Annick bij Segunda Cascada watervallen Las Cuevas Samaipata

Leuke en actieve dingen om te doen in en rondom het dorpje Samaipata, Bolivia

Leuke en actieve dingen om te doen in en rondom het dorpje Samaipata, Bolivia

We kunnen je absoluut aanraden om Samaipata op te nemen in je reisroute door Bolivia. Samaipata is een dorpje aan de rand van het nationale park Amboro. Het ligt op zo’n 3 tot 4 uur rijden ten zuiden van de grote stad Santa Cruz. Het dorpje zelf is klein, maar fijn. Het is vooral de omgeving die het absoluut de moeite waard maakt om deze plek te bezoeken. In dit artikel vind je veel handige informatie over de plekken die je kunt bezoeken vanuit Samaipata. En ook handige en praktische informatie over hoe je in Samaipata komt met het openbaar vervoer. Ook hebben we wat fijne slaap– en eettips voor je.

Vooraf: Samaipata en Amboro Nationaal Park

Het dorpje Samaipata ligt op ruim 4 uur rijden ten zuid-westen van de grote stad Santa Cruz. Aan de zuidelijke rand van het nationale park Amboro. Het dorp ligt niet in het nationale park zelf.

Vanuit Samaipata kan je meerdere (georganiseerde of zelfgeorganiseerde) tours doen om de omgeving te verkennen. Sommige plekken die je kunt bezoeken liggen net buiten het nationale park en sommigen net binnen de grens van het park. De natuur binnen het park is overigens vrijwel identiek aan de natuur net buiten het park. Het maakt dus eigenlijk niet zoveel uit of je wel of niet in het park komt.

Er zit wél (veel) verschil tussen het zuidelijke gedeelte van Amboro (bij Samaipata) en het noorden van Amboro. Het noorden is een stuk jungle-achtiger. Het is daar warmer en vochtiger, met meer wildlife en vogels. Het noorden kan je bezoeken vanuit Santa Cruz of bijvoorbeeld het dorpje Buena Vista. Wij zijn zelf niet aan de noordkant geweest. Het is goed om te weten dat je áltijd een gids moet hebben, als je binnen de grens van het nationale park Amboro komt. Het beste bezoek je het park met een tour, maar je kunt zelf ook naar de rand van het park gaan en daar een gids nemen.

1. Codo de los Andes: bergen & uitzicht

Hou je van bergen en natuur, dan is dit dé plek waar je heen moet. Codo de los Andes (oftewel, ‘de Elleboog van de Andes’) is een bergachtig gebied, dat net buiten het Amboro Nationaal Park ligt. Qua natuur is het vergelijkbaar met die van het nationale park. Zoek je op Google naar het nationale park, dan krijg je foto’s te zien van natuur, vergelijkbaar met de uitzichten bij Codo de los Andes. De meest gebruikte foto van het park, is overigens het uitzicht vanaf Refugio Los Volcanes (zie verderop in dit artikel).

Je kunt grofweg 3 verschillende tours doen bij Codo de los Andes:

  1. Een halve dag: je loopt naar een uitzichtpunt en loopt dezelfde route weer terug.
  2. Een hele dag: je loopt door het gebergte, met onderweg dezelfde uitzichtpunten als de tour van een halve dag (en nog wat meer). Je eindigt bij de watervallen van Las Cuevas (check dit wel even voor de zekerheid bij de tourmaatschappij als je dit graag wilt, omdat niet iedere tour hier eindigt). Je loopt als het ware een rondje en niet dezelfde weg terug.
  3. Een meer uitdagende hike naar Bella Vista. Je loopt in dezelfde omgeving, maar een andere route dan de andere twee tours. Je maakt meer hoogtemeters, waardoor het een meer uitdagende hike is.

Dagtour Codo de los Andes
De tour die het meest voorkomt (en die wij zelf ook hebben gedaan) is tour 2 die we hiervoor hebben genoemd. Dit is de tour van een hele dag, waarbij je eindigt bij de watervallen van Las Cuevas. Het is eigenlijk niet te doen om deze route op eigen houtje te doen. De route staat onderweg namelijk nergens aangegeven en alleen het eerste stukje is zichtbaar in de app Maps.me. De tour begint op een plek, zo’n 45 minuten rijden vanaf Samaipata (je wordt hier uiteraard naartoe gereden). De chauffeur staat aan het einde van de dag met de auto weer te wachten bij de uitgang van de watervallen van Las Cuevas.

Samenvatting Codo de los Andes tour 2 (rondje: hiken, uitzichtpunten & watervallen)
> Duur van de tour: 9.00 tot 16.00 uur.
> Afstand: ongeveer 12 km
> Kosten: 170 Bs p.p. (als je met 4 bent), ongeveer €23 (juni 2022). Dit is inclusief entreegeld. Ben je met 2 personen, dan kost het je het dubbele geld, dus 340 Bs p.p. Let op: de prijzen kunnen verschillen per maatschappij.
> Maatschappijen: er zijn meerdere maatschappijen die deze tour aanbieden, maar de meest gerenommeerde zijn Kaleidoscope Tours (gerund door Nederlanders) en Samaipata Tours.

2. Amboro nationaal park: reuzenvarens (Helechos gigantes)

Een andere gewilde activiteit, is een tour door het ‘cloud forest’. Dit woud staat bekend om z’n reuzenvarens, maar je hebt ook de kans om bijvoorbeeld apen te spotten. Halverwege de route vindt je een uitzichtpunt. Dit woud ligt, anders dan Codo de los Andes, wél binnen de grens van het nationale park van Amboro.

Onderschat de hike niet
De hike in het park duurt ongeveer 5 uur, en is nog aardig wel pittig. Het woud is vrij dichtgegroeid op sommige plekken en het hoogteverschil is nog best wel flink. Omdat het hier redelijk vochtig is, met vaak wat mist en regen, kan het hier erg glad en modderig zijn. Trek dus zeker goede (wandel)schoenen aan als je deze tour gaat doen.

Georganiseerde tour of zelf doen?
Het woud met de reuzenvarens wordt over het algemeen met een tour bezocht, maar je kunt hier ook ‘op eigen houtje’ heen. We geven je hieronder wat handige info voor beide opties.

1. Met een georganiseerde tour

Je kunt de reuzenvarens bezoeken met een tour van een halve of een hele dag. De tour van een hele dag komt het vaakst voor.

De (hele dag) tour in het kort
> Duur van de tour: 9.00 tot 16.00 uur
> Kosten: ben je met 4 personen, dan kost de tour rond de 170 Bs p.p. (ongeveer €23, juni 2022). Dit is inclusief entreegeld. Hoe meer personen, hoe goedkoper de tour. Ben je met 2 personen, reken dan op het dubbele bedrag per persoon.
> Maatschappijen: er zijn meerdere maatschappijen die deze tour aanbieden, maar de meest gerenommeerde zijn Kaleidoscope Tours (gerund door Nederlanders) en Samaipata Tours.

2. Zelf doen

Je kunt er ook voor kiezen om zelf naar het het woud met de reuzenvarens te gaan. Let er wel op dat je het bos alleen met een gids kunt bezoeken. Zorg ervoor dat je in Samaipata een taxi vindt, waarbij de chauffeur ook als gids kan fungeren. Anders moet je hopen dat er bij de ingang een gids beschikbaar is.

Hoe werkt het + de kosten
Vanaf het plein in Samaipata kan je een taxi nemen naar de ingang van het woud. De taxi kost 200 Bs. Deze kosten kan je met maximaal 4 personen delen. Het is dus slim om een groepje van 4 bij elkaar te krijgen, om de kosten te kunnen delen. Voor de gids (waarschijnlijk dezelfde persoon als de taxichauffeur) betaal je nog eens 60 Bs. Met 4 personen komt dit dus neer op 15 Bs p.p. De entree van het park bedraagt vervolgens nog 25 Bs p.p.

Met 4 personen kost deze ‘tour’ je dus 90 Bs p.p. (ongeveer €12, juni 2022). Een mooi alternatief voor de georganiseerde tour, als je genoeg mensen bij elkaar hebt, wat avontuurlijker bent ingesteld en geld wilt besparen t.o.v. een georganiseerde tour.

3. El Fuerte (archeologische opgravingen)

Bij El Fuerte vind je niet alleen archeologische opgravingen, maar ook een aantal mooie uitzichtpunten. Je hoeft El Fuerte niet met een tour te bezoeken, maar kunt hier zelf (met de taxi) naartoe.

Hoe kom je bij El Fuerte?
Je zou in theorie te voet naar de ingang kunnen lopen, maar vanaf Samaipata is het ongeveer 10 km, bergop. Niet echt een aanrader dus. Je kunt het beste een taxi nemen vanaf het centrale plein in Samaipata. De taxi rijdt je naar de ingang, wacht vervolgens 2 uur en brengt je dan weer terug naar Samaipata. Zonder deze service, loop je het risico dat je terug moet lopen.

Kosten
Taxi
De taxi kost 100 Bs (totaal), ongeveer €13,50 (juni 2022). Met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper het dus per persoon is. Meestal passen er tot 4 personen in een taxi.

Entree
De entree van het park bedraagt 50 Bs p.p. (€6,75, juni 2022). Het ticket is 3 dagen geldig en je kunt dus vaker gaan met hetzelfde ticket (mocht het bijvoorbeeld slecht weer zijn de eerste keer). Je kunt met dit ticket ook het Samaipata Archeologisch Museum bezoeken. Dit museum vind je in het centrum van Samaipata.

4. Las Cuevas (watervallen)

We hebben al veel watervallen gezien tijdens onze reizen, maar we waren erg verrast door de schoonheid van de watervallen bij Las Cuevas. Er zijn drie watervallen op dit privéterrein, die te voet makkelijk te bereiken zijn vanaf de ingang. Je kunt een rondje lopen, waar je ongeveer een uurtje mee kwijt bent. Je kunt ook zwemmen bij de watervallen en je vindt hier zelfs wat kleine strandjes. De tweede waterval (Segunda Cascada) is het grootst en vonden wij het meest indrukwekkend. Je kunt deze eigenlijk het beste voor het laatst bewaren (ook om in te zwemmen).

Hoe kom je bij Las Cuevas?
Vanaf het plein in Samaipata neem je een taxi naar de ingang van het park. De taxi wacht 2 uur bij de ingang/uitgang van het park, zodat je ook weer terugkomt in Samaipata.

De kosten
Taxi
De taxi kost 120 Bs (in totaal), ongeveer €16,25 (juni 2022). Afhankelijk van de taxi, kan je met maximaal 7 personen in de taxi. In de meeste taxi’s kunnen maximaal 4 personen. Wij waren met z’n vijven (de taxichauffeur van een kleine taxi belde een grotere taxi, die er met 2 minuten was). De totale prijs voor de taxi was hetzelfde als die voor de kleine taxi. Het kostte ons dus 24 Bs p.p. (120 Bs gedeeld door 5 personen).

Entree
De entree van het park bedraagt slechts 20 Bs p.p. (€2,75 p.p.).

Let op:
Maak je de hike naar Codo de los Andes (incl. de watervallen), dan bezoek je aan het einde ook deze plek. Je hoeft er dan geen aparte trip naartoe te maken. Maar het kan natuurlijk wel, als je hier meer tijd wil doorbrengen of lekker wil afkoelen.

Weekend
Wij bezochten de watervallen op een doordeweeks dag en met wat minder mooi weer. Er was bij ons bijna niemand. We kunnen ons voorstellen dat het in het weekend/met mooi weer aardig druk kan zijn op deze plek.

5. Refugio Los Volcanes: ecolodge

Binnen het Amboro Nationale Park ligt Refugio Los Vulcanos. Een ecolodge, die prachtig gelegen ligt en vanuit waar je meerdere hikes in het park kunt maken. Maar hier betaal je ook voor. De refugio is namelijk aardig prijzig. Hierbij zit dan wel al het eten (ontbijt, lunch en diner) en activiteiten inbegrepen. Een bed kost ongeveer €95 per persoon en een tent €56 per persoon.

Wij zijn zelf niet bij de refugio geweest, omdat we het iets te prijzig vonden. De natuur bij Refugio Los Volcanes is wel echt prachtig (dit zijn de beelden die je ziet als je het nationale park Amboro op Google opzoekt), maar het is toch wel redelijk vergelijkbaar met de omgeving van bijvoorbeeld Codo de los Andes. Wij hadden die tour al gedaan, dus vonden het niet het geld waard om ook nog naar Refugio Los Volcanes te gaan.

Beste plek om te slapen in Samaipata

Wij sliepen bij Hostel Serena en dat was echt een tópkeuze. Deze accommodatie wordt (niet voor niets) het beste beoordeeld op Booking.com (een 9,5). Op Hostelworld krijgt de accommodatie zelfs een 9.8! De eigenaar van het hostel is de Nederlandse Bert, wat de communicatie ook heel erg makkelijk maakt.

Super ligging & heerlijk ontbijt
Hostel Serena ligt iets buiten het centrum, in de heuvels van Samaipata en met een prachtig uitzicht. Het is een mooie plek om te relaxen én andere reizigers te ontmoeten in de grote woonkamer of gedeelde keuken. Elke ochtend wordt een uitgebreid ontbijt klaargemaakt met onder andere zelfgemaakt brood, jam en pindakaas, pannenkoeken, een fruitsapje, fruitsalade, koffie en thee. Wij vonden het erg prettig om hier te slapen en wilden eigenlijk niet weg na 4 nachtjes heerlijk te hebben geslapen. Een 100% aanrader als je naar Samaipata gaat.

Dorms & privékamers
Het hostel heeft 3 (kleinschalige) dorms (twee 3-persoons en één 4-persoons) en privékamers. Een bed in een dorm kost vanaf €12 p.p. De privékamer kost vanaf €34 per kamer.

Benieuwd naar meer informatie, foto’s en reviews van Hostel Serena?
Check ze hier op Booking.com of hier op Hostelworld.

Hostel Serena boeken?
Je kunt Bert even een WhatsApp-berichtje sturen en rechtstreeks bij hem boeken: +591 74923799.

Boek je het liever via een online platform, dan kan dat op Booking.com of op Hostelworld.

Leuke plekjes om te eten

Er zijn niet héél erg veel plekken om te eten in Samaipata, maar je kunt wel echt alle kanten op. Wij geven je hieronder een paar uiteenlopende eettips.

Simpele, maar lekkere lunch
In Bolivia waren wij echt fan van de goedkope lunchmenuutjes op de lokale markt. Eigenlijk in elke plaats vind je wel een markt, waar je voor 12-15 Bs (nog geen €2) een lunchmenu kan krijgen. Vooraf krijg je altijd soep en als hoofdgerecht heb je de keuze uit verschillende gerechten, zoals silpancho (platte gefrituurde hamburger), milaneza (schnitzel) en pico macho (soort patatje kapsalon met knakworstjes).

Schuin tegenover de markt (buiten) staat vaak een mannetje met een grillplaat een soort arepas te maken, van yuca en van mais. Erg lekker. Hier is de exacte locatie.

Eindelijk iets gezonds – vegetarisch/vegan
Het Boliviaanse eten staat er niet echt om bekend dat het heel erg gezond is. Met de lunch krijg je vaak nog wel wat groente (bijvoorbeeld met het lunchmenu op de lokale markt), maar vooral in de avond heb je vaak de keuze uit patat met kip óf patat met kip. Wij hebben een gezond alternatief voor je in Samaipata: Café Tango.

Bij Café Tango kan je vega(n) eten, wat je zeker niet overal in Bolivia kunt vinden. Je kunt hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. Hou je van koffie, probeer dan hun organische koffie. Hij zou erg lekker zijn moeten zijn, maar hier kunnen we zelf ‘helaas’ niet over oordelen (omdat wij geen koffie drinken).

Openingstijden: woensdag t/m zondag 9.00-20.00/21.00 (winter/zomer). Maandag tot 15.00 uur. Dinsdag gesloten.

Even wat anders – Mexicaans
Ben je wel even klaar met dat Boliviaanse eten (zoals wij na een paar weken zeker even waren), dan kan je bij La Mexicana voor een keer lekker Mexicaans eten.

Openingstijden: dinsdag t/m zondag vanaf 18.30/19.00 uur. Maandag dicht.

Hoe kom je in Samaipata

Vanuit Sucre
Vanuit Sucre neem je de bus met eindbestemming Santa Cruz, waarbij je onderweg kunt uitstappen in Samaipata. Er rijden op dit traject alleen nachtbussen. De bussen vertrekken in de avond vanuit Sucre.

De rit naar Samaipata duurt ongeveer 9 uur. Dit betekent dat je ‘s nachts (of heel vroeg ‘s ochtends) in Samaipata aankomt. Best irritant, maar de enige andere optie is om eerst naar Santa Cruz te reizen (met de bus of het vliegtuig) en vanuit daar een bus naar Samaipata te nemen (zie hieronder hoe je vanuit Santa Cruz in Samaipata komt). Heb je een kamer geboekt bij Hostel Serena (zie onze slaaptip hiervóór), dan is het geen probleem om zo laat/vroeg aan te komen. De deur staat altijd voor je open.

Vanuit Santa Cruz
Tussen Santa Cruz en Samaipata rijden zogenoemde ‘trufi’s’. Dit zijn wat grotere auto’s, voor maximaal 7 personen. Het is dus meer een taxi dan een bus. De trufi vertrekt wanneer die vol zit. Je kunt dus wat meer pech of geluk hebben, maar ze rijden vrij frequent.

Er zijn twee plekken (van twee verschillende maatschappijen) in Santa Cruz waar de trufi’s vertrekken (klik op de link hieronder voor de twee locaties):

Bij beide maatschappijen betaal je 30 Bs p.p. (€4, juni 2022) voor een enkele trip van Santa Cruz naar Samaipata. De trip duurde in ons geval tussen de 3,5 en 4,5 uur (afhankelijk van de wegwerkzaamheden/opstoppingen onderweg). Als de weg helemaal gereed is, duurt het rond de 3 uur.

Hoe kom je weer weg uit Samaipata

Naar Santa Cruz
De route van Samaipata naar Santa Cruz leg je hetzelfde af als de route van Santa Cruz naar Samaipata, namelijk met een trufi. Zie de info hierboven.

De trufi vertrekt vanuit Samaipata (naar Santa Cruz) op deze hoek van het plein in het centrum.

Naar Sucre
De bus vanuit Santa Cruz naar Sucre komt langs Samaipata. Daardoor weet je niet precies hoe laat die vertrekt vanuit Samaipata. Er rijden alleen nachtbussen (in principe maar op één tijdstip). Je moet rond 21.00 uur bij de bushalte zijn, maar het kan ook zijn dat de bus pas om 22.00 uur komt.

Prijs
De bus kost 120 Bs (€16,50 juni 2022). Je kunt in het centrum een kaartje kopen (ook bijvoorbeeld een dag van tevoren). De busrit duurt ongeveer 10 uur.

Vliegen in plaats van bus
Je kunt ook eerst de trufi (terug) naar Santa Cruz nemen (zie hiervóór) en vanaf daar naar Sucre vliegen.

Naar Cochabamba
Wil je naar Cochabamba, dan moet je eerst met de (motor)taxi vanuit Samaipata naar het dorpje Mairana (7 Bs voor een gedeelde taxi). Dit duurt een klein half uurtje. De motortaxi vertrekt vanaf hier en de taxi vertrekt vanaf het het centrale plein in Samaipata.

Reistijd & dienstregeling
Vanuit Mairana gaat er in principe een bus om 8.00 en 15.00 naar Cochabamba (maar de info wisselt nog wel eens).
Vanaf Mairana duurt het nog 10 uur om in Cochabamba te komen.

Vliegen in plaats van bus
Je kunt ook eerst de trufi naar Santa Cruz nemen (zie hiervóór) en vanaf daar naar Cochabamba vliegen.

Naar La Paz
Om in La Paz te komen, moet je eerst de trufi naar Santa Cruz nemen (zie hiervóór). Vanaf Santa Cruz kan je de bus pakken. Dit duurt nog eens 22 uur. Vliegen is vrij goedkoop en wellicht een betere optie als je niet zo lang in de bus wilt zitten.

Meer inspiratie voor Bolivia

Bekijk al onze blogs over Bolivia

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren