Hike PR2 Nun's Valley coverfoto

Hike in de Nuns Valley – PR2 Vereda do Urzal

Hike in de Nuns Valley – PR2 Vereda do Urzal

Wil je een toffe hike maken in de buurt van Curral das Freiras? Dan kunnen we je aanraden om (een deel van) de PR2 te lopen. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt voor de hike PR2 Vereda do Urzal (nummer 1 op de kaart hieronder). De PR2 is één van de drie prachtige hikes die je kunt doen in de Nuns Valley. Een overzicht van alle drie de hikes die je hier kunt doen, inclusief handige info over hoe je er komt, vind je in ons artikel Curral das Freiras – 3 adembenemende hikes in de Nuns Valley.

De hikes in de Nuns Valley op de kaart

  • Klik hier voor het startpunt van de hike op Google Maps.

Samenvatting van de PR2 hike – Vereda do Urzal

Samenvatting gedeelte PR2 hike Vereda do Urzal

Afstand:
3 km enkele reis
6 km retour
* De volledige route is 10,3 km enkele reis en 20,6 km retour.
Tijd:
4 uur (retour)
Inclusief fotomomenten en (kortere) pauzes
Heenweg 2,5 uur, terugweg 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad: 3/5
Heenweg (steil) naar boven, terugweg (steil) naar beneden.
Onderweg:
Je loopt (grotendeels) door een mooi bos met hoge bomen. Met uitzichtpunten op de hele vallei en de bergketen rondom de Pico de Areeiro en de Pico Ruivo (de hoogste top van Madeira).
Startpunt:
Je start ongeveer 2 km ten noorden van het centrum van Curral das Freiras. De route begint aan de hoofdweg. Je loopt vanaf daar 3 km omhoog en vervolgens loop je dezelfde route weer naar beneden terug.
Stijging:
Laagste punt: ongeveer 700 meter (start- en eindpunt).
Hoogste punt: 1333 meter (het verste punt in onze wandeling).
Tip:
Trek goede (wandel)schoenen aan en neem wandelstokken mee als je die hebt.
Bereikbaar met de bus:
Het startpunt van de wandeling is goed bereikbaar met de bus (zie hieronder).

Alternatief van de volledige PR2

De route die wij hebben afgelegd (hierop is ook de samenvatting gebaseerd) is slechts een gedeelte van de PR2. De volledige PR2 is 10,3 km enkele reis en duurt (zonder enige pauze) 4,5 uur met als eindpunt Lombo do Urzal. Wil je weer terug naar het punt waar je bent begonnen, dan duurt dit dus nógmaals 4,5 uur. Met pauzes kom je waarschijnlijk uit op een duur van 11/12 uur. Dit was ons iets te gek.

Kaartje met de wandelroute

  • Klik hier voor het startpunt van de hike op Google Maps.

Het volledige profiel van de PR2 hike ziet er niet erg aantrekkelijk uit, waarbij je je moet beseffen dat je dezelfde route ook weer terúg moet lopen, wil je weer uitkomen bij je startpunt. Dat betekent dus eerst alles naar boven lopen, dan naar beneden, en vervolgens weer alles omhoog en nogmaals naar beneden.

Wij kozen ervoor om slechts een gedeelte van de route te lopen. Een route met genoeg prachtige uitzichtpunten en goed behapbaar. De twee groene cirkels in de afbeeldingen hierboven in de foto’s geven aan tot hoe ver wij op de route zijn gelopen en op welk punt we dus zijn omgekeerd. Dit is ook ons advies aan jou (maar uiteraard kan je zo ver gaan als je wilt). Met tussendoor wat pauzes en een lunchmoment, zijn wij ongeveer 5 uur zoet geweest.

Wat zie je onderweg

Anders dan de twee andere hikes in deze vallei, loop je tijdens de PR 2 hike met name door het bos. Niet alleen mooi om te zien, maar ook nog eens fijn als de zon volop schijnt of als het regent.

Zoals het een goede (PR) wandeling betaamt op Madeira, vind je onderweg natuurlijk ook veel mooie uitzichtpunten. Je kijkt met name uit op de bergketen rondom de Pico Ruivo. Je ziet de Pico Ruivo zelf ook liggen en je ziet zelfs het iconische ronde radarstation bij Pico do Areeiro. Verder heb je zicht van bovenaf over de hele Nuns Valley.

Hoelang duurt de hike?

Netto duur
De heenweg duurt ongeveer 2,5 uur, met wat kleine (foto)pauzes tussendoor. Met de mooie uitzichtpunten onderweg, kan je natuurlijk ook een lekker plekje uitkiezen om even te gaan lunchen. Omdat de terugweg alleen maar naar beneden is, loop je een stukje harder dan op de heenweg. Je hebt ook minder pauzes nodig en, omdat je de meeste plekken op de heenweg al hebt gezien, maak je minder foto’s. Over de terugweg deden wij ongeveer 1,5 uur.

Totale duur
Wij hebben regelmatig een pauze ingelast om van het uitzicht te genieten en om uitgebreid te lunchen. Met pauzes waren we ruim 5 uur onderweg.

Hoe kom je bij het startpunt van PR2

Het startpunt van de PR2 ligt ongeveer 2 km ten noorden van het centrum van Curral das Freiras, direct aan de geasfalteerde weg. Er zijn twee manieren om hier te komen: met de bus of met de auto.

Bus

Het startpunt van de PR2 [klik op de link voor de locatie] is vanaf Funchal uitstekend te bereiken met lijn 81 (naar Curral das Freiras) van de busmaatschappij Horários do Funchal. De bushalte Fajã dos Cardos ligt direct naast het startpunt van deze hike.

  • Klik hier voor de dienstregeling van bus 81.
  • De busrit duurt ongeveer 45 minuten.
  • Een enkeltje kost €3,35 per persoon.
  • Let wel op! Alleen de bustijden met een a), b), d) of e) erachter stoppen bij de gewenste halte. Je moet de optie ‘Via Fajã dos Cardos’ hebben. De andere tijden zijn ook mogelijk (uitstappen bij Colmeal), maar dan moet je nog wat verder lopen naar het startpunt van de hike.

De terugweg
Voor de terugrit check je de tijden in de kolom ‘Lombo Chão’. Tel hier ongeveer 15 minuten bij op en je zit safe qua tijd dat de bus bij de bushalte van PR2 komt.

Auto

Het startpunt van de hike kan je ook met je huuauto prima bereiken. Vanaf Funchal rijd je hier in ongeveer 25 minuten naartoe. Wij zijn hier zelf met de bus gekomen, maar het leek erop alsof je je auto gewoon langs de weg kunt parkeren. Let wel op waar je je auto neerzet: er kunnen stenen van de berg afbrokkelen en naar beneden vallen.

De andere hikes in de Nuns Valley

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren