Zeester duiken Madeira

Duiken op Madeira – Ontdek een andere kant van dit eiland

Duiken op Madeira – Ontdek een andere kant van dit eiland

Hou je van duiken, dan is het zeker de moeite waard om een of meer duiken te doen op Madeira. Want Madeira is niet alleen geweldig bóven water, maar ook ónder water valt hier genoeg moois te zien. Er zijn meerdere aanbieders, maar Azul Diving Center Madeira kunnen we je absoluut aanraden. Lees hieronder waarom.

Waarom moet je gaan duiken op Madeira?

Madeira heeft het ideale klimaat om het hele jaar door te duiken. De watertemperatuur komt niet onder de 18 graden uit, zodat je hier (met wetsuit uiteraard) het hele jaar door prettig kunt duiken.

Daarnaast vind je hier veel verschillende soorten dieren en vissen onder water, die het aantrekkelijk maken om hier te gaan duiken. Denk aan roggen, zeepaardjes, robben en zelfs dolfijnen. Uiteraard is het afhankelijk van de duikplek, je ervaringsniveau (vanwege de diepte) en de tijd van het jaar welke dieren je kunt spotten. Wil je een specifiek dier zien, check dan vooraf altijd goed welke duikplek daarbij het beste past.

Duikplekken op Madeira

De beste duikplekken van Madeira vind je aan de zuid- en oostkant van het eiland, tussen de hoofdstad Funchal en het oostelijke schiereiland São Lourenço. Hier liggen meerdere reservaten en riffen waar je prachtig kunt duiken, bijvoorbeeld Garajau National Park, Ponta de São Lourenço Marine Park of de Deserted Islands ten zuidoosten van Madeira.

Sommige plekken zijn alleen met de boot te bereiken, maar bij een aantal riffen (zoals het House Reef van Azul Diving) kan je gewoon vanaf de kant het water instappen en direct genieten van al het moois onder water. Ideaal als je wat krap zit in je tijd of als je bijvoorbeeld snel zeeziek wordt op een boot.

Waarom kiezen voor Azul Diving?

Er zijn meerdere duikscholen op Madeira waarmee je kunt duiken. Uit eigen ervaring kunnen we je Azul Diving absoluut aanraden. Ze hebben op Tripadvisor niet voor niets de meeste én beste beoordelingen van alle duikscholen, met een score van 5 uit 5. Het is een van de beste en veiligste duikscholen om voor te kiezen.

Waarom kies je voor Azul Diving:

 • Duidelijke website in het Engels (ook nog deels in het Nederlands)
 • Snel en helder contact met eigenaar Marco of zijn personeel
 • Goed materiaal
 • Veilige duiken en duidelijke instructies (vooraf)
 • Competitieve prijzen
 • Mooie omkleedruimtes, wc’s en heerlijke warme (!) douches bij de duikschool (gratis)
 • Online boeken mogelijk, maar het kan ook via de e-mail of Whatsapp

Mijn duikervaring

Ik koos zelf voor de shore dive bij het ‘house reef’ van Azul Diving. Bij een shore dive hoef je niet eerst met de boot ergens naartoe te varen, maar stap je gewoon vanaf de kant het water in. In dit geval op slechts 2 minuten lopen van de duikschool. Het was mijn eerste shore dive en dit is me goed bevallen.

Ik deed twee duiken van ongeveer 40 minuten per duik. Twee duiken is in verhouding goedkoper, omdat je het materiaal per dag huurt en niet per duik.

Helaas was het zicht in mijn geval iets minder dan normaal, maar alsnog ongeveer 20 meter. We doken tot maximaal 15 meter diepte. Tijdens mijn duik heb ik verschillende soorten vissen gezien en de rotsformaties waren erg mooi om langs én onderdoor te zwemmen. De meest bijzondere vis die ik heb gezien, was de ‘Dactylopterus volitans’ (vliegende poon). Het leek wel een vlinder onder water, met lichtgevende blauwe vleugels. Echt heel erg mooi om te zien.

Wat kost een duik bij Azul Diving?

Wil je een duik(cursus) boeken bij Azul Diving (of een van de andere tours die ze aanbieden), dan kan dat gemakkelijk via de boekingspagina op hun website. Je vindt daar ook direct de prijzen. Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen om te boeken.

Kosten duik (zonder boot)
Hieronder vind je een voorbeeld van de prijsopbouw van de shore dive die ik heb gedaan:

 • €26 per duik
 • €20 voor het volledige materiaal (per dag)
 • Totaal: €46 voor één duik of €72 voor twee duiken
 • Boek je meer duiken per dag, dan is dit dus relatief goedkoper (aangezien je het materiaal per dag boekt en niet per duik)

Duikcursus

Je kunt overigens niet alleen maar duiktours boeken bij Azul Diving, maar je kunt hier ook je duikbrevet halen of je verder specialiseren. Deze duikschool is aangesloten bij SSI. Een PADI-brevet kan je hier dus niet halen, mocht dat je voorkeur hebben.

Andere tours

Naast het duiken, biedt Azul Diving ook nog de volgende tours aan:

Waar vind je Azul Diving?

De duikschool van Azul Diving is gelegen op het fantastische oostelijke schiereiland São Lourenço.

 • Klik hier voor de exacte locatie op Google Maps.

De duikschool ligt direct aan de haven, op het terrein van het Quinta do Lorde Resort. Dit is eigenlijk een groot vakantiedorp. Direct naast de duikschool vind je mooie omkleedruimtes, wc’s en heerlijke warme (!) douches waar je gratis gebruik van kunt maken.

Hoe kom je er?

De duikschool is zowel met de bus als de auto te bereiken.

Bus
Pak lijn 113 (richting Baia D’Abra) van ‘SAM bus’ om de ingang van het Quinta do Lorde Resort te bereiken. Vanaf hier loop je in een aantal minuten naar de haven, waar de duikschool zich bevindt. Klik hier voor de netwerkkaart van SAM bus om te zien vanaf waar lijn 113 rijdt.

Let erop dat je wel de bus pakt op het tijdstip waarop die doorrijdt naar Baia D’Abra (en niet al stopt bij Caniçal).

Reistijd bus
Vanaf Funchal doet de bus er ongeveer 75 minuten over. Vanaf Machico duurt het ongeveer 30 minuten. Een buskaartje kost maximaal €4 enkele reis.

Auto
Met de auto kan je ook eenvoudig de duikschool bereiken. De ER109 loopt helemaal door tot in het oostelijke schiereiland. Aan de haven vind je ook een parkeergarage voor je auto.

Reistijd auto
Vanaf Funchal is het ongeveer 30 minuten rijden. Porto da Cruz ligt op 15 minuten rijden en Machico op 10 minuten.

Contact

Ik heb altijd prettig en vlot contact gehad met eigenaar Marco. Wil je rechtstreeks boeken of heb je andere vragen, twijfel dan niet om even contact met hem op te nemen.

 • Het makkelijkste is om Marco even een Whatsapp-bericht te sturen op +351 914 25 65 75.
 • Hier vind je ook nog de andere mogelijkheden om contact op te nemen met Azul Diving.

Meer (duik)inspiratie

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *