Cover Perito Moreno gletsjer Gieljan

De 14 hoogtepunten in Argentinië (van noord naar zuid)

De 14 hoogtepunten in Argentinië (van noord naar zuid)

Voor het land Argentinië komen eigenlijk alle superlatieven tekort. Wát een prachtig land. En ook groot, erg groot. Onze reis door Argentinië bestond eigenlijk uit een aaneenschakeling van hoogtepunten. Wij hebben hier 3,5 maand doorgebracht en nog lang niet alles gezien. Helaas hebben de meeste mensen maar een vakantie van ongeveer 3 weken. Ons advies is dan eigenlijk: beperk je tot een bepaald deel van het land (bijvoorbeeld het noorden, of alleen Patagonië in het zuiden) en breng daar je vakantie door. Zelfs dán moet je nog keuzes maken. Aan hoogtepunten geen gebrek. Wil je het hele land in drie weken doen, dan zit je alleen maar in het vliegtuig en kom je helemaal kapot terug. Niet doen dus. Alvast inspiratie opdoen? Bekijk dan onze 14 hoogtepunten.

Hoogtepunten Argentinië: noord, midden en zuid

Om je enige houvast te geven ten aanzien van de mooiste dingen die je kunt zien en doen in Argentinië, hebben we onze hoogtepunten hieronder voor je op een rij gezet. We hebben het land daarbij in de volgende drie delen opgesplitst:

1. Het noorden van Argentinië – steden en natuurwonderen
2. Het midden van Argentinië – wijn, water en wilde dieren
3. Het zuiden van Argentinië – het ruige, maar fantástische, Patagonië

Hopelijk helpt dit artikel je bij het maken van een keuze voor het gebied dat je wilt bezoeken. De hoofdstad, Buenos Aires, benoemen we als eerste hoogtepunt. Of je nou het noorden of het zuiden gaat bereizen, je komt hoogstwaarschijnlijk altijd in Buenos Aires. Daar zit namelijk de grote internationale luchthaven.

Onderaan dit artikel vind je een kaartje, waarin je de exacte plek van de 14 hoogtepunten kunt zien. Wel zo handig voor het overzicht.

1. Buenos Aires

Normaal zijn wij niet zo van de (grote) steden. We blijven vaak niet langer dan twee nachtjes hangen in de stad waar we aankomen (vaak met het vliegtuig in de hoofdstad). Buenos Aires was voor ons een uitzondering. We vonden deze stad prachtig en heerlijk om wat langer te blijven. Er zijn drukke plekken, met prachtige gebouwen, maar er zijn ook veel grote parken waar je totaal niet het idee hebt dat je in een grote stad bent.

Alle wijken in Buenos Aires hebben wel iets dat die wijk aantrekkelijk maakt. Eén van onze favorieten is de bekende wijk Recoleta, met onder andere de begraafplaats waar Evita Peron ligt begraven. Een plek die je absoluut moet bezoeken. In diezelfde wijk staat ook een nog een bijzonder kunstwerk, de Floralis Genérica (een grote metalen bloem). Dit kunstwerk vind je in het park, dat naast de rechtenfaculteit ligt. Een plek die wij, als oud-rechtenstudenten natuurlijk ook even hebben bezocht.

Het noorden van Argentinië – steden en natuurwonderen

2. De watervallen van Iguazú

De watervallen van Iguazu (Cataratas de Iguazú) liggen op de grens van Argentinië en Brazilië. Je kunt de watervallen dan ook vanuit beide landen bezoeken (elk met hun eigen ingang en ticket). Het is een fantastisch natuurfenomeen en een plek die je absoluut niet mag overslaan als je het noorden van Argentinië bezoekt. Er zijn in totaal 275 watervallen met een hoogte van 82 meter en een totale breedte van 2,7 kilometer. De grootste waterval is de Devil’s Throat (la Garganta del Diablo) met een hoogte van 80 meter.

Wij hebben de watervallen alleen vanuit de Argentijnse kant bezocht (omdat ons paspoort niet lang genoeg geldig was om de grens over te steken en weer terug te keren). Vanaf deze kant kan je de watervallen zowel van bovenaf als van onderaf bekijken. Je kunt bijvoorbeeld ook met een boot onder de watervallen door varen. Je moet hier wel apart voor betalen. Vanuit de Braziliaanse kant heb je vooral een goed overzicht over alle watervallen.

3. Het sprookjesachtige Salta

In de stad Salta vind je prachtige koloniale gebouwen. Het is een stad waar je heerlijk kunt rondstruinen om te genieten van al het moois om je heen.

Iets dat je absoluut niet moet overslaan, is een bezoek aan de Cerro San Bernardo. Je kunt de top van deze berg bereiken met een kabelbaan. Eenmaal boven, heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving. Een aanrader is om hier rond zonsondergang boven te zijn. Dit maakt het uitzicht nóg mooer. Om geld te besparen, kan je bijvoorbeeld ook alleen de kabelbaan naar boven nemen en naar beneden lopen. Dit is prima te doen.

Vanuit Salta kan je goed doorreizen naar de Quebrada de Humahuaca of de Salinas Grandes (zie hierna). Als je wat krap zit in je tijd, dan adviseren we je om deze twee plekken absoluut te bezoeken en slechts één nachtje in Salta te blijven. Ondanks dat het een mooie stad is, mag je de andere twee plekken simpelweg niet missen.

4. De zevenkleurige bergen bij de Quebrada de Humahuaca

In de provincie Jujuy vind je de Quebrada de Humahuaca. Deze vallei staat bekend om haar prachtig gekleurde bergen. Ook wel de zevenkleurige bergen genoemd.

In dit stuk Argentinië ga je echt terug in de tijd. Je waant je eigenlijk al in Bolivia. De mensen dragen hier kleurige kleden en van die gekleurde typische bolhoedjes. Het is er ook erg droog, wat te merken is aan het zandachtige landschap en de prachtige (en enórme) cactussen die hier groeien. Je kunt bijvoorbeeld verblijven in Purmamarca, de toegangspoort tot de grote zoutvlakte, de Salinas Grandes.

5. De zoutvlakten van Salinas Grandes

De Salinas Grandes (de grote zoutvlakten) zijn iets kleiner dan Uyuni (de zoutvlakte in Bolivia), maar daarom niet minder mooi. Het blijft prachtig om zo’n groot wit oppervlakte te zien. Afhankelijk van het seizoen, heb je óf een vlakte van wit zout óf een grote spiegel (vanwege het laagje water dat op het zout blijft liggen). In dit laatste geval heb je een prachtige reflectie van de wolken.

Hou er dus rekening mee dat de zoutvlakte er op twee manieren uit kan zien. Als een van beide je voorkeur heeft, probeer dit dan goed te plannen. Van december/januari-maart kan je water op de zoutvlakte verwachten. In de andere maanden regent het niet en is de zoutvlakte droog (en wit).

Hou er rekening mee dat je je hier op een flinke hoogte bevindt. De zoutvlakte zelf ligt op 3450 meter. Onderweg passeer je de 4170 meter, waar een grote steen staat voor een leuk fotomomentje. Drink genoeg water op deze hoogte en reken eventueel op wat lichte hoofdpijn (vanwege hoogteziekte).

De Salinas Grandes zijn het beste te bezoeken vanuit het dorpje Purmamarca (hiervoor al genoemd). Je boekt hier een taxichauffeur die je naar de zoutvlakte rijdt en je weer terug afzet in Purmamarca. De route onderweg is adembenemend mooi en al een hele tour op zich. Ben je snel wagenziek, dan raden we je aan van tevoren een reispilletje te nemen. Er zijn hier erg veel haarspeldbochten onderweg.

6. Cafayate

Als je nog tijd overhebt, dan is Cafayate, en dan met name de omgeving, een fantastische plek om te bezoeken. Het dorp zelf stelt niet zo veel voor, maar de natuur eromheen is prachtig.

Ten noorden van het dorp vind je bijvoorbeeld de Quebrada de las Conchas, waar je enorme rotsformaties vindt, met een typische roestkleur. Je kunt hier eventueel ook nog de prachtig gelegen wijngaarden bezoeken. Alleen al met de bus door dit natuurgebied heenrijden is al de moeite waard.

Het midden van Argentinië – wijn, water en wilde dieren

7. Wijnproeven in Mendoza

Als de naam Mendoza je bekend voorkomt, dan komt dat waarschijnlijk omdat je dit wel eens op een fles wijn hebt zien staan. Mendoza is dan ook niet voor niets dé wijnhoofdstad van Argentinië. Rondom Mendoza liggen enorm veel wijnvelden en wijnboerderijen, waarvan je de meeste ook kunt bezoeken.

Mendoza leent zich dan ook uitstekend voor een wijntour, of meerdere uiteraard. Je kunt deze tour op verschillende manieren vormgeven. Met de auto of met de fiets. Ongeorganiseerd of georganiseerd. Wij kozen voor de meest Hollandse manier: de ongeorganiseerde, zelf samengestelde, tour op de fiets. Je komt dan niet zo heel ver, maar ver genoeg om meerdere wijngaarden te bezoeken. Vaak betaal je een klein bedrag aan entree, waarna je wordt rondgeleid en informatie krijgt over het proces van het maken van de wijn. Je sluit af met een proeverij(tje). Hou je van wijn, dan is Mendoza ‘the place to be’.

8. Het prachtige Bariloche en haar meren

Bariloche (volledig: San Carlos de Bariloche) ligt midden in het Nahuel Huapi National Park en was een van de hoogtepunten van onze reis door Argentinië. We horen je denken: deze hele lijst staat toch vól met jullie hoogtepunten? Ja, dat klopt, maar Bariloche staat op een van de eerste plekken. In de winter kan je hier goed wintersporten, maar in de zomer voelt het aan als een soort klein Zwitserland. Prachtige bergen, met daartussen enorme meren. Een genot voor het oog. Wij vonden de sfeer in Bariloche echt helemaal geweldig. We hebben echter ook mensen gehoord die het hier wat te toeristisch vonden. Wij hebben dit absoluut niet zo ervaren. Een accommodatie buiten het centrum raden we je overigens wel aan.

De omgeving van Bariloche leent zich uitstekend voor een fietstocht door de omgeving. De meest bekende fietsroute is de Circuito Chico. Uit eigen ervaring kunnen we je dit ‘rondje’ absoluut aanraden. Wát een geweldige uitzichten. Je komt hier ook langs het wereldberoemde Llao Llao hotel (uitgesproken als: Jao Jao). Er zijn ook meerdere wandelingen te maken in de omgeving. Genoeg bergen om te beklimmen.

Mocht je een auto tot je beschikking hebben, dan kan je de Circuito Chico ook al rijdend afleggen. Wel wat minder leuk. Wat we je wél aanraden om met de auto te doen, is de Ruta de los Siete Lagos (de route van de 7 meren). Een geweldige route, die wij helaas (vanwege het gebrek aan een auto) nog op ons to-do-lijstje hebben staan.

9. Surfen in Mar del Plata

Mar del Plata is een kuststad in het oosten van Argentinië. Deze plaats ligt ongeveer 400 km ten zuiden van Buenos Aires. Het kan hier erg druk zijn, maar dat heeft ook een reden: de uitgestrekte zandstranden.

Deze zandstranden zijn perfect om te surfen. Zowel voor de gevorderde surfer, maar met name voor de beginnende surfer. De golven zijn hier erg regelmatig, waardoor je hier goed kunt leren surfen. Er zitten dan ook niet voor niets enorm veel surfscholen op het strand. Hou je van surfen of wil je het graag eens leren? Sla deze plek dan niet over.

10. Walvissen (en andere dieren) spotten in Puerto Madryn en Peninsula Valdes

Puerto Madryn is wederom een kustplaats aan de oostkant van Argentinië. Het ligt een stuk zuidelijker dan Mar del Plata. Je komt hier niet om te surfen, maar met name om walvissen te spotten. Dit kan uiteraard met een tour, maar je kunt ook gewoon op het strand gaan zitten en naar het water turen. De kans is groot dat je dan al walvissen ziet (in de verte).

Vanuit Puerto Madryn kan je ook erg goed het schiereiland Peninsula Valdes bezoeken. In dit natuurgebied vind je onder andere veel zeehonden, zeeleeuwen, zeeolifanten en pinguïns. Met een eigen auto rijd je in een dag een rondje over het schiereiland. Plekken die onderweg een stop waard zijn, zijn bijvoorbeeld Punta Piramides (en dan met name Mirador Lobería), Punta Delgada en Punta Norte.

Heb je nog niet genoeg pinguïns gezien, dan kan je altijd nog naar het iets zuidelijker gelegen Punta Tombo. Een ware pinguïn hemel.

Het zuiden van Argentinië – het ruige, maar fantástische, Patagonië

11. Hike walhalla El Chaltén

El Chaltén is nog zo’n enorm pareltje, waar wij ruim 1,5 week hebben doorgebracht. Ok, het weer zat niet echt mee, dus we waren ook vooral aan het wachten op een droge dag om iets te gaan doen, maar de omgeving is hier gewoon magisch. De sfeer in het dorp vonden we heerlijk.

Alleen de rit naar El Chaltén toe is al adembenemend mooi. Zorg dat je in de bus bovenin zit op de eerste rij stoelen. Je hebt dan de hele rit een panoramisch uitzicht naar voren toe door de ruit heen (als je geen pech hebt dat er een enorme advertentie op die ruit zit geplakt).

Het dorp is het startpunt van veel wandelroutes door de bergen. De meest bekende tochten, zijn wel de hikes naar de Fitz Roy en Laguna de Los Tres (Cerro Torre). Zorg voor goede wandelschoenen, kleding voor ieder weertype (het ene moment schijnt de zon en het andere moment regent het) en een goede zin om te wandelen. De hikes duren (retour) tussen de 6-9 uur. Begin dus vroeg met lopen. Overigens hoef je ook niet altijd tot het einde te lopen. Onderweg zijn al genoeg mooie uitkijkpunten (als het weer een beetje meezit).

De wandeling naar Las Aguilas en Los Cóndores, vlakbij het dorp, is een mooie wandeling om mee te beginnen. Even de kuitjes trainen voor het ‘echte’ werk, met als beloning een prachtig uitzicht over het dorp en de omringende bergen.

12. IJstrekking op de Perito Moreno gletsjer bij El Calafate

El Calafate bezoeken de meeste mensen eigenlijk maar om één reden: als uitvalsbasis voor een bezoek aan de Perito Moreno gletsjer. En we geven ze geen ongelijk. Als je in het zuiden van Argentinië bent, dan mag deze gletsjer niet ontbreken in je reisschema.

In de stad El Calafate zijn meer dan genoeg tourorganisaties waar je een tour naar de gletsjer kunt boeken. Wij adviseren je absoluut om een tour te boeken, waarbij je ook óp de gletsjer komt. Je hebt daarbij een lange en een korte variant. Wij kozen voor de korte variant en die was helemaal geweldig. Je hoeft niet heel ver de gletsjer op te lopen, om het dit natuurverschijnsel te ervaren.

Vanaf het uitkijkpunt is de gletsjer al prachtig. Maar als je met de boot naar de gletsjer vaart, merk je pas hoe immens hoog die eigenlijk is. Als je met je crampons onder je schoenen de gletsjer oploopt, dan voel je je pas echt klein. Wát een ervaring. Je kan wel geluk of pech hebben met het weer. Wij hadden bij het uitzichtpunt helaas pech en veel mist. Toen we op de gletsjer stonden, brak de hemel ineens open. Vergeet geen handschoenen mee te nemen. Het kan erg koud zijn, ook al bij het uitzichtpunt.

Je kunt je overigens ook prima een aantal dagen vermaken in El Calafate zelf. De omgeving is erg mooi en je kunt hier heerlijk rondlopen.

13. Ushuaia: helemaal het einde (van de wereld)

Ushuaia op Tierra del Fuego (Vuurland) wordt ook wel de meest zuidelijke stad van de wereld genoemd. Deze titel is overigens discutabel, aangezien er nog meer ‘steden’ zijn die deze titel claimen. Hoe het ook zij, wij gingen hier lekker in mee en hebben in ons paspoort het ‘officiële’ bewijs dat we aan het einde van de wereld (el Fin del Mundo) zijn geweest.

Tenzij je gaat vliegen, kost het aardig wat moeite (althans, tijd) om met de bus in Ushuaia te komen. Wij hadden vooral de pech dat de ferry niet ging vanwege het slechte weer, waardoor we in de bus een flinke tijd moesten wachten. Gelukkig stonden we niet achteraan in de file. Uiteindelijk hebben we 28 uur aaneengesloten in de bus gezeten, maar beloond werden we zeker. Ushuaia is namelijk prachtig. Zelfs als het weer wat slechter is.

Ushuaia ligt tussen de Martial Mountains (de Martial Gletsjer) en het Beaglekanaal in. Beide kanten zijn prachtig en geven je weer een heel ander soort landschap. Een hike naar de Martial Gletsjer en een bezoek aan Nationaal Park Tierra del Fuego mag je niet overslaan als je hier bent. Vergeet ook niet naar de meest zuidelijk gelegen vuurtoren te gaan. Dit kan zowel vanaf het land (in de verte) als per boot (met een tour). Verwacht er overigens niet te veel van. Een andere aanrader, is om vóór zonsopgang naar de haven te lopen. Je ervaart dan de absolute rust van deze plek, nog los van het magische uitzicht.

14. Meerdaagse hike in Torres del Paine

Nationaal park Torres del Paine ligt weliswaar in Chili, maar is goed bereikbaar vanuit het Argentijnse gedeelte van Patagonië. Mocht je nog (minimaal) 4 dagen ‘over hebben’, denk er dan over na om de bekende ‘W’ te lopen in dit fantastische park. Je zult er geen spijt van krijgen.

Je kunt ervoor kiezen om onderweg in (redelijk luxe) berghutten te slapen, maar je kunt ook alle campingspullen huren en het écht avontuurlijk aanpakken. Wij kozen voor deze laatste optie. Best zwaar soms, maar wauw, wát een geweldige ervaring. Reis je graag low budget (zoals wij), dan is deze optie ook zeker aan te raden. De berghutten zijn namelijk erg duur. Wees wel op tijd met het boeken van de accommodaties of campingplekken. De plekken zijn beperkt en de vraag is vaak groot.

Kaartje met de 14 hoogtepunten van Argentinië

Kaartje 14 hoogtepunten Argentinië

Klik hier voor een interactieve kaart met de 14 hoogtepunten. Voor iPhone en iPad-gebruikers: hou de link hiervoor ingedrukt en klik op ‘Open in nieuw tabblad’.

14 hoogtepunten Argentinië

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *