Relvinha Nun's Valley coverfoto

Hike in de Nuns Valley – Relvinha, onbekend maar heel mooi

Hike in de Nuns Valley – Relvinha, onbekend maar heel mooi

De Nuns Valley of Curral das Freiras (in het Portugees), is een echt hike paradijs. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om de hike naar Relvinha te maken (zie voor de locatie nummer 2 op de kaart hieronder). Vanaf het uitzichtpunt Relvinha heb je een panoramisch uitzicht op de Nuns Valley, bergtoppen en de zee. Een overzicht van twee andere hikes die je hier kunt doen, inclusief handige info over hoe je er komt, vind je in ons artikel Curral das Freiras – 3 adembenemende hikes in de Nuns Valley.

De hikes in de Nuns Valley op de kaart

Samenvatting van de hike naar Relvinha

Praktische informatie in het kort

Afstand:
3,5 km enkele reis, 7 km retour
Tijd:
4 uur (retour)
Inclusief fotomomenten en (kortere) pauzes
Heenweg 2,5 uur en terugweg 1,5 uur
Moeilijkheidsgraad: 3/5
Heenweg (steil) naar boven, terugweg (steil) naar beneden.
Onderweg:
Je loopt vrijwel constant langs de bos- en rotsrand. Veel uitzichtpunten op de hele vallei en de bergen rondom de vallei.
Startpunt:
Het startpunt van de hike naar Relvinha ligt ongeveer 2,5 km ten noorden van het centrum van Curral das Freiras, aan het einde van de Via Fajã Escura. Je loopt vanaf daar 3,5 km omhoog en vervolgens loop je dezelfde route weer naar beneden terug.
Stijging:
Laagste punt: ongeveer 620 meter (start- en eindpunt)
Hoogste punt: 1355 meter (het verste punt in onze wandeling)
Tip:
Trek goede (wandel)schoenen aan, neem voldoende water en een jas of vestje mee.
Bereikbaar met de bus:
Het startpunt van de wandeling is goed bereikbaar met de bus (zie hieronder).

De route naar Relvinha op de kaart

Download de gratis app Maps.Me voor een interactieve kaart met alle wandelpaden. Op Google Maps zijn deze niet zichtbaar.

Het startpunt van de hike

Wandelroute & app
Klik hier om het startpunt van de hike naar Relvinha te zien op Google Maps. Het wandelpad zelf is overigens niet zichtbaar op Google Maps. De route is wel zichtbaar in de gratis app Maps.Me. Download de gratis app Maps.Me voor een interactieve kaart met alle wandelpaden, waaronder deze naar Relvinha. Heb je overigens zin om iets méér te lopen? Je kunt deze route ook nog vervolgen naar de Pico Grande.

Locatie van de hike
De hike naar Relvinha ligt in de Nuns Valley (Curral das Freiras in het Portugees), ongeveer 2,5 km ten noorden van het centrum, aan het einde van de straat Fajã Escura. Een plek die te bereiken is met de bus. Volg de bordjes Relvinha of Pico Grande en je komt op het juiste wandelpad terecht.

Wat zie je onderweg?

Het eerste stukje loop je steil omhoog via een soort asfaltweg. Daarna loop je een kort stuk door het bos. Na ongeveer 20 minuten lopen moet je niet de ‘afslag’ missen bij het bordje ‘Pico Grande’. Ga hier rechts en meteen weer links. Volg Maps.Me voor de juiste route, we kunnen het niet vaak genoeg herhalen, hoe handig deze app is.

Je loopt vervolgens vrijwel constant langs de bos- en rotsrand. Hierdoor heb je bijna de hele route een fantastisch uitzicht op de hele Nuns Valley en de bergen die eromheen liggen. Je ziet zelfs de hele bergketen liggen met de hoogste top van het eiland, de Pico Ruivo en de grote witte bol (radiostation) op de Pico de Areeiro (rechtsboven op de foto hieronder).

Het is soms best een pittige wandeling, met name omdat je op de heenweg bijna alleen maar bergop loopt. Het ene moment nog nog steiler dan het andere moment. De kleine stukjes vals plat op het einde zijn meer dan welkom.

Soms loop je over – met houten balken – aangelegde trappen en soms over een meer oneffen ondergrond. Het is steeds wel opletten waar je loopt. Met name naar beneden toe kan je snel uitglijden. De hike is niet erg technisch en met een goede conditie prima te doen.

Hoelang duurt de hike

De heenweg duurt ongeveer 2,5 uur, met wat kleine (foto)pauzes tussendoor. Met de mooie uitzichtpunten onderweg, kan je natuurlijk ook een lekker plekje uitkiezen om even te gaan lunchen. Omdat de terugweg alleen maar naar beneden is, gaat dit iets sneller dan op de heenweg. Je hebt ook minder pauzes nodig en, omdat je de meeste plekken op de heenweg al hebt gezien, maak je minder foto’s. Het uitzicht blijft fantastisch, zodat de route niet snel verveelt. Het licht valt ook vaak anders een paar uur later, waardoor alles er toch nét weer iets anders uitziet. Over de terugweg deden wij ongeveer 1,5 uur.

Hoe kom je bij het startpunt?

Het startpunt van de wandeling naar Relvinha ligt ongeveer 2,5 km ten noorden van het centrum van Curral das Freiras, aan het einde van de Via Fajã Escura.

Bus
Deze trail is vanaf Funchal prima te bereiken met lijn 81 (naar Curral das Freiras) van de busmaatschappij Horários do Funchal. De bushalte ligt direct bij het startpunt. Klik hier voor de dienstregeling van bus 81. De busrit duurt ongeveer 45 minuten. Een enkeltje kost €3,35 per persoon.

De terugweg plannen
Voor de terugrit check je de tijden in de kolom ‘Lombo Chão’. Tel hier ongeveer 15 minuten bij op en je zit safe qua tijd dat de bus bij de bushalte komt.

Let wel op!
Alleen de bustijden met een a), e) of f) erachter stoppen daadwerkelijk bij de gewenste halte. Je moet de optie ‘Via Fajã Escura’ hebben. De andere tijden zijn ook mogelijk, maar dan moet je nog wat verder lopen naar het startpunt van de hike (500 meter). Stap dan uit bij Ponte do Colmeal.

Auto
Het startpunt van de hike kan je ook met de auto prima bereiken. Vanaf Funchal rijd je hier in ongeveer 25 minuten naartoe. Wij zijn hier zelf met de bus gekomen, maar het leek erop alsof je je auto gewoon langs de weg kunt parkeren.

Lopen
Wij sliepen bij Danny’s Rural Suite. Een eenvoudige en low budget accommodatie (vanaf €30 per nacht), met een dakterras rondom met fenomenaal uitzicht. Dit is de perfecte plek om te verblijven als je wil gaan hiken in de Nuns Valley. Het startpunt van de hike naar Relvinha ligt om de hoek en de PR2 naar Vereda do Urzal is ook op loopafstand. Eira do Serrado is iets verder lopen, maar zeker goed te doen. Ook gaat er regelmatig een bus, als je geen zin hebt om te lopen. Het aanbod van accommodaties is niet groot in dit deel van Madeira, maar dit is echt een aanrader.

  • Bekijk hier de actuele prijzen en beschikbaarheid van Danny’s Rural Suite. Of bekijk de andere mogelijkheden met de tool hieronder.

Meer hikes in de Nuns Valley

Goedkoop naar Madeira reizen

Madeira is een eiland – in de Atlantische oceaan – dat bij Portugal hoort. De snelste manier om er te komen is met het vliegtuig. Wil je ook goedkoop naar Madeira vliegen? Dan hebben we een goede tip! Vaak is het goedkoopst om eerst naar het vaste land van Portugal te vliegen. Bijvoorbeeld naar Lissabon (LIS) of Porto (OPO) en vanaf één van deze steden een enkele reis naar Madeira (FNC) te boeken.

Onze route + ticketprijzen
Wij vlogen op de heenweg naar Madeira met Easyjet van Lissabon naar Funchal voor €51 p.p. (€20 ticket + €31 bagage). Op de terugweg vlogen we van Funchal naar Porto met Transavia voor €61 (€46 ticket + €15 bagage).

Geld besparen op bagage
Bij bijna alle maatschappijen moet je tegenwoordig betalen om je ruimbagage in te checken. Dus als je je bagage kan beperken tot alleen handbagage, kan je besparen op de kosten van je ticket.

Meer inspiratie voor Madeira

Madeira – Met de (Aero) bus van en naar het vliegveld
Lekker slapen en eten bij Teresa op Madeira
Duiken op Madeira – ontdek een andere kant van dit eiland
Al onze blogs over Madeira

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *