Hike naar Pico do Facho Machico Madeira

Machico – Hike naar de top van de Pico do Facho

Machico – Hike naar de top van de Pico do Facho

Verblijf je in de buurt van het vliegveld van Madeira en heb je zin om iets actiefs te doen? Dan kunnen we je de hike naar de top van de Pico do Facho aanraden. De hike is vrij kort, maar wel vrij steil en pittig. De Pico do Facho ligt tussen Machico en Caniçal. Vanaf de top heb je een prachtig uitzicht op de stad Machico (en haar baai) aan de ene kant en het schiereiland van São Lourenço aan de andere kant.

Locatie

Machico ligt in het noordoosten van Madeira, net iets boven de luchthaven. De berg Pico do Facho ligt direct naast het stadje, niet te missen. De wandeling naar de top begint in het centrum van Machico.

Samenvatting

Praktische info – Pico do Facho in het kort

Afstand: 2 km enkele reis, 4 km retour
>> Tenzij je een andere route terug neemt
Tijd: 1,5/2 uur retour
Inclusief lunchpauze en fotomomenten
Exclusief omweg
Moeilijkheidsgraad: 3/5
De route is kort, maar vrij steil en pittig
Uitzicht over de stad Machico, de zee en (een deel van) het vliegveld.
Start: centrum van Machico
Stijging: van zeeniveau naar 270 meter hoogte
Let op: de route via het fort (rechts van de berg), die Maps.me aangeeft, klopt niet!

De route naar de Pico do Facho

De heenweg

Start de wandeling in het centrum van Machico. Vanuit daar loop je eerst naar Santa Casa da Misericórdia. Je vindt aan de rechterkant van dit gebouw een bordje die de wandeling aangeeft. Vanaf hier is het 1,4 km naar de Pico do Facho.

Onderweg
Je loopt over rotsen en door het gras, over een ongeplaveid pad. Het is een vrij pittig klimmetje. Vooral in het begin was het pad nogal overwoekerd door planten. Net voordat je op de top bent, na ongeveer een half uur klimmen, kom je uit op een asfaltweg. Je kunt hier ook met de auto of de bus komen. Of al lopend over de asfaltweg vanuit Machico (iets langer en minder avontuurlijk). Vanaf dit punt bereik je in ongeveer 20 à 25 minuten de top.

De top

Op de top heb je een fantastisch uitzicht over de baai van Machico, de stad Machico, de landingsbaan van het vliegveld en het schiereiland van São Lourenço.

Tip
Net iets onder de top heb je een aantal (picknick)banken. Een heerlijke plek om je lunch op te eten!

De terugweg/omweg

Wij hebben geprobeerd om via de andere kant van de berg (de rechterkant op de kaart) naar beneden te lopen. Dit is niet gelukt. Er was inderdaad een pad (op de meeste momenten), zoals ook zichtbaar is in de app Maps.me. Maar uiteindelijk kwamen we uit bij een hek en een afgezette bouwval. We moesten dus het hele eind weer terug. Het is overigens wel de moeite waard om een deel van deze route te lopen (via goede trappen). Je ziet op dit stuk andere dingen dan vanaf de top van de berg.

Hoe kom je er?
Om op deze route terecht te komen, moet je links van de elektriciteitsmast naar beneden lopen (zie de eerste afbeelding hierboven). Je komt uit bij een aantal trappen, waar je naar beneden kunt lopen. Je kan zelf bepalen hoever je wilt doorlopen. Als het goed is, zou je nog een andere weg naar beneden kunnen nemen, maar die hebben wij niet gevonden.

De terugweg: 2 opties
1. Als je snel terug wilt naar Machico, dan kan je het beste dezelfde weg terugnemen. In ongeveer 30 minuten sta je weer in het centrum van Machico.

2. Heb je geen zin in een steile afdaling, dan kan je ook de asfaltweg volgen. Deze route is ongeveer 3 km lang. Je doet er op deze manier een klein uurtje over weer in het centrum van Machico uit te komen.

Wat kost het?

Hike
De hike zelf is gratis. Je hoeft geen entree te betalen om deze wandeling te kunnen maken.

Snack en wc
Net voordat je de top bereikt, kom je een foodtruck tegen. Hier kan je wat te eten of drinken kopen, om op te eten bij een van de picknickbankjes op de top. Naast de foodtruck zit een wc, deze kost €0,50.

Wat moet je niet vergeten?

  • Voldoende water
  • Zonnebrandcrème
  • Snacks/lunch
  • Camera
  • Telefoon (voor je navigatie/foto’s)

Hoe kom je in Machico?

Bus
Je kunt met de bus naar Machico. Buslijnen 20, 23, 53, 78, 113, 156 en 208 rijden via of naar Machico. Op de website van de busmaatschappij SAM vind je meer informatie. In dit artikel leggen we je uit hoe je makkelijk buslijnen en -tijden kan vinden.

Huurauto
Je kunt uiteraard ook met de auto in Machico komen, als je die hebt gehuurd.

In de buurt van Machico/Pico do Facho

Waar slapen in Machico?

Er zijn in de buurt van Machico genoeg opties om te slapen:

Andere artikelen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *