Coverfoto uitzicht sentiero natura Gargano

Gargano – Wandel de Sentiero Natura tussen Vignanotica en Baia delle Zagare

Gargano – Wandel de Sentiero Natura tussen Vignanotica en Baia delle Zagare

Tussen de baaien en stranden van Vignanotica en Baia delle Zagare ligt een prachtig wandelpad, de Sentiero Natura. Dit pad leidt je over de hoge kliffen en langs de kustrand. Vanaf dit wandelpad kan je genieten van een fantastisch uitzicht over zowel de iconische rotsen (faraglioni) in Baia delle Zagare als de witte kliffen langs het strand van Vignanotica. Onderweg loop je redelijk beschut tussen de bomen en heb je vaak genoeg uitzicht over het prachtige turquoise water van de zee.

Hieronder zullen we toelichten hoe je het wandelpad kan bereiken. Zowel met de auto als met de bus. Vooral deze laatste optie vergt aardig wat kilometers wandelen. Trust us, we know. Maar het is het absoluut waard.

Als je met de auto bent

Het pad is gratis. Parkeerkosten bij het strand Vignanotica, ongeveer €10 per dag.
Het wandelpad zelf loop je in ongeveer 1 uur enkele reis.
Het pad is goed begaanbaar en niet steil. Je zou het eventueel op slippers kunnen lopen.
Je kunt het pad de gehele dag door lopen. Het wandelpad is redelijk beschut, zodat je niet steeds in de volle zon loopt.

Als je met de auto reist, dan heb je eigenlijk twee opties om de Sentiero Natura te lopen. Beide opties zullen we hieronder toelichten.

Optie 1 met de auto

Ervan uitgaande dat je je op het prachtige strand van Vignanotica bevindt en daar de auto hebt geparkeerd, kan je vanaf het strand naar het einde van het wandelpad lopen. Dit duurt ongeveer 1 uur. Vervolgens loop je hetzelfde stuk weer terug. Je moet immers weer terug naar je auto. De terugweg duurt een klein uurtje.

Lees verderop in dit artikel hoe de wandeling er precies uitziet en hoe je het wandelpad bereikt vanaf het strand.

Optie 2 met de auto

In optie 2 sla je het middenstuk van de wandeling over en focus je je op de twee uitkijkpunten aan het begin en het einde van het pad. Je rijdt eerst naar de ene kant van het pad en vervolgens naar de andere kant. Dit scheelt je veel looptijd.

Aan de kant van Baia delle Zagare kan je je auto in de bocht van de hoofdweg parkeren. Dit is het begin van de Sentiero Natura. Op Google Maps kan je dit punt zien staan als je zoekt op ‘Sentiero Natura Vignanotica’. Klik hier voor de exacte locatie van dit punt,

Vanaf hier loop je 5 minuten het pad op, en kan je al genieten van het beste uitzicht over Baia delle Zagare en de iconische rotsen die in het water liggen. Wandel terug en rij door naar het strand van Vignanotica. Vanaf hier loop je in ongeveer een kwartier naar het mooiste doorkijkje over het strand Vignanotica. Wandel dezelfde route terug naar je auto of het strand.

Lees hieronder hoe je het wandelpad aan de kant van het strand van Vignanotica kunt bereiken.

Als je met de bus reist

Als je met de bus naar het strand van Vignanotica komt, dan kan je vanaf dit strand de gehele Sentiero Natura lopen. Je loopt als het ware een rondje om weer uit te komen bij de bushalte waar je bent opgestapt. Of je loopt door naar een andere halte. We lichten het hieronder toe. Lees hier hoe je met de bus überhaupt het strand van Vignanotica bereikt.

Het pad is gratis. Een buskaartje vanaf Mattinata kost €1,40 per persoon voor een enkele reis.
Het pad zelf duurt ongeveer 1 uur, vanaf het strand van Vignanotica. Daarna is het nog ongeveer een half uur lopen naar de bushalte (afhankelijk van de halte waar je naartoe loopt).
Het pad is goed begaanbaar en niet steil. Goede schoenen zijn wel prettig, gelet op de tijd dat je aan het lopen bent.
Je kunt het pad de gehele dag door lopen. Het wandelpad is redelijk beschut, zodat je niet steeds in de volle zon loopt. De weg naar de bushalte is helaas niet beschut.
Check de bustijden van tevoren en reken uit hoe lang je aan het lopen bent. Zo weet je op welke tijd je moet beginnen, om de bus nog te halen. Met wat pech zit er drie uur tussen de ene en de andere bus.

Hoe bereik je het pad, vanaf het strand van Vignanotica

Om op het pad te komen, loop je bij het strand terug naar de twee strandtentjes en de trappen waarover je ook aan bent komen lopen. Loop de trappen omhoog tot de eerste parkeerplaats en maak direct een haakse bocht naar links (ongeveer 5 minuten lopen vanaf het strand). Stap over een lage metalen ketting heen en je bent op het pad. Na een stukje vlakke zandweg, moet je een klein stukje wat meer klimmen. Het grootste deel van de wandeling is redelijk vlak.

Na een aantal minuten lopen, heb je het mooiste doorkijkje over de baai van Vignanotica.

Ongeveer 45 minuten later bereik je het uitkijkpunt over Baia delle Zagare. Wij begonnen rond 14.15 uur met lopen. Door de bebossing loop je het grootste gedeelte van het pad in de schaduw. En dat is ook wel nodig. Er zijn ook zeker plekken waar geen schaduw is, maar daar heb je ook meteen het beste uitzicht.

Hoe kom je weer bij de bus, na het lopen van het pad

Aan het einde van het pad (een aantal minuten na het uitkijkpunt over Baia delle Zagare) kom je op de hoofdweg uit. Vanaf hier kan je óf teruglopen naar de bushalte bij Vignanotica (2,1 km – 35 minuten) óf de weg vervolgen naar de bushalte aan de hoofdweg bij Baia delle Zagare (1,5 km – 25 minuten).

Let wel goed op. Je loopt hier langs de hoofdweg en de auto’s rijden hier rond de 60 km per uur. Er is geen echt voetpad langs de route, maar je kunt hier relatief veilig langs de weg lopen. Wij liepen dit stuk ook, terug naar de halte van Vignanotica. Helaas vol in de zon. We wisten niet of er een halte dichterbij was, langs de weg bij Baia delle Zagare. Dat bleek wel het geval te zijn (zagen we later).

Check van tevoren goed de bustijden. De bussen gaan hier namelijk niet vaak. Je wilt niet 3 uur moeten wachten bij de bushalte, in de hitte. Plan daarom goed wanneer je begint met het lopen van de Sentiero Natura. Reken op ruim 1 uur lopen (inclusief foto’s maken) vanaf het strand en vervolgens nog ongeveer een half uur lopen naar de bushalte. Een kwartier (of half uur) extra speling is misschien geen overbodige luxe. Bij de bushalte van Vignanotica zit overigens ook een restaurant, zodat je daar nog zou kunnen wachten.

Binnenkort lees je op onze website meer over het openbaar vervoer op schiereiland Gargano. Daar vind je ook links naar websites waar je de bustijden kunt checken.

Weten wat je nog meer kunt doen op de Gargano? Check ons artikel over 6 dingen om te doen op schiereiland Gargano.

Eind-/startpunt van het wandelpad op de kaart

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *