Colombiaanse vlag in Barichara coverfoto blog corona regels Colombia

Reizen naar Colombia – De (corona) regels op een rijtje

Reizen naar Colombia – De (corona) regels op een rijtje

Colombia is een fantastisch en veelzijdig land om te bezoeken, maar er gelden wel een paar eisen waar je aan moet voldoen om het land binnen te komen. We hebben de (corona) regels voor Colombia voor je op een rijtje gezet in deze blog. Inclusief de (test)eisen voor een terugkeer naar Nederland. Verder vind je hier ook nog wat andere tips voor je reis naar Colombia, die ook zonder Covid-19 handig zijn. Dus ben je van plan om binnenkort naar Colombia te reizen, lees dan snel verder om de (corona) inreis regels te bekijken.

Laatste update van dit artikel: 26 juni 2022

Reizen naar Colombia – de corona regels

Bij het inreizen van een aantal landen in Zuid-Amerika is het (nog) verplicht om een negatieve (PCR-)test te tonen. Voor Colombia geldt deze regel niet (tenzij je niet volledig bent gevaccineerd). Hieronder lees je wat wél nodig is om Colombia binnen te komen.

Vaccinatiebewijs Covid-19

Zonder vaccinatie kom je Colombia niet in. Sinds 14 december 2021 moet iedereen van 18 jaar en ouder een vaccinatiebewijs laten zien bij het binnenreizen van Colombia. Er zijn twee opties:

  1. Volledige vaccinatie (bijvoorbeeld 2 prikken van Pfizer) = geen testverplichting
    Je moet je laatste vaccinatie hebben gehaald minimaal 14 dagen voordat je vlucht naar Colombia vertrekt.
  2. Geen volledige vaccinatie (bijvoorbeeld 1 prik van Pfizer) = aanvullende negatieve PCR test (maximaal 72 uur oud) of antigeentest (maximaal 48 uur oud).

Vragenlijst

Je moet voor vertrek van en naar Colombia de vragenlijst Check-Mig invullen (dus zowel als je het land inkomt als wanneer je het land verlaat). Dit kan vanaf 72 uur tot 1 uur voor vertrek. Klik op de link hiervoor om direct bij het online formulier uit te komen. De vragenlijst is beschikbaar in het Spaans, Engels en Frans.

Extra tips

  • Zorg dat je je vaccinatiebewijs uitgeprint op papier bij je hebt (alhoewel een digitale versie vaak ook voldoende is). Je CoronaCheck app is in principe niet bruikbaar in Colombia.
  • Neem je gele vaccinatieboekje mee.
  • Zorg dat je een retour- of doorreisticket kan laten zien | Als je alleen een enkeltje hebt, kan je het erop wagen en indien nodig kan je altijd nog ter plaatse een ticket kopen via www.onwardticket.com. Helaas mochten wij niet boarden zonder dat uitreisbewijs. We kochten online een onward ticket voor US$14 p.p. en dit was binnen 2 minuten geregeld.

Toelichting onward ticket
Dit is een echt ticket (niet fake) en wordt standaard na 48 uur automatisch geannuleerd. Je kan ook kiezen voor een ticket dat na 14 dagen geannuleerd wordt, dit is iets duurder. Als er contact op wordt genomen met de luchtvaartmaatschappij om het te verifiëren, sta je daadwerkelijk in het systeem.

  • Tip: Je kan makkelijk in dollars betalen met de (online) creditcard van Vivid

Reizen naar Colombia – visum?

Visum Colombia

Voor Colombia heb je geen visum nodig. Bij aankomst in Colombia ontvang je een stempel, waar wordt bijgeschreven dat je 90 dagen mag blijven. Hiervoor hoef je dan ook niet te betalen. Wil je langer blijven? Check hieronder onze tips voor het verlengen van je visum.

Visum verlengen

Wil je langer blijven dan 90 dagen, dan kan je eenmaal je visum verlengen met nogmaals 90 dagen. Deze aanvraag moet je online doen: klik hier voor het online formulier.

Alle informatie over het verlengen van je visum lees je in onze blog:
Verlengen van je visum in Colombia – Alles wat je moet weten

Uitreis- of doorreisticket nodig voor Colombia

De luchtvaartmaatschappij kan je vragen om een uit- of doorreisticket, waarmee je kan aantonen dat je het land binnen 90 dagen verlaat. In de praktijk gebeurt dit ook best vaak,

Wij vlogen van de Dominicaanse Republiek naar Colombia met een enkeltje. Helaas werd ons ook gevraagd om een uit- of doorreisticket. Zonder dit ticket mochten we niet doorlopen naar de incheckbalie. We kochten toen een ticket via www.onwardticket.com, voor US$12 p.p. Dit is een echt ticket dat je koopt, welke na 48 uur automatisch wordt geannuleerd. Hiervoor hoef je zelf verder niks meer te doen. De aanschaf duurt 2 minuten en is zonder risico. Ideaal dus. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een echt ticket kopen en annuleren, maar dit vonden we toch te risicovol.

Reisadvies Colombia

Het reisadvies voor Colombia is geel, oranje en rood. Naast de risico’s met betrekking tot corona, zijn er ook een aantal veiligheidsrisico’s. Let hier goed op bij het plannen van je reis. Bij het reisadvies van de Nederlandse overheid vind je een kaartje met de verschillende kleuren. Vermijd sowieso de rode gebieden. En vraag bij twijfel altijd informatie aan de locals. (In de zomer van 2022 zijn er verkiezingen in Colombia, dit kan zorgen voor (meer) onrust op bepaalde plekken).

Reisziektes & vaccinaties Colombia

Iedereen houdt zich nu vooral bezig met de vaccinaties tegen Covid-19. Maar ga je voor kortere of langere tijd op reis (naar Colombia of een andere verre bestemming), dan heb je misschien ook nog een aantal andere vaccinaties nodig. Voor Colombia zijn er geen verplichte vaccinaties (tenzij je uit een beperkt aantal landen komt, dan heb je een vaccinatie voor gele koorts nodig), maar er zijn wel een aantal aanbevolen vaccinaties. Bekijk de informatie in de links hieronder.

Informatie reisvaccinaties Colombia

Check onderaan dit artikel nog de (test)eisen voor een terugkeer naar Nederland.

Terug naar Nederland

Geen eisen vanuit de Nederlandse overheid
Sinds 23 maart 2022 gelden er geen eisen meer voor een terugkeer naar Nederland. Als EU-burger heb je geen test-, vaccinatie- of herstelbewijs meer nodig om Nederland in te komen.

Eisen luchtvaartmaatschappij en overstappen
Het kan zijn dat je luchtvaartmaatschappij extra/andere eisen stelt. Zij zijn degene die de check doet. Vraag dit dus altijd na, voordat je terugvliegt! Hou ook de wijzigingen in de gaten van de Nederlandse overheid. Let vooral op met een eventuele overstap in een ander land. Ook bij een overstap kan een ander land bepaalde aanvullende eisen stellen, zoals een vaccinatie of negatieve test.

Gezondheidsverklaring
De Nederlandse overheid eist sinds 19 april 2022 geen gezondheidsverklaring meer bij terugkomst naar Nederland.
Let op: bij een overstap kan het wél mogelijk zijn dat je een gezondheidsverklaring moet invullen voor het land waar je overstapt.

Geen thuisquarantaine
Er geldt geen verplichting meer tot thuisquarantaine bij aankomst in Nederland. 

Advies aan iedereen
Sinds 19 april 2022 is het geen dringend advies meer van de overheid om een zelftest te doen, voordat je weer anderen gaat ontmoeten of weer naar werk/school gaat. Heb je klachten? Doe dan wél een zelftest.

Meer inspiratie voor Colombia

Op deze pagina kunnen één of meerdere affiliate links staan. Als jij op een van deze linkjes klikt en vervolgens een boeking maakt of bestelling doet, krijgen wij een kleine vergoeding van dit bedrijf. Jij betaalt niks extra’s. Van de winst doneren wij 34% aan de Sampath Foundation. Dus met jouw klik maak je de wereld nog een stukje mooier. Meer info? Dat lees je hier.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 commentaren