Coverfoto Eira do Serrado

Hike in de Nuns Valley – Zigzag naar het uitzichtpunt bij Eira do Serrado

Hike in de Nuns Valley – Zigzag naar het uitzichtpunt bij Eira do Serrado

In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt, als je de hike over de zigzagweg naar het uitzichtpunt bij Eira do Serrado wil gaan maken (nummer 3 op de kaart hieronder). Er gaat ook een bus naar dit uitzichtpunt, maar het uitzicht is des te mooier als je eerst een fysieke inspanning hebt moeten leveren. En de panoramische uitzichten onderweg zijn ook fantastisch! Wij raden dan ook aan om de hike vanuit het dal naar boven toe te maken.

De hikes in de Nuns Valley op de kaart

Samenvatting van de hike

Praktische informatie in het kort – Eira do Serrado

Afstand:
2,5 km enkele reis
Tijd:
Heenreis ruim 1 uur
(Terugweg, afhankelijk van je keuze, bekijk de 3 mogelijkheden).
Moeilijkheidsgraad: 2/5
Korte en redelijk steile weg naar boven.
Onderweg:
Uitzicht op het dorpje Curral das Freiras en de bergen eromheen.
Startpunt:
Het startpunt van de zigzag-weg omhoog ligt net buiten het centrum van Curral das Freiras (the Nuns path, bottom end)
Stijging:
Laagste punt: ongeveer 600 meter
Hoogste punt: 1050 meter (bij het uitzichtpunt)
Tip:
Trek goede (wandel)schoenen aan.
Bereikbaar met de bus:
Het startpunt van de wandeling is goed bereikbaar met de bus (klik voor alle praktische info).

De route naar Eira do Serrado op de kaart

Op de eerste foto zie je de weg naar boven toe. Op de tweede foto zie je een alternatieve manier om weer in het centrum uit te komen (zie hieronder).

Download de gratis app Maps.Me voor een interactieve kaart met alle wandelpaden. Op Google Maps zijn deze niet zichtbaar.

Waar ligt Eira do Serrado

Het eindpunt van de hike is het uitzichtpunt van Eira do Serrado. Dit ligt op 5 minuten lopen vanaf het Eira do Serrado Hotel & SPA. Dit hotel zie je vanuit de gehele Nuns Valley liggen. Een prachtige plek voor een hotel. Wil je genieten van een panoramisch uitzicht en luxe voor een goede prijs? Dan kunnen we je deze plek zeker aanraden.

 • Bekijk hier alle faciliteiten, de prijzen en beschikbaarheid.

Het startpunt van de hike bereik je het gemakkelijkst vanuit het centrum van Curral das Freiras. Vanuit het centrum loop je in een kwartiertje naar het begin van de route.

Via een zigzag-weg hike je vervolgens naar het hotel (zie de tweede foto hierboven) en het uitzichtpunt, Eira do Serrado.

De hike zelf

Van beneden naar boven
Wij kunnen je aanraden om de hike vanuit het dal naar boven toe te maken. Dit betekent wel dat je de hele route omhoog loopt. Bekijk hier het alternatief. Je start deze hike vanuit het centrum van Curral das Freiras. Je loopt eerst een stukje over de doorgaande asfaltweg, om vervolgens linksaf te slaan om het daadwerkelijke pad naar boven te volgen.

Verwacht geen geasfalteerde weg naar boven, het is een natuurlijk pad. Het ene stuk bestaat uit zand en gras, het volgende deel uit kleine steentjes of klinkers. Het grootste deel van de route is verhard, maar wel redelijk oneffen. Het pad is – in principe – goed begaanbaar, maar kan wel heel glad zijn als het regent. Je hebt tijdens de hele hike naar boven een panoramisch uitzicht over de vallei.

Eenmaal boven – na een uur lopen – kom je eerst op de parkeerplaats van het hotel (en restaurant) uit. Hier zou je even wat kunnen eten of drinken als je wilt. Voor het daadwerkelijke uitzichtpunt moet je nog iets verder doorlopen. Je ziet vanzelf de bordjes staan. In ongeveer 5 minuten loop je naar het ‘balkon’.

De terugweg

Voor de terugweg heb je eigenlijk drie opties:

Optie 1 – dezelfde route teruglopen
Je kan dezelfde route terug naar beneden lopen. Je bent dan in ongeveer 40 minuten weer beneden.

Optie 2 – een andere route terug + bus/liften
Je kunt via de normale (geasfalteerde) weg naar beneden lopen. Daarbij volg je de route die je met de auto zou rijden. Het mooie aan deze optie, is dat je ook nog een aantal andere uitzichtpunten meepakt. Na ongeveer 40 minuten lopen kom je op de doorgaande weg uit (bij tunnel van 2,5 km die je naar het centrum brengt). Vanaf daar kan je verder lopen, liften of de bus pakken die hier langskomt.

 • Klik hier voor de exacte locatie van die bushalte.

Optie 3 – met de bus terug
Naar Curral das Freiras
Je pakt de bus terug vanaf de parkeerplaats bij het hotel. Deze optie is vaak niet mogelijk, omdat de bus hier alleen ‘s ochtends langskomt op weg naar Curral das Freiras. Check vooraf de dienstregeling van bus 81 en kijk naar de tijden waar een b), c) of e) achter staat en pas je planning hierop aan. De bus kost €1,30 per persoon.

Naar Funchal
Mocht je vanaf Eira do Serrado naar Funchal gaan, dan heb je meer opties. Kijk daarvoor in de kolom onder ‘Lombo Chão’ in de dienstregeling van bus 81. Ongeveer een half uur later komt de bus langs Eira do Serrado.

Alternatief: pak de bus naar boven en loop naar beneden

In plaats van naar boven te lopen, kan je er ook voor kiezen om vanaf Curral das Freiras of vanaf Funchal de bus te pakken naar het uitzichtpunt van Eira do Serrado. Kijk daarvoor in de dienstregeling van bus 81 en zoek naar de tijden waar een b), c) of e) achter staat. Dit zijn de tijden waarop de bus langs Eira do Serrado komt.

Nadat je het uitzichtpunt hebt bezocht, kan je via de zigzag-weg naar beneden lopen, naar het dorpje Curral das Freiras.

Hoe kom je bij het startpunt van de hike?

Bus

HEENWEG

A. Funchal – Curral das Freiras
De startpunt van deze wandeling is vanaf Funchal uitstekend te bereiken met lijn 81 (Curral das Freiras) van de busmaatschappij Horários do Funchal. Er liggen meerdere bushalte vlakbij het het startpunt van de wandeling.

 • Klik hier voor de dienstregeling van bus 81.
 • De busrit vanaf Funchal duurt ongeveer 40 minuten.
 • Een enkeltje kost €3,35 per persoon.

B. Funchal – Eira do Serrado
Pak je liever meteen de bus vanaf Funchal naar het uitzichtpunt van Eira do Serrado, zónder dat je hiervoor hoeft te wandelen? Dat kan ook:

 • Pak bus 81, bekijk hier de dienstregeling van bus 81
 • Kies een van de bustijden waar een b), c) of e) achter staat. Dit zijn de tijden waarop de bus langs Eira do Serrado (het uitzichtpunt) komt.
 • Een enkeltje kost €3,35 per persoon.

C. Curral das Freiras – Eira do Serrado
Pak je liever meteen de bus vanaf Curral das Freiras naar het uitzichtpunt van Eira do Serrado, zónder dat je hiervoor hoeft te wandelen? Dat kan ook:

 • Pak bus 81, bekijk hier de dienstregeling van bus 81
 • Kies een van de bustijden waar een b), c) of e) achter staat. Dit zijn de tijden waarop de bus langs Eira do Serrado (het uitzichtpunt) komt.
 • De busrit van Curral das Freiras naar Eira do Serrado duurt ongeveer 15 minuten.
 • Een enkeltje kost €1,30 per persoon.

TERUGWEG

A. Eira do Serrado – Funchal
Voor de rit terug naar Funchal pak je de bus vanaf de parkeerplaats bij het hotel (Eira do Serrado Hotel & SPA).

 • Check de dienstregeling van bus 81
 • Kijk in de kolom onder ‘Lombo Chão’.
 • Kijk naar de tijden waar een b), c) of e) achter staat. Alleen die bussen komen langs het hotel. Ongeveer een half uur later komt de bus langs Eira do Serrado.
 • Een enkeltje kost €3,35 per persoon.

B. Eira do Serrado – Curral das Freiras
Terug naar Curral das Freiras? Neem de bus terug vanaf de parkeerplaats bij het hotel. Let wel op. Deze optie is vaak niet mogelijk, omdat de bus hier alleen ‘s ochtends langskomt op weg naar Curral das Freiras. Je zou dan heel vroeg moeten vertrekken.

 • Check vooraf de dienstregeling van bus 81.
 • Kijk naar de tijden waar een b), c) of e) achter staat.
 • Pas je planning hierop aan.
 • Een enkeltje kost €1,30 per persoon.

Auto

Het startpunt van de hike (of het centrum van Curral das Freiras) kan je ook prima met je huurauto bereiken. Vanaf Funchal rijd je hier in ongeveer 25 minuten naartoe. Je kunt ook direct naar het uitzichtpunt van Eira do Serrado rijden, zónder dat je hiervoor hoeft te wandelen. Ook dit kost je ongeveer 25 minuten.

Tips voor eten en slapen

Eten

Bakker
Padaria Curral Pão
De broodjes met noten en honing zijn erg lekker (pão nuez y mel). En ook het brood met zoete aardappel is het proberen waard, als je houdt van een brood met harde korst en een zachte binnenkant.

Supermarkt
Supermercado Flor do Curral
Een kleine supermarkt, maar ze verkopen hier in ieder geval alle basisproducten.

Restaurantjes
La Perla
Sabores do Curral

Slapen

– In het centrum van Curral das Freiras – Valley of Nuns Holiday Apartment
– Bij de hikes Relvinha & PR2 (aanrader) – Danny’s Rural suite
– Bij het uitzichtpunt Eira do Serrado – Hotel & Spa Eira do Serrado

Andere hikes in de Nuns Valley

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *