Katowice cover

8 dingen om te doen in het verrassend leuke Katowice

8 dingen om te doen in het verrassend leuke Katowice

Katowice is een stad in het zuidoosten van Polen. Het ligt ongeveer 80 kilometer ten oosten van Krakau. Met de auto rijd je hier in een klein uurtje heen vanuit Krakau. Je kunt hier ook prima met de trein komen. Dit duurt ongeveer 2 uur. De stad Katowice heeft ons enorm verrast. Het is van oudsher een industriestad, met steenkoolmijnen en staalfabrieken. Maar dit oude karakter is nu gemixt met hippe en moderne gebouwen. Je vindt er ook enorm veel street art en architectonische hoogstandjes. Je kunt je hier prima een aantal dagen vermaken. Wat kan je allemaal in Katowice doen? Wij zetten hieronder de leukste 8 dingen voor je op een rij.

Je vindt verderop in dit artikel een overzichtskaartje waarop je alle activiteiten en bezienswaardigheden kunt zien, die in dit artikel zijn opgenomen. Handig om een beter overzicht te krijgen.

Onderaan dit artikel vind je ook nog wat praktische informatie over hoe je in Katowice komt met het openbaar vervoer en waar je mooi en goedkoop kunt verblijven.

1. Op zoek naar street art in het centrum

Katowice staat bekend om haar street art. Je vindt dit in veel Pools steden, maar Katowice spant de kroon. Er zitten veel indrukwekkende murals bij en je vindt ze door de hele stad heen. Katowice wordt dan ook niet voor niets de street art hoofdstad van Polen genoemd.

Klik hier voor een kaartje met de mooiste street art in Katowice. We hebben deze kaart niet zelf gemaakt, maar wel gebruikt. We vonden ‘m erg handig. Tijdens de route zie je ook realtime waar je loopt, wat het extra makkelijk maakt om de street art te vinden.

Street art van ROA

Een van de mooiste murals van Katowice zijn de twee vogels van ROA. ROA is een bekende (anonieme) street artist uit België. Gek genoeg staat dit kunstwerk dan weer niet op het kaartje dat we je hiervoor gaven. Je vindt dit kunstwerk in de straat Tylna Mariacka. In die buurt vind je nog meer mooie werken. Klik hier voor de exacte locatie van het kunstwerk.

Kunst spotten vanuit de trein
Als je met de trein aan bent komen rijden in Katowice (vanuit het zuiden/oosten), dan heb je dit kunstwerk misschien ook al vanuit de trein gespot. Vlak voordat je het station van Katowice binnenkomt, zie je het aan de rechterkant.

Je kunt eigenlijk de hele dag wel op zoek naar street art, maar je kunt het ook goed combineren met wat andere sightseeing in de stad. Je leest er alles over in het volgende stukje.

2. Sightseeing in het centrum van Katowice

Katowice leent zich uitstekend voor een dagje sightseeing. De stad staat bekend om z’n mix van oude en nieuwe architectuur en dat is ook goed zichtbaar tijdens een ‘rondje’ door de stad. Hierdoor verveel je je niet snel in Katowice.

Hieronder vind je een kaartje van de 5 gebouwen die je – naar onze mening – in elk geval niet mag missen als je in Katowice bent. Onder het kaartje zullen we de plekken nog kort toelichten.

Sightseeing Katowice

>> Bekijk hier de interactieve kaart <<

Lijstje bezienswaardigheden Katowice

1. De St. Mary’s Church (vlakbij ‘de vogels’ van ROA)

De kerk van St. Mary ligt in het verlengde van de straat ul. Mariacka. Je ziet deze kerk dus erg mooi liggen als je door deze straat loopt. De klassieke uitstraling van de kerk contrasteert mooi met de (hippe) cafés en restaurants in dit straatje. Zoals bij de meeste kerken, kan je deze kerk ook gratis van binnen bekijken.

2. Het Silesian Insurgents’ Monument

Het Silesian Insurgents’ Monument (in het Pools: Pomnik Powstańców Śląskich) vind je in het park Powstańców Śląskich. Dit opstandelingsmonument is gebouwd ter nagedachtenis aan de drie opstanden in deze regio (in 1919, 1920 en 1921). Polen kent een roerige geschiedenis en was vele jaren opgesplist en onderdeel van andere landen. Deze opstanden waren erop gericht om deze regio onderdeel te maken van het vrije Polen. Het kunstwerk bestaat uit drie vleugels. Elke vleugel staat symbool voor een van de opstanden.

3. Cathedral of Christ the King

Deze kathedraal vind je ten zuiden van het treinstation en is een van de grootste kathedralen van Polen. De koepel heeft wel iets weg van de koepel van het Pantheon in Rome of die van de basiliek Franciscus van Paola in Napels. Als je te dichtbij staat, kan je deze koepel niet goed zien. Om het goed te kunnen zien en een goede foto te kunnen maken, moet je iets verder lopen. Loop ook zeker even naar binnen om het interieur van de kerk te bekijken. Je kunt hier gewoon gratis naar binnen.

4. Symphony Hall (NOSPR)

In dit immense concertgebouw huisvest het belangrijkste Poolse orkest, het Polish National Radio Sympony Orchestra (NOSPR). Het gebouw staat bekend om zowel z’n architectuur als om z’n uitstekende akoestiek. De Symphony Halle bevindt zich, net als de Spodek Arena, in de ‘culturele zone’ van Katowice.

Als je door Katowice loopt, zie je veel muziekscholen of andere culturele instellingen waar muziek kan worden gemaakt, maar dit concertgebouw spant uiteraard de kroon. Mocht je geïnteresseerd zijn in het bijwonen van een concert en het kopen van concertkaartjes, check dan de website van de NOSPR.

5. De Spodek Arena

De Spodek Arena staat beter bekend als de ‘grote UFO’. Je vind dit iconische gebouw in de ‘culturele zone’ in het noorden van de stad. De arena wordt gebruikt voor zowel sportevenementen als grote concerten. Ook zit er een hotel in dit gebouw (het Diamant Spodek Hotel).

Tip: Uitzichtpunt
Loop zeker even naar het uitzichtpunt. Dit uitzichtpunt kan je bereiken via de zwarte trappen aan het plein voor de arena. Je loopt als het ware over het dak van het congrescentrum omhoog. Vanaf dit punt kan je over de stad uitkijken, alhoewel je zicht wel wat wordt belemmerd door een aantal grote (nieuwe) gebouwen.

3. Breng een bezoek aan de kleurrijke wijk Nikiszowiec

De wijk Nikiszowiec (je went vanzelf aan deze onuitspreekbare naam) ligt ongeveer 6 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Katowice. Op de kaart, rechtsonder het treinstation. Net iets te ver om te lopen, maar absoluut aan te raden om even een ochtendje/middagje met de bus of de fiets naartoe te gaan.

De wijk is gebouwd tussen 1908 en 1912, om alle mijnwerkers dichtbij hun werkplek te huisvesten. Naast de wijk liggen dan ook een aantal grote fabrieken.

Nikiszowiec bestaat uit negen huizenblokken, die allemaal drie verdiepingen hoog zijn. De huizen zijn gebouwd met een typische rode baksteen en alle kozijnen zijn rood geverfd. De uniformiteit en het kleurgebruik maakt de wijk ook zo speciaal. Vanaf de Tweede Wereldoorlog is er qua uiterlijk niets meer veranderd aan deze wijk. Mede om die reden is deze plek geliefd bij fotografen en filmmakers.

Middenin de wijk vind je een prachtige kerk, de St. Anne’s Church. Ook hier kan je weer gratis naar binnen. Deze kerk grenst aan het centrale plein van Katowice, waar je ook een van de bushaltes vindt, ‘Nikiszowiec Kosciol’. Handig om te weten: Kosciol betekent kerk in het Pools.

Informatie en wandelroute

Bij de toeristeninformatie in het Historisch etnologisch museum (Rymarska 4) kan je een audiotour ophalen (tegen een borg). Wij waren hier ten tijde van de coronacrisis, zodat ze de audiotour helaas niet uitleenden. Ze hebben er ook foldertjes voor wat informatie en een kaartje van de wandelroute langs de bezienswaardigheden van deze wijk. Mocht je het museum zelf nog willen bezoeken, dan kost dit 12 PLN (ongeveer €3). Het museum is gratis op dinsdag.

Voor de wandelroute door de wijk kan je de kaart uit de hiervoor genoemde foldertjes gebruiken, maar je kunt ook de witte voetjes op de straat volgen (niet altijd even goed zichtbaar). Bij alle belangrijke plekken staan ook informatieborden, met zowel uitleg in het Pools als in het Engels. De cijfers op de borden corresponderen overigens niet altijd met de cijfers van de wandelroute in de foldertjes, maar dat is niet zo erg. De route komt op hetzelfde neer en wijst zich vanzelf. Een rondje wandelen duurt ruim een uur (afhankelijk van het aantal foto’s dat je maakt).

Hoe kom je in de wijk Nikiszowiec

Bus
Vanuit het centrum van Katowice gaan er meerdere bussen richting de wijk Nikiszowiec. Bijvoorbeeld de bussen 30 of 930. Een enkele reis kost je ongeveer 4 PLN (€1). Je moet vooraf de kaartjes kopen bij een automaat of kiosk. In de bus is dit niet mogelijk. Bij onze bushalte stond geen automaat en stapten we gewoon de bus in (net als anderen). Wij werden niet gecontroleerd. Indien mogelijk moet je natuurlijk altijd een kaartje kopen.

Dienstregeling
Voor de bustijden en haltes kan je bijvoorbeeld kijken op de websites van Jakdojade of Podroznik. Je kunt beide websites voor het openbaar vervoer in heel Polen gebruiken. Jakdojade heeft ook een erg handige app. Download voor Android of Apple.

Bushalte
Als je eerst even langs het Historisch etnologisch museum wilt voor een audiotour of foldertjes met de route, dan kan je het beste bij Nikiszowiec Kosciol (bij de kerk) uitstappen. Op de terugweg kan je op dezelfde plek weer instappen, of bijvoorbeeld bij de halte Nikiszowiec Szpital (bij het ziekenhuis). Vanaf daar gaan ook wat andere bussen richting het centrum van Katowice.

Fiets
Je kunt ook met de fiets naar de wijk Nikiszowiec. Onder punt 6 van dit artikel hebben we voor je opgeschreven hoe je makkelijk én goedkoop een fiets kunt huren.

Met een tour

Bekijk de mogelijkheden, door op een van de plaatjes te klikken.

4. Eet heerlijke traditionele Poolse gerechten

In Katowice vind je veel leuke restaurantjes (en op sommige dagen ook foodtrucks). Je kunt hier eigenlijk alles krijgen, van fastfood tot luxe eten. Gelukkig zijn er ook een aantal plekken waar je heerlijke traditionele Poolse gerechten kunt eten. En dat is natuurlijk wel zo leuk (en lekker) als je in Polen bent.

We raden je absoluut aan om te gaan eten bij Restauracja Patio. Ze hebben hier lekker en typisch Pools eten voor een vrij lage prijs. Op het menu staan onder andere de soepen ‘Zurek’ en ‘Barszcz’. Wij vonden de Zurek echt heerlijk (goed gevulde gebonden soep) en de Barszcz wat minder (heldere bietensoep), maar de ‘Krokietem’ (kroketten) die je erbij kan bestellen, waren wel super lekker. Dit maakt het toch wel interessant om dit typische gerecht te kiezen en te proeven.

Als hoofdgerecht namen wij de typische gerechten Bigos (zuurkool met vlees) en de Silesian rolled beef met kluski (rollade met een soort massieve dumplings als bijgerecht). Deze twee gerechten moet je wat ons betreft echt geproefd hebben. Ondanks dat het er op de foto misschien niet zo heel lekker uitziet, waren wij enorm fan van het eten. Vooral van de Bigos en de prijs. Voor twee voorgerechten, twee hoofdgerechten en twee drankjes betaalden we 111 PLN (inclusief fooi). Dit is nog geen €25! De bediening spreekt super goed Engels.

Klik hier voor het Engelstalige menu.

5. Geniet van de rust en de natuur

Rondom Katowice vind je veel groen. Er liggen hier een aantal grote parken, waar je even kunt ontsnappen aan al het beton in het centrum van Katowice.

Van links naar rechts op de kaart vind je de parken: Tadeusz Kosciuszko Park, Katowice Forest Park en de Valley of the Three Ponds.

Tadeusz Kosciuszko Park

In dit 72 hectare grote park vind je 90 verschillende soorten bomen en struiken. Noemenswaardige gebouwen in dit park zijn de houten kerk (Church of St. Michael the Archangel) en de ‘Parachute Tower’. De 35 meter hoge Parachute Tower is een replica van de oorspronkelijke toren die 50 meter hoog was. De oorspronkelijke toren was gebouwd in 1937 voor trainingen van parachutisten, maar is in Polen vooral bekend vanwege een heroïsch en tragisch verhaal. Op 4 september 1937 verdedigden een aantal plaatselijke scouts de stad Katowice voor twee dagen lang tegen een inval van de Duitsers. Het lukte de Duitsers eerst niet om door dit ‘front’ te breken. Uiteindelijk gebruikten ze een antitank om de toren neer te halen. Naast de huidige toren vind je een granieten obelisk ter nagedachtenis aan deze (plaatselijke) helden.

Katowice Forest Park

Katowice Forest Park is 420 hectare groot en een aanrader als je van wandelen houdt. Er zijn hier veel gemarkeerde paden, waardoor je zonder te verdwalen heerlijk kunt rondlopen. Je loopt door het bos, langs meren waarin je kunt zwemmen, leuke plekjes om te picknicken en met wat geluk spot je hier ook nog wat wilde dieren.

Valley of the Three Ponds

Strikt genomen ligt de Valley of the Three Ponds in het Katowice Forest Park, maar dit park verdient toch een aparte vermelding. Het is namelijk een populaire plek waar locals hun vrij tijd of weekenden doorbrengen. Je kunt hier zwemmen, vissen, watersport beoefenen of lekker rondlopen of fietsen op een van de gemarkeerde paden.

6. Huur een fiets in Katowice

In het centrum van Katowice kan je alles te voet bereiken (of met de tram). Wil je iets verder buiten het centrum zoals naar een van de parken of de wijk Nikiszowiec, dan pak je de bus.

Een leuk alternatief is echter om de fiets te huren. Zo bereik je meer plaatsen in een kortere tijd en ben je niet afhankelijk van de bustijden. En het is natuurlijk ook nog eens lekker gezond.

In Katowice maken ze het je vrij gemakkelijk om een fiets te huren. Door de hele stad zijn fietsen van ‘City by Bike’ te vinden. Je moet je online even kort registreren en vervolgens kan je op veel plekken een fiets uit een rek pakken.

Hoe werkt het?
Op de Engelstalige website van City by Bike kan je je registeren, vind je uitleg over hoe het werkt en op welke plekken je een fiets kan pakken.

Kosten
Je betaalt 10 PLN (€2,50) om je te registreren en vervolgens betaal je voor de tijd dat je de fiets daadwerkelijk gebruikt. De eerste 15 minuten zijn gratis, tot aan een uur kost het 1 PLN, tot aan 2 uur 2 PLN. Wil je de fiets bijvoorbeeld 3 uur lang gebruiken, dan kost dat maar 3 PLN (nog geen euro). Hier vind je alles over de kosten.

7. Ga shoppen in Katowice

Als je van shoppen houdt, dan kan je in Katowice helemaal losgaan. In het centrum vind je veel winkels. Van kleine winkeltjes, tot grote winkels van bekende merken en ketens.

Er zijn ook twee enorme shopping malls, de Galeria Katowicka (direct ten noorden van het treinstation) en het Silesia City Center (iets verder naar het noordwesten vanaf het centrum). Ze zeggen in Katowice: als je hier niet vindt wat je nodig hebt, dan moet je waarschijnlijk Polen uit om het te kopen.

8. Breng een bezoek aan Auschwitz

Zelf kozen wij ervoor om een aantal nachtjes in het dorpje Oswiecim te slapen, op 20 minuten loopafstand van het kamp van Auschwitz. Maar je kunt er ook voor kiezen om Auschwitz te bezoeken vanuit Krakau óf Katowice. Je bent in ongeveer een uur met de trein en/of de bus in Auschwitz. Prima te doen dus en vooral handig als je wat krapper in je tijd zit.

Als we je één ding een soort van moeten verplichten om naartoe te gaan in Polen, dan is het Auschwitz. Wat ons betreft moet iedereen hier een keer zijn geweest in z’n leven. Wat is déze plek indrukwekkend. Als je hier rondloopt, besef je pas echt wat een gruwelijkheden hier hebben plaatsgevonden. En dat er alles aan moet worden gedaan om te voorkomen dat dit ooit nog eens kan gebeuren.

Als je naar Auschwitz gaat, dan moet je dit absoluut met een gids doen. Door de verhalen en vooral ook de feiten en cijfers, komt alles nog beter binnen. Je koopt je ticket online. Daarbij kan je kiezen tussen tours van 3,5 uur en van 6 uur. De tour van 3,5 uur is lang genoeg. Daarmee bezoek je Auschwitz I en Auschwitz II (Birkenau). Binnenkort lees je in een artikel gewijd aan Auschwitz meer praktische informatie over een bezoek aan het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz.

Overzichtskaart Katowice

Plattegrond dingen doen in Katowice

Klik hier voor de interactieve versie van deze kaart. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

8 dingen doen in Katowice

Hoe kom je in Katowice? (met het openbaar vervoer)

Trein
Katowice heeft een groot en modern treinstation. In iets meer dan 2 uur tijd, reis je tussen Krakau en Katowice. Ook vanuit andere plaatsen in Polen is Katowice erg goed te bereiken. Op de officiële website van de Poolse spoorwegen of op deze website vind je de dienstregeling voor de treinen.

Bus
Je kunt ook kijken op de websites van Jakdojade of Podroznik. Je vindt hier ook informatie over de bussen in Polen. Jakdojade heeft ook een erg handige app. Download voor Android of Apple.

Vliegen
Katowice heeft ook een eigen vliegveld, zodat je eventueel ook naar deze plek kan vliegen.

Huurauto
Een auto huren is ook een goede optie om meer van Polen (en Slowakije) te zien.

Waar slapen in Katowice?

Er is vrij veel keuze in Katowice, als het aankomt op accommodaties. Het is hier niet zo goedkoop als in bijvoorbeeld Krakau, maar naar Nederlandse maatstaven nog steeds relatief goedkoop.

Wij zaten in een erg mooi studiootje van Kato Apartamenty Moniuszki.

Deze accommodatie ligt tussen het echte centrum en de culturele zone in. Een uitstekende plek. Het was niet groot, maar erg schoon, van alle gemakken voorzien, met een wasmachine (altijd handig) én met een eigen keukentje (voor ons een pré als we – voor lange tijd – aan het reizen zijn). Een aanrader wat ons betreft. Wij zaten hier voor nog geen €30 per nacht (per kamer). Je kunt de accommodatie hier bekijken en eventueel boeken.

>> meer accommodaties in Katowice <<

Reistips van andere reizigers
Staat de noordelijke stad Gdansk misschien ook op het programma?
Dave en Vienna van Reisgenieters.nl geven je een aantal handige tips voor als je deze stad bezoekt.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *