brood-zelfgemaakt

Eenvoudig zelf brood maken – basis recept

Eenvoudig zelf brood maken – basis recept

Je kan zowel thuis als op reis zelf brood maken. Met dit recept is het namelijk helemaal niet moeilijk om zelf brood maken. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig. En een oven. En een beetje geduld. De meeste tijd gaat zitten in het wachten, want het deeg moet rijzen en daarna moet je het natuurlijk nog bakken. Maar het wachten is het elke minuut waard, want er gaat niets boven de geur en smaak van een lekker warm en vers brood. Wil je precies weten hoe je zelf eenvoudig brood maakt? Volg dan onderstaand recept.

zelf brood maken bloem en gist

Zelf brood maken – basis recept

Zelf brood maken is leuk en helemaal niet moeilijk. Je moet alleen een beetje geduld hebben. Volg de instructies hieronder en dan heb jij straks ook je eigen zelf gebakken brood!
Voorbereidingstijd 2 uur 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 3 uur
Gang Bijgerecht, Lunch, Ontbijt

Benodigdheden

  • Kom
  • Schaaltjes
  • Weegschaal
  • Maatbeker
  • Kopje
  • Vork
  • Theedoek of huishoudfolie
  • Oven

Ingrediënten
  

  • 500 gr bloem
  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 20 gr boter (op kamertemperatuur)
  • 10 gr zout
  • 7 gr gedroogde gist

Instructies
 

Deeg maken

  • Weeg alle ingrediënten af.
  • Schenk een deel van het lauwe water in een kopje.
  • Voeg de gist toe aan het water en roer een paar keer. Laat even staan.
  • Doe de bloem in een kom. Maak een kuiltje in het midden.
  • Giet het gistmengsel in het kuiltje.
  • Roer steeds een beetje van de bloem door het gistmengsel (met een vork).
  • Als het mengsel te droog is geworden om te roeren, voeg dan steeds een beetje van de rest van het water toe, terwijl je blijft roeren.
  • Op een gegeven moment kan je niet meer roeren en moet je het met de hand gaan kneden.
  • Kneed het geheel een minuut met de hand.
  • Voeg daarna de boter en het zout toe.
  • Kneed nu nog 10 minuten.
  • Het kneden zorgt ervoor dat de gluten in het deeg hun werk doen en het deeg soepel wordt. Hierdoor kan het brood straks goed rijzen en zal het eindresultaat mooi luchtig worden.

Rijzen

  • Maak een bal van het deeg en leg deze in een licht met olie ingevette kom.
    Deegbol
  • Dek de kom af met plasticfolie of een natte theedoek en laat het deeg op een warme en tochtvrije plaats 1 uur rijzen.
  • Na 1 uur is het deeg klaar om verder verwerkt te worden.
  • Je kan nu de gewenste vorm aan het deeg geven.
    Deeg brood

Nog een keer rijzen

  • Laat het deeg na het vormen nog 1 uur afgedekt rijzen op een warme en tochtvrije plaats.
  • Verwarm de oven (net voor het einde van de rijstijd) voor op 220 ⁰C.

Bakken

  • Bak het brood of de broodjes in de voorverwarmde oven op 220 ⁰C.
  • Baktijd:
    * 15 tot 25 minuten voor kleine broodjes.
    * 35 tot 45 minuten voor grote broden.
    Gebakken brood

Notities

Tips:
  •  Kort de kneedtijd niet in, want die is belangrijk om het deeg soepel te maken.
  •  Gebruik lauwwarm water: niet warmer dan lichaamstemperatuur. Gebruik niet te warm/heet water, want dan verliest de gist zijn werking.

Andere recepten met bloem

> Zelf pizza maken doe je met dit recept: Traditionele pizza uit Napels (pizza Napoletana).

> Zin om je uit te sloven in de keuken? Maak dan de ‘Sfogliatella Riccia: een heerlijk knapperig en romig gebakje uit Napels‘.

Kookboeken met recepten om zelf brood te maken

Vind je het leuk om meer te weten te komen over brood, hoe je het zelf maakt en om er mee te experimenteren? Misschien spreekt een van de onderstaande kookboeken je dan aan. Staat er niet tussen wat je zoekt? Dan vind je hier alle kookboeken over brood bakken bij bol.com.

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept