardigheden. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

6 dingen om te doen Gargano

Meer inspiratie voor het zuiden van Italië

Bari – 7x zien en proeven in deze culinaire stad
De mooiste stranden van Puglia
Maak een hike langs de imposante kust van Salento
Alle artikelen over Rome
Alle artikelen over Napels

Het schiereiland Gargano op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *