Banh Xeo Ha Giang

9 typische gerechten uit Vietnam

9 typische gerechten uit Vietnam

Wij waren niet heel erg fan van de Vietnamese keuken. Misschien kwam het omdat we alleen in het noorden van Vietnam zijn geweest (iets met Covid-19), of dat we daarvoor te veel verwend waren door alle kleuren en smaken uit de Sri Lankaanse keuken. Over het algemeen vonden we de Vietnamese gerechten erg flauw en smakeloos. Er zijn heel wat flessen chili- en sojasaus door heen gegaan om nog een beetje smaak aan ons eten te geven. Maar er zaten ook zeker een paar hele lekkere gerechten tussen. In dit artikel vind je 9 typische gerechten die je sowieso tegen gaat komen tijdens een reis door Vietnam. Nummers 1, 2, 3, 5 en 6 vielen bij ons in elk geval erg in de smaak.

In Vietnam is het gebruikelijk om ergens te gaan eten, in plaats van zelf te koken. Je zit vaak buiten op kleine plastic krukjes, tussen de locals. Het is zeker niet duur om ergens te gaan eten. Heel veel andere mensen vinden de keuken in Vietnam overigens wel helemaal geweldig. Dus laat je niet beïnvloeden door onze mening.

1. Ons favoriete gerecht: Bánh Xèo

Dit gerecht is waarschijnlijk niet het eerste dat bij je opkomt als je aan Vietnamees eten denkt. Wij hadden er in ieder geval nog nooit van gehoord. Maar nu kunnen we er eigenlijk niet meer zonder. Het begon in Ha Giang, daar verbleven we in Be’s Home hostel. En tegenover dit hostel zit een heel klein restaurantje gerund door een super lieve jongedame. Je hebt in haar restaurant de keuze uit twee gerechten. (De naam van het restaurant is vaak het gerecht wat ze er serveren). Wij waren meteen verkocht toen we Bánh Xèo proefden. Je zou kunnen zeggen dat we er aan verslaafd zijn geraakt, want we hebben het in totaal zo’n 8 keer gegeten! Voor lunch en/of diner.

Wat is dit gerecht en waarom vonden we het zo lekker?

Bánh Xèo is een lekkere, knapperige, dunne en gevulde pannenkoek. Het leuke is de manier waarop je het eet. Je krijgt niet alleen een pannenkoek, maar ook een hele berg sla, slierten komkommer en verse groene kruiden, rijstvellen, ingemaakte groente (wortel en kool) en sausjes. Het is de bedoeling dat je een rijstvel pakt, hier wat groente in legt, vervolgens een stukje pannenkoek er bovenop, dan rollen en vervolgens in een sausje dippen. Dit gerecht heeft gewoon alles. Het is kleurrijk, gezond, barst van de verschillende structuren en is ook nog eens hartstikke leuk om te eten.

Met dit recept en een beetje oefening kan je dit gerecht ook zelf maken.

2. Bun cha

Bun cha is een bouillon gemaakt van groente (wortel en groene papaya), met daarin gegrild varkensvlees en een soort gehaktballetje. Dit wordt geserveerd met een enorme portie rijstnoedels, knoflook, peper en groene verse kruiden. De bijgerechten doe je (in etappes) in de soep. Dit gerecht eet je met stokjes… Het laatste beetje slurp je gewoon uit je kom. Soms krijg je er een lepel bij.

3. Springrolls / loempia’s

Springrolls heb je in twee varianten. Vers en gefrituurd. Bij de gefrituurde heb je ook weer twee opties. Met een buitenkant van rijstvel of van deeg. Wij vonden de gefrituurde varianten allebei erg lekker (tenzij er koriander in zat). Bij de crispy (rijstvel) variant is het gebruikelijk om deze in sla te wikkelen, soms in een vers rijstvel en vervolgens in een soep of sausje te dippen. Erg leuk en lekker!

4. Lemongrass chili chicken

Lemongrass chili chicken is een gerecht waar wél veel smaak aan zit. Pittig door de pepertjes en fris door de citroen. Lekker smeuïg. Dit wordt bijna altijd geserveerd met rijst.

5. Zoete gefrituurde banaan

Op veel plekken zitten mensen langs de weg met een grote pan met olie, beslag en bananen. Vaak is het teamwork. De een maak de banaan plat. De andere haalt hem door het beslag en en gooit hem in de pan met hete olie. Voor 10.000 dong (€0,40) heb je al een lekkere knapperige warme snack van beslag en banaan. Ook lekker en makkelijk als nagerecht of midnight snack.

6. Bánh Mi

Bánh Mi is de Vietnamese variant van een stokbrood. Het is een stuk kleiner dan een stokbrood, zo’n 20 cm. Bij het ontbijt krijg je vaak een broodje met ei. Voor de lunch heb je vaak wat meer keuze. Wij vonden een rijk belegd broodje met ei, varkensvlees, groente en een sausje erg lekker. Zelf maken? Kijk hier voor inspiratie & instructies.

7. Fried noodles

Fried noodles of gebakken noedels staat overal op de kaart. Dit gerecht is standaard vegetarisch en bevat naast noedels vaak iets van groente. Soms veel, soms weinig, vaak maar 1 soort. Je hebt de keus je gerecht op te vrolijken met ei, vlees of vis. Wij vonden een ei altijd wel een lekkere toevoeging. Een enkele keer is het gerecht in de keuken al op smaak gemaakt. Meestal moet je dit zelf doen met soja- en of chilisaus.

8. Fried rice

Fried rice of in mooi Nederlands gebakken rijst. Niks meer niks minder. De standaard variant is vegetarisch en bevat naast rijst vaak iets van kleine stukjes wortel en kool. Je hebt de keus dit uit te breiden met ei, vlees of vis. Aan olie geen gebrek, aan smaak wel. Je hebt zeker sojasaus en chilisaus nodig om dit gerecht weg te werken.

9. Pho (soep)

Wij hebben maar 1x pho gehad op een hele koude dag in Sapa. We dachten een lekker kommetje soep om ons verkleumde lijf een beetje op te warmen. We namen Pho met kip. De bouillon was smakeloos en er dreven allerlei stukken van de kip in die wij normaal nooit eten. Sindsdien hebben wij nooit meer Pho gehad. Maar Pho is het nationale gerecht van Vietnam. Dus zeker proeven! Hopelijk heb je meer geluk dan wij.

Misschien vind je dit ook leuk

De beste reisroute voor Noord-Vietnam
Beste reistijd Vietnam
8 leuke dingen om te doen op het eiland Cat Ba
Cat Ba – Handige tips voor een rondje met de scooter over het eiland

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.