Coverfoto strand Vignanotica

Gargano – Geniet op het prachtige strand van Vignanotica

Gargano – Geniet op het prachtige strand van Vignanotica

Het strand van Vignanotica is adembenemend mooi. We kunnen niet anders zeggen. Een must-go. Je dobbert hier rond in het heldere turquoise water, met op de achtergrond steile witte kliffen. Zoals bij alle stranden aan deze kant van de Garnano, is er helaas geen zand, maar bestaat het strand uit kleine witte steentjes. Dit heeft zo ook wel weer z’n voordelen. Je krijgt geen zand op je handdoek of je natte handen. En er waait geen zand in je ogen.

Hoe kom bij het strand van Vignanotica en waar kan je het beste je handdoekje neerleggen? Lees dit artikel en kom erachter.

Hoe kom je op het strand van Vignanotica

Je kunt het strand zowel met de auto als met het openbaar vervoer bereiken. Ga je met het openbaar vervoer, dan moet je nog wel aardig wat meters lopend afleggen, voordat je daadwerkelijk bij het strand bent. Lees hieronder meer over beide opties.

Met de auto naar het strand

Gratis als je je auto wat verder weg parkeert. Een dagkaart om te parkeren kost ongeveer €10 bij de parkeerplaats die bijna direct aan het strand ligt.

Als je een auto tot je beschikking hebt, dan is dat geen overbodige luxe. Anders dan met het openbaar vervoer, kan je met de auto bijna tot aan het strand rijden. Vanaf de hoofdweg sla je rechtsaf, wanneer je op de borden het strand aangegeven ziet staan. Je vervolgt de route over een wat kleiner (nog steeds geasfalteerd) weggetje dat naar beneden toe loopt.

Na een aantal minuten rijden, kom je een aantal parkeerplaatsen tegen. De parkeerplaatsen die wat verder van het strand af liggen leken gratis te zijn, met nog een (gratis) shuttlebusje die je naar het strand rijdt. Je kunt ook doorrijden tot de laatste parkeerplaats. Vanaf daar loop je in 2 minuten (over een pad met treden naar beneden) naar het het strand toe. Die parkeerplaats kost €10 per dag.

Met het openbaar vervoer naar het strand

Vanaf Mattinata kost een buskaartje €1,40 per persoon voor een enkele reis.
Koop je buskaartjes vooraf bij een tabacco!
Je moet nog ongeveer 40 minuten lopen, vanaf de bushalte naar het strand.

Wij beschikten niet over een eigen auto en gingen dus met het openbaar vervoer naar het strand van Vignanotica. Ondanks dat ons was verteld dat de bus tot aan het strand zou rijden, bleek dit (helaas) niet het geval te zijn.

Met de busmaatschappij Ferrovie de Gargano of Sita kan je naar Vignanotica. Vanaf Mattinata duurt dit ongeveer 35 minuten. Als je een buskaartje koopt naar de halte Vignanotica, dropt de bus je langs de ‘bushalte’ aan de hoofdweg bij restaurant ‘Trattoria La Montagna’. En niet dichtbij het strand, zoals ons was verzekerd. Klik hier voor de exacte locatie van de bushalte.

Vanaf het restaurant langs de hoofdweg is het ongeveer 40 minuten lopen naar het strand. Op de heenweg bergaf. Op de terugweg dus bergop. Je loopt over de weg waar de auto’s ook rijden. Het is veilig om hier te lopen, maar let wel goed op. Er is namelijk geen apart wandelpad. Op de terugweg liepen wij overigens niet deze zelfde weg terug (omhoog). We raden je aan om de prachtige Sentiero Natura te lopen. Lees daarover alles in ons andere artikel.

Met een beetje geluk kan je een van de auto’s aanhouden en een stukje meerijden naar beneden toe. Wij waren hier net na de eerste piek van de coronacrisis, waardoor liften wat moeizaam (lees: niet) ging.

Op het strand van Vignanotica

Twee bedjes en een parasol kosten €25 per dag.
Je hebt ook gratis schaduwplekjes. Volg daarvoor het bordje ‘free beach’ en loop naar de rechterkant van het strand. Hoe verder je doorloopt, hoe rustiger het wordt. Je hebt hier natuurlijke schaduw van de rotsen. In de ochtend alleen in de inhammen, maar later op meer plekken.
Vergeet je snorkelset niet mee te nemen. Het water is erg helder hier, wat het perfect maakt om te snorkelen. We weten niet of hier veel te zien is. Wij waren onze set namelijk vergeten.

Als je eenmaal op het strand van Vignanotica bent, dan loop je tussen twee strandtenten het strand op (Baia dei Gabbiani en Vignanotica Beach). Tussen deze strandtenten vind je veel ligbedjes en parasols. Je kunt twee bedjes en een parasol huren bij beide tenten, voor €25 per dag. Vrij prijzig dus.

We raden je aan om op het strand naar rechts te lopen. Niet alleen is het daar en stuk rustiger, maar met wat geluk vind je hier ook een heerlijk schaduwplekje in een inham van de steile rotsen. Zelfs in de ochtend (wij waren er rond 10.00 uur) heb je al schaduwplekjes. Je moet wel wat geluk hebben dat niet alle plekken al bezet zijn. Hoe eerder je er bent, hoe meer kans je hebt op een goed plekje. Naarmate de tijd verstrijkt, komt er steeds meer schaduw.

Eten en drinken

Zoals we hiervoor al schreven, zijn er twee strandtentjes op dit strand, Baia dei Gabbiani en Vignanotica Beach. Ze verhuren niet alleen ligbedjes en parasols, maar je kunt hier ook eten en drinken kopen. Je kunt gebruik maken van hun terras, maar je kunt je eten ook meenemen naar je handdoekje.

De prijs van het eten valt redelijk mee (vergeleken met de prijs voor de strandbedjes). Zo heb je al een panini voor €3,50 of een pizzette (een klein pizzabroodje) voor €2. Goed om te weten: Je kunt hier pinnen.

Boottour of kajak huren

Het moet gezegd worden, het kan er hier redelijk toeristisch uitzien. Er varen steeds boten voorbij met groepen toeristen die over het water langs de kust worden gevaren. Je kunt op dit strand ook opstappen op zo’n boot. We hebben helaas niet kunnen achterhalen wat je dit kost.

Je kunt ook voor de wat meer idyllische manier gaan en een kajak (of waterfiets) huren.
Een tweepersoons kajak kost €10 per uur.
Een driepersoons waterfiets (pedali 3 posti) kost €15 per uur.

Benieuwd naar wat je nog meer kunt doen op de Gargano? Check ons artikel over 6 dingen om te doen op schiereiland Gargano.

Insider tip
Het wandelen van de Sentiero Natura tussen Vignanotica en Baia delle Zagare is echt een aanrader!

Budgettips Vignanotica
1. Een buskaartje van Mattinata naar Vignanotica kost €1,40 p.p. enkele reis. Koop de kaartjes vooraf bij een tabacco.
2. Na een gratis wandeling van 45 minuten vanaf de bushalte ben je op het strand.
3. Free beach: Ga naar het rechter gedeelte van de baai, waar je gratis je handdoekje kan neerleggen.
4. Neem je eigen eten en drinken mee .
5. Neem een snorkelset mee.
6. Wandel de Sentiero Natura.

Het strand op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *