Ojcow nationaal park cover

Ojcow nationaal park – alles wat je moet weten

Ojcow nationaal park – alles wat je moet weten

Op ongeveer een half uur rijden ten noorden van Krakau, ligt het kleinste nationale park van Polen. Klein, maar heel erg fijn. Wát een prachtige natuur vind je hier. Het voelt bijna alsof je in Vietnam rondloopt. Dit nationale park mag je wat ons betreft absoluut niet missen en het is nog gratis ook. Hieronder lees je al onze tips over Ojcow nationaal park. Hoe kom je er, waar moet je verblijven, wat kan je zien, etc. Wil je alvast weten waar Ojcow precies ligt in Polen? Klik dan hier en spring meteen naar de kaart onderaan dit artikel.

De ingang van Ojcow nationaal park

Het park heeft meerdere ingangen. Je kunt eigenlijk via elk pad het park binnenkomen en je hoeft geen entree te betalen. Het park is te voet toegankelijk en deels met de fiets. Mocht je met de auto komen, dan kan je die op meerdere plekken parkeren. Vervolgens wandel je het park binnen, via een van de duidelijk aangegeven wandelpaden.

Hieronder vind je een kaart met de wandelroutes binnen het park. Je ziet daarop ook direct via welke wegen het park toegankelijk is. Klik hier voor de interactieve kaart met wandelroutes.

TIP
Je kunt ook de app ‘PhoneMaps’ downloaden, waarop je alle wandelpaden in Ojcow (en de andere nationale parken) kunt zien. Echt super handig, zowel tijdens het plannen van de trip als tijdens het lopen. Klik hier om de app te downloaden voor Apple en klik hier voor de Google Play Store voor Android.

Hoogteverschil in het park

Het park ligt in een vallei en ligt dus lager dan de omgeving. De omliggende dorpen liggen ongeveer 150 meter hoger dan het centrale punt van het park. Anders dan de meeste dorpen, ligt het dorpje Ojcow ín het park. Dit dorpje ligt dus ook al op het lagere niveau en ligt direct aan de ‘hoofdweg’ van het park. Dit scheelt je dus een stukje lopen. De ‘hoofdweg’ is een (redelijk) vlakke geasfalteerde weg, die door het belangrijkste gedeelte van het park loopt. Op de kaart hierboven is de hoofdweg het groen gekleurde pad, vanaf het moment dat deze parallel loopt met de kleuren geel, blauw en rood. De overige paden lopen voornamelijk door het bos heen, met hoogteverschillen.

Ingang bij het dorpje Czajowice

Zou je bijvoorbeeld via de ingang bij het dorpje Czajowice het park binnenlopen, dan moet je eerst nog ongeveer 30 minuten naar beneden lopen (op het blauwe wandelpad in het bos) om de hoofdweg te bereiken. Het voordeel van dit dorpje is echter dat je direct bij de ingang van de grot Jaskinia Lokietka bent, mocht je die willen bezoeken. Je vindt bij deze ingang ook een wc (en ook verderop in het park en bij de restaurants). Verder is het ook zeker geen straf om door dit mooie bos te wandelen. Waarbij je op het einde (als je de hoofdweg bereikt, wordt beloond met het beste zicht op de Brama Krakowska (een prachtige ‘poort’ van hoge rotsblokken).

Op de hoofdweg van het park kan je lopen en fietsen, vind je veel zitplekken en een aantal restaurants. Vanaf de hoofdweg kan je afslaan naar meerdere wandelpaden, die je leiden naar uitzichtpunten en bezienswaardigheden. Deze paden lopen vaak door het bos, over paden van zand en stenen. Deze paden zijn glad en goede schoenen zijn dan ook aan te raden.

Beste moment om dit park te bezoeken

Wanneer kan je dit nationale park het beste bezoeken? Het park is een populaire plek voor inwoners uit Krakau om te bezoeken in het weekend. Mede vanwege de goede bereikbaarheid. Aangezien de hoofdweg van het park is geasfalteerd, komen hier ook veel jonge gezinnen (met kinderwagens en buggy’s). Dit betekent dat het in het weekend vrij druk kan zijn.

Wij zijn zowel buiten het weekend, als in het weekend in het park geweest. Buiten het weekend om hadden we het park bijna voor onszelf. In het weekend was het inderdaad vrij druk en voelde het aardig toeristisch aan. Op de wandelpaden (van de hoofdweg af) viel de drukte overigens wel mee. De meeste mensen bleven op de hoofdweg of zaten op een van de terrassen van de restaurants.

Mocht je kunnen kiezen, dan raden we je een bezoek buiten het weekend aan. Je hebt het park dan bijna voor jezelf.

Wat kost de entree voor Ojcow?

De entree van het park zelf is helemaal gratis. En dat is zeker niet overal het geval in Polen. In de Tatra moet je bijvoorbeeld 6 PLN (€1,50) per persoon betalen om aan een wandeling te kunnen beginnen.

Een aantal bezienswaardigheden in Ojcow nationaal park kost echter wel geld, als je die wilt bezoeken, zoals:

– de grot Jaskinia Lokietka: 14 PLN (10 PLN met korting).
– de grot Jaskinia Ciemna: 10 PLN (5 PLN met korting). Deze grot was dicht toen wij er waren. Vanwege de winterslaap van de vleermuizen is het gesloten van midden oktober tot het voorjaar.
– de ruïnes van het Kazimierz kasteel: 17 PLN (10 PLN met korting).

Op de officiële website van Ojcow vind je meer informatie over actuele prijzen en openingstijden. De prijzen die we hiervoor hebben opgenomen zijn bij benadering, aangezien deze nog wel eens worden aangepast. Je kunt uitgaan van ongeveer €3-4 per persoon, per bezienswaardigheid waarvoor je entree moet betalen.

Wij hebben overigens geen van de betaalde bezienswaardigheden bezocht. Er is genoeg moois te zien in de rest van het park, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Bezienswaardigheden in Ojcow nationaal park

In Ojcow zijn meerdere plekken die de moeite waard zijn om te bezoeken. Je bereikt deze bezienswaardigheden door over de gemarkeerde wandelpaden te lopen. Hieronder zie je een kaartje met deze wandelpaden. Klik hier voor een interactieve versie van deze kaart.

In de tekst hieronder verwijzen we soms naar bepaalde gekleurde paden. Die kleuren corresponderen met de kleuren van de paden op het kaartje hiervoor.

De bezienswaardigheden in kaart gebracht

Hieronder vind je een kaartje, waarop we de belangrijkste bezienswaardigheden voor je hebben gepind.

Op Google Maps zie je overigens niet alle wandelpaden goed weergegeven staan. We adviseren je om de app MAPS.ME te downloaden. Hierop zijn alle wandelpaden én de bezienswaardigheden goed zichtbaar. Je vindt deze zowel in de App store als de Google Play Store.

Kaart bezienswaardigheden Ojcow nationaal park

Klik hier voor de interactieve versie van deze kaart. Tip voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

Bezienswaardigheden Ojcow nationaal park

De bezienswaardigheden + korte toelichting

1. Brama Krakowska (Kraków Gate)

Je vindt deze poort aan de zuidkant van de ‘hoofdweg’. Het mooiste zicht op de poort heb je vanaf de andere kant. Vergeet dus niet door de poort heen te lopen, als je vanaf de hoofdweg komt.

Als je via de blauwe route, vanaf het dorp Czajowice het park inloopt, dan kom je direct vanaf de goede kant aangelopen. De poort is niet te missen. En mág je ook zeker niet missen. De eerste foto hieronder is het aanzicht als je vanuit Czajowice komt gelopen, over de blauwe route. De tweede foto is genomen vanaf de hoofdweg in het park.

2. Jaskinia Lokietka (grot)

Deze grot is de grootste grot van Ojcow nationaal park, met een lengte van 320 meter en een hoogteverschil van 7 meter. Om die reden is het ook een van de meest bezochte grotten van het park. Klik hier voor meer informatie over deze grot. Om de grot te bezoeken moet je entreegeld betalen.

3. Jaskinia Ciemna (donkere grot)

Ciemna is Pools voor donker. Jaskinia betekent grot. Deze ‘donkere grot’ is een van de meest waardevolle archeologische plekken in Polen. In dit ondergrondse gangenstelsel leven veel vleermuizen. Vanwege hun winterslaap is deze grot bepaalde delen van het jaar gesloten. Klik hier voor meer informatie over deze grot. Om de grot te bezoeken moet je entreegeld betalen.

4. Rekawica (de hand)

Wat ons betreft is dit dé hoofdattractie van het park. Deze rots heeft de vorm van een hand en is vrij iconisch. Je ziet de vorm van de hand pas als je bij het uitzichtpunt bent. Om hier te komen, neem je vanaf de hoofdweg de groene route en deze volg je naar boven toe. Je loopt in ongeveer 10 minuten via een slalompad naar het enige uitzichtpunt, vanaf waar je de hand het beste kunt zien.

Onderaan deze route vind je nog een wc (2 PLN). De toegang tot dit wandelpad is gewoon gratis (net als alle andere wandelpaden in dit park).

Insider tip
Veel mensen lopen vanaf het uitzichtpunt op de hand weer terug naar de hoofdweg. Als je de tijd hebt, raden we je absoluut aan om de groene route te vervolgen. Dit pad loopt nog even omhoog en vervolgens een lange tijd weer naar beneden, tot aan de hoofdweg even verderop. Je vindt hier weinig andere mensen en je hebt op bepaalde plekken prachtige uitzichtpunten over de gehele vallei. Wat ons betreft een van de hoogtepunten van het park. In de app MAPS.ME staan de uitzichtpunten duidelijk aangegeven. Maar onderweg merk je het ook vanzelf wel. Als je grote rotsblokken ziet, moet je even stoppen.

Je bereikt uiteindelijk weer de geasfalteerde hoofdweg (op dit punt de gele route). Je ziet dit goed in de kaart die we hiervoor lieten zien. Vanaf het uitzichtpunt van de hand loop je in ongeveer 45 minuten (over de groene route) weer terug naar de geasfalteerde (gele) weg.

5. Jonaszowka

Iets noordelijker op de hoofdweg vind je een ander uitzichtpunt: Jonaszowka. Na een aantal steile trappen, kijk je vanaf dit punt naar het noordelijke deel van de vallei, richting de ruïnes van het Kazimierz kasteel. Wat ons betreft kan je dit punt overslaan als je wat krap in je tijd zit. Het is niet een heel bijzonder uitzichtpunt. In elk geval niet meer, als je onze tip hiervóór hebt opgevolgd.

6. De ruïnes van het Kazimierz kasteel

De ruïnes van het Kazimierz kasteel vind je aan de noordelijke zijde van het nationale park. In het Pools heet deze plek: ‘Ruiny Zamku Kazimierzowskiego w Ojcowie’. Goed om te weten: Zamek betekent kasteel in het Pools.

Vanaf de hoofdweg, of vanaf het hiervoor genoemde uitzichtpunt Jonaszowka, zie je het kasteel en de ruïnes liggen. Klik hier voor meer informatie over dit kasteel. Om het kasteel te bezoeken moet je entreegeld betalen.

7. Maczuga Herkulesa

Deze 30 meter hoge kalkstenen rots ligt in het uiterste noordwestelijke puntje van Ojcow nationaal park. Wat verder weg dan de andere bezienswaardigheden. Maar Maczuga Herkulesa is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Hoe kom je bij Maczuga Herkulesa?
Deze plek is eenvoudig te bereiken als je met de auto bent, omdat het direct aan de weg ligt. Er zijn (betaalde) parkeerplekken. Je kunt hier ook met de fiets komen. Het is een mooi stukje fietsen en duurt ongeveer 40 minuten vanaf de ruïnes van het Kazimierz kasteel. Je fietst over een autoweg heen, waar je officieel ook gewoon mag fietsen. De auto’s en motoren rijden hier wel redelijk hard langs je heen, maar we voelden ons niet onveilig. Blijf wel goed opletten.

8. Pieskowa Skala (kasteel)

Een paar meter van Maczuga Herkulesa zie je een ander hoogtepunt al opdoemen, de Pieskowa Skala. Dit kasteel is een renaissance kasteel en is gebouwd in de 14e eeuw, door koning Kazimierz III de Grote. Van buiten ziet het er al prachtig uit. Of het van binnen net zo mooi is, kunnen we je helaas niet vertellen. Vanaf Maczuga Herkulesa kan je naar het kasteel lopen.

Het kasteel is niet gratis toegankelijk. Klik hier voor meer informatie en de actuele prijzen en openingstijden.

Waar kan je het beste verblijven voor een bezoek aan Ojcow nationaal park?

Er zijn twee logische opties om te verblijven, als je Ojcow nationaal park wilt bezoeken:

1. In Krakau (dagtrip naar het park)
2. In of aan de rand van het park (aanrader als je de tijd hebt)

1. Verblijf in Krakau

Het park is goed bereikbaar vanuit Krakau. Je kunt in ongeveer 40 minuten met de bus of de auto bij het park komen. Verderop in dit artikel vind je meer informatie over hoe je het park vanuit Krakau met het openbaar vervoer bereikt of waar je je auto kunt parkeren.

Als je het sportief wilt aanpakken, dan kan je ook een fiets huren in Krakau en ongeveer 23 kilometer (enkele reis) met de fiets afleggen. Het voordeel hiervan, is dat je ook een aantal plekken buiten het park kunt bezoeken. Met de bus is dat wat onhandig. Verwacht wel een heuvelachtig landschap.

Het park is vrij klein in omvang en in een volle dag kan je de belangrijkste bezienswaardigheden zien. Mocht je ook wat mooie bezienswaardigheden willen zien die vlak bóven het park liggen (en met de bus vanuit Krakau naar het park zijn gegaan), dan raden we je aan om in de buurt van het park een fiets te huren. Mocht je met de auto zijn, dan kan je gewoon naar deze plekken toe rijden. We zullen al deze bezienswaardigheden hieronder ook verder toelichten.

2. Verblijf in of net buiten het park

We adviseren je om twee nachtjes te verblijven vlakbij/in het park. Dat geeft je de mogelijkheid om op de dag van aankomst het park voor de eerste keer te voet te bezoeken en op de tweede dag een fiets te huren. Je kunt namelijk ook met de fiets het park in, waarbij je ook nog de nabije omgeving kunt verkennen met nog een aantal prachtige bezienswaardigheden.

Zoals we hiervoor al schreven, ligt de plaats Ojcow ín het nationale park. Een mooie plek om te verblijven, maar wel een stuk(je) duurder, dan net er buiten. Je kunt ook in een van de omliggende dorpjes overnachten. Zoals we al aangaven, zijn er veel wegen die naar het ‘hart’ van het park leiden. Kijk gewoon even op de kaart waar de grens van het nationale park loopt en welke dorpjes een beetje in de buurt van de wandelpaden liggen. De wandelpaden vind je op de kaart die we eerder in dit artikel hebben opgenomen.

Slapen in Czajowice
Wij verbleven bijvoorbeeld in het dorpje Czajowice. Op Airbnb zagen we een goedkope accommodatie in dit dorpje, dat op 15 minuten loopafstand van een van de ingangen ligt. Ideaal voor een bezoek aan het park én ze verhuren er fietsen.

Ondanks dat we wel eens in betere accommodaties zijn verbleven, raden we je deze plek zeker aan. De accommodatie krijgt ook van andere gasten erg hoge cijfers op Airbnb. Klik hier om de accommodatie op Airbnb te bekijken en eventueel te boeken.

Pluspunten van onze accommodatie

  • Locatie is top
  • Eigenaren zijn super aardig en gastvrij
  • Het is heel schoon
  • Je hebt de beschikking over een gedeelde woonkamer én keuken
  • Fietsen te huur (voor 30 PLN pp per dag, dit is ongeveer €7)
  • De prijs is laag (€24 per kamer per nacht). Vooral ten opzichte van andere plekken in en bij het park

Insider tip
Op loopafstand (10 minuten) van de accommodatie vind je kleine rotspartij (genaamd Duże Skałki), waar je omhoog kan lopen om te genieten van een prachtige zonsondergang. Klik hier voor de exacte locatie van dit uitzichtpunt. Als je met de auto bent, dan kan je hier ook je auto parkeren.

Hoe kom je in Ojcow nationaal park?

Met het openbaar vervoer

Er rijden twee soorten bussen vanuit Krakau richting Ojcow nationaal park: minibusjes en een ‘gewone’ bus.

Minibusjes
Deze 25 persoons minibusjes zie je op meer plekken rondrijden in Polen. Je koopt een kaartje gewoon bij de chauffeur, met cash geld. Het was ons wat onduidelijk of je ook kunt pinnen. Je grote bagage kan je achterin de bus kwijt.

Je kunt deze busjes zowel naar het dorpje Ojcow nemen, als naar het dorpje Czajowice (afhankelijk van waar je verblijft). Als je het nationale park slechts als een dagtrip bezoekt, dan is Ojcow de meeste logische keuze, omdat je daarmee direct het dichtst bij de meeste bezienswaardigheden bent. Deze minibusjes vertrekken allemaal vanaf het centrale busstation van Krakau: ‘Małopolskie Dworce Autobusowe‘ afgekort MDA (hier zit ook het centrale treinstation Krakow Glowny).

De ‘gewone’ bus
Er rijden hier ook gewone bussen. De bussen zoals we die in Nederland gewend zijn.

Let wel op: deze bus komt niet langs het dorpje Ojcow (ín het park), maar wel langs het dorpje Czajowic (waar je ook kunt overnachten, zoals wij deden). Je neemt dan bus 310 (dit was eerst bus 210, maar we begrepen van een lezer dat deze buslijn inmiddels niet meer bestaat) vanuit Krakau en stapt uit bij de halte Czajowic. Bus 310 start niet bij het centrale busstation, maar bij de halte Bronowice.

Je koopt je kaartje in de bus, bij de automaat die je in de bus zelf vindt. Dit kan zowel cash als (contactloos) met je pinpas.

Met de auto

Met je auto kan je tot aan de randen van het nationale park komen. Vanuit Krakau rij je in ongeveer een half uur naar Ojcow. Je mag het park zelf met de auto niet doorkruisen. Op meerdere plekken, net buiten het park, vind je betaalde parkeerplaatsen. Vanaf daar wandel je het park in.

Er zijn eigenlijk twee logische plekken om je auto te parkeren:

1. In het noorden van het park, bij het dorpje Ojcow
Hier vind je een grotere parkeerplaats. In het weekend staat het hier helemaal vol en staan er ook langs de weg in de berm veel auto’s geparkeerd. Parkeren kost 20 PLN per dag (ongeveer €5). Deze plek is het meest geliefd, omdat je hier direct het park inloopt, zonder eerst naar beneden toe door het bos te hoeven lopen. Klik hier voor meer informatie over deze parkeerplek en nog een andere parkeerplek dichtbij dit punt.

2. In het zuidwesten van het park, bij het dorpje Czajowice
Eerder in dit artikel hebben we al geschreven wat de voor- en nadelen zijn van de ingang bij het dorpje Czajowice. Een aanvullend voordeel, is dat de kans een stuk groter is dat er op deze parkeerplaats ook daadwerkelijk plek is (in het weekend). Het parkeren van je auto kost hier 8 PLN per dag (€2).

Waar ligt Ojcow nationaal park op de kaart?

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren