Sperzieboontjes curry uit Sri Lanka
In Sri Lanka krijg je nooit maar één curry, maar altijd meerdere verschillende varianten bij de rijst geserveerd. De curry variant met sperzieboontjes komt vaak voor. De ene keer is het gerecht erg pittig, de andere keer zoet of romig. Dit recept voor sperzieboontjes curry kregen wij tijdens de kookworkshop die we volgden in Ella, Sri Lanka. Andere soorten curry uit Sri Lanka die ook lekker zijn én waarvan we het recept ook graag met je delen: romige wortel curry, moju of brinjal curry (met aubergine), dhal curry en aardappel curry.
Recept – Sperzieboontjes curry uit Sri Lanka
- 2 eetlepels kokosolie
- 2 teentjes knoflook
- 150 gram sperziebonen
- ¼ rode ui
- snuf zout
- ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel curry poeder
- snufje kaneel
- 8 kerrieblaadjes
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 theelepel mosterdzaadjes
- 1 theelepel fenegriek (gebruik de korrels/zaadjes)
- 1 tomaat
- 1 glas water
- 200 ml kokosmelk
- Mes
- Kookpan (voor het koken van de boontjes)
- Bakpan
- Lepel
- Snijplank
- Verwijder de kontjes van de sperziebonen (met een mes of schaar).
- Kook de bonen voor (totdat ze bijna gaar zijn).
- Snij de knoflook en de tomaat in stukjes.
- Verhit de kokosolie in de pan.
- Bak alle kruiden en specerijen in de pan.
- Voeg de bonen toe.
- Voeg een glas water toe, zodat alles onder water staat.
- Breng het geheel aan de kook.
- Voeg na 5 minuten de stukjes tomaat toe.
- Voeg daarna de kokosmelk toe.
- Breng het geheel nogmaals aan de kook.
- Laat het voor 2 minuten lang koken.
- Je boontjes curry is klaar!
TIPS VOOR KRUIDEN EN SPECERIJEN
Voor gerechten uit de Sri Lankaanse keuken worden veel en verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Ben je van plan vaker dit soort recepten te gaan koken? Dan kunnen we je aanraden om zakjes te kopen in plaats van potjes. In zakjes zitten namelijk vaak een grotere hoeveelheid en ze zijn in verhouding een stuk goedkoper. Veel kruiden en specerijen vind je gewoon in de supermarkt of in een toko.
Mocht je toevallig in de buurt van Apeldoorn komen, dan kan je je uitleven bij de Turkse supermarkt ‘Özbaktat’, ze hebben daar zoveel keuze! Je kan je kruiden ook online bestellen. Deze webshop heeft een goed assortiment.
Meer inspiratie voor gerechten
6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Moju of brinjal curry (met aubergine)
Makkelijk & verrassend lekker: aardappel curry
Naar alle wereldse recepten
Wil je meer inspiratie voor een reis naar Sri Lanka?
Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je er komt? Check het hier. Of welk budget je nodig hebt voor je reis naar Sri Lanka? Nog meer weten? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka.
Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.
Ik wil dit recept graag maken, maar bij de mosterdzaadjes en fenegriek staat niet hoeveel er in moet. Ik interpreteer dat dan maar als een “snufje”, wat voor mosterdzaadjes natuurlijk lastig is. Toch maar een (halve) theelepel? In een ander recept met kerriepoeder en mosterdzaadjes was dit ook één op één.
Hi Joram, je hebt helemaal gelijk. We zijn vergeten dit erbij te zetten. Het moet inderdaad 1 theelepel van beide zijn. Ongeveer dan. In Sri Lanka nemen ze het niet zo nauw met het afmeten, dus het blijft een indicatie en verder een beetje een bereiding op smaak.
We hebben het meteen ook even verduidelijkt in het recept, bedankt voor het doorgeven. Hopelijk gaat het helemaal lukken met het bereiden van dit heerlijke gerecht. Laat je ons even weten als het is gelukt en of het heeft gesmaakt?:)