Bordje bewegwijzering PR hikes Madeira

Handige informatie over de ‘PR’ hikes op Madeira

Handige informatie over de ‘PR’ hikes op Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een echt hike paradijs. Wij zijn hier 2 maanden geweest, maar we hebben lang niet alle wandelpaden van dichtbij gezien. Omdat er zóveel wandelroutes zijn, zagen wij op het begin door de bomen het bos niet meer. Om jou alvast op weg te helpen, geven we je in dit artikel wat handige informatie over de officiële aanbevolen routes op Madeira: de hikes en (levada)wandelingen die zijn aangeduid met de letters ‘PR’. Dit zijn er al ruim 20 en daarnaast zijn er ook nog veel andere wandelroutes.

Aanduiding officiële wandelpaden op Madeira

De officiële wandelpaden op Madeira worden aangeduid met de letters ‘PR‘, gevolgd door een cijfer. Bijvoorbeeld PR1 of PR20. Dit zijn wandelroutes die officieel zijn aanbevolen door de overheid van Madeira. Het zijn er 30 in totaal.

De aanduiding van de hikes
De volledige aanduiding van de wandeling geeft informatie prijs over de locatie én het soort wandeling.

Neem bijvoorbeeld PR1 – Vereda do Areeiro. Vanwege de letters ‘PR’ weet je dat het een officiële wandeling is. Je weet ook dat de wandeling zich bij de Pico do Areeiro bevindt. De term ‘vereda‘ (wandelpad) wordt gebruikt voor wandelingen die gekenmerkt worden door wat meer oneffen landschappen (vaak door bergachtige gebieden). De tegenhanger van de ‘vereda’ is de ‘levada‘. Levadas zijn aangelegde kanaaltjes die over het hele eiland de afwatering regelen. Levada-wandelingen zijn bijna altijd vlak en een stuk eenvoudiger dan de vereda-wandelingen.

PR hikes Madeira op de kaart

De PR-hikes op Madeira liggen verspreid over het hele eiland. Ze zijn allemaal te bereiken met de auto en bij een aantal kan je ook met het openbaar vervoer komen. Wij hadden geen auto, maar zijn met de bus op bijna iedere plek gekomen waar we wilden komen. Soms stopte de bus voor ‘de deur’, maar soms moesten we eerst nog een stuk extra lopen (vanaf de bushalte naar het startpunt van de hike) of liften. Het is vrij gebruikelijk en vaak ook redelijk makkelijk om een lift te krijgen op Madeira.

Wil jij ook met het openbaar vervoer reizen op Madeira?
Bekijk dan deze artikelen:

De (meeste) PR-hikes op de kaart

Handige website met info over de PR hikes op Madeira

De meest handige website met informatie over alle PR-hikes (en nog veel meer) is de website van Visit Madeira. Dit is de officiële toeristeninformatie van het eiland. De website is in het Engels (te zetten).

Lijst met alle hikes en berichtgeving
Klik hier voor een lijst met alle PR-hikes op Madeira. Achter iedere hike op de lijst staat ook of het wandelpad open is (of gesloten). Check dit goed, voordat je een hike gaat plannen. Door aardverschuivingen (vaak vanwege harde regen) kunnen bepaalde paden niet of slecht toegankelijk zijn. Die hikes worden dan dus afgesloten.

Alle wandelpaden
Hier vind je alle wandelpaden op Madeira.

Op beide pagina’s (die we hiervoor noemden) kan je op een hike naar keuze klikken. Je ziet dan direct wat handige info, zoals de afstand, moeilijkheidsgraad en de wandelduur. Let op: soms is de aangegeven tijd voor een ‘enkeltje en soms voor de heen- én terugweg. Wij vonden dit wel wat onduidelijk.

Klik vervolgens op ‘download trail brochure‘ of ‘download trail map‘ (deze zijn beide hetzelfde) om de route en het profiel van de hike te zien. Handig voor de oriëntatie, maar vooral ook om te zien of de route redelijk vlak is, of veel hoogteverschil kent. Je ziet de volgende informatie staan:

Bewegwijzering hikes op Madeira

Naast de officiële PR-hikes, zijn er nog veel meer andere hikes die je kunt maken op Madeira. Vaak ook over (relatief) goede wegen, maar wel met slechte bewegwijzering. In dat geval is het handig om de gratis app Maps.Me te gebruiken. Veel van de wandelpaden zijn daarop zichtbaar. Let op: de aangegeven tijdsduur in de app klopte bij ons eigenlijk nooit op Madeira. De app geeft een veel langere tijd aan dan de daadwerkelijke tijd dat het je kost.

Tijdens een PR-wandeling heb je geen last van slechte bewegwijzering. Bij het startpunt van de hike vind je direct een bord met de route en het profiel van de wandeling. Deze informatie kan je vooraf overigens ook al zien op de website van Visit Madeira (zoals hiervoor ook al benoemd). Tijdens het lopen vind je vervolgens ook veel bordjes met bewegwijzering, zodat je weet waar je heen moet. Ook tijdens de PR-wandelingen vonden wij het trouwens handig om Maps.Me als back-up te gebruiken.

Meer inspiratie voor hiken op Madeira

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *