Madeira reislekker veilig

Regels corona Madeira – Alles wat je moet weten voor een verblijf op Madeira

Regels corona Madeira – Alles wat je moet weten voor een verblijf op Madeira

In februari 2021 zijn wij zelf van Lissabon naar Madeira gevlogen. Wat een goede keuze! Madeira is een prachtig en afwisselend eiland. Deze bestemming is fantastisch als je op zoek bent naar een actieve vakantie en/of mooie natuur. Madeira is op dit moment een van de meest veilige bestemmingen op de wereld. En dit willen ze graag zo houden. Daarom gelden er bij binnenkomst en op Madeira uiteraard een aantal regels in verband met corona. Wij zetten alle actuele regels rondom corona/COVID-19 voor je op een rij.

Update 08-04-2021: Onderstaande regels gelden in ieder geval t/m 19 april 2021.

Table Of Contents

Regels voorafgaand aan vertrek naar Madeira

Er zijn een aantal zaken die je zelf vooraf moet regelen, als je naar Madeira afreist:

1. Online aanmelden op www.madeirasafe.com

Iedereen die naar Madeira afreist, moet zich aanmelden op www.madeirasafe.com. Elke reiziger moet een eigen account aanmaken. In je account moet je 48 tot 12 uur voor het instappen vragen beantwoorden over je gezondheid op dat moment. Na het invullen van die verplichte informatie krijg je een toegangscode voor de app/website. Je kan hier kan ook de (verplichte) QR-code vinden die je bij aankomst op Madeira moet tonen.

Het kan voorkomen dat je nog niet kan inloggen in de app, op het moment dat je nog niet op Madeira bent. Je kan echter altijd op de website inloggen.

Uploaden testresultaat
Als je voor vertrek al een PCR-test hebt gedaan (zie hierna), dan moet je het resultaat daarvan ook uploaden in de online omgeving van ‘Madeira Safe’.

2. Tonen negatieve PCR-test (vooraf testen of op de luchthaven)

Iedereen die Madeira binnen wil komen, moet in het bezit zijn van een negatieve PCR-test. Je hebt daarbij twee opties:

  1. Je laat je van tevoren testen in het land waar je vertrekt
    2. Je laat je (gratis) testen op de luchthaven van Madeira

Laat je je van tevoren testen, dan moet de test zijn uitgevoerd binnen 72 uur voor het instappen van het vliegtuig.

Je kan je dus ook bij aankomst op Madeira gratis laten testen (zie hieronder). Wij kozen voor deze optie en dat is erg goed bevallen.

Uitzonderingen op de verplichte PCR-test

  • Kinderen onder de 12 jaar.
  • Reizigers die een bewijs van vaccinatie tegen COVID-19 kunnen laten zien.
  • Reizigers die een medisch document kunnen laten zien (niet ouder dan 90 dagen), waaruit blijkt dat zij zijn hersteld van COVID-19.

De regels bij aankomst op Madeira

1. Thermische screening

Bij alle passagiers die aankomen op het vliegveld van Madeira wordt automatisch de temperatuur gemeten.

2. Gratis PCR-test bij aankomst op Madeira

Als je vooraf geen PCR-test hebt gedaan, kan je een gratis PCR-test laten doen bij aankomst op de luchthaven van Madeira. Alles is hier super goed en strak geregeld. We kregen eerst een welkomstpakketje met mondkapje en een flesje water en vervolgens hoefden we maar een paar minuten te wachten, totdat we getest konden worden.

De test vindt plaats nádat je je bagage van de band af hebt gehaald. De teststraat is ingericht op veel reizigers, waardoor je hier nooit lang hoeft te wachten.

Verplichte zelf-isolatie totdat de uitslag er is
In de periode tussen het moment van testen en de uitslag moet je in isolatie. Dit houdt in dat je in je eigen accommodatie moet wachten op de uitslag. Je mag in die tijd niet naar buiten om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Iets om rekening mee te houden. De uitslag krijg je binnen 6-12 uur per mail. Onze uitslag was al binnen 5 uur beschikbaar. Aangezien wij pas laat in de avond aankwamen, konden we de volgende ochtend al gewoon gaan en staan waar we wilden.

Positief resultaat
Als de uitslag van je test positief is (en je dus corona hebt), moet je 14 dagen in quarantaine. De lokale gezondheidsdienst zal de locatie bepalen. Dit kan in een gezondheidsinstelling zijn, maar ook in je geboekte accommodatie of in een aangewezen accommodatie.

3. Toezicht en controle

Alle reizigers worden gecontroleerd via de Madeira Safe To Discover-app.

Regels tijdens je verblijf op Madeira

Alles op Madeira is overdag gewoon open, zoals de kapper, restaurants en terrasjes. Maar er geldt wel een avondklok. Doordeweeks gaat de avondklok in om 19.00 uur, in het weekend om 18.00 uur.

Hieronder lees je wel aan welke regels je je verder moet houden en welke maatregelen er van kracht zijn op Madeira.

1. Iedereen vanaf 6 jaar is verplicht een mondkapje te dragen

Officieel geldt de regel dat je overal verplicht bent om een mondkapje te dragen. In alle publieke ruimtes moet je je mondkapje dragen en in principe ook buiten.

In de praktijk ben je echter niet gehouden om buiten een mondkapje te dragen, als je steeds maar 2 meter afstand tot andere mensen kan bewaren. Op drukke plekken buiten, zoals in een wat drukkere winkelstraat, moet je dus even je mondkapje op doen. Is er verder bijna niemand in de buurt, dan kan je prima zonder mondkapje buiten rondlopen.

Uitzondering op de mondkapjesplicht
De verplichting om een mondkapje te dragen geldt officieel niet in het geval van ‘sportbeoefening’. Dit begrip is vrij ruim. Hieronder vallen ook recreatieve sportactiviteiten, zoals wandelingen in bosgebieden en langs de aanbevolen wandelroutes. Ook op stranden en in de zee geldt geen mondkapjesplicht.

2. Afstand houden (2 meter)

Je moet 2 meter afstand houden tot andere mensen.

3. Was regelmatig je handen

Was en/of ontsmet regelmatig je handen.

4.Verbod op groepsvorming (max 5 personen)

Bijeenkomsten van meer dan 5 personen op openbare wegen of in een andere openbare ruimte zijn verboden, behalve als deze personen tot dezelfde familie behoren.

5. Avondklok en beperkingen in de circulatie

Maandag t/m vrijdag
De avondklok gaat doordeweeks in om 19.00 uur en duurt tot de volgende ochtend 05.00 uur. Het is tijdens de avondklok verboden om je op openbare wegen en terreinen te begeven.

Weekenddagen
In het weekend en op feestdagen gaat de avondklok een uur eerder in. Namelijk om 18.00 uur. De avondklok duurt wederom tot 05.00 uur de volgende ochtend.

Uitzondering
Met een boardingpass mag je je wel gewoon verplaatsen tijdens de avondklok. Er komen namelijk ook gewoon ‘s avonds vluchten aan op Madeira. Het is dus geen probleem om vanaf de luchthaven naar je accommodatie te reizen.

6. Beperking op commerciële activiteit

Bedrijven en winkels sluiten een uur voordat de avondklok in gaat. Dit houdt in: om 18.00 uur op werkdagen en om 17.00 uur in het weekend.

7. Beperkte openingstijden restaurants, bars en horecagelegenheden

De horecagelegenheden sluiten om 18.00 uur op werkdagen en 17.00 uur in het weekend.

Uitzondering
Restaurants mogen van maandag t/m vrijdag tussen 18.00 uur en 22.00 uur open zijn, maar uitsluitend voor het bereiden van maaltijden voor thuisbezorging.

8. Toezicht en controle

Alle reizigers zullen worden gecontroleerd via de Madeira Safe To Discover-app, door de regionale gezondheidsautoriteit.

Leuk weetje
Via de Madeira Safe To Discover-app kan je punten sparen. Bijvoorbeeld door dagelijks de app te openen en 2 keer per dag door te geven hoe je je voelt. Daarmee verdien je in totaal al 3 punten per dag. De verdiende punten kan je vervolgens (vanaf 10 punten) inwisselen voor gratis entree/activiteiten, zoals een wandeling met een gids of een dolfijnentour.

Handige websites

Ook interessant

Alle artikelen over Madeira
Madeira – met de (Aero)bus van en naar het vliegveld
Ponta São Lourenço – indrukwekkende hike op Madeira
Staan deze handige reisspullen al op jouw inpaklijst?
7 handige (web)winkels voor al jouw reisartikelen

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *