Coverfoto hike naar de Pico Ruivo Madeira

Pico Ruivo – Hike naar de hoogste top van Madeira (2 opties)

Pico Ruivo – Hike naar de hoogste top van Madeira (2 opties)

Een bezoek aan Madeira is niet compleet zonder een hike naar de hoogste top: de Pico Ruivo (1862m). Er zijn meerdere wandelroutes die naar de top van de hoogste berg van Madeira leiden. Twee daarvan zijn het meest gangbaar. De ene hike naar de Pico Ruivo is vrij lang, lastig, maar wel heel erg vet. De andere hike is een stuk korter en gemakkelijker, met nog steeds mooie uitzichten, maar iets minder iconisch. In dit artikel lichten we beide wandelingen toe, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor je hike naar de top van de Pico Ruivo.

Locatie Pico Ruivo

Hierboven zie je de locatie van de Pico Ruivo (in het geel), met de twee startpunten (in het rood) van de wandelingen die je naar de top brengen:

  1. PR1 – Vereda do Areeiro
  2. PR1.2 – Vereda do Pico Ruivo

Twee hikes naar de top van de Pico Ruivo

Zoals gezegd, zijn er meer dan twee manieren om op de top van de Pico Ruivo te komen, maar twee daarvan zijn het meest gangbaar.

Optie 1 (zware hike)
PR1 – Vereda do Arieiro

Optie 2 (makkelijke wandeling)
PR1.2 – Vereda do Pico Ruivo

Optie 1: PR1 – Vereda do Arieiro

Praktische informatie in het kort

Icon afstandAfstand:
Naar de top: 6,1 km
Terugweg: 2 mogelijkheden
– 1. nog een keer 6,1 km
– 2. óf je loopt 2,8 km door naar een ander eindpunt (Achada do Teixeira, zie optie 2 in dit artikel)
Tijd:
Naar de top: 4 uur
Terugweg: 4 uur of 1 uur
Optie 1: nogmaals 4 uur als je terugloopt naar het startpunt
Optie 2: 1 uur als je doorloopt naar een ander eindpunt (Achada do Teixeira, zie optie 2 in dit artikel)
Tijden inclusief pauzes en fotomomenten
Moeilijkheidsgraad: 4/5
Lange hike met veel hoogtemeters. Zie de kaart hieronder.
Onderweg:
Je hebt bijna constant een fantastisch weids uitzicht over de bergketen.
Startpunt:
Je start op de parkeerplaats van de Pico do Areeiro.
Let op:
De wandeling is in de winter vaak officieel gesloten. Je loopt veel naar boven en naar beneden en langs vrij hoge afgronden (veilig). De wandeling is lang (vooral als je dezelfde weg heen- en terugloopt). Je moet door tunnels, dus neem een hoofdlampje mee. Trek goede (wandel)schoenen aan.
Geen openbaar vervoer:
Het startpunt van de wandeling is niet met de bus te bereiken. Je moet met de auto, taxi of liften.

Kaartje met de wandelroute

  • Klik hier voor het startpunt van de wandeling op Google Maps.

Het startpunt van hike PR1 naar de Pico Ruivo

Je start de wandeling op de top van de Pico do Areeiro. Hier kan je niet met de bus komen. Je bent dus aangewezen op je huurauto of (als je die niet hebt, zoals wij) op een lift of een dure taxi.

Wandelroute kan gesloten zijn
De hike is in de winter vaak officieel gesloten, vanwege de sneeuw op het wandelpad of landslides. Ook toen wij er waren (februari 2021) was het pad dicht. Er hangt slechts een klein lintje, waardoor veel mensen alsnog gaan lopen. Als er niet ál te veel sneeuw meer ligt kan je het erop wagen. Let wel extra goed op, het pad is niet voor niets gesloten en het is sowieso al een vrij pittige hike.

Parkeerplaats
Op de top van de Pico do Areeiro vind je een parkeerplaats waar je gratis kan parkeren. Vanaf hier kan je ook een fantastische zonsopgang zien, boven de wolken. Daarover lees je meer in een ander artikel (coming soon).

De wandeling naar de top

Vanaf de parkeerplaats bij de Pico do Areeiro (1818 meter) loop je naar de top van de Pico Ruivo (1862 meter). Het lijkt erop alsof je geen hoogtemeters hoeft te lopen, maar niets is minder waar. Je loopt er flink veel eerst omlaag en daarna omhoog. Onderweg vind je mooie uitzichtpunten, smalle weggetjes, hoge afgronden, veel trappen en donkere tunnels (vergeet je hoofdlampje niet).

Splitsing
Onderweg zit ook een splitsing, met een oostelijke en een westelijke route. Het pad via het oosten is echter bijna altijd gesloten, zodat de westelijke route vaak de enige mogelijkheid is.

De terugweg: twee opties

Anders dan de heenweg, heb je voor de terugweg grofweg twee opties. Je loopt hetzelfde pad terug (PR1) of je vervolgt het pad over de route PR1.2 (naar Achada do Teixeira).

Optie 1: zelfde weg terug (retour)

De eerste optie is om vanaf de top van de Pico Ruivo weer terug te lopen naar het startpunt (Pico do Areeiro), dus over de PR1.

  • Voordeel: je komt weer uit bij de parkeerplaats waar je auto staat (als je met de auto bent gekomen).
  • Nadeel: je moet dezelfde route teruglopen. Dat kan wat saai zijn, maar is vooral weer lang (4 uur).
Powered by GetYourGuide

Optie 2: andere route (one way)

De tweede optie is om vanaf de top van de Pico Ruivo aan de andere kant naar beneden te lopen. Je komt daarmee uit bij een ander punt dan waar je gestart bent, namelijk op de parkeerplaats van Achada do Teixeira. Je bevindt je hier op de PR 1.2.

  • Voordeel: je hoeft niet hetzelfde pad terug te lopen. Hierdoor is de terugweg qua uitzicht anders. Deze route is ook vrij gemakkelijk, bergaf en slechts 1 uur lopen.
  • Nadeel: je bent niet terug bij je auto (als je met de auto bent gekomen). Dit betekent dat je óf moet liften van de parkeerplaats van Achada do Teixeira naar de parkeerplaats bij de Pico do Arieiro (waar je auto staat) óf dat je een taxi moet regelen (dit is vrij duur, rond de € 70,-). Er komt hier geen bus (dichtstbij is Santana).

Mocht je al liftend bij het startpunt van de hike zijn gekomen, dan is deze optie vooral een goed plan. Het maakt natuurlijk niet uit of je vanaf Achada do Teixeira of weer vanaf de Pico do Arieiro naar je accommodatie moet liften.

Hoe kom je bij het beginpunt Pico do Arieiro?

Helaas is het startpunt van de wandeling (de parkeerplaats van Pico do Arieiro) onmogelijk te bereiken met de bus. Je komt hier dus alleen met de auto, (dure) taxi, tour of al liftend.

Optie 2: PR1.2 – Vereda do Pico Ruivo

Praktische informatie in het kort

Icon afstandAfstand:
2,8 km enkele reis | 5,6 km retour
Tijd:
2 uur (retour)
Inclusief fotomomenten
Moeilijkheidsgraad: 2/5
De hike is niet lastig, vrij geleidelijk omhoog (op de heenweg), maar soms met erg harde wind.
Startpunt:
Je start vanaf de parkeerplaats van Achada do Teixeira.
Stijging:
Je start op 1596 meter en loopt binnen een uur naar 1862 meter hoogte.
Tip:
Draag verschillende laagjes kleding. Het kan hier warm zijn in de zon, maar erg fris in de schaduw, met soms hele harde wind. Er kan (in de winter) nog wat sneeuw/ijs liggen, dus trek goede schoenen aan.
Geen openbaar vervoer:
Het startpunt van de wandeling is niet met de bus te bereiken. Je moet met de auto, taxi, tour of liften.

Kaartje met de wandelroute

  • Klik hier voor het startpunt van de wandeling op Google Maps.

Het startpunt van hike PR1.2 naar de Pico Ruivo

Je start de wandeling vanaf Achada do Teixeira. Hier kan je niet met de bus komen. Je bent dus aangewezen op je huurauto of (als je die niet hebt, zoals wij) op een lift of een dure taxi.

Parkeerplaats
Bij het beginpunt van de wandeling vind je een parkeerplaats voor je auto. Je kunt hier gratis parkeren. Let op: het laatste stuk naar boven is de weg onverhard en in behoorlijke slechte staat. Als je een auto huurt is het verstandig alle risico’s af te kopen. Bij Sunny Cars is dit allemaal goed geregeld en zijn alle verzekeringen en afkoop van het eigen risico bij de bij de prijs inbegrepen.

De wandeling naar de top

Vanaf de parkeerplaats van Achada do Teixeira (1592 meter) loop je naar de top van de Pico Ruivo (1862 meter). De hike omhoog is niet echt lastig. Je loopt geleidelijk aan omhoog. Soms aan de zonkant, maar soms ook aan de schaduwkant, waar de harde wind best fris kan zijn. Vooral aan de schaduwkant blijft nog best lang sneeuw/ijs liggen. Wij waren er in februari en hadden zelfs nog wat ijs op het pad. Let dus goed op waar je loopt en draag goede schoenen (vooral in de winter).

Eigenlijk heb je de hele route prachtig uitzicht over de omgeving. Ook als het redelijk bewolkt is, heb je vaak nog steeds mooi uitzicht, aangezien je door de grote hoogte vaak boven de wolken loopt.

Laatste stukje
Een kleine 15 minuten voor de top, zit een restaurant, met terras en wc’s. Vanaf daar is de wandeling naar de top en stukje steiler, met hier en daar wat trappen. Nog steeds prima te doen.

Eenmaal op de top vind je een steen waarop je even kan uitrusten. Aan beide kanten van de top heb je een pad (van ongeveer 50 meter) met daarop twee verschillende ‘balkons’. Je hebt op de top een 360 graden uitzicht over de omgeving. Echt prachtig. Je vindt hier ook veel schattige vogeltjes, die maar al te graag poseren voor een foto.

De terugweg

De terugweg is hetzelfde als de heenweg. Je loopt dus bijna alleen maar naar beneden, waardoor je binnen 45 minuten weer terug bent bij de parkeerplaats. Je kunt het natuurlijk ook rustig aandoen, met veel fotomomentjes of misschien zelfs een lunch bij het restaurant op de berg.

Alternatief
Je kan er ook voor kiezen om de PR1 terug te lopen. Dus van de Pico do Ruivo naar Pico do Areeiro. Dit duurt zo’n 4 uur. Hier vind je alle info over deze wandeling, alleen gaat het in dit geval om alleen de terugweg.

Let er wel op dat de meeste organisaties er op zijn ingesteld om vervoer in de omgekeerde volgorde aan te bieden (dus heen via Pico do Arieiro en terug via Achada do Teixeira). Wij zouden deze variant alleen aanraden als je in de buurt van Santana verblijft.

Hoe kom je bij het beginpunt van de PR1.2?

Geen bus
Helaas is het startpunt van de wandeling PR1.2 (Achada do Teixeira) onmogelijk te bereiken met de bus. De bus rijdt maar tot aan het stadje Santana. Vanaf hier is het nog 10 km en 1000m omhoog naar het startpunt van de wandeling (zo’n 3 uur lopen). Makkelijker, maar duurder is het om met de auto of taxi naar het startpunt te rijden. Je kan natuurlijk proberen te liften.

Conditie van de weg
Het laatste deel van de weg was vrij slecht, met zand, gaten en brokken asfalt. Er werd aan de weg gewerkt (toen wij er waren, februari 2021). Je komt er prima, maar een huurauto met de meest uitgebreide verzekering en afkoop van je eigen risico is hier geen overbodige luxe.

Dagtrip naar de Pico Ruivo en Pico do Arieiro

Meer toffe hikes op Madeira

Machico – Hike naar de top van de Pico do Facho
PR8 – Ponta São Lourenço – hike over dit indrukwekkende schiereiland
PR9 – Caldeirão Verde (coming soon)
PR18 – Levada do Rei (coming soon)
3 adembenemend mooie hikes in Curral das Freiras

Handige reis & wandelgidsen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *