Hike naar de Giewont cover

Tatra – Maak een prachtige hike naar de top van de Giewont

Tatra – Maak een prachtige hike naar de top van de Giewont

Er zijn enorm veel prachtige hikes te maken in het Tatragebergte. Zowel aan de Poolse als aan de Slowaakse kant. Aan de Poolse kant, is de hike naar de top van de Giewont een van de mooiste wandelingen. De Giewont is de berg met het kruis op de top. Zoals bij veel wandelingen in de Tatras, zijn er meerdere routes die naar een bepaalde plek leiden. Hieronder lichten we de beste optie toe, maar uiteraard benoemen we ook de andere opties om de top te bereiken. Je vindt in dit artikel handige kaartjes, praktische informatie over de hike naar de Giewont en informatie over het openbaar vervoer bij het begin- en eindpunt.

Praktische informatie in het kort

11,8 km
7 tot 8 uur (inclusief pauzes/lunchpauze en fotomomenten)
Moeilijkheidsgraad: 3/5
Het allerlaatste stukje naar de top is vrij lastig met kettingen (je zou dit eventueel ook kunnen overslaan als je dit niet redt).
Je start vanuit Gronik op de gele route en loopt via de blauwe route terug naar Kuznice.
De laatste 15 minuten naar de top zijn lastig. Je moet via metalen kettingen naar boven klauteren en weer naar beneden afdalen. Je zou dit laatste stukje ook kunnen overslaan als je dit niet redt.
Doe goede wandelschoenen aan en, als je ze hebt, neem wandelstokken mee. Ze moeten wel inklapbaar zijn, wan het laatste stukje naar de top moet je ze kunnen opbergen.
Ongeveer €3,50 per persoon. 6 PLN voor de parkentree en 9 PLN voor de bus retour.

De hike naar de Giewont in kaart gebracht

Hieronder zie je de route naar de top van de Giewont. Je start in Gronik (het groene vlaggetje) en eindigt in Kuznice (het oranje vlaggetje). Klik hier voor een interactieve kaart van deze route.

Onder de kaart vind je een weergave van het hoogteverschil. De top van de Giewont ligt op 1895 meter hoogte. De start op 938 meter en het eindpunt op 1025 meter. In de interactieve kaart kan je de exacte hoogteverschillen ook terugvinden, door rechtsonder op het icoontje van de bergketen te klikken (in de webversie).

TIP
Je kunt ook de app ‘PhoneMaps’ downloaden, waarop je alle wandelpaden in de Tatra kunt zien. Echt super handig, zowel tijdens het plannen van de trip als tijdens het lopen. Klik hier om de app te downloaden voor Apple en klik hier voor de Google Play Store voor Android.

Het startpunt van de hike naar de Giewont

Er zijn meerdere punten waar je de wandeling naar de top van de Giewont kunt beginnen. Als je de interactieve kaart bekijkt, dan zie je dat er meerdere kleurtjes naar de Giewont lopen. Alle startpunten zijn goed met de bus te bereiken vanaf Zakopane (zie later in dit artikel).

Optie 1 (gele route)

Wij begonnen onze wandeling op de gele route, bij de plaats Gronik (uit te spraken als Gronie, met de ‘g’ van ‘goal’). We eindigden op de blauwe route, bij de plaats Kuznice. Deze route raden wij je aan om te nemen.

Optie 2 (blauwe route)

Vanzelfsprekend kan je de route ook in omgekeerde volgorde doen. Je start dan in Kuznice (op de blauwe route) en eindigt in Gronik (op de gele route). Wij adviseren om hier niet voor te kiezen. Op bepaalde stukken op de gele route moet je vrij steil omhoog klauteren. Het is niet handig om dit naar beneden te doen. Daarbij komt dat de meeste mensen hun hike richting de Giewont starten op de blauwe route, waardoor dit pad ook drukker is.

Optie 3 (rode route)

Een andere optie, is om op de rode route te beginnen en vervolgens via blauw of geel weer af te dalen. Wij raden deze route om twee redenen af. De eerste reden is dat de rode route erg steil is en dus zwaarder om te beklimmen. De tweede reden is dat de berg waar de rode route overheen loopt erg mooi is om van een afstand te zien. Vanaf de gele route heb je hier steeds goed zich op. Vanaf de rode route uiteraard niet, aangezien je er zelf op loopt. De rode route is wel weer wat korter. Dus als het je niet uitmaakt dat het iets steiler is, dan kan je die uiteraard ook nemen. Deze route start bij de parkeerplaats ‘Dolina Strążyska’.

De route onderweg (geel/blauw)

We zullen je hieronder een korte impressie geven van de hike die wij hebben gemaakt. De wandeling hebben we in een aantal stukjes opgeknipt, om goed aan te kunnen geven hoe moeilijk (of makkelijk) bepaalde stukken zijn en op wat voor soort pad je loop).

Onze route start dus op de gele route (vanaf Gronik) en eindigt op de blauwe route (bij Kuznice). Ongeveer halverwege ligt de top van de Giewont.

Van Gronik naar Wielcka Polana

Vanaf de ingang van het park (waar je ook het entreegeld betaalt), is je eerste richtpunt ‘Wielcka Polana’. Bij de ingang vind je nog twee mobiele dixies. De enige wc die je tegenkomt de eerste 5 à 6 uur van de wandeling. Je start de wandeling in het bos, waarbij het pad direct constant omhoog loopt. Het is een soort grindpad, wat nog redelijk makkelijk loopt. Na ongeveer 40 minuten lopen kom je uit bij Wielcka Polana.

Op dit punt kan je ervoor kiezen om de gele route door te volgen, of om rechtsaf te slaan. Je komt dan ook bij de top van de Giewont uit, via de zwarte en daarna de rode route. Deze laatste route is iets korter, maar wel steiler. Wij kozen ervoor om op de gele route te blijven, na een rustmomentje op een bankje.

Klimmen naar 1725 meter

Via het gele pad loop je eerst een open vallei in, met het uitzicht op de top van de Giewont (links). Het eerste stukje is vlak, totdat je weer het bos inloopt. Vanaf hier begint het echte klimmen. Je loopt een flink stuk over een rotspad (een soort opgedroogd beekje). Let op, het is hier erg glad en soms heb je hulp van je handen nodig om naar boven te komen. Flink traplopen dus. Maar wát een uitzichten heb je hier al. En we zijn nog niet eens helemaal boven.

Wij bereikten het punt van de 1725 meter hoogte na ongeveer 1 uur en 45 minuten lopen. Op dit punt (en overigens ook al eerder) heb je een prachtig uitzicht. Een prachtige plek voor een lunch. We hebben hier een half uurtje gezeten en zijn toen begonnen aan de laatste klim, van 1725 naar 1895 meter.

Het laatste stuk naar de top van de Giewont

Vanaf het 1725 meter punt ga je over op de blauwe route, die je naar de top leidt. Tussen het punt van de 1725 en de top op 1895 meter zit nog het 1765 meter punt. Mocht het te druk zijn bij het punt van de 1725 meter, dan kan je ook op het 1765 meter punt prima lunchen. Er zijn veel plekjes om hier te zitten. Het duurt ruim 10 minuten om bij dit punt te komen.

De laatste 20 minuten van de hike naar de Giewont gaat deels door middel van metalen kettingen. Het is hier zo steil/glad, dat je kettingen nodig hebt om jezelf naar boven te hijsen. Geen goed idee als je fysiek niet 100% bent. Er staat hier vaak ook een rij, omdat het niet zo snel gaat.

Op de top van de Giewont

Vanaf de start van de wandeling bij Gronik, deden wij er 4 uur over om de top te bereiken. Daar zitten dus ook alle rustmomentjes, fotomomentjes en de lunchtijd bij inbegrepen.

Er is niet erg veel plek op de top en het is hier vaak druk. Je moet dus misschien even wachten op een plekje voor een mooie foto. Het uitzicht vanaf de top is prachtig. Let wel goed op. Er zijn hier geen hekken en als je uitglijdt, val je honderden meters steil naar beneden. Voorzichtig doen dus.

De start van de afdaling

Als je hebt besloten om te beginnen aan de afdaling, dan moet je vaak eerst ook weer even in de rij staan. Het eerste stuk vanaf de top moet je namelijk ook weer via metalen kettingen naar beneden.

Niet iedereen is heel handig met de kettingen, waardoor je soms wel even moet wachten. Niet echt een straf. Dan maak je gewoon nóg een paar foto’s. Het kost je – zonder wachttijd – een klein half uurtje om weer bij het 1725 meter punt te komen.

Een keuze bij 1725 meter punt

Eenmaal terug bij het 1725 meter punt (waar wij hadden geluncht), heb je drie keuzes:

1. Je kunt dezelfde route teruglopen over geel (naar Gronik). Niet zo leuk om dezelfde weg terug te lopen natuurlijk.
2. Je kunt de blauwe route nemen, met als eindpunt Kuznice.
3. Je kunt de gele route vervolgen, die je bij een rode route brengt. Via deze rode route (wat een prachtig pad moet zijn) kom je uit bij ‘Kasprowy Wierch’. Vanaf daar kan je de kabelbaan nemen, die je ook naar Kuznice brengt. Dit scheelt je ruim 3 uur steil naar beneden lopen vanaf de rode route, maar kost je wel 75 Zloty (zo’n €17).

Optie 3 is een erg mooi alternatief, maar wij besloten om de (prijzige) kabelbaan over te slaan en kozen voor optie 2. We liepen via de blauwe route naar eindpunt Kuznice.

De verdere afdaling over de blauwe route

Het eerste half uur (vanaf het 1725 meter punt) loop je echt flink steil naar beneden over een pad van rotsen. Een aanslag op je knieën en wandelstokken zouden nu wel erg prettig zijn. Na 20 minuten lopen kom je overigens nog langs een bron/kraan, waar je je flesje water zou kunnen bijvullen.

Na het eerste half uur wordt de afdaling hier en daar wat minder steil. Je blijft wel over de rotsen lopen.

Afgezien van een mobiele dixie bij de start van de gele route in Gronik, kom je pas halverwege de blauwe route, een uur lopen vanaf het 1725 meter punt, een wc tegen bij de berghut (Hala Kondratowa). Je kunt op deze plek ook eten en drinken halen of gewoon even uitpuffen bij een van de picknickbankjes.

De route vervolgt over een iets makkelijker pad. Na een half uur lopen vanaf de berghut kom je bij een splitsing uit. Hou het rechter pad aan. Het linker pad brengt je bij berghut Kalatowki. Vanaf hier wordt alles redelijk vlak. Je loopt eerst over een zand/grindpad, maar de laatste 20 minuten over een heel irritant pad met kleine rosblokjes. Slecht voor je enkels en knieën. Constant afdalend. Je komt hier nog langs een aantal mobiele dixies.

Uiteindelijk kom je uit bij de eindhalte, Kuznice. Hier vind je meerdere restaurants en het begin/einde van de kabelbaan naar Kasprowy Wierch. Vanaf Kuznice kan je weer met de bus terug naar Zakopane.

Hoe kom je van Zakopane bij het beginpunt van de hike

De meeste mensen gebruiken Zakopane als uitvalsbasis om de Tatra te bezoeken. Los van het feit dat je hier de meeste accommodaties vindt, is ook iedere wandeling te bereiken vanaf deze plaats. Sommige startpunten kan je te voet bereiken, maar vaak is het aan te raden om de bus te nemen. Anders heb je je kruit al verschoten, voordat je met de daadwerkelijke wandeling bent begonnen.

Vanaf de omliggende dorpen kan je meestal ook wel de startpunten met de bus bereiken, maar dan vaak wel met een overstap in Zakopane. Niet zo handig dus, maar niet onmogelijk.

Vanaf waar neem je de bus

Er zijn meerdere punten in Zakopane waar je de bus kunt nemen. De plek vanaf waar de meeste bussen vertrekken, is het centrale busstation (naast het treinstation). Dit busstation heeft de naam ‘Plac PKP’. Direct aan de linkerkant (als je de weg bij het busstation inloopt) staan de bussen naar de startpunten van de hikes.

Aan de westkant van de rotonde bij dit busstation starten ook een aantal bussen (bij ‘bar FIS’ of op Google Maps de ‘Zakopiański Bar’). We raden je aan om je te focussen op het busstation Plac PKP. Daar heb je genoeg aan. Voor de terugweg is het prima om een bus te nemen die alleen bij bar FIS stopt. Deze halte ligt op 50 meter lopen vanaf busstation Plac PKP. Je komt dus nagenoeg op hetzelfde punt uit, als waar je was opgestapt.

Bij het busstation vind je alle vertrektijden. Naar de meest populaire startpunten vertrekt ongeveer iedere 5 à 10 minuten een bus. Op de bordjes staan onder iedere eindhalte de tussenstations genoemd. Vraag bij de buschauffeur gewoon even of die naar jouw gewenste halte gaat. Dan kan het niet fout gaan. Je betaalt cash bij de chauffeur.

We hebben van de meeste bordjes een foto gemaakt, zodat je alvast wat research kunt doen.

Klik op de afbeelding voor een grotere versie.

Met de bus van Zakopane naar Gronik

Om onze wandeling naar de Giewont te beginnen, moet je met de bus naar Gronik. Je neemt de bus richting Dolina Chocholowska, waarbij je uitstapt bij de halte ‘Gronik’. De bus start bus bij Plac PKP (het centrale busstation) vanaf halte nummer 2. De busrit duurt ongeveer 15 minuten.

Mocht je geen Google Maps of MAPS.ME gebruiken op je telefoon, zorg dan dat de chauffeur weet dat je eruit wilt bij Gronik. Zoals we hiervoor al schreven, spreek je deze naam uit als Gronie (met de ‘g’ van ‘goal’).

De kosten van de hike

Entreegeld voor het park

Elke keer als je start met een wandeling in de Tatra, dan moet je bij het beginpunt entreegeld betalen. Dit is overigens alleen zo aan de Poolse kant. Aan de Slowaakse kant betaal je niks. Per keer dat je met een hike begint, betaal je 6 PLN per persoon. Net geen €1,50. Als je veel hikes gaat doen in een week, dan kan je er ook voor kiezen om een weekpas te kopen. Deze kost je 30 PLN per persoon (ongeveer €7).

Kosten van de bus

Je kunt je kaartje alleen cash in de bus kopen, bij de chauffeur. Vaak betaal je als je uitstapt, zodat de chauffeur weet waar je uitstapt en hoeveel het je kost. Op de heenweg van Zakopane naar Gronik betaalden wij 5 PLN per persoon. Net iets meer dan €1. Op de terugweg vanaf Kuznice naar Zakopane betaalden we 4 PLN per persoon. Net iets minder dan €1.

Wat moet je niet vergeten mee te nemen

  • Cash geld voor bus en entree
  • Schoenen met profiel
  • Laagjes kleren
  • Zonnebrandcreme
  • Veel water (pas in de afdaling van blauw zit een stroompje waar je je fles kan vullen)
  • Lunch (Pas een uur voor het einde zit een berghut)
  • Snacks
  • Evt wandelstokken

Check ook: complete inpaklijst voor als je gaat backpacken

Meer inspiratie voor Polen

Alle tips voor de fantastische stad Krakau
Verrassend Katowice
Ojcow nationaal park
Reisbudget Polen: low budget bestemming
De Poolse keuken & specialiteiten

Bekijk al onze artikelen over Polen

Meer hike inspiratie

Madeira is een verrassend mooie plek om te hiken, bijvoorbeeld in de Nuns Valley
Beklim de Kilimanjaro
Ga hiken in Patagonië

Staat het prachtige Zwitserland misschien al op je lijstje? Het avontuurlijke ‘Reisstel’ Erik en Lisa heeft een overzichtelijk artikel geschreven over de 6 mooiste hikes in Zwitserland.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *