curry sperziebonen

Sperzieboontjes curry uit Sri Lanka

Sperzieboontjes curry uit Sri Lanka

In Sri Lanka krijg je nooit maar één curry, maar altijd meerdere verschillende varianten bij de rijst geserveerd. De curry variant met sperzieboontjes komt vaak voor. De ene keer is het gerecht erg pittig, de andere keer zoet of romig. Dit recept voor sperzieboontjes curry kregen wij tijdens de kookworkshop die we volgden in Ella, Sri Lanka. Andere soorten curry uit Sri Lanka die ook lekker zijn én waarvan we het recept ook graag met je delen: romige wortel curry, moju of brinjal curry (met aubergine), dhal curry en aardappel curry.

sperziebonen curry

Recept – Sperzieboontjes curry uit Sri Lanka

De curry met boontjes is een heerlijk bijgerecht voor bij de rijst. Lekker van smaak, maar ook lekker gezond.
Wist je trouwens dat ze in Sri Lanka ook gewoon 'boontje' zeggen. Heel grappig toen we dit voor het eerst hoorden. Waarschijnlijk een overblijfsel van het koloniale verleden.
INGREDIËNTEN
  
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 gram sperziebonen
  • ¼ rode ui
  • snuf zout
  • ½ theelepel kurkuma
  • ½ theelepel curry poeder
  • snufje kaneel
  • 8 kerrieblaadjes
  • ½ theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel mosterdzaadjes
  • 1 theelepel fenegriek (gebruik de korrels/zaadjes)
  • 1 tomaat
  • 1 glas water
  • 200 ml kokosmelk
BENODIGDHEDEN
  • Mes
  • Kookpan (voor het koken van de boontjes)
  • Bakpan
  • Lepel
  • Snijplank
Voorbereiden 10 minuten
Bereiden 15 minuten
totaal 25 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Aziatisch, Sri Lankaans
HOEVEELHEID 2 personen
INSTRUCTIES
  • Verwijder de kontjes van de sperziebonen (met een mes of schaar).
  • Kook de bonen voor (totdat ze bijna gaar zijn).
  • Snij de knoflook en de tomaat in stukjes.
  • Verhit de kokosolie in de pan.
  • Bak alle kruiden en specerijen in de pan.
  • Voeg de bonen toe.
  • Voeg een glas water toe, zodat alles onder water staat.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg na 5 minuten de stukjes tomaat toe.
  • Voeg daarna de kokosmelk toe.
  • Breng het geheel nogmaals aan de kook.
  • Laat het voor 2 minuten lang koken.
  • Je boontjes curry is klaar!

TIPS VOOR KRUIDEN EN SPECERIJEN

Voor gerechten uit de Sri Lankaanse keuken worden veel en verschillende kruiden en specerijen gebruikt. Ben je van plan vaker dit soort recepten te gaan koken? Dan kunnen we je aanraden om zakjes te kopen in plaats van potjes. In zakjes zitten namelijk vaak een grotere hoeveelheid en ze zijn in verhouding een stuk goedkoper. Veel kruiden en specerijen vind je gewoon in de supermarkt of in een toko.

Mocht je toevallig in de buurt van Apeldoorn komen, dan kan je je uitleven bij de Turkse supermarkt ‘Özbaktat’, ze hebben daar zoveel keuze! Je kan je kruiden ook online bestellen. Deze webshop heeft een goed assortiment.

Meer inspiratie voor gerechten

6 heerlijke en typische gerechten uit Sri Lanka
Moju of brinjal curry (met aubergine)
Makkelijk & verrassend lekker: aardappel curry
Naar alle wereldse recepten

Wil je meer inspiratie voor een reis naar Sri Lanka?
Ben je bijvoorbeeld benieuwd hoe je er komt? Check het hier. Of welk budget je nodig hebt voor je reis naar Sri Lanka? Nog meer weten? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka.

Delen vinden we leuk!
Heb je dit recept of een van onze andere recepten gemaakt? Laat ons dan weten hoe het ging en hoe het smaakte. Een fotootje van het resultaat vinden we ook leuk! Stuur ons een berichtje of een DM op Instagram. Je kunt het recept ook eenvoudig delen met je vrienden en familie. Dit kan al met één muisklik, via een van de ‘social media’ knoppen hieronder.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




2 commentaren